VaKP hyödynsi Sinipaitojen synkän hetken 3-1 (2-0)

VaKP – TamU-K 3-1 (2-0)
13 min Mikko Heritty 1-0
15 min Arttu Kokkonen 2-0
80 min Masi Rekomaa 3-0
85 min Timo Kauppinen 3-1

Varoitukset:
55 min Arttu Kokkonen, VaKP
68 min Jonne Keränen, TamU-K
89 min Mikko Hiltunen, VaKP

Ulosajot:
70 min Miska Virkki, VaKP

Tähdet:
*** Jan Irjala
** Niko Saarinen
* Petri Vadén

TamU-K:n perjantainen vierailu Apian urheilukentällä Valkeakosken Koskenpoikien vieraana toi laihan tuloksen. Nelosen kärkiottelu päättyi VaKP:n 3-1 (2-0) voittoon, ja Sinipaidat saavat syyttää tuloksesta lähinnä itseään. Tuloksen myötä TamU-K:n sarjasijoitus on neljän ottelun jälkeen neljäs, kuusi pistettä ottelun enemmän pelanneen VaKP:n perässä.

Nelosen kärkikamppailussa oli yleisöä yli 150 henkeä
Nelosen kärkikamppailussa oli yleisöä yli 150 henkeä

Lähtökohdat perjantai-illan kärkikamppailuun TamU-K:n ja VaKP:n välillä olivat kutkuttavat. VaKP repäisisi voitolla jo pienehköä kaulaa Tampereen piirin Nelosessa, kun taas sinipaidoille olisi luvassa piikkipaikka, jos Apialta kolme pistettä mukaan tarttuisi. Ottelu oli Tamu-K:lle kauden ensimmäinen luonnonnurmella, joka ajankohtaan nähden oli kohtalaisen kelvollisessa kunnossa. Olosuhteet ja fasiliteetit Apian kentällä olivat muutenkin miellyttävällä mallilla, ja paikalle bussilla saapunut runsaslukuinen TamU-K:n kannattajajoukko pääsi nauttimaan mm. makkarasta ja munkeista kahvion puolella.

TamU-K:n kokoonpanossa oli muutama isompi muutos aiempiin peleihin verrattuna. Maalilla aloitti Kalle Heltonen ja keskikentän kymppipaikalle avaukseen oli noussut kovia odotuksia niskassaan kantava Juho Lehtovaara. Jo avauskokoonpanoon nimetty alkukauden komeetta Jan Riikonen putosi riveistä pelipäivän aamuna kuumeilun takia, ja näin avaukseen hänen tilalleen nousi Risto Niskanen. Myös upean voittomaalin NePaa vastaan syöttänyt Jonne Keränen oli päässyt keskikentälle avaukseen Eero Riponiemen poissaollessa ja Juha Kumaran aloittaessa penkiltä loukkaantumisista paluun jälkeen.

Jacin Dakkaki taisteli palloista piikkipaikalla
Jacin Dakkaki taisteli palloista piikkipaikalla

Matsi lähti tunnustellen liikkeelle, kuitenkin pelin aaltoillessa tasaisesti molempiin päihin. Alusta asti oli selvää, että maaleja tullaan näkemään, kun kummatkin joukkueet olivat voittomielellä liikenteessä. Vihreissä pelannut VaKP ajoitti prässinsä keskikentän tuntumaan, kun taas TamU-K sinisissään pyrki prässäämään ”Kossuja” aivan ylhäältä asti. Ensimmäiset tilanteenpoikaset olivat kummankin joukkueen osalta joko paitsiota tai päätyivät pitkinä maalivahtien hyppysiin tai ulos rajoista. Varttiakaan ei oltu pelattu, kun alkoi todenteolla tapahtua. TamU-K rakenteli alhaalta seuraavaa hyökkäystään, kunnes Jouko Turusen napakka syöttö karkasi kymppipaidalla pelanneelta Jonne Keräseltä ja tähän pääsi väliin VaKP:n pelaaja. Tästä jatkettiin nopealla siirolla sinipaitojen linjan eteen jääneeseen tyhjään tilaan. Tilanteeseen pääsi tälläämään ensimmäisenä Koskenpoikien Mikko Heritty, ja pallo leijaili komeasti TamU-maalin takanurkkaan yli voimattoman Heltosen.

Todellinen kylmä suihku saatiin kuitenkin melkeinpä heti maalia seuranneesta aloituksesta. VaKP riisti pallon itselleen ja pelasi pelivälineen nopeasti laitaan laitapuolustaja Ville Toivan taakse. Laadukas tarjoilu keskelle löysi käsittämättömästi vapaaksi jääneen Arttu Kokkosen, joka lisäsi suoraan ilmasta VaKP:n johtoa. Reilun minuutin sisään taululla komeili siis 2-0-lukemat ja tämä antoi avaimet VaKP:lle pelin jäädyttämiseen.

Näytti jo siltä, että ensimmäisen jakson osalta ei kunnollisille maalintekopaikoille päästä, kunnes VaKP:n paitsioansa petti pahemman kerran ja TamU-K:n Juho Lehtovaara pääsi yksin läpi kahden muun pelaajan kanssa. Lehtovaara kuljetti pallon boksin sisään ja yritti ratkaisullaan sijoittaa palloa ohi maalivahdin, mutta yritys epäonnistui karmealla tavalla lähettäen pallon taivaan tuuliin koko pelin parhaasta maalipaikasta. Tauolle marssittiin näin kotijoukkueen 2-0-johdossa.

Päävalmentaja Mika Suonsyrjä manasi pelin jälkeen ottelun alun kahta takaiskua: ”Ammuimme itseämme jalkaan pelin alussa ja se maksoi meille pelin. Teimme pelisuunnitelman vastaisia halpoja virheitä ja kaveri viimeisteli maagisesti.”

Toisella puoliajalla kentälle vaihdettu Otto Pitkänen laukoo
Toisella puoliajalla kentälle vaihdettu Otto Pitkänen laukoo

Toisella puoliajalla oli selvät sävelet joukkueiden pelaamisessa. TamU-K lähti hakemaan vimmatusti kavennusmaalia, kun taas VaKP keskittyi ottamaan hyökkäyksiä vastaan ja iskemällä terävästi vastaan aina mahdollisuuden saatuaan. Sinisten takaa-ajo ei ollut ottaa kunnolla tuulta alleen, kunnes kentälle vaihdettiin Andrea Milanti, Otto Pitkänen ja Mika Kytöviita. Tätä aiemmin hallinta oli ollut näennäistä. Tuoreiden jalkojen avulla painetta alettiin vihdoinkin saada kotijoukkueen päätyyn, kun toiselle puoliajalle vertynyt, viime kauden pelaajaksi valittu Petri Vadén alkoi myös saada pelin juonesta kiinni. Tilannetta helpotti vielä ”kossujen” Miska Virkille annettu suora punainen kortti Jan Irjalaan kohdistuneesta jälkipelistä, ja viimeiset reilu 20 minuuttia saatiin pelata näin vielä ylivoimalla.

Kulmatilanteissa topparit Jan Irjala ja Timo Kauppinen nostettiin ylös
Kulmatilanteissa topparit Jan Irjala ja Timo Kauppinen nostettiin ylös

Petri Vadén oli jälleen joukkueen parhaimmistoa
Petri Vadén oli jälleen joukkueen parhaimmistoa

Ratkaisut ja maalintekoyritykset olivat kauttaaltaan kuitenkin heikkoja. Liian usein vedot lentelivät ohi ja yli maalin, tai syötöt sekä keskitykset karkailivat yli rajojen. Omalla tasollaan ja pelistä puhtaat paperit saanut Jan Irjala nostettiin lopussa vielä ylös aiheuttamaan koollaan hämmennystä Koskenpoikien puolustusmuurin keskelle. Irjala voittikin pääpallot suvereenisti pudottaen niitä omille pelaajille hyökkäysalueella.

Seuraavan maalin teki silti VaKP, joka kontrasi nopeasti Tamu-K:n keskikentän harhasyötön jälkeen. Pallo pelattiin laidasta keskelle leikanneelle kärjelle, joka pääsi yksi vastaan yksi -tilanteeseen näissä yleensä vahvoilla olevaa keskuspuolustaja Timo Kauppista vastaan. Tällä kertaa ”kossujen” kärjen nopeat rytmin muutokset toivat tarvittavan tilan laukaukseen, ja vapautunut vastustajan vasen jalka lähetti pallon verkon perukoille. Tulostaululle 3-0 ja pisteet tulisivat jäämään Koskiin.

Juha Kumara yrittä maalia vaikeasta asennosta, mutta ohi menee
Juha Kumara yrittä maalia vaikeasta asennosta, mutta ohi menee

Lohtua toi lopussa Mika Kytöviidan pitkästä sivurajaheitosta Timo Kauppisen tekemä kavennusmaali. Aivan loppuhetkillä paikkoja maalintekoon aukesi sinipaidoille lisää, mutta Juha Kumaran yritys maalin edustalta meni ohi maalin ,ja Otto Pitkäsen veto kuudentoista rajan takaa lensi tälle pelille sinisten osalta niin ominaiseen tyyliin maalin yli. Loppuvihellyksen soidessa kentältä asteli pois syvästi pettyneitä sekä turhautuneita TamU-K:n pelaajia ja valkeakoskelaisten voiton juhlat pääsivät alkamaan.

TamU-K:n kohtaloksi koitui ensimmäisen puoliajan musta hetki, jonka aikana vastustaja rokotti kahdesti. Tehottomuus sekä heikot ratkaisut maalipaikoissa lisättynä vielä vastustajan välillä selkeällä ajanpeluulla saivat sinipaidat näyttämään huonoilta perjantai-illan huumassa. Tämä tappio onkin unohdettava nopeasti ja käännettävä katseet tuleviin peleihin ja eritoten ensi lauantain FJK-kotiotteluun, jossa paluu piste- ja voittokantaan olisi välttämätöntä, jos halutaan pysyä kärjen vauhdissa.

Pelaajat kittävät Sinikaartia ottelun jälkeen
Pelaajat kittävät Sinikaartia ottelun jälkeen

Ottelun jälkeen Päävalmentaja Suonsyrjä kiitteli joukkuetta hyvästä taisteluasenteesta: ”Usko ei loppunut ja todella taistelimme loppuun asti. Viimeistely esti dramaattisen nousun.” Jatkoa ajatellen päävalmentajalla on selkeät sävelet: ”Tästä on nyt opittava nopeasti ja tavoitteena on palata voittojen tielle seuraavassa pelissä.”

VaKP:
#1 Nieminen Jari
#6 Multanen Ville
#8 Hiltunen Mikko
#10 Heritty Mikko
#11 Collin Jesse
#14 Mäkinen Jussi -> #2 Salakka Matti, 56 min
#16 Virkki Miska
#17 Nieminen Vesa-Matti
#20 Kokkonen Arttu -> #27 Rekomaa Masi, 75 min
#22 Haikonen Arto -> #9 Rajala Jussi, 62 min
#37 Blom Jere

#7 Suontausta Simo
#26 Lindberg Kim
#29 Nyström Olli

TamU-K:
#2 Turunen Jouko -> #18 Pitkänen Otto, 66 min
#7 Lehtovaara Juho -> #19 Sointu Eero, 46 min
#8 Vadén Petri
#10 Keränen Jonne -> #26 Kytöviita Mika, 74 min
#11 Saarinen Niko
#13 Niskanen Risto -> #22 Milanti Andrea, 59 min
#15 Dakkaki Jacin -> #29 Airesto Osku, 79 min
#17 Heltonen Kalle
#20 Irjala Jan
#27 Kauppinen Timo
#28 Toiva Ville -> #4 Kumara Juha, 76 min