TamU-K Kolmoseen – FC Teivo kaatui dramaattisten vaiheiden jälkeen 2–1 (0–1)

TamU-K – FC Teivo 2–1 (0–1)
14 min Antti Heikinsuo 0–1
67 min Tommi Lehtimäki 1–1
71 min Markus Halme 2–1

Varoitukset:
28 min Henrik Rakkolainen, FC Teivo
50 min Petri Vadén, TamU-K
75 min Juuso Olanterä, FC Teivo
90 min Lauri Olkkonen, FC Teivo

Ulosajot:

Tähdet:
*** Markus Halme
** Roope Hakulinen
* Tommi Lehtimäki

Yleisöä:
502

Kooste:

Päävalmentaja Mika Suonsyrjän haastattelu ennen ottelua:

TamU-K varmisti nousun Kolmoseen voittamalla FC Teivon 2–1 (0–1) lauantaina Pyynikillä. Moni oli kaavaillut ottelun olevan Sinipaidoille läpihuutojuttu, mutta toisin kävi. Yli viisisataapäinen yleisö katseli ottelua hämmästyneenä, kun vierasjoukkue siirtyi yllättäen johtoon ensimmäisellä puoliajalla. Myöskään toinen puoliaika ei ollut Sinipaidoille helppo, mutta lopulta Tommi Lehtimäen ja Markus Halmeen maalit ja oman pään pitäminen puhtaana toivat voiton ja suuren maailman elkein juhlitun sarjanousun. Ensi kaudella Tampere United pelaa siis piirin korkeimmalla sarjatasolla Kolmosessa.

Sinikaarti oli paikalla täydessä vahvuudessaan
Sinikaarti oli paikalla täydessä vahvuudessaan

Ottelun alku näytti TamU-K:n kannalta hyvältä. Paine siirrettiin alusta alkaen vastustajan maalille, ja etenkin vasemmalta laidalta päästiin Tuomas Savinaisen ja Petri Vadénin kautta hyviin keskityspaikkoihin. Alun paras maalintekopaikka syntyi kun Mika Kytöviita linkosi tavaramerkiksi muodostuneen sivurajaheittonsa takatolpalle, jossa Ilkka Korvanen oli lähellä päästä puskemaan pallon maaliin. Lisäksi nähtiin muutamia vaarallisia kulmapotkuja, joista ei kuitenkaan varsinaisia maalipaikkoja syntynyt

Anssi Saiha pelasi avauskokoonpanossa
Anssi Saiha pelasi avauskokoonpanossa

FC Teivon avausmaali syntyi kuin salama kirkkaalta taivaalta Sinipaitojen pitkän pallonhallintajakson päätteeksi. Keskikentän keskustan kolmikko Jonne Keränen, Anssi Saiha ja Juho Kanto pelasivat muutaman hankalan pallon toisilleen, ja lopulta Kannon rooli oli olla se epäonnen soturi, joka menetti pallon Teivon Lauri Helinille Tämä syötti alas puolustuslinjaan, josta pitkä korkea pystysyöttö vapautti Antti Heikinsuon juoksukilpaan Markus Halmeen kanssa. Halme menetti tarvittavan määrän senttejä katsoessaan pääsisikö katkaisemaan syötön päällään, ja näin Heikinsuo karkasi helppoon maalintekoon. Näin Teivo oli iskenyt ainoasta maalintekopaikastaan 0–1 kun ottelua oli takana alle vartti.

Mika Kytöviita heittää pallon maalille
Mika Kytöviita heittää pallon maalille

Ruuhkaa Teivon boksissa
Ruuhkaa Teivon boksissa

Teivon johtomaalin jälkeen Sinipaidat painoivat painopisteen heti takaisin hyökkäyspäähän. Lähimpänä maalia oltiin jälleen Mika Kytöviidan pitkän sivurajaheiton jälkeen. Flipperipallo ajautui lopulta Jonne Keräseltä, mutta tämän tuikkaus suuntautui niukasti ohi maalin. Myös Kytöviidalla itsellään oli puolittainen maalintekopaikka, mutta maalivahti Eetu Pajala torjui melko heppoiseksi jääneen laukauksen.

Eetu Pajala torjuu Mika Kytöviidan vedon
Eetu Pajala torjuu Mika Kytöviidan vedon

Mitä pidemmälle ensimmäinen jakso eteni, sitä tuskaisemmaksi TamU-K:n peli meni. Hyökkäyspään aloitteet vähenivät, keskikentän peli hidastui ja pelaajien hermostuneisuus näkyi harhasyöttöinä. Näistä pahin oli johtaa Antti Heikinsuon toiseen läpiajoon, mutta Ilkka Korvanen ehti viime hetkellä peittämään juoksulinjat, ja tilanne kuivui kokoon yleisön huokaillessa äänekkäästi. Sinipaitojen kipsaus päästi FC Teivon rakentamaan myös itse muutamia vaarallisen näköisiä hyökkäyksiä, mutta maalipaikoille asti ylöjärveläiset eivät päässeet.

Petri Vadén hakee keskityspaikkaa
Petri Vadén hakee keskityspaikkaa

Ensimmäisen jakson loppupuolella Sinipaidat saivat luotua jonkinlaista painetta FC Teivon maalille, mutta maalipaikkoja saatiin luotua lähinnä erikoistilanteista. Lisäajalla Teivo sai vielä maalipaikan, kun Lauri Helin pääsi karkaamaan laidalla keskikentän pallonmenetyksen jälkeen. Roope Hakulinen otti kuitenkin näyttävän jalkatorjunnan melko pieneen kulmaan jääneestä vedosta. Näin taukoa lähdettiin viettämään hämmästyksen, epäuskon ja masennuksen tunnelmissa FC Teivon 0–1 johdossa.

Mika Kytöviita rymistelee laitaa pitkin
Mika Kytöviita rymistelee laitaa pitkin

Toista jaksoa varten kotijoukkueen pelaajat tulivat kentälle vain alle kymmenen minuuttia taukovihellyksen jälkeen, ja saivat viettää kentällä muutaman minuutin keskenään ennen kuin FC Teivo ja tuomaristo palasivat jatkamaan ottelua. Kotijoukkue suoritti tauolla kaksi vaihtoa: Lauri Savolainen tuli sisään kymppipaikalla paljon harhasyöttöjä antaneen Anssi Saihan tilalle. Aki Alanne puolestaan sai väistyä kentältä Tommi Lehtimäen tullessa piikkiin ja Mika Kytöviidan siirtyessä kärkipaikalta laidalle.

Pelaajavaihdot eivät kuitenkaan tuoneet välitöntä muutosta pelin kulkuun, vaan kotijoukkueen kipsi jatkui samanlaisena kuin mitä ensimmäisellä jaksolla oltiin nähty. Pallonhallinta oli aivan jakson alkua lukuun ottamatta selvästi Sinipaidoilta, mutta maalintekopaikoille ei päästy. Erityisesti keskityspallot karkasivat toistuvasti hyökkääjien ulottumattomiin. Kaikkea tekemistä leimasi hermostuneisuus.

Ottelun 66. minuutilla kentälle otettiin lisää hyökkäysvoimaa, kun Juho Kanto otettiin vaihtoon ja Jonathan Makueno asteli kentälle. Tasoitusmaali syntyi reilu minuutti myöhemmin yhdentoista peräkkäisen syötön mittaisen pallorallin päätteeksi. Ratkaisusyötöistä ensimmäisen antoi Lauri Savolainen haastettuaan ja ohitettuaan Heikki Rajalan oikea laidalla. Mainio ristipallo löysi Petri Vadénin boksin vasemmalta laidalta, ja tämän syöttö löysi Tommi Lehtimäen luukulta tyhjän maalin edestä. Joukkueen paras maalintekijä ei tästä paikasta voinut erehtyä, ja lukemat tasoittuivat 1–1:een. Maalin jälkeen ei nähty tällä kertaa Lehtimäen tavaramerkiksi muodostunutta hyppytuuletusta, vaan mies nappasi pallon kainaloonsa ja juoksi sen kentän kesikipisteeseen.

Eetu Pajala pudottaa helpon pallon...
Eetu Pajala pudottaa helpon pallon…

...ja Markus Halme on ensimmäisenä paikalla...
…ja Markus Halme on ensimmäisenä paikalla…

...ja laittaa pallon maaliin
…ja laittaa pallon maaliin

Tasoitusmaalia seurasi Sinipaitojen painostusjakso, joka huipentui voittomaaliin vain nelisen minuuttia myöhemmin. Petri Vadén antoi kulmapotkun yllättäen Tuomas Savinaiselle rangaistusalueen kulman tuntumaan. Tämä laittoi keskityspallon, joka karkasi suoraan maalivahti Eetu Pajalan ulottuville. Helpon haltuunoton sijaan Pajala kuitenkin pudotti pallon käsittämättömästi eteensä Markus Halmeen jalkoihin, eikä tämä jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä. Pallo verkkoon ja villit maalijuhlat olivat valmiit niin kentällä kuin katsomossakin.

Onko siellä?
Onko siellä?

Siellä on!
Siellä on!

Markus Halmeen, Jonne Keräsen ja Tommi Lehtimäen riemu on rajaton
Markus Halmeen, Jonne Keräsen ja Tommi Lehtimäen riemu on rajaton

Markus Halme tuulettaa
Markus Halme tuulettaa

Johtomaalin jälkeen ottelu oli hyvin Sinipaitojen hallussa. FC Teivo pääsi toki muutaman kerran hyökkäämään vaarallisen näköisesti, mutta Roope Hakulinen ei joutunut venymään torjuntoihin. Noin kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa myös luonnonvoimat puuttuivat peliin, kun Pyynikin valtasi rankkasade ja hämmästyttävän navakka tuuli, joka lennätti kentälle keltaisia syksyn lehtiä. Pienoisen myrskyn keskellä nähtiin Sinipaitojen hallintaa, jossa paras paikka osui Tommi Lehtimäelle, jonka laukaus suuntautui vain niukasti takatolpan ohi.

Koko joukkue juhlii maalia
Koko joukkue juhlii maalia

Kasa huudettu!
Kasa huudettu!

Toisessa päässä koettiin vielä myrskyn laannuttua kauhun hetkiä, kun Markus Halmeen harhasyöttö avasi Teivon Jerry Sipilälle keskityspaikan. Maalintekijä Antti Heikinsuo pääsikin palloon boksissa ja siirsi sen rinnallaan vetopaikkaan. Sinipaitojen onneksi Ilkka Korvanen pääsi kuitenkin katkaisemaan juuri ennen kuin veto olisi lähtenyt. Tuskallisten loppuminuuttien aikana Teivo sai myös lingottua muutamia vaarallisia sivurajaheittoja maalille, mutta kaikki flipperipallot saatiin onneksi siivottua. Lisäajalla nähtiin myös kaksi kulmapotkua, mutta nekin selvitettiin yleisön haukkoessa henkeään.

Rankkasade ja tuuli valtasivat Pyynikin hetkeksi
Rankkasade ja tuuli valtasivat Pyynikin hetkeksi

Lopulta kuultiin vapauttava loppuvihellys, ja villit juhlat jälleen aurinkoiseksi muuttuneella kentällä olivat valmiit kymmenien kannattajien vyöryttyä onnittelemaan nousijajoukkueen pelaajia. Samalla purkautuivat pitkän kauden paineet. Sen mittaan koettiin yhdessä paljon huippuja ja joitakin epätoivon hetkiä, mutta lopulta tunteiden vuoristorata päättyi todelliseen kliimaksiin.

Loppuvihellys on soinut!
Loppuvihellys on soinut!

Nousujuhlat kentällä
Nousujuhlat kentällä

”Aloitimme pelin raikkaalla ilmeellä, mutta kun kaveri sai iskettyä maalin iski meihin valtava kipsi”, analysoi päävalmentaja Mika Suonsyrjä ottelun tapahtumia. ”Teimme tauolla kaksi vaihtoa ja peli lähti hieman paranemaan, mutta emme luoneet likikään tarpeeksi paikkoja. Muutos kahteen kärkeen ja suoraviivaisempaan pelaamiseen kuitenkin lopulta vei meidät maaliviivan yli.”

Mika Suonsyrjälle ottelu oli samalla viimeinen päävalmentajan roolissa, sillä hän siirtyy omiin työkiireisiinsä vedoten muihin tehtäviin seurassa. Vaikka Suonsyrjä on ollut pelaajan tai valmentajan roolissa mukana kaikissa TamU-K:n sarjanousuissa, oli päävalmentajalla päällimmäisenä mielessä yhteinen ilo. ”Juhlat kentällä ja myöhemmin sen ulkopuolella olivat ainutlaatuiset. Koko seurayhteisö räjähti riemuun ja ihan aiheesta”, Suonsyrjä luonnehtii. Kukaan ei voi kuitenkaan vähätellä Suonsyrjän kauden menestystä: kolme sarjanousua neljässä vuodessa on huikea saavutus eikä pelaajasta pelaajavalmentajan roolin kautta päävalmentajaksi siirtyneen Suonsyrjän roolia voi väheksyä.

Nousujuhlat jatkuivat vielä katsomossa ja sen edessä
Nousujuhlat jatkuivat vielä katsomossa ja sen edessä

Ensi kaudella Tampere United pelaa siis Tampereen ja Satakunnan piirien yhteisessä Kolmosessa. TamU-K:n aikakauden voidaan todeta olleen valtava menestys. Kannattajat ovat viiden vuoden aikana palauttaneet seuran takaisin kolkuttelemaan liiton sarjojen portteja, ja vain taivas on rajana kun seurayhteisö lähtee yhdessä rakentamaan uutta menestystä. Monelle kannattajalle on kuitenkin jopa urheilullista menestystä tärkeämpää se, että Tampere Unitedille on luotu uusi tapa toimia kannattajiensa omana seurana. Tämä uusi tapa toimia siirtyy ensi kaudella muuttumattomana Tampere Unitedille.

Nousujuhlat jatkuivat vielä katsomossa ja sen edessä
Nousujuhlat jatkuivat vielä katsomossa ja sen edessä

Nousujuhlat jatkuivat vielä katsomossa ja sen edessä
Nousujuhlat jatkuivat vielä katsomossa ja sen edessä

Nousujuhlat jatkuivat vielä katsomossa ja sen edessä
Nousujuhlat jatkuivat vielä katsomossa ja sen edessä

TamU-K:
#2 Halme Markus
#3 Savinainen Tuomas
#7 Alanne Aki -> #4 Lehtimäki Tommi, 46 min -> #21 Rantanen Markku, 90 min
#8 Vadén Petri -> #16 Ihalainen Jukka, 80 min
#9 Kanto Juho -> #31 Makueno Jonathan, 66 min
#10 Keränen Jonne
#17 Hakulinen Roope
#18 Pitkänen Otto
#20 Korvanen Ilkka
#24 Saiha Anssi -> #19 Savolainen Lauri, 46 min
#26 Kytöviita Mika -> #13 Suonsyrjä Vesa, 78 min

#28 Toiva Ville

FC Teivo:
#2 Nieminen Antti
#6 Rajala Heikki
#7 Kallio Ville
#8 Heikinsuo Antti
#10 Sipilä Jerry
#12 Olanterä Juuso
#17 Rakkolainen Henrik -> #3 Olkkonen Lauri, 80 min
#19 Karoskoski Vili
#20 Lähteenkorva Janne
#36 Paajala Eetu
#42 Helin Lauri

#37 Aho Pekko
#56 Luoma Jaakko