TamU-K helppoon voittoon Sastamalan Woimasta 8-1 (4-1)

TamU-K – SW 8-1 (4-1)
7 min Jonne Keränen 1-0
25 min Olli Virtanen 2-0 (om)
30 min Mika Kytöviita 3-0 (rp)
32 min Risto Niskanen 4-0
43 min Osku Airesto 4-1 (om)
47 min Risto Niskanen 5-1
58 min Timo Kauppinen 6-1
70 min Andrea Milanti 7-1
76 min Severi Hiltunen 8-1

Varoitukset:

Ulosajot:

Tähdet:
*** Risto Niskanen
** Markus Silvennoinen
* Jonne Keränen

Yleisöä:
131

Sinipaidat pääsivät kotivoittojen makuun pitkän kuivan kauden jälkeen, kun Sastamalan Woima osoittautui juuri niin helpoksi vastustajaksi kuin oli ennakkoon osattu arvioidakin. Ottelun voittajasta ei ollut missään vaiheessa epäselvyyttä, ja lopullisesti ottelu oli ratkennut noin puolen tunnin pelin jälkeen, kun taululla oli jo 3-0 lukemat. ”Samaan aikaan erittäin helppo ja erittäin vaikea matsi”, luonnehti päävalmentaja Mika Suonsyrjä ottelun jälkeen ja jatkoi tylyhköllä mutta osuvalla arviolla: ”Kaveri oli saanut jalkeille Kutoseen sopivan miehistön ja me kamppailimme lähinnä asennevammaa vastaan.”

Markus Silvennoinen pelasi jälleen erinomaisen ottelun keskikentän pohjalla
Markus Silvennoinen pelasi jälleen erinomaisen ottelun keskikentän pohjalla

TamU-K vyörytti palloa kohti sastamalalaisten maalia heti alusta alkaen. Jo alle minuutin pelin jälkeen Markus Silvennoisella oli paikka puskea pallo maaliin Mika Kytöviidan pitkästä heitosta, ja vain pari minuuttia myöhemmin Petri Vadén pääsi laukomaan takatolpalta vastaavassa tilanteessa. Molemmat yritykset menivät kuitenkin yli maalin. Heti perään Kytöviita itse oli lähellä maalia, kun ottelun hahmoksi noussut Risto Niskanen pudotti Vadénin ristipallon namupaikkaan aivan maalin eteen. SW:n maalivahti Valtteri Vieras kuitenkin venyi hienoon lähitorjuntaan.

Jonne Keränen kuului Sinipaitojen parhaimmistoon
Jonne Keränen kuului Sinipaitojen parhaimmistoon

Vapauttava avausmaali syntyi jo seitsemännellä minuutilla. Osku Airesto asettui antamaan Vadénin hankkimaa kulmapotkua, ja antoi loistopallon aivan maalin eteen. Jonne Keränen meni palloon ryminällä ja puski sen maaliin ohi voimattoman maalivahdin. Peli tuntui ratkenneelta jo tässä vaiheessa, sillä Sinipaitojen hyökkäykset vyöryivät vastustamattomasti, eikä vierasjoukkue onnistunut rakentamaan omia hyökkäyksiä käytännössä lainkaan. Pian avausmaalin jälkeen TamU-K olikin lähellä tuplata johtonsa, kun Risto Niskanen pääsi puskemaan vapaasti Mika Kytöviidan mainiosta sivurajaheitosta, mutta SW:n tolppamies pelasti tilanteen.

Jonne Keränen painaa tunnelman vapauttaneen 1-0 maalin verkkoon
Jonne Keränen painaa tunnelman vapauttaneen 1-0 maalin verkkoon

Seuraavat paikat osuivat Juha Kumaralle ja Risto Niskaselle, mutta pelin sekavahkon jakson kruunasi SW:n ylivoimahyökkäys, joka syntyi sinänsä vaarattoman oloisesta pitkästä purkupallosta. Tilanteessa toppari Timo Kauppinen oli noussut ylös kuudentoista rajalle laukaisupaikkaan, eikä kukaan ollut pudonnut paikkaamaan. Näin hieman epäonnistunutta vetoa seurannutta vastahyökkäystä oli ottamassa vastaan vain Osku Airesto, joka kuitenkin selvitti jo pahalta näyttäneen tilanteen, eikä maalivahti Kalle Heltoselle tullut vieläkään töitä.

Pian maali oli taas lähellä toisessa päässä, kun Risto Niskanen pääsi vetämään irtopallosta noin 25 metrin etäisyydellä maalista. Pallo muutti kuitenkin suuntaa sastamalalaispuolustajasta, ja paukahti yläriman kautta alas kenttään, mistä puolustus siivosi karat sivurajasta yli.

Vesa Suonsyrjä nousi ensimmäisen kerran tällä kaudella avauskokoonpanoon
Vesa Suonsyrjä nousi ensimmäisen kerran tällä kaudella avauskokoonpanoon

Ottelun pahin takaisku koettiin 20 minuutin kohdalla, kun loukkaantumisista kesän mittaan kärsinyt Petri Vadén pyysi pääsyä vaihtoon. Pirteästi myös viikko sitten Toijalassa esiintynyt pelaaja on iso menetys, mikäli ei pysty pelaamaan syksyn jäljellä olevissa peleissä. Toki penkiltä löytyy laadukkaita korvaajia: tällä kertaa sisään vaihdettiin TamU-K:n sisäisessä maalintekotilastossa jaettua kakkospaikkaa yhdessä Jan Riikosen kanssa pitävä Andrea Milanti. Toivoa silti sopii, että Vadén otettiin vaihtoon nimenomaan varotoimena eikä pakon edessä. Miehen luonteesta tiedetään, että sisua pelata myös kivun läpi riittää varsinkin silloin kun panokset ovat korkeat.

Porukkaa on kuin SW:n maalilla
Porukkaa on kuin SW:n maalilla

Sinipaitojen toinen maali syntyi 25. minuutilla Mika Kytöviidan jälleen vaarallisesta sivurajaheitosta. Tilanteessa epäonnen soturina oli vierailijoiden Olli Virtanen, joka sai oman puolustajan purkupallon voimalla päähänsä. Tästä pallo kimposi suoraan maaliin ja Virtanen itse putosi kentän pintaan. Häntä jouduttiinkin huoltamaan hetken aikaa kentän laidalla, mutta kaikeksi onneksi mies pystyi kuitenkin jatkamaan peliä.

Mika Kytöviita linkosi tuttuun tapaan pitkiä sivurajaheittoja
Mika Kytöviita linkosi tuttuun tapaan pitkiä sivurajaheittoja

Lopullinen varmuus ottelun lopputuloksesta saatiin viimeistään viisi minuuttia sastamalalaisten oman maalin jälkeen, kun Juha Kumaraa rikottiin rangaistusalueella. Tuomarin viheltämää pilkkua asettui ampumaan Mika Kytöviita, joka onnistui hieman kaunistamaan Sinipaitojen murheellista pilkkutilastoa ampumalla pallon voimalla maalin oikeaan ylänurkkaan. Vielä varmemmaksi vakuudeksi TamU-K teki vielä neljännen maalin vain pari minuuttia myöhemmin, kun Risto Niskanen oli unohdettu aivan vapaaksi maalin edessä. Osku Airesto näki tilanteen ja keskitti pallon Niskaselle helppoon paikkaan, eikä maalivahdille jäänyt tilanteessa mitään mahdollisuuksia.

Mika Kytöviita teki kauden yhdeksännen maalinsa rankkarista
Mika Kytöviita teki kauden yhdeksännen maalinsa rankkarista

Jakson lopulla Niskasella oli vielä mainio vetopaikka, mutta maalivahti Valtteri Vieras torjui vedon alanurkasta kulmaksi. Myös Timo Kauppinen pääsi yrittämään maalin edestä – tosin Juha Kumaran jatkaessa pallon rinnallaan Kauppinen oli kolmisen metriä paitsion puolella. Lippu ei kuitenkaan koskaan noussut ja näin Vieras sai tililleen taas yhden torjunnan, kun Kauppisen laukaus suuntautui suoraan päin.

Ottelun ainoa todella synkkä hetki osui Sinipaidoille aivan ensimmäisen puoliajan lopulle. SW:n Arttu Reima linkosi pitkä sivurajaheiton etutolpalle, jossa muuten erinomaisen ottelun pelannut Osku Airesto sähläsi pallon omaan maaliin. Kun ensimmäisellä puoliajalla ei nähty lisää maalintekotilanteita, taukoa lähdettiin viettämään turvallisista 4-1 lukemista.

Risto Niskasta ei pidätellyt mikään
Risto Niskasta ei pidätellyt mikään

Toinen puoliaika alkoi taas sinisissä merkeissä, sillä pallo oli sastamalalaismaalissa jo alle kahden minuutin pelin jälkeen. Juha Kumara voitti kaksinkamppailun vieraiden sivurajaheiton jälkeen, Mika Kytöviita pelasi siitä pallon keskelle Jonne Keräselle, joka puolestaan löysi pystysyötöllään Risto Niskasen. Kun maalivahti tuli vastaan, Niskanen sijoitti pallon maata pitkin maalivahdin jalan vierestä verkkoon.

Seuraavan kerran pallo oli maalissa Osku Aireston annettua jälleen erinomaisen kulmapotkun. Jonne Keränen pääsi puskemaan vapaasti, ja Juha Kumara siivosi maalivahdista kimmonneen paluupallon verkkoon. Tilanne liputettiin kuitenkin paitsioksi, ja näin lukemat 5-1 säilyivät taululla. Hetkeä myöhemmin Mika Kytöviita pääsi nauttimaan Jonne Keräsen kauniista pystysyötöstä, mutta sillä kertaa maalivahdin vastaantulo pelasti vieraat takaiskulta.

Seuraavat maalipaikat tulivat kaukovedoista. Ensin Juha Kumara laukoi niukasti ohi juuri ennen vaihtoaan pois kentältä, ja vain hetkeä myöhemmin Timo Kauppinen sai vastaavan paikan ja sijoitti pallon varmasti ja voimalla maalin takanurkkaan. Näin ottelu oli jo 6-1 alle tunnin pelin jälkeen.

Andrea Milanti on juuri puskenut 7-1 maalin
Andrea Milanti on juuri puskenut pallon maalin

Sinipaitojen 7-1 maali syntyi hieman varkain, kun Risto Niskanen laittoi korkean keskityksen maalille. Nimenomaan keskityspalloissa suurissa vaikeuksissa ollut maalivahti Valtteri Vieras ei yrittänytkään päästä palloon, ja näin Andrea Milantille jäi helppo työ puskea peliväline verkkoon. Hieman halvan näköinen maali sopikin hyvin pelin kuvaan.

Viimeiseksi puoleksi tunniksi irti päästetty A-juniori-ikäinen Severi Hiltunen esitti lupaavia otteita, ja yritteliäisyys palkittiin lopulta 76. minuutilla kun nuorukainen pääsi iskemään loppulukemat 8-1. Pallo ponnahti Hiltuselle keskialueelta hieman yllättäen, eikä Hiltusen rinnalla juossut toppari päässyt estämään tarkkaa laukausta tolpan kautta maalin takakulmaan. Maali oli Hiltusen ensimmäinen TamU-K:n paidassa ja samalla myös hänen ensimmäinen maalinsa aikuisten sarjoissa.

Severi Hiltunen seuraa katsella kun hänen oma laukauksensa painuu tolpan kautta maaliin
Severi Hiltunen seuraa katsella kun hänen oma laukauksensa painuu tolpan kautta maaliin

Viimeinen vartti oli lähinnä enää pelailua, ja näin täydet pisteet jäivät odotetusti Tampereelle. SW ansaitsee joka tapauksessa täyden tunnustuksen rehdistä pelistä. Vaikka joukkue on kulkenut tappiosta toiseen ja usein lukematkin ovat olleet rumat, pelaajat jaksoivat jälleen pelata loppuun saakka yritteliäästi ja omia vahvuuksiaan hyödyntäen. Joukkueen tie vie ensi kaudeksi Vitoseen, mutta pelaamalla tämä kausi tyylikkäästi loppuun sekin on voitettu sarjataso. Moni muu olisi vastaavassa tilanteessa luovuttanut, jolloin uusi alku olisi haettava pohjalta Kutosesta. Kuluvan Nelosen kauden läpi pelaaminen on sastamalalaisilta ryhdikäs teko.

Myös Henri Joki pääsi yrittämään maalintekoa
Myös Henri Joki pääsi yrittämään maalintekoa

Sinipaidoista päävalmentaja Suonsyrjä nosti esiin kolme pelaajaa: ”Vesa [Suonsyrjä] ja Rippe [Niskanen] oikealla laidalla johdattivat hyvällä taisteluilmeellä joukkueen rutiinivoittoon. Nuoren Severi Hiltusen ensimmäinen maali aikuisten peleissä ansaitsee myös esille noston.” Näiden lisäksi ottelun positiivisiin asioihin kuuluu ehdottomasti Tuomas Savinaisen ensimmäinen täysi ysikymppinen Sinipaidoissa. Vielä parisen vuotta sitten Kakkosessa säännöllisesti pelannut laitapuolustaja on löytämässä pelikuntonsa kauden ratkaisupelien kyynyksellä.

TamU-K:n osalta taistelu jatkuu kahden viikon päästä, kun lauantaina 13.9. Pyynikillä asettuu vastaan putoamiskamppailussa edelleen mukana oleva paikallisvastustaja PP-70. Sarjan kakkospaikan varmistaminen edellyttää vielä vähintään viiden pisteen nappaamista jäljellä olevista kolmesta ottelusta, joskin todennäköisesti vain neljäkin pistettä riittää kilpailijoita selvästi paremman maalieron turvin. Jännitys jatkuu siis tällä kaudella loppuun asti. ”Loppukaudesta on muodostumassa totutun kiihkeä. Nyt meillä on pari viikkoa aikaa parannella kolhuja ja harjoitella ennen kauden ratkaisuja”, päättää päävalmentaja Suonsyrjä.

TamU-K:
#4 Kumara Juha -> #3 Joki Henri, 57 min
#8 Vadén Petri -> #22 Milanti Andrea, 21 min
#10 Keränen Jonne -> #19 Sointu Eero, 72 min
#11 Savinainen Tuomas
#13 Niskanen Risto -> #7 Lehtovaara Juho, 72 min
#16 Silvennoinen Markus
#17 Heltonen Kalle
#21 Suonsyrjä Vesa -> #23 Jussila Riku, 69 min
#26 Kytöviita Mika -> #15 Hiltunen Severi, 61 min
#27 Kauppinen Timo
#29 Airesto Osku

#1 Suonsyrjä Mika

SW:
#1 Vieras Valtteri
#6 Reima Arttu
#8 Heinisuo Jaakko -> #26 Teronen Tommi, 60 min
#9 Hoti Valon
#18 Lehtimäki Jussi
#21 Koskinen Markus
#24 Virtanen Olli
#35 Junttila Tommi
#43 Erkkilä Ville
#69 Sjösten Hannu
#88 Kivelä Jari -> #72 Hirvikoski Vesa, 69 min

#16 Heiskala Petri
#34 Viitamäki Janne
#42 Alanen Jaakko