TamU-K menetti mahdollisuudet sarjavoittoon 1-4 (0-3)

TamU-K – Ilves 2 1-4 (0-3)
14 min Roope Kostiainen 0-1
34 min Roope Kostiainen 0-2
43 min Samuel Bashmakov 0-3
46 min Badr-eddin Laouini 0-4
48 min Jan Irjala 1-4

Varoitukset:
19 min Jouko Turunen, TamU-K
48 min Samuel Bashmakov, Ilves 2
66 min Arttu Järvelä, Ilves 2
78 min Otto Pitkänen, TamU-K
88 min Jussi Harju, Ilves 2

Ulosajot:

Tähdet:
*** Ilkka Innola
** Ville Toiva
* Jan Irjala

Yleisöä:
302

Tampereen Piirin Nelosen kärkikamppailu TamU-Kn ja Ilveksen kakkosjoukkueen välillä pelattiin arvoisissaan puitteissa aurinkoisella Pyynikin urheilukentällä sunnuntai-iltapäivänä. Yleisöä oli ilmestynyt seuraamaan kahden sarjanousijan välistä mittelöä kauden ennätysmäärä, hieman yli kolmesataa silmäparia.

Pyynikille oli saapunut kauden ennätysyleisö, 302 katsojaa
Pyynikille oli saapunut kauden ennätysyleisö, 302 katsojaa

Ottelun ratkaisu nähtiin jo ensimmäisellä puoliskolla, kun Ilves siirtyi ansaitusti ottelussa 0-3 johtoon. Kaksi maaleista viimeisteli vahvan ottelun Ilveksen kärjessä pelannut Roope Kostiainen ja kolmannen puski kulmasta sisään Samuel Bashmakov.

Ilves 2 aloitti ottelun erittäin vahvasti ja pääsi testaamaan pikakomennuksella TamU-K:n maalipuiden väliin kutsutun Ilkka Innolan refleksejä pariin otteeseen. Vanha kettu oli kuitenki etevämpi ja haki ensin 18 metristä annetun vapaapotkun alakulmasta ja hieman myöhemmin lähietäisyydeltä tulleen tilanteen tuplatorjunnalla.

Ilkka Innola teki pakon sanelemana yllätyspaluun maalille
Ilkka Innola teki pakon sanelemana yllätyspaluun maalille

Sinipaidat eivät päässeet ottelluun mukaan millään ja Ilves 2 siirtyi 0-1 johtoon läpiajosta. Syvältä omalta puoliskolta annettu läpisyöttö maata pitkin löysi reitin Jan Irjalan ja Riku Jussilan välistä, ja Kostiainen oli yksin läpi. Innolan vastaantulosta huolimatta Kostiainen siirsi pallon verkkoon ja vierasjoukkueen johtoon.

Maalin jälkeen Sinipaidat ottivat hieman otetta pelistä, mutta pallon hidas liikuttelu keskikentällä ei avannut keltapaitojen puolustusta. Ensimmäinen vaarallinen tilanne TamU-K:lle avautui Ilveksen maalilla olleen Antti Kuusisen hölmöilystä, kun tämä koppasi pallon käsiinsä ja tämän jälkeen juoksi muutaman metrin rangaistusalueen ulkopuolelle pallo käsissään. Omituisesti ilman minkäänväristä korttia jäänyt maalivahti oli kuitenkin valppaana käsivirhettä seuranneessa vapaapotkussa, ja torjui Risto Niskasen tarkan laukauksen maalin alanurkasta.

Ville Toiva pelasi toisen ottelunsa keskikentän keskustassa
Ville Toiva pelasi toisen ottelunsa keskikentän keskustassa

Ottelu jatkui Ilveksen hallinnassa, mutta seuraava maali tuli hieman epätyypillisesti purkupallosta. Pallo purettiin Ilveksen alueelta pitkänä kohti TamU-Kn puolustuslinjaa. Jan Irjala antoi pallon pompata edessään, mutta sai vahvasti vääntävän Kostiaisen heti kimppuunsa. Ilves-hyökkääjä väänsi päätä pidemmän Irjalan kanssa pallosta, voitti väännön ja pääsi siirtämään pallon toistamiseen ohi Innolan.

Toisen maalin jälkeen peli alkoi näyttää selvältä, mutta lisää oli tulossa. Innola piti TamU-K:ta pystyssä torjunnoillaan, mutta joutui nöyrtymään vielä kerran puoliajan loppuvaiheilla. Ilves sai kulman oikealta puolelta. Kova ulospäin kiertyvä keskitys löysi Samuel Bashmakovin pään boxin sisällä ja pallo jatkoi tästä takanurkkaan. Ilves johti ottelua jo 0-3.

Toiselle puoliskolle Sinipaidoilla ei ollut enää mitään hävittävää, ja karmeat otteet jatkuivat lähes samantien. Ilveksen Badr-eddin Laouini siirsi vierailijat jo 0-4 johtoon aivan toisen puoliajan alussa. TamU-K kuittasi kuitenkin tilanteen nopeasti, kun erikoistilanteen jälkeen Irjala oli jäänyt rankkaripisteen tienoille. Tuulennopea Jan Riikonen keskitti lähes päätyviivalta pallon suoraan Irjalan päähän, ja tämä puski pelivälineen maan kautta verkkoon.

Paidanvaihtoepisodi meneillään: Niko Hasalle etsitään uusi pelipaita, kun huomattiin että myös Samuel Bashmakov oli pelannut koko ajan numerolla 30
Paidanvaihtoepisodi meneillään: Niko Hasalle etsitään uusi pelipaita, kun huomattiin että myös Samuel Bashmakov oli pelannut koko ajan numerolla 30

Ottelu jatkui nopeiden maalien jälkeen hieman pelailuhenkisesti, kun Ilves ryhtyi puolustamaan johtoaan, ja TamU-K ei saanut juuri mitään aikaiseksi erikoistilanteita lukuun ottamatta. Toisen puoliajan alkuvaiheella nähtiin myös erikoinen episodi, kun katsomosta huomattiin, että Ilveksellä oli koko ottelun ajan ollut kaksi pelaajaa kentällä numerolla 30. Ilveksen penkiltä reagoitiin yleisön huutoihin, ja Niko Hasa vedettiinkin kentän laidalle päätuomarinkin puuttuessa tilanteeseen. Erikoista tilanteessa oli myös se, että kaksi pelaajaa oli myös ottelun pöytäkirjassa samalla numerolla, mutta tuomari ei puuttunut tähän hyväksyessään pöytäkirjan ennen ottelua.

Palloliiton jalkapallon kilpailutoimintaa koskevat määräykset ja järjestämisohjeet toteavat yksiselitteisesti, että joukkueella ei saa olla samannumeroisia pelaajia. Monet Sinipaitojen kannattajat ovatkin todenneet, että asiasta pitäisi protestoida. Ennakkotapausten valossa on kuitenkin täysin selvää, että protesti ei muuttaisi ottelun tulosta, sillä Ilves ei saanut tilanteesta kilpailullista etua. ”Lisäksi kannattaa muistaa myös seuran ja joukkueen maine asiassa. Meidän saama hyöty Ilveksen mahdollisesti saamista sakoista tai protestimaksuista olisi olematon, ja haittana olisi kuitenkin se, että ulospäin asia näyttäisi siltä, että osoitamme huonoa urheiluhenkeä, emmekä vain halua tyytyä selvään urheilulliseen tulokseen. Siksi emme aio tehdä vastalausetta”, toteaa seuran hallituksessa aikuisurheiluasioista vastaava Martti Pelttari. ”Tiedustelimme asiaa myös valmennukselta ja pelaajilta, ja heidän kantansa oli sama”, Pelttari päättää.

Jouko Turunen keskittää
Jouko Turunen keskittää

Aivan ottelun loppuhetkillä Sinipaitojen kulman jälkeinen tilanne päätyi Ville Toivan jalasta ylärimaan, mutta lähemmäs TamU-K ei päässyt. Ei vaikka yliajalla kotijoukkueelle tuomittiin rangaistuspotku Ilves-pelaajan ajettua Henri Joen selkään rangaistusalueella. Eero Sointu jatkoi tuskaisen tuttua linjaa TamU-Kn epäonnistuneiden rankkareiden listassa, ja laukoi pallon lähes suoraan päin maalivahti Kuusista. Vaikka Sointu ehti ensimmäisenä torjunnasta kimmonneeseen palloon, jäi myös jatkopusku Kuusisen näppeihin, ja lukemat 1-4 kestivät päätösvihellykseen asti.

Antti Kuusinen torjuu Eero Soinnun rankkarin lisäajalla
Antti Kuusinen torjuu Eero Soinnun rankkarin lisäajalla

”Ilves näytti meille kuinka kauas olemme valuneet haluamastamme tasosta. Pelillisesti olimme rumasti jäljessä”, soimi päävalmentaja Mika Suonsyrjä ottelun jälkeen Sinipaitojen esitystä. ”Joukkueella on nyt ensin kova peiliinkatsomisen paikka. Asennetta pitää löytyä ja sitten nopeasti käännetään katse loppukauden haasteisiin. Onneksi pahin pelaajapula hellittänee ensi viikoksi.”

Suurimman valopilkun synkässä alkuillassa päävalmentaja löysi maalin suulta: ”Ilkka Innola pelasi hienosti maalillaan ja piti lukemat siedettävinä. Vaihdosta tulleet selviävät myös puhtailla papereilla, kun lähdetään onnistujia hakemaan”

TamU-K:
#1 Ilkka Innola
#2 Jouko Turunen -> #18 Otto Pitkänen, 71 min
#10 Jonne Keränen
#13 Risto Niskanen -> #21 Vesa Suonsyrjä, 60 min
#19 Eero Sointu
#20 Jan Irjala
#23 Riku Jussila -> #11 Tuomas Savinainen, 60 min
#25 Jan Riikonen
#26 Mika Kytöviita -> #3 Henri Joki, 74 min
#28 Ville Toiva
#29 Osku Airesto

#17 Mika Suonsyrjä

Ilves 2:
#32 Antti Kuusinen
#1 Niko Hasa -> #27 Jussi Harju, 64 min
#4 Arttu Kauko
#13 Joonas Nurminen
#14 Badr-eddin Laouini -> #31 Joona Ahonpää, 67 min
#16 Mikko Jussi Laine
#28 Eino-Veikko Ek
#29 Amin Chouaib -> #18 Niklas Salminen, 60 min
#30 Samuel Bashmakov -> #2 Eemil Lamminen, 64 min
#36 Arttu Järvelä
#40 Roope Kostiainen