TamU-K Vitoseen!

TamU-K – Tahmelan Vesa 4-2 (1-0)
1-0 Youcef Chemlal, 32 min
2-0 Youcef Chemlal, 60 min
2-1 Lassi Vänttinen, 71 min
2-2 Joona Nieminen, 76 min
3-2 Adnan Omerovic, 82 min
4-2 Adnan Omerovic, 87 min

Varoitukset:
Sami Kriikkula, 78 min, TamU-K
Jami Maunuksela 84 min, TahVe

Ulosajot:

Yleisöä:
441

Sinikaarti oli sunnuntaina iskussa.

Kauden viimeinen ottelu oli todellista tulitusta niin katsomossa, kuin myös kentällä. TamU-K:n ja todennäköisesti myös koko kauden Kutosen ennätysyleisö (441 katsojaa), näki Sinipaitojen nousujuhlat Pyynikin tihkusateisessa illassa. Ottelu päättyi TamU-K:lle lukemin 4-2 kotijoukkueen Youcef Chemlalin ja Adnan Omerovicin molempien osuessa maaliin kahdesti.

Manageri Antti Pettisellä oli täysi työ karsia 30 pelaajan TamU-K -miehistö kahdeksantoista pelaavan miehen kokoonpanoksi. Avaukseen oli lopulta tiensä taistelleet Innola; Lakra, Oksanen, Kriikkula, Adeeb; Heittola, Suonsyrjä; Chemlal, Harju, Karikuss; Lahtinen. Vaihtopenkillä vuoroaan odottivat Friman, Niemelä, Wilen, Pelttari, Dedic, Omerovic ja El Harrak.

TamU-K:n karsintafinaalia seurasi ennätysyleisö 441 katsojaa.

Ottelu alkoi TamU-K:n rynnistyksellä ensimmäisen viiden peliminuutin aikana. Sinipaidat saivat luotua muutaman kulmatilanteen, mutta näistä ei tullut tulosta. Ottelu kuitenkin tasottui pikaisesti ja ensimmäinen todellinen maalintekotilanne rakentui vierailija TahVe:lle. Ilkka Innolan torjunta TahVe:n vasemmalta tulleeseen läpiajoon piti kuitenkin tilanteen 0-0:ssa.

Peliä pelattiin hieman hermostuneissa tunnelmissa molempien joukkueiden pyrkiessä minimoimaan virheet. Sinisille tyypillistä pallonhallintaa ei kentällä juuri näkynyt, vaan palloa pelattiin molempien joukkueiden toimesta nopeasti ylöspäin ja tämä johti pallonmenetyksiin ja ottelun suunnan vaihtoihin tiheällä tahdilla. Ottelu ei juuri hienouksia tarjonnut, vaan taistelua nähtiin lähinnä keskialueella.

Puolen tunnin kohdalla yleisö sai kuitenkin sitä, mitä oli tullut hakemaan. Lauri Heittola noukki irtopallon 30 metrin etäisyydellä Pekka Niemisen vartioimasta TahVe maalista, ja laukoi kovan matalan vedon. Nieminen sai näppinsä väliin Heittolan vetoon, mutta Chemlal oli ensimmäisenä paikalla. Jose kiersi Niemisen pallon kanssa ja siirsi Sinipaidat 1-0 johtoon rauhallisella sijoituksella.

Avausmaali ei tuonut otteluun sähköä, vaan peliä pelattiin myös jatkossa keskialueella. Pieniä väläytyksiä kuitenkin nähtiin TahVen Lassi Vänttiseltä, joka sai pari kertaa pallon tuotua oikeaa laitaa pitkin ylös. Laidalta ei kuitenkaan perinteisesti maaleja tehdä, joten Vänttisen ylösnousut jäivät tuloksettomiksi. Tuomari Olli Niemelä vihelsi 1. puoliajan päättyneeksi tilanteessa 1-0.

Toinen puoliaika alkoi TahVen hienoisella otteella, mutta Innola koppasi kaikki TamU-K:n maalin lähelle tulleet pallot näppeihinsä. 55 minuutin kohdalla oli vuorossa toisen puoliskon ensimmäinen vaarallinen maalitilanne. Ahmed Lakra laittoi pallon keskelle Tomi Lahtiselle. Lahtinen pyrki tsippaamaan pallon puolustuslinjan taakse Chemlalille, mutta Chemlal jatkoi vielä pallon päällään kovaa boxiin juosseelle Retu Harjulle. Harjun laukaus kuitenkin epäonnistui täysin ja pallo lipui oikealta maalin ohi.

Ottelu sai jostain lisää vauhtia ja pian oli TahVe:n vuoro kokeilla vetoa maalia kohti, kun kulman jälkitilanteesta pallo lipui TahVe:n puolustukselle. Innola torjui kuitenkin jälleen raitapaitaisen vierasjoukkueen laukausyrityksen.

Seuraavaksi oli sitten jälleen Sinipaitojen vuoro, kun Lahtinen pääsi oikealta karkuun TahVe -puolustukselta. Sinipaitojen kapteenin keskitys suuntautuikin suoraan maalia kohti ja Nieminen TahVen maalilla joutui venyttämään pallon maalin yli kulmaksi. Kulmaa meni jälleen perinteisesti antamaan Chemlal, jonka matala kulma kimposi TahVe:n puolustajan kautta verkon perukoille. TamU-K siirtyi ottelussa jo 2-0 johtoon pelin 59. minuutilla.

Peli oli ollut suhteellisen tasaista vääntöä, joten Sinipaitojen 2-0 johto oli jopa hieman yllättävä. Yleensä tätä johtoa liian aikaisessa vaiheessa pidetään myös kaikkein vaarallisimpana johtavalle joukkueelle ja vaarallisuuttaan se osoitti myös sunnuntain illassa. Peliä oli pelattu 70. minuuttia kun juuri kentälle tullut Heikki Wilen menetti pallon oikealla laidalla. Pallo kimposi TahVe-pelaajan jalasta Juha-Pekka Mäkiselle, jonka upea keskitys löysi Vänttisen vapaana Sami Kriikkulan ja Ahmed Lakran välistä. Vänttinen sijoitti pallon hienosti Innolan yli ja kavensi ottelun tilanteeksi 2-1.

TahVen takaa-ajo ei kuitenkaan ollut vielä tässä. Vänttinen oli seuraavaksi hyökkäämässä oikealta, josta antoi maata pitkin syötön takaviistoon. TahVe:n Timo Koistinen ehti ensimmäisenä palloon ja laukoi maata pitkin vaarallisesti. Innola kuitenkin haki laukauksen alakulmasta ja piti Sinipaidat ottelun johdossa.

Vierailijat saivat ottelun hallintaan ja vaarallisia palloja satoi TamU-K:n maalille. TahVelle tuomittiin vapaapotku noin 40 metristä, joka annettiin kukkupallona boxin sisään. Ensimmäisenä palloon pääsi TahVen hyökkääjä, jonka puskun Innola haki. Pallon palautui kuitenkin Innolan torjunnasta takaisin peliin ja TahVe:n Joona Nieminen pääsi täysin vapaasti iskemään pallon verkon perukoille. Samalla TahVe oli noussut kahden maalin takaa-ajoasemasta tasoihin.

Ottelu näytti jatkuvan tasatilanteessa loppuvihellykseen asti, kunnes TamU-K manageri Pettinen päästi Adnan Omerovicin irti. Peliä oli 8 minuuttia jäljellä, kun Heittola puski palloa eteenpäin keskialueella. Omerovic jatkoi pallon lentorataa jalallaan hieman siten, että pallo pompahti vastaan tulleen TahVe-puolustajan ohi ja hyökkääjä oli yksin läpi. Omerovicin kylmänviileä sijoitus vastaan tulleen Niemisen ohi räjäytti reilu 400-päisen katsomon juhlimaan Sinipaitojen 3-2 johtoa.

Sama mies oli 6 minuuttia myöhemmin ratkaisemassa peliä lopullisesti. Innolan pitkä avaus leijaili suoraan Lahtisen päähän ja tästä juuri kentälle tulleen Mohammed el Harrakin jalkaan. ”Muha” nosti pallon yksinäisen TahVe -puolustajan yli pystyyn juosseelle Omerovicille, joka tälläsi pallon oikeaan alanurkkaan.

Peli oli ratkennut ja viimeiset kolme minuuttia odotettiin lähinnä tuomarin loppuvihellystä. Vihellyksen tullen riemulla ei ollut rajaa, sillä TamU-K oli ottanut omansa ja voittanut nousukarsinnat tavoitteiden mukaisesti. Pyynikin illassa tuskin kenellekään jäi epäselväksi, mikä seura oli voittanut karsinnat.

Sinipaidat nähdään kaudella 2013 Tampereen Piirin Vitosessa.

Ottelukooste, kuvaaja: Petteri Tyni, selostus: Manu Haapalainen

TamU-K:
#1 Ilkka Innola
#3 Ahmed Lakra
#6 Mika Oksanen
#7 Retu Harju
#9 Tomi Lahtinen
#16 Lauri Heittola
#20 Sami Kriikkula
#21 Alaa Adeeb
#22 Mika Suonsyrjä
#23 Nawar Karikuss
#26 Youcef Chemlal
#2 Heikki Wilen
#10 Adnan Omerovic
#11 Kemal Dedic
#13 Martti Pelttari
#24 Joonas Niemelä
#25 Mohammed El Harrak
#27 Henry Friman

Tahmelan Vesa
#69 Pekka Nieminen
#8 Miika Nieminen
#10 Jussi Piha
#14 Veli-Matti Luukko
#16 Timo Mattila
#17 Mikko Hernetkoski
#19 Joona Nieminen
#25 Jami Maunuksela
#40 Lassi Vänttinen
#50 Arto Karima
#60 J-P Mäkinen
#4 Janne Lamminen
#9 Panu Punkari
#11 Timo Koistinen
#12 Olli Tuomarla