Sinipaidat jatkavat Suomen Cupissa neljännelle kierrokselle – NePa kaatui 1-5 (1-2)

NePa – TamU-K 1–5 (1–2)
5 min Ville Toiva 0–1
20 min Tuomas Repo (om) 0–2
45 min Jarmo Luokkala 1–2
68 min Jacin Dakkaki 1–3
85 min Jacin Dakkaki 1–4
90 min Markku Rantanen 1–5

Varoitukset:
29 min Jarmo Luokkala, NePa
58 min Farid Mehrabkhani, NePa
66 min Eero Riponiemi, TamU-K

Ulosajot:

Tähdet:
*** Veli-Pekka Franssila
** Jacin Dakkaki
* Ville Toiva

Yleisöä:
228

Lauantai-iltainen taistelu NePan ja TamU-K:n välillä päättyi Sinipaitojen juhlaan. Joukkueiden aiemmat kohtaamiset olivat olleet vähämaalisia, mutta tällä kertaa Sinipaidat takoivat lopulta reippaat 1–5 (1–2) -voittolukemat. Näin TamU-K jatkaa Suomen Cupin neljännelle kierrokselle.

Pirkkahalliin oli saapunut mukavasti yleisöä
Pirkkahalliin oli saapunut mukavasti yleisöä

Astelmat otteluun olivat kutkuttavat. Vastakkain oli kaksi toisilleen hyvin tuttua Nelosen joukkuetta, ja panoksena siis pääsy Suomen Cupin neljännelle kierrokselle, jossa jo ensimmäiset liigajoukkueetkin tulevat mukaan arvontaan riippuen menestyksestään liigacupissa. NePahan kohtasi viime kaudella cupissa veikkausliigajoukkue Rovaniemen Palloseuran, ja varmasti vastaavaan otteluun pääseminen oli jälleen nekalalaisilla mielessä. TamU-K sitä vastoin oli aiempina kausina pullahtanut Suomen cupista karvaasti ulos jo ennen tätä kolmatta kierrosta, mutta nyt aiempien kierrosten hienojen tulosten myötä oli lupa odottaa etenemistä pidemmälle.

Veli-Pekka Franssila oli jälleen pelipäällä
Veli-Pekka Franssila oli jälleen pelipäällä

Avauskokoonpanojen varmistuessa juuri ennen avausvihellystä huomattiin, että NePa ei ollut liikkeellä aivan parhaalla kokoonpanollaan. Muutama viime kauden runkomies oli erinäisten syiden takia sivussa. TamU-K:lla sitävastoin tuli pienisuuri muutos avausyksitoistikkoon aivan ottelun alla, kun Niko Saarinen korvasi penikkavaivoista kärsineen Jacin Dakkakin. Täten Veli-Matti Franssila siirtyi keskeltä oikeaan laitaan Dakkakin paikalle, ja Saarinen pääsi tutummalle paikalleen keskelle. Toinen huomattava muutos aiempiin peleihin verrattuna oli Markus Silvennoisen pelipaikka keskuspuolustajana Jan Irjalan rinnalla, Timo Kauppisen oltua poissa.

Ottelu lähti vauhdikkaasti liikkeelle sinipaitojen ottaessa tahtipuikon hyppysiinsä ja NePan rymittäytyessä omalle alueelleen mielenkiintoisessa 3-6-1 -ryhmitelmässä. Hyökkäyksiä soljui TamU-K:lla erityisesti molempien laitojen kautta laitapuolustajien Ville Toivan ja Otto Pitkäsen noustessa railakkaasti mukaan hyökkäyksiin. Erityisesti pelipäällä oli Franssila, jonka pallon siirtely, tekniikka ja liike tuntuivat olevan nekalalaisille liikaa alusta alkaen. Oman panoksensa TamU-K:n hienolle pelille antoivat myös Markus Silvennoinen molempien jalkojen monipuolisella syöttövalikoimallaan ja Jonne Keränen millintarkoilla pitkillä syötöillään ja puolenvaihdoillaan.

Ville Toiva puskee 0-1-maalin
Ville Toiva puskee 0-1-maalin

Komean yli 200-päisen yleisön ei tarvinnut avausmaalia kauaa odottaa, sillä NePan verkko soi jo viiden minuutin pelin jälkeen. Asialla oli Ville Toiva, jonka taidokas pusku yllätti NePa-maalivahti Jani Pelkolan täysin. Maalin syntyyn vaikutti vahvasti Otto Pitkänen, joka taisteli pallon Niko Saariselle, jonka hieno keskitys löysi boksin toisella puolella vapaana olleen Toivan. Pallo pomppasi maasta korkealle, johon erinomaisesti ponnistuksensa ajoittanut Toiva haki ilmassa vielä omasta kropastaan voiman puskuun pallon näin lentäessä verkon perukoille. ”Kaverin vajaamiehisyys latisti pelin tason heikoksi. Onneksi saimme nopeita maaleja, joten heidän bussitaktiikkansa mureni alkuunsa”, kommentoi päävalmentaja Mika Suonsyrjä ottelun jälkeen.

TamU-K oli lähellä iskeä heti perään uudelleen, kun yksi Jonne Keräsen lähettämistä korkeista palloista tavoitti laidalta jälleen nousseen Pitkäsen, joka pudotti rinnallaan Franssilalle viereen. Franssila ampui saman tien, eikä pallo paljoa ohi ylänurkan mennyt.

Maalivahti Jani Pelkola ja pallon omaan maaliin puskenut Tuomas Repo
Maalivahti Jani Pelkola ja pallon omaan maaliin puskenut Tuomas Repo

Parinkymmenen minuutin kohdalla nähtiin jotain sellaista, jota harvemmin näkee enää edes ihan alimmissa divisioonissa. Pitkänä tullut osoitteeton pallo osoittautui yllättävän vaikeaksi tehtäväksi NePan puolustuspelaaja Tuomas Revolle. Pallo pomppi boksin sisällä ja vastaan rauhassa tullut maalivahti Pelkola huusi kuuluvasti katsomoon asti, että ”rauha”. Tämän jälkeiset hetket Repo muistanee lopun elämäänsä. Jostain kumman syystä hän yritti puskea pallon Jani Pelkolan syliin, mutta nikkasikin ohi ja aivan liian lujaa. Pallo vieri nöyryyttävästi omaan maaliin voimattoman Pelkolan ja Revon yrittäessä vielä epätoivoisesti juosta estämään katastrofaalisen oman maalin syntyminen. Mikään ei enää auttanut ja TamU-K sai todellisen lahjamaalin lähettäen sinipaidat jo kahden maalin karkumatkalle. Tilanteen tekee omituiseksi vielä se, että lähin TamU:n pelaaja Tommi Lehtimäki oli noin 20–30 metriä tilanteesta enemmänkin lähempänä keskiympyrää kuin NePan 16-aluetta. Tuomas Revon surullinen ilta päättyikin vaihtokomennukseen puoliajalla.

Jan Irjalaa huolletaan
Jan Irjalaa huolletaan

Lähes koko ensimmäisen puoliajan paine oli NePan päädyssä. Nekalalaisten ainoat yritykset olivat lähinnä pitkiä palloja yksinäiselle kärjelleen, joka ihan kunniakkaasti väänsi palloista TamU-K:n toppariparin kanssa. Pitkät pallot vei kuitenkin melkein järjestäen kolossimainen Jan Irjala, kunnes loukkaantui kulmapotkutilanteessa siihen malliin, että sinipaitojen päävalmentaja Mika Suonsyrjä oli pakotettu suorittamaan ensimmäisen pelaajavaihdon. Otto Pitkänen otti Jan Irjalan paikan ja oikeaan laitaan puolustamaan tuli vauhtihirmu Markku Rantanen. TamU-K:n peli kuitenkin meni sekaisin Irjalan vaihdon myötä, ja NePa alkoi saada tilanteita maalille ja syöttöpeliään uomiinsa.

Jani Pelkola rikkoo Tommi Lehtimäkeä rankkarin arvoisesti
Jani Pelkola rikkoo Tommi Lehtimäkeä rankkarin arvoisesti

Juuri kun näytti siltä että peli tasoittui merkittävästi, soi erotuomarin pilli ja käsi osoitti järkähtämättä rangaistuspistettä. Tilanteeseen johtanut rike tuli kun varkain, kun Tommi Lehtimäki ehti palloon ennen NePa-puolustusta ja maalivahti Jani Pelkolaa. Pallo ehti jo karata sivulle Lehtimäeltä, kun Pelkola ajoi kääntyneen kärkipelaajan selkään. Rike mikä rike ja täysin turha rankkarin aiheuttaminen NePan maalivahdilta. Pelkola kuitenkin korjasi erheensä torjumalla Lehtimäen itsensä vetämän heppoisen pilkun, ja venyi vielä jatkotilanteessakin tärkeään jalkatorjuntaan, kun Jonne Keränen ryntäsi ensimmäisenä paluupalloon.

Tommi Lehtimäki epäonnistuu rankkarissa
Tommi Lehtimäki epäonnistuu rankkarissa

Jos oli Lehtimäellä tilaisuus nousta suomen cupin maalintekijätilaston kärkeen onnistumalla rankkarista, niin pelikin olisi ollut aikalailla ohi NePan osalta. Asioilla oli kuitenkin toinen suunta. NePa kehitti noin minuutti epäonnistuneen rangaistuspotkun jälkeen vastahyökkäyksen, josta pallo löysi tiensä TamU-K:n maalivahti Jussi Siltasen selän taakse kaventaen tilanteeksi 1–2. Nyt oli Otto Pitkäsen vuoro tyriä palautuspusku Siltaselle ja väliin pääsi NePan Jarmo Luokkala, joka ei paikastaan erehtynyt. Tässä tilanteessa joukkueet astelivat tauolle. Tauko tulikin hyvään paikkaan sinipaitojen kannalta.

Toisella puoliajalla NePa tuli kahdella kärjellä kovasti prässäten ja haki heti tasoitusta taululle. NePa saikin pelivälineen aggressiivisemmalla pelillään itselleen useammin haltuunsa, ja lähti heti suoraviivaisesti hätyyttelemään Siltasen vartioimaa maalia. Ensin NePa sai vaarallisesta paikasta vapaapotkun Jonne Keräsen rikottua vahvaa ja isoa Miikka Räisästä. Oskari Pölösen keskelle suuntautunut vapaapotku noin 20 metristä pysähtyi kuitenkin Jussi Siltasen nyrkkeihin. Hetken päästä Siltanen joutui jälleen töihin, kun keskityksestä NePa-pelaaja pääsi laukomaan vaarallisesti läheltä, mutta Siltanen kesti maalillaan.

Toisen puoliajan ensimmäinen vartti olikin heikkoa peliä TamU-K:lta, kunnes 60 minuutin jälkeen alkoi taas löytyä punainen lanka pelaamiseen. Tasoero alkoi jälleen näkyä ensimmäisen puoliajan tapaan kentällä, ja paikkoja johdon kasvattamiseen siunaantui Tommi Lehtimäelle ja Niko Saariselle. Lehtimäki ohjasi Franssilan komean keskityksen vähän ohi ja Saarinen ampui vapaapotkun vain niukasti ohi yläkulman vastaavasta paikasta, josta NePallakin oli aiemmin vapaapotkunsa.

Jacin Dakkaki harhauttaa maalivahdin ja tekee ottelun ratkaisseen 1–3-maalin
Jacin Dakkaki harhauttaa maalivahdin ja tekee ottelun ratkaisseen 1–3-maalin

Pelin kääntöpiste saavutettiin, kun TamU-K suoritti toisen vaihtonsa, ja pelikuntoon itsensä saanut Jacin Dakkaki tuli Niko Saarisen tilalle. Franssila siirtyi näin keskelle ja Dakkaki pääsi laitaan Rantasen yläpuolelle. Kovin kauaa ei Dakkaki ehtinyt kentällä olla, kun hän pääsi tilastoihin iskemällä TamU-K:lle helpottavan 1–3-maalin. Tilanteessa Franssila siirsi ylivoimahyökkäyksen päätteeksi pallon bokissa vapaana olleelle Dakkakille, joka kiersi maltilla maalivahdin ja odotti ratkaisevan tyylikkäästi ennen kuin viimeisteli takanurkkaan ohi viivalle rynnänneiden puolustajien.

Dakkakin maali piristi koko joukkuetta, ja Sinipaidat laittoivat vielä uudenvaihteen silmään. Eritoten nopeudestaan elävä Markku Rantanen näytti puhkeavan kukkaan Dakkakin vaihdon myötä. Ennen vaihtoa lähinnä puolustustehtäviin keskittynyt ja nousut nolliin jättänyt Rantanen alkoi terrorisoida nopeilla nousuillaan NePan väsynyttä miehistöä laidallaan.

Jacin Dakkaki tuulettaa toista maaliaan. Sivurajaheiton heittänyt Mika Kytöviita varmistaa tilanteen maalin liputtaneelta avustavalta erotuomarilta
Jacin Dakkaki tuulettaa toista maaliaan. Sivurajaheiton heittänyt Mika Kytöviita varmistaa tilanteen maalin liputtaneelta avustavalta erotuomarilta

Reilu vartti ennen loppua myös Mika Kytöviita päästettiin irti laitumelle. Viitisen minuuttia ennen täyttä aikaa hän pääsi tuttuun puuhaan linkoamaan pitkää sivurajaheittoa. Tuttu kuvio toimi jälleen hienosti, kun heitto saavutti pilkun lähettyvillä täysin vapaaksi unohdetun Jacin Dakkakin, joka puski illan toisen maalinsa yläriman kautta viivan paremmalle puolelle. Hetken hämmenyksen jälkeen tuomari näytti keskelle ja päästi kannattajat juhlimaan illan neljättä maalia. Riehaantuneimmat fanit ehtivät jo nimetä illan supersubin ”Ole Gunnar Dakkakiksi” tutun norjalaisen pelaajalegendan mukaan.

Markku Rantanen tuulettaa maaliaan
Markku Rantanen tuulettaa maaliaan

Päätöslukemat 1–5 viimeisteli ennakkoluulottoman loppupelin pelannut Markku Rantanen ampumalla pallon maalin kattoon yli vastaantulleen Pelkolan. Syötön suoraan juoksuun Rantaselle tarjoili kukapa muukaan kuin illan tehomies Jacin Dakkaki. Loppuvihellys soi heti maalin jälkeen, ja pelaajat pääsivät kiittämään kannattajia jatkuvasta kannustuksesta Pirkkahallin uumenissa.

Päävalmentaja Mika Suonsyrjä oli tyytyväinen ottelun tulokseen, mutta joukkueen peliesitys ei saanut pelkkää kiitosta: ”Pelaamisemme oli rutiininomaista ja kankeaa. On kuitenkin hienoa, että heikkonakin päivänä olemme tällä tasolla. Haluan nostaa positiivisena esille Jacin Dakkakin tekemisen. Kaveri on reenannut kuin hullu ja pelaaminen meinasi jäädä väliin jalkakipujen takia. Niin vaan kivuista välittämättä kaveri otti ohjat käsiinsä.”

TamU-K:n cup-taival jatkuu neljännellä kierroksella, ja maanantai-iltapäivän arvontaa odotetaankin sinipaitojen leirissä varmasti jännityksellä. Myös sarjaa ajatellen TamU-K sai mukavan niskalenkin paikallisvastustajastaan, josta ei lauantai-iltana tarpeeksi vastusta ollut pysäyttämään TamU-K:n cup-junaa. Toisaalta liikoja johtopäätöksiä sarjan suhteen on turha tässä vaiheessa tehdä, kun NePankin joukkue on todennäköisesti aikalailla erilainen ulkopeleissä kesällä kuin näin hallikaudella.

NePa:
#4 Nurminen Sami -> #7 Reini Valtteri, 85 min
#11 Kareinen Tomi
#12 Pelkola Jani
#13 Luokkala Jarmo
#16 Mäkitalo Jussi
#17 Räisänen Miika -> #25 Lehtonen Lauri, 89 min
#22 Newman Nicholas Daniel
#23 Repo Tuomas -> #19 Mehrabkhani Farid, 46 min
#24 Halme Antton
#30 Haataja Matti
#38 Ekholm Aku

#1 Solmio Samuli
#3 Pölönen Oskari
#27 Lampu Pasi
#28 Mäki Antti-Juhana

TamU-K:
#1 Siltanen Jussi
#6 Franssila Veli-Pekka
#8 Vadén Petri
#9 Riponiemi Eero
#10 Keränen Jonne
#11 Saarinen Niko -> #15 Dakkaki Jacin, 66 min
#16 Silvennoinen Markus
#18 Pitkänen Otto
#20 Irjala Jan -> #21 Rantanen Markku, 40 min
#25 Lehtimäki Tommi -> #26 Kytöviita Mika, 73 min
#28 Toiva Ville

#7 Alanne Aki
#13 Eijamo Antti
#17 Heltonen Kalle