TamU-K voitti vaisun NePan selvin lukemin 5–0 (3–0)

TamU-K – NePa 5–0 (3–0)
14 min Jonne Keränen 1–0
32 min Veli-Pekka Franssila 2–0
38 min Tommi Lehtimäki 3–0
87 min Tommi Lehtimäki 4–0
90+1 min Severi Hiltunen 5–0

Varoitukset:
54 min Jarmo Luokkala, NePa
65 min Osku Airesto, TamU-K

Ulosajot:

Tähdet:
*** Jonne Keränen
** Veli-Pekka Franssila
* Markku Rantanen

Yleisöä:
154

Kooste:

TamU-K otti lauantai-iltana Pyynikillä helpon ja ansaitun voiton paikallisvastustaja Nekalan Pallosta. Peli eteni Sinipaitoja hallinnassa heti alusta alkaen, eikä voitto ollut missään vaiheessa uhattuna. Pallo pysyi hyvin omien hallussa, eikä NePaa päästetty oikeastaan ollenkaan rakentamaan omaa peliään.

Jonne Keränen pääsi ensimmäiseen hyvään laukaisupaikkaansa jo pelin kolmannella minuutilla, mutta suunnilleen kuudentoista rajalta lähtenyt laukaus jäi sen verran ponnettomaksi, että maalivahti Jami Nissinen sai helposti vangittua pallon haltuunsa. Kymmenen minuutin kohdalla Keränen oli vieläkin lähempänä tehdä maalin, kun sivurajan tuntumasta keskitykseksi tarkoitettu pallo karkasi yläriman päälle ja siitä päätyrajasta yli.

Petri Vadén ja Sinikaarti
Petri Vadén ja Sinikaarti

Ottelun neljännellätoista minuutilla vihdoin helähti. Tuomas Savinainen ja Veli-Pekka Franssila tekivät pohjatyöt, ja lopulta jälkimmäinen syötti Keräselle noin 25 metriin. Keränen päätti yrittää kaukaa, ja kierteinen veto painui vastustamattomasti maalin ylänurkkaan. Vapauttava avausmaali oli näin syntynyt maltillisen hyökkäyksen päätteeksi.

Ottelun seitsemännellätoista minuutilla Tuomas Savinainen oli lähellä laittaa pallon maaliin. Savinainen ehti Veli-Pekka Franssilan korkeaan pystypalloon ennen vastaan tullutta maalivahti Nissistä, ja yritti roikottaa pallon maaliin. NePa-puolustaja pelasti kuitenkin tilanteen maaliviivalta. Hetkeä myöhemmin Tommi Lehtimäki pääsi ensimmäiseen vetopaikkaansa, mutta kaukoveto oli maalivahti Nissiselle helppo poimittava.

Andrea Milanti oli kokoonpanossa loukkaantumisensa jälkeen ensimmäisen kerran tällä kaudella, mutta häntä ei vaihdettu kentälle
Andrea Milanti oli kokoonpanossa loukkaantumisensa jälkeen ensimmäisen kerran tällä kaudella, mutta häntä ei vaihdettu kentälle

NePan ensimmäinen maalintekopaikka synty noin 20 minuutin kohdalla. Sinipaidat menettivät pallon hyökkäyspäässä, ja parin lyhyen syötön jälkeen ylhäällä kärkkynyt Jarmo Luokkala pelattiin pitkällä syötöllä puolittain läpi. Maalivahti Roope Hakulinen tuli vastaan ja sai jalkaansa sen verran väliin, että Luokkalan sijoitus kuudentoista rajan takaa meni niukasti ohi maalin. Tilanteesta seurasi kulmapotku, josta maalille noussut NePa-toppari Antti-Juhana Mäki pääsi puskemaan vaarallisesti, mutta Jonne Keränen pelasti pallon maaliviivalta.

NePan seuraava maalintekopaikka syntyi Osku Aireston yllättävästä pallonmenetyksestä keskialueella. Pallo pelattiin jälleen nopeasti kärkeen Jarmo Luokkalalle. Tämä harhautti Otto Pitkäsen eikä apuihin rynninyt Airestokaan saanut Luokkalaa pysäytettyä, vaan kärkäs hyökkääjä hakeutui vetopaikkaan rangaistuspilkun lähettyville. Sinipaitojen onneksi veto suuntautui ylärimaan ja siitä kentän pinnan kautta väljemmille vesille

Unitedin toinen maali oli lähes kopio ensimmäisestä. Tällä kertaa kuitenkin keskikentän parivaljakon roolit olivat toisinpäin, sillä Keränen syötti poikittain ja Franssila laukoi pallon maaliin. Tilanteessa oltiin vielä viitisen metriä ensimmäistä maalia kauempana maalista. Maalin voi laittaa pitkälti maalivahti Nissisen piikkiin ottamatta mitään pois Franssilalta, jonka laukaus oli sinänsä kaunis.

Markku Rantanen pelasi parhaan ottelunsa Sinipaidoissa. Maalintekokin oli lähellä.
Markku Rantanen pelasi parhaan ottelunsa Sinipaidoissa. Maalintekokin oli lähellä.

Pian maalin jälkeen Tommi Lehtimäki pääsi kokeilemaan yllättävää kaukovetoa, mutta tällä kertaa maalivahti Nissinen oli tilanteen tasalla, ja torjui pallon päätyrajasta yli. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin verkko sitten jo heilui. Aki Alannetta rikottiin hyökkäysalueelta, ja TamU-K sai vapaapotkun noin 25 metristä. Maalivahti Nissinen kenties odotti Veli-Pekka Franssilan laukovan vapaapotkun vasemmalla jalallaan, mutta vaparin laukoikin Mika Kytöviita, jonka oikean jalan laukaus ohitti muurin oikealta puolelta. Nissinen sai torjuttua pallon tolppaan, josta se kimposi maalin eteen Tommi Lehtimäelle. Tällä olikin sitten helppo työ laittaa pallo tyhjään maaliin.

Kun ensimmäisen jakson loppuminuutit eivät tuottaneet lisämaaleja, taukohodareita lähdettiin maistelemaan maukkaissa 3–0-johtolukemisssa.

Ottelun toisen jakson ensimmäinen vaarallinen maalipaikka syntyi Otto Pitkäsen oivalluksesta. NePa-puolustus odotti, että Sinipaidat nostaisivat vapaapotkutilanteessa miehet boksiin ja antaisivat keskityksen, mutta Pitkänen antoikin nopean vaparin joka vapautti Aki Alanteen nousemaan vapaaseen keskityspaikkaan. Matala, kova keskitys löysikin Tommi Lehtimäen pään boksista, mutta pusku suuntautui niukasti ohi.

Pelin jo ratkettua toinen puoliaika oli kokonaisuutena varsin laiskatempoista jalkapalloa. Minkäänlaista hätää Sinipaidoilla ei ollut, sillä pallonhallinta pysyi tiukasti kotijoukkueella. Pakka pysyi myös puolustussuuntaan hyvin kasassa, jolloin NePan yrittämät vastahyökkäykset eivät tuottaneet vaarallisia tilanteita. Osku Airesto tosin joutui kerran alimpana miehenä pysäyttämään Jarmo Luokkalan paidasta repimällä, mutta selvisi tilanteesta pelkällä varoituksella.

Toisen puoliajan seuraavaa varsinaista maalipaikkaa saatiin odottaa aina 86. minuutille saakka, jolloin NePan Samuli Saarenpään yllättävä kaukolaukaus putosi yläriman päälle ja siitä maalipotkuksi. Ottelun neljäs maali puolestaan syntyi heti seuraavasta hyökkäyksestä. Otto Pitkäsen antama maalipotku vapautti Petri Vadénin vasemmalla laidalla, ja Vadénin mainio keskitys löysi Tommi Lehtimäen maalin edestä. Tämä ei erehtynyt, vaan siirsi pallon varmasti maaliin yhdellä kosketuksella. Näin lukemat olivat pelin loppuhetkillä jo 4–0.

Kapteeni Otto Pitkänen johdatti joukkonsa kättelyihin ottelun jälkeen
Kapteeni Otto Pitkänen johdatti joukkonsa kättelyihin ottelun jälkeen

Ottelun viimeisellä peliminuutilla Tommi Lehtimäellä oli tilaisuutensa jopa viimeistellä hattutemppu. Hyvin peliin sisään viimeiselle kymmenminuuttiselle tullut Severi Hiltunen tarjosi Lehtimäelle keskityksen oikealta laidalta, mutta tällä kertaa maalivahti Jami Nissinen venyi loistavaan reaktiotorjuntaan.

Lopulta sama akseli teki ottelun viidennen maalin, kun Lehtimäki keskitti maata pitkin ja Hiltunen sai siirrettyä pallon maaliin. Tilanteessa oli hiukan koomisiakin elementtejä, sillä Hiltunen oli vain neljän metrin päässä maalista ja maali ammotti tyhjänä, kun pallo kimposi nuoren hyökkääjän jalasta monta metriä yläriman yläpuolelle. Tästä pallo kuitenkin putosi yllättäen vielä maaliin, ja näin ottelun loppulukemiksi kirjattiin 5–0.

Joukkue kiittää Sinikaartia
Joukkue kiittää Sinikaartia

Päävalmentaja Mika Suonsyrjä oli ottelun jälkeen varsin tyytyväinen sekä tulokseen että peliesitykseen. ”Vaikka kaveri teki parhaansa turhauttaakseen meidät ja tsemppasi kovaa saimme pelattua kontrolloiden peliä jotakuinkin ehjän ysikymppisen”, päävalmentaja totesi. ”Alamme pikkuhiljaa löytää keinoja murtaa bussipuolustuksia. Silti pelaamisessamme on vielä paljon parannettavaa. Jatkuvuus olisi tärkeää, kun olemme jatkuvassa muutosvalmennuksen tilassa pelaajiston eläessä liikaa pelien välillä.” Pelaajista päävalmentaja haluaa nostaa esiin keskikentän kaksikon Keränen–Franssila: ”Jonne ja Vellu olivat tänään huikeita keskustassa. Myös penkiltä tultiin hyvin sisään”

TamU-K:
#3 Savinainen Tuomas
#4 Lehtimäki Tommi
#6 Franssila Veli-Pekka
#7 Alanne Aki
#8 Vadén Petri
#10 Keränen Jonne
#17 Hakulinen Roope
#18 Pitkänen Otto
#21 Rantanen Markku -> #5 Hiltunen Severi, 79 min
#26 Kytöviita Mika -> #16 Ihalainen Jukka, 71 min
#29 Airesto Osku

#2 Hyrkkänen Tuomas
#22 Milanti Andrea
#28 Toiva Ville

NePa:
#4 Nurminen Sami -> #7 Reini Valtteri, 76 min
#6 Mäenpää Matias
#8 Kaseva Janne -> #18 Åhlgren Tommi, 46 min
#10 Kareinen Tomi
#13 Luokkala Jarmo
#16 Mäkitalo Jussi
#25 Saarenpää Samuli
#28 Mäki Antti-Juhana
#38 Ekholm Aku
#44 Salo Tuomas -> #21 Leppänen Jarno, 90+1 min
#94 Nissinen Jami

#9 Tapio Tero
#14 Särkilampi Mika
#17 Kurikka Mikko