UrPS kaatui nihkeälläkin esityksellä 2–1 (1–1)

TamU-K – UrPS 2–1 (1–1)
15 min Jan Riikonen 1–0
41 min Janne Ahtosaari 1–1
58 min Ilkka Korvanen 2–1

Varoitukset:

Ulosajot:

Tähdet:
*** Roope Hakulinen
** Otto Pitkänen
* Niko Saarinen

Yleisöä:
153

Kooste:

Päävalmentaja Mika Suonsyrjän haastattelu:

Sinipaitojen kotiavaus pelattiin sunnuntai-iltapäivänä Pyynikillä, jonne oli saapunut vastustajaksi viimevuotiseen tapaan Urjalan Palloseura. Pelin taso ei noussut kovinkaan korkeaksi, mutta tiukaksi taisteluksi muodostuneessa ottelussa säilyi jännitys loppuvihellykseen asti. Lopulta TamU-K otti täydet kolme pistettä maalein 2–1 (1–1).

Sinikaartin katsomokoreografia
Sinikaartin katsomokoreografia

Ottelun alla suurin jännistys kohdistui TamU-K:n uudistuneeseen puolustuslinjaan, jossa toppariparina pelasivat uudet miehet eli NoPS:sta lainattu Ilkka Korvanen ja kakkosjoukkueesta nostettu Tuomas Hyrkkänen. Toppariparin tuoreutta kuvaa hyvin se tosiseikka, että miehet tapasivat toisensa ensimmäisen kerran vasta noin tunti ennen ottelun alkua. Kun Otto Pitkänen teki paluun oikean laitapuolustajan tontille ja toisella laidalla pelasi Tuomas Savinainen, oli puolustuslinjan kaikilla pelipaikoilla eri pelaaja kuin viikkoa aiemmin sarjan avausottelussa Pelikassien vieraana.

TamU-K:n ensimmäinen maalipaikka syntyi heti ottelun alussa kun Otto Pitkänen viittelöi täysin vapaana oikealla laidallaan, ja Niko Saarisen ristipallo tavoitti laitapuolustajan. Pitkäsen keskitys oli mainio, mutta Tommi Lehtimäki ei aivan ylettynyt palloon. Kaiken kaikkiaan ottelun alku oli TamU-K:n hallinnassa urjalalaisvieraiden vetäytyessä sovulla omalla puoliskolleen. Pariin otteeseen UrPS väläytti vastahyökkäyspotentiaaliaan, mutta vetoja maalia kohti näistä tilanteista ei syntynyt.

Jan Riikonen nousee laidallaan maalintekoon
Jan Riikonen nousee laidallaan maalintekoon

Sinipaitojen maalitili aukesi lopulta yllättävällä tavalla ottelun 15. minuutilla. Pallo pelattiin lyhyillä keskikentän syötöillä vasemmalle laidalle Jan Riikoselle, joka nousi laitaa pitkin keskityspaikkaan lähelle kulmalippua. Lopulta keskitys painui suoraan tolpan kautta maaliin hölmistyneen maalivahti Tomi Koivulan yli. Aikainen 1–0-maali näytti lupaavaan helppoa iltapäivää.

Niko Saarinen pelasi hyvän ottelun
Niko Saarinen pelasi hyvän ottelun

Toisin kuitenkin kävi. Maalin jälkeen peli taso laski pahasti, ja ensimmäisen puoliajasta jäljellä olleesta puolesta tunnista ei jäänyt paljoakaan kerrottavaa jälkipolville. Etenkin maalin jälkeinen parikymmenminuuttinen oli sekavaa peliä, jossa kumpikaan joukkue ei saanut vetoja maalia kohti. Sinipaitojen paras paikka tuli Aki Alanteelle ottelun 36. minuutilla. Tilanne syntyi jälleen Otto Pitkäsen keskityksestä, mutta Alanne laukoi pallon rangaistuspilkun kohdalta yläriman kautta maalin yli. Pitkäselle pallon tarjoili omalta kenttäpuoliskolta keskiympyrän kaaren tuntumasta keskikentän pohjalla koko ottelun uurastanut Jonne Keränen.

Urjalalaisten tasoitus syntyi vaarattoman näköisestä sivurajaheitosta. Petri Airaksinen jatkoi päällään pallon rangaistusalueen rajalta kohti maalia vaarattoman näköisesti, mutta purkua yrittänyt Sinipaitojen tuore topparilaina Ilkka Korvanen puski pallon suoraan Sampo Santarantaa päin kaatuen samalla kentän pintaan. Pallo kimpoili tästä Janne Ahtosaarelle, jolla oli helppo työ laukoa pallo verkon perukoille. Näin peli oli tasan 1–1 komealla ylänurkkalaukauksella.

Jan Riikonen taistelee pallosta Jani Kirjavaisen kanssa
Jan Riikonen taistelee pallosta Jani Kirjavaisen kanssa

Ensimmäisen puoliajan loppuhetkillä Sinipaidat rakensivat vielä yhden maalintekopaikan, kun Jan Riikonen karkasi UrPS-puolustukselta Eero Riponiemen kanssa pelaamansa seinän turvin, ja löysi sitten Tommi Lehtimäen takatolpalta. Lehtimäen ensimmäinen pusku putosi ylärimasta takaisin kentälle ja kimposi siitä korkealle ilmaan. Lehtimäki ehti vielä tähän pallon, mutta koko ottelun erinomaisesti pelannut urjalalaistoppari Otto Drude pääsi häiritsemään sen verran, että pallo nousi Lehtimäen päästä reilusti yli maalin. Tämä jäi ensimmäisen puoliajan viimeiseksi maalintekopaikaksi.

”Heti pelin alussa kävi selväksi, että kaverilla on heikentynyt rosteri pelissä. Me emme saaneet tempoa pidettyä yllä, mutta avausjaksolla peli olisi pitänyt silti saada tapettua. Täysin pelin kulun vastaisesti he kuitenkin rokottivat meidän virheestä ja pysyivät pelissä”, kommentoi päävalmentaja Mika Suonsyrjä ensimmäistä puoliaikaa ottelun jälkeen.

Pallo karkaa Otto Pitkäseltä...
Pallo karkaa Otto Pitkäseltä…

...ja maalivahti Tomi Koivula saa torjuttua
…ja maalivahti Tomi Koivula saa torjuttua

Toisen puoliajan alku oli jälleen heikkotasoista jalkapalloa. Sinipaidat pitivät palloa enemmän, mutta eivät onnistuneet rakentamaan varsinaisia maalintekopaikkoja jakson ensimmäisellä kympillä. Ensimmäinen hyvä tekopaikka rakennettiin Niko Saarisen keskeltä noin 22 metristä antamasta vapaapotkusta, kun urjalalaispuolustus unohti laidaltaan hiipineen Otto Pitkäsen täysin vapaaksi. Saarisen syöttö vapautti Pitkäsen nokikkain maalivahdin kanssa, mutta tämän ensimmäinen kosketus oli liian kova, ja näin vastaan tullut maalivahti Koivula pääsi peittämään laukauksen.

Ilkka Korvanen tekee 2–1-voittomaalin
Ilkka Korvanen tekee 2–1-voittomaalin

Sinipaitojen 2–1-maali syntyi ottelun 58. minuutilla. Niko Saarinen antoi jälleen vapaapotkun, tosin tällä kaukaa keskiympyrän kaaren läheltä. Pallo pomppi pelaajamassan läpi puolustuslinjan taakse juosseelle Ilkka Korvaselle, jonka tuikkaus painui vastustamattomasti maaliin. Näin Korvanen pääsi kuittaamaan omasta virheestään syntyneen tasoitusmaalin.

Anssi Saiha teki paluun kokoonpanoon
Anssi Saiha teki paluun kokoonpanoon

Pian johtomaalin jälkeen kentälle Aki Alanteen tilalle vaihdettu Mika Kytöviita oli lähellä tuplata johtomarginaalin, kun Tommi Lehtimäki syötti Kytöviidan läpi. Maalivahti Koivula tuli kuitenkin oikea-aikaisesti vastaan, ja esti ”Sonnin” maalintekoaikeet. Heti perään toisessa päässä oli hieman vastaava tilanne, kun Ilkka Korvanen sähläsi pallon Janne Ahtosaarelle läpiajoon. Myös Ahtosaari pelasi kuitenkin pallon liian kauaksi eteensä, ja Korvanen pääsi paikkaamaan oman virheen liukumalla pallon pois juuri ennen kuin laukaus olisi lähtenyt. Heti perään Henri Ojala pääsi laukomaan kuudentoista rajan takaa, mutta maalivahti Roope Hakulinen torjui vedon päätyrajasta yli.

Otto Pitkänen nousee laidallaan
Otto Pitkänen nousee laidallaan

Ottelun 73. minuutilla Kytöviita pääsi jälleen läpi ryöstettyään pallon UrPS-puolustaja Otto Druden jalasta keskiviivalla. Juoksukilpailu päättyi tuliseen laukaukseen, joka kuitenkin kilahti maalin takarautaan sivuverkon puolella.

Mikä Kytöviita karkaa Otto Drudelta
Mikä Kytöviita karkaa Otto Drudelta

Ottelun viimeisellä vartilla UrPS pääsi muutaman kerran hyökkäämään vaarallisesti muun muassa keskialueen vaarallisten pallonmenetysten seurauksena. Laukaukset maalia kohti jäivät kuitenkin vähiin, ja näissä maalivahti Roope Hakulinen oli mies paikallaan. Yllättävin tilanne syntyi kun Janne Huttusen kaukaa lähes puolesta kentästä antama vapaapotku pomppi kohti maalin alanurkkaa. Hakulinen kuitenkin venytti pallon yli päätyrajasta.

Kärkimies Tommi Lehtimäki ei aivan ehdi palloon
Kärkimies Tommi Lehtimäki ei aivan ehdi palloon

Kärkipelaaja Henri Ojalalla puolestaan oli kaksikin etinomaista paikkaa tehdä maali. Ensimmäisessä pitkä keskitys löysi Ojalan täysin yksin kuuden metrin päässä maalista, mutta pallo karkasi yli päätyrajasta. Myöhemmin Ojala pääsi laukomaan boksista Sinipaitojen löysän puolustuspelaamisen seurauksena, mutta Hakulinen torjui kulmapotkuksi. Otto Nissi puolestaan pääsi puskemaan loppuminuuteilla pallon ylärimaan, kun juuri tätä ennen kentälle vaihdettu Severi Hiltunen jätti kulmapotkussa miehensä seuraamatta. Heti seuraavassa hyökkäyksessä Hiltunen oli lähellä tehdä maalin toisessa päässä, mutta veto suuntautui niukasti ohi maalin.

UrPSin Otto Drude pelasi vahvan ottelun topparina
UrPSin Otto Drude pelasi vahvan ottelun topparina

Ottelun lisäajalla Mika Kytöviita sai vielä parikin maalintekotilaisuutta. Ensin Antti Eijamon syöttö vapautti Sonnin yrittämään maalia pienehköstä kulmasta. Seuranneesta kulmapotkusta Ilkka Korvanen puski pallon kohti maalia ja maalivahti Koivula torjui pallon Kytöviidan jalkoihin alle metrin päähän maalista, mutta niin vain Koivula onnistui vielä kauhomaan pallon takaisin haltuunsa. Pian tämän jälkeen kuultiin helpottava päätösvihellys.

”Toisen jakson alku oli meiltä ihan hyvää tekemistä, mutta tuska ja turhautuminen vaan kasvoivat kasvamistaan pelin edetessä. Kun emme saaneet paikoista sisään haistoi vierasjoukkue tilaisuutensa ja oli lähellä nousta tasoihin”, analysoi päävalmentaja Suonsyrjä ottelun toisen puoliajan kulkua. ”Onneksi kuitenkin kestimme ja saimme tärkeät pisteet”, päävalmentaja päättää.

Joukkue kiittää kannattajia ottelun jälkeen
Joukkue kiittää Sinikaartia ottelun jälkeen

TamU-K:n ottelut jatkuvat tulevana maanantaina, kun joukkue matkaa Valkeakosken Koskenpoikien vieraaksi Valkeakoskelle. Ottelu on kevään ensimmäinen Apian nurmella pelattavaksi merkitty ottelu ja alkaa klo 18.30.

TamU-K:
#2 Hyrkkänen Tuomas -> #28 Toiva Ville, 85 min
#3 Savinainen Tuomas
#4 Lehtimäki Tommi -> #24 Saiha Anssi, 72 min
#7 Alanne Aki -> #26 Kytöviita Mika, 63 min
#9 Riponiemi Eero -> #21 Rantanen Markku, 72 min
#10 Keränen Jonne
#11 Saarinen Niko
#17 Hakulinen Roope
#18 Pitkänen Otto -> #13 Eijamo Antti, 82 min
#20 Korvanen Ilkka
#25 Riikonen Jan -> #5 Hiltunen Severi, 87 min

#1 Siltanen Jussi

UrPS:
#6 Helenius Harri
#8 Ojala Henri
#11 Huttunen Janne
#13 Touru Riku -> #77 Rupponen Juuso, 71 min
#14 Ahtosaari Janne
#15 Drude Otto
#18 Airaksinen Petri
#20 Nissi Otto
#21 Santaranta Samppa
#23 Koivula Tomi
#45 Kirjavainen Jani

#3 Suominen Markus
#4 Ojala Kasperi