TamU-K haki tärkeät pisteet Forssasta 0-2 (0-2)

Ville Toiva pelasi erinomaisen ottelun keskikentän keskustassa, ja teki myös ensimmäisen maalinsa Sinipaidoissa
Ville Toiva pelasi erinomaisen ottelun keskikentän keskustassa, ja teki myös ensimmäisen maalinsa Sinipaidoissa

FJK – TamU-K 0-2 (0-2)
12 min Timo Kauppinen 0-1
25 min Ville Toiva 0-2

Varoitukset:
33 min Benedikt Emeka, FJK
45 min Jarno Hankaniemi, FJK
72 min Harri Matinaro, FJK
75 min Jouko Turunen, TamU-K
76 min Ville Toiva, TamU-K
82 min Benedikt Emeka, FJK

Ulosajot:
82 min Benedikt Emeka, FJK

Tähdet:
*** Ville Toiva
** Jan Irjala
* Kalle Heltonen

Olosuhteet jalkapallo-ottelulle olivat liki täydelliset kun TamU-K matkasi Forssaan FJK:n vieraaksi. Sametin pehmeä ja lyhyeksi leikattu Forssan urheilukentän nurmi kylpi sopivassa lämpötilassa, ja aurinkokin oli ottelun alussa piiloutunut pilviverhon taakse. Yleisöäkin oli paikalla lähemmäs 150 henkeä. Lähtökohdat matsiin olivat alusta asti selvät, sillä molemmat joukkueet tarvitsivat pisteitä, tosin eri syistä. FJK taistelee tiukasti putoamispeikkoa vastaan, ja TamU-K jahtaa sarjan ykköstilaa, jota pitää hallussaan Ilveksen kakkosjoukkue. Matsista odotettiinkin hurjaa taistelua sarjapisteistä.

Mika Kytöviita teki jälleen erinomaisia pystyjuoksuja ja laitanousuja, mutta maalit jäivät tällä kertaa tekemättä
Mika Kytöviita teki jälleen erinomaisia pystyjuoksuja ja laitanousuja, mutta maalit jäivät tällä kertaa tekemättä

Kovin hurjasti ottelu ei kuitenkaan lähtenyt käyntiin. Ottelun tempo pysyi kovin matalana alusta lähtien ja tämä tuntui sopivan paljon paremmin taitavammalle ja rauhallisesti palloa siirrelleelle tamperelaisnipulle. Hyökkäykset alkoivat vyöryä pikkuhiljaa forssalaisten maalille, ja ensimmäinen läheltä piti -paikka siunaantui, kun vasempana laitapuolustaja varman ja onnistuneen pelin pelannut Osku Airesto lähetti keskityksen maalille, johon kärjen alapuolelta noussut Eero Sointu oli saada päänsä väliin. Seuraavassa tilanteessa oltiin vieläkin lähempänä, kun viime otteluissa erittäin aktiivisesti esiintynyt Risto Niskanen pääsi kokeilemaan laukaustaan hieman kuudentoista rajan takaa, mutta tämän laukauksen FJK:n maalilla pelannut Jan Holm vielä selvitti. Edellisessä kamppailussa Pyynikillä lähes yksin FJK:ta pelin syrjässä kiinni pitänyt maalivahti onnistuikin myös tässä ottelussa varsin hyvin.

Timo Kauppinen puskee Osku Aireston kulmapotkun alas...
Timo Kauppinen puskee Osku Aireston kulmapotkun alas…

...ja pallo on maalissa.
…ja pallo on maalissa.

Paikalle saapuneen runsaslukuisen vieraskannattajajoukon iloksi helpottava avausmaali näki päivänvalon aikaisessa vaiheessa peliä. Kello tikitti kahdettatoista minuuttia, kun TamU-K sai kulmapotkun, jota antamaan tuli laitapuolustaja Osku Airesto. Tämä lähetti erinomaisen pallon noin viiteen metriin vastustajan maalista, ja paikalle ryntäsi kenenkään estelemättä Timo Kauppinen, jonka oikeaoppinen pusku maan kautta jätti Holmin vaille mahdollisuuksia. Tärkeä 0-1 maali TamU-K:lle ja Kauppiselle, joka oli saanut komennuksen jälleen omalle tutummalle paikalleen toppariksi tähän otteluun. Täten puolustuspelikin oli jälleen mallillaan ja roolijako linjassa toimi pitkästä aikaa saumattomasti, kun Kauppinen toimi varmistavan keskuspuolustajan roolissa, ja Jan Irjala hoiteli dominoivaan tapaansa linjaan tippuneita ykköspalloja.

Takaisin omalle puoliskolle: lukemat 0-1
Takaisin omalle puoliskolle: lukemat 0-1

Maalin jälkeenkin peli pysyi hyvin tamperelaisjoukkueen hallussa, ja vain vastustajan tuulennopea ja oudohkon vapaassa roolissa pitkin kenttää heilunut Benedikt Emeka aiheutti pientä sykkeennousua haastoillaan. Suhteellisen vaarattoman näköisestä paikasta FJK oli jopa lähellä päästä kuittaamaan TamU-K:n johto-osuman, kun korkea pallo pomppasi yli vastaan tulleen maalivahti Kalle Heltosen. Vain Jan Irjalan hereilläolo sekä pallon siivoaminen maalin edestä kulmapotkuksi esti nolon tasoitusosuman syntymisen. Pian tämän jälkeen roolit vaihtuivat, kun Irjala ei päässyt palloon keskialueella, mutta pitkään vastustajan syöttöön ehti ensin neuermaisesti maaliltaan ulostullut Heltonen, purkaen pallon sivusta yli.

Juuri kun FJK alkoi osoittaa pieniä piristymisen merkkejä, taikoi Tamu-K komean 0-2 maalin. Erinomaisen ottelun pelannut Risto Niskanen sai pallon noin 30 metrissä oikealla laidalla, ja nosti pallon linjan taakse keskikentältä repivän juoksun tehneelle Ville Toivalle. ”Visse” otti pallon haltuun boksissa silkinpehmeällä kosketuksella, ja nopea laukaus etuyläkulmaan merkitsi yhden kauden hienoimman maalin syntyä. Myös Mika Kytöviita pelasi kärkenä fiksusti tilanteessa ja jäi passiiviseen paitsioon yrittämättäkään vaikuttaa maalin syntyyn.

Ville Toiva tekee ensimmäisen maalinsa TamU-K:ssa Risto Niskasen upeasta syötöstä
Ville Toiva tekee ensimmäisen maalinsa TamU-K:ssa Risto Niskasen upeasta syötöstä

Ennen TamU-K:hon siirtymistä enemmän keskikenttäpelaajana tunnettu Toiva näytti ottelun mittaan, että taitaa edelleen keskikentän pelipaikan salat. Kaikki sujui keskellä Jonne Keräsen aisaparina niin varmasti, että katsomossakin ihmeteltiin miesten näkymätöntä yhteyttä porrastuksesta ja varmistuksista lähtien. Toivan tekemä maali oli myöskin hänen ensimmäinen maalinsa TamU-K:n paidassa.

Tauolle siirryttiin 0-2 lukemissa, sillä ensimmäisen puoliajan viimeisellä parikymmenminuuttisella ei enää oltu lähellä maalintekoa kummassakaan päädyssä forssalaisten kulmahässäkkää ja TamU-K:n paria puolittaista paikkaa lukuun ottamatta.

Timo Kauppinen nousi esiin myös puolustuspäässä
Timo Kauppinen nousi esiin myös puolustuspäässä

Toppari Jan Irjalan pää ja maalivahti Kalle Heltosen nyrkit nousevat samalle korkeudelle
Toppari Jan Irjalan pää ja maalivahti Kalle Heltosen nyrkit nousevat samalle korkeudelle

Toinen 45-minuuttinen alkoi ensimmäistä jaksoa hieman räväkämmin FJK:n hakiessa vimmatusti kavennusmaalia heti alkuun. Loistava paikka tähän siunaantui Benedikt Emekalle, mutta tämä ei edelleenkään onnistunut laittamaan palloa pussiin, vaan laukaus sujahti niukasti ohi maalin. FJK:n paras paikka maalintekoon tuli kuitenkin erikoistilanteesta, ja erinomainen vapaapotku sivulta löysikin ensimmäisenä forssalaisen päänupin, mutta pusku suuntautui huippupaikasta ohi. Melkein heti perään tuli FJK:lle samasta paikasta vapaapotku ja tälläkin kertaa forssalainen pääsi ensimmäisenä palloon, mutta palloa ei pokien väliin saatu. Takaa-ajo alkoi osoittamaan hiipumisen merkkejä ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan, ja TamU-K pääsi rauhassa kontrolloimaan ottelun kulkua ja varmistelemaan kahden maalin johtoaan.

Vieraiden paras paikka toisella puoliajalla oli Eero Soinnun tilalle tulleen Joona Kapasen käsialaa. Hirmuveto 22-metristä kolahti kuitenkin FJK-maalin poikkipuuhun, ja Kapanen sai jälleen sadatella maalivahdin parasta kaveria, kuten myös Nepa-ottelussa reilu viikko takaperin jolloin unelma täydestä pistepotista haihtui ylärimaan.

Risto Niskanen pelasi jälleen mainion ottelun
Risto Niskanen pelasi jälleen mainion ottelun

FJK:n toivo saada tästä pelistä vielä jotakin irti loppui viimeistään siihen, kun Emeka otti 82. minuutilla toisen varoituksensa, ja lensi suihkuun jättäen FJK:n vajaamiehiseksi. Ulosajo teki TamU-K:n tilanteen entistäkin helpommaksi, ja loppuvihellystä saatiin odotella johtoa varmistellen. Tuomarin antamalla lisäajalla nähtiin silti vielä yksi tilanne, jossa shamaani Jonne Keränen jekutti FJK:n puolustusta ja pelasi hyökkäykseen mukaan nousseen Risto Niskasen tekopaikkaan. Veto suuntautui kuitenkin etukulmasta päin Holmia, eikä lisäosumia Forssan urheilukentällä enää nähty.

Henri Joki sai loppuminuuteilla peliaikaa kärjessä
Henri Joki sai loppuminuuteilla peliaikaa kärjessä

Loppuvihellyksen soidessa alkoi sääkin muuttua epävakaiseksi, ja TamU-K pääsi sateen piestessä Forssaa kotimatkalle kolme pistettä mukanaan. Täydet pisteet takasivat samalla sen, että seuraavassa ottelussa säilyvät herkulliset asetelmat, kun kaikkien odottama kamppailu Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan potkaistaan käyntiin Pyynikillä alkavan viikon sunnuntaina.

Risto Niskanen nousee ottelun viimeiseen maalintekopaikkaan
Risto Niskanen nousee ottelun viimeiseen maalintekopaikkaan

Päävalmentaja Mika Suonsyrjä oli silminnähden tyytyväinen kentällä näkemäänsä kannattajien piirittäessä valmentajaa iloisissa tunnelmissa. ”Selkeä askel eteenpäin. Pelin rakenne pysyi nyt kasassa läpi ottelun ja ansaitsimme pisteet. Rippe Niskanen pelaa hienoa syyskautta ja Toivan Villelle onnittelut avausmaalista seuran riveissä. Koko joukkueena onnistuimme tänään.”

Seuranyhteisössä on pitkin kesää voivoteltu loukkaantumissumaa ja muita poissaoloja, mutta joukkue on päättänyt katsoa eteenpäin. ”Päätimme kopissa, että lopetamme poissaolojen valittelun ja sarjataulukon tuijottamisen, ja keskitymme antamaan kaikkemme peli kerrallaan. Sillä mennään kausi loppuun”, päättää Suonsyrjä.

Joukkue ja Sinikaarti juhlivat voittoa

Joukkue ja Sinikaarti juhlivat voittoa
Joukkue ja Sinikaarti juhlivat voittoa

Seuraava mahdollisuus antaa kaikkensa niin kentällä kuin katsomossakin tulee siis jo viikon päästä sunnuntaina 17.8. klo 16 alkaen, kun Pyynikille saapuu vieraaksi Ilveksen kakkosjoukkue. TamU-K:n voitto tässä ottelussa toisi sarjaa viiden pisteen turvin johtavalle vierasjoukkueelle paineita kauden loppupeleihin – jos taas Sinipaidat eivät ota täysiä pisteitä, voidaan Ilvestä jo onnitella sarjanoususta. Puitteetkin ovat ottelussa kohdallaan, sillä Ravintola 4 Vuodenajan hodarigrilli on pitkästä aikaa paikalla, ja näin yleisö saa jälleen nauttia Suomen ylivoimaisesti parhaista kisaeväistä.

FJK:
#1 Holm Jan
#2 Kaseva Jani -> #23 Ekholm Aku
#6 Kujala Matias
#7 Eerikäinen Janne
#8 Kuisma Manu
#10 Emeka Benedikt
#11 Valtonen Vesa-pekka -> #17 Kujala Samu, 58 min
#18 Mero Matias
#19 Matinaro Mikko -> #9 Matinaro Harri, 46 min
#20 Hankaniemi Jarno
#21 Kuisma Topi -> #14 Ahinko Rasmus, 72 min

#13 Liski Samu

TamU-K:
#2 Turunen Jouko
#10 Keränen Jonne
#13 Niskanen Risto
#17 Heltonen Kalle
#19 Sointu Eero -> #6 Kapanen Joona, 65 min
#20 Irjala Jan
#25 Riikonen Jan -> #11 Savinainen Tuomas, 78 min
#26 Kytöviita Mika -> #3 Joki Henri, 82 min
#27 Kauppinen Timo
#28 Toiva Ville
#29 Airesto Osku

#1 Suonsyrjä Mika