TamU-K haki selvän voiton Toijalasta 0–4 (0–1)

TP-49 – TamU-K 0–4 (0–1)
10 min Otto Pitkänen 0–1
57 min Chakib Belbachir 0–2
82 min Severi Hiltunen 0–3
90+2 min Anssi Saiha 0–4

Varoitukset:
27 min Jesse Järvi, TP-49
30 min Vesa Suonsyrjä, TamU-K

Ulosajot:

Tähdet:
*** Otto Pitkänen
** Tuomas Savinainen
* Jonne Keränen

TamU-K pelasi lauantaina Toijalassa ehkä kauden parhaan ottelunsa, ja voitti TP-49:n vierasottelussa Toijalassa puhtain lukemin 0–4 (0–1). Ottelu oli Sinipaidoille käytännössä pakkovoiton paikka, mutta minkäänlaista puristusta ei otteissa näkynyt, vaan pikemminkin pelaajista paistoi peli-ilo ja halu näyttää parastaan. Ottelun alla oli saatu jälleen huonoja uutisia, sillä Veli-Pekka Franssila oli joutunut kertomaan kautensa olevan ohi ikävän loukkaantumisen seurauksena, mutta jalkeille oli silti saatu laadukas joukkue, jossa jokainen pelaaja täytti paikkansa esimerkillisesti.

Mika Kytöviita taisteli hyvin läpi ottelun
Mika Kytöviita taisteli hyvin läpi ottelun

Ottelun alkuminuutit olivat tunnustelevaa pelaamista, eikä kummassakaan päässä nähty pahoja maalitilanteita ennen kymmenettä minuuttia. Silloin helähti. Ikinuori Vesa Suonsyrjä toi palloa oikealla laidalla, ja syötti boksin kulmalle kapteeni Otto Pitkäselle. Kaikkien yllätykseksi ”Ode” asetteli pallon vasemman jalan laukausta varten, ja laukoi sen komealla kierteellä maalin takanurkkaan. Kyseessä oli kolmatta kauttaa TamU:ssa pelaavan Pitkäsen ensimmäinen maali Sinipaidoissa. Ottelua Sinikaartin mukana katsomossa seurannut Timo Kauppinen muisteli heti, että edellisen kerran ”Ode” oli tehnyt maalin viitisen vuotta sitten molempien pelatessa TPV:n kakkosjoukkueessa Nelosessa. ”Viimeisestä maalista on aikaa noin viis vuotta, niin kyllähän se maistu ja sen varmaan tuuletuksesta huomasi”, totesi Pitkänen itse ottelun jälkeisenä aamuna. ”Pallo tuli jalkaan vähän yllättäen, ja ei siinä muuta tullut mieleen kuin vetästä vasurilla ja toivoo parasta. Tollanen sitten lähti”, Pitkänen nauraa.

Otto Pitkänen juhlii maaliaan, mukanaan Juho Kanto ja Tommi Lehtimäki
Otto Pitkänen juhlii maaliaan, mukanaan Juho Kanto ja Tommi Lehtimäki

Ottelua jatkettiin 0–1-lukemissa Sinipaitojen selvässä hallinnassa. Ensimmäisen kerran johdon tuplaus oli lähellä parinkymmenen minuutin kohdalla, kun Otto Pitkänen nousi laitaa pitkin ja löysi Mika Kytöviidan takatolpalta. Vetokulma jäi kuitenkin pieneksi, ja maalivahti onnistui torjumaan laukauksen.

Puolen tunnin kohdalla Vesa Suonsyrjällä puolestaan oli vetopaikka boksissa, mutta puolustaja sai blokattua vedon kulmaksi. Hetkeä myöhemmn jälleen erinomaisen ottelun pelannut Chakib Belbachir laukoi kaukaa, ja maalivahti Juho Laine sai torjuttua vain vaivoin. Samassa tilanteessa Laine loukkasi itseään ikävästi ja TP-49 joutui vaihtamaan maalin suulle penkillä aloittaneen Jukka Saaren.

Jonne Keränen rankkasateen keskellä
Jonne Keränen rankkasateen keskellä

Ensimmäisen jakson viimeisellä vartilla vetopaikkoihin pääsivät vielä Mika Kytöviita ja Jonne Keränen, mutta nämä jäivät tuloksettomiksi. Näitä tilanteita lähempänä maalia oltiin, kun Tuomas Savinainen keskitti luukulle ja Tommi Lehtimäen pää jäi vain senttien päähän pallosta aivan maalin lähietäisyydellä.

Toijalalaispuolustus katkoo
Toijalalaispuolustus katkoo

Kotijoukkueen pahimmat paikat syntyivät aivan jakson lopussa. Ensin kaksi peräkkäistä pitkää sivurajaheittoa loivat painetta maalin suulla, mutta nämä pallot saatiin lopulta siivottua väljemmille vesille. Pian Tommi Lehtimäellä oli toisessa päässä avopaikka lähietäsiyydellä, mutta maalitykin sihti oli hukassa ja pallo meni karkeasti ohi maalin. Aivan jakson loppuhetkillä TP-49 sai vastaavan paikan toisessa päässä. Useammallakin toijalalaisella oli pallo hyvässä vetopaikassa, mutta lopulta pallo lauottiin lähietäisyydeltä lähes suoraan päin maalivahti Roope Hakulista, joka sai vangittua pallon hienosti syliinsä. Näin taukoa vietettiin niukassa mutta ansaitussa 0–1-johdossa.

Vesa Suonsyrjä liukuu palloon
Vesa Suonsyrjä liukuu palloon

Toisella jaksolla ottelu eteni samalla tavalla kuin ensimmäisellä jaksollakin. Ensimmäinen vetopaikka oli Tommi Lehtimäellä, joka pääsi laukomaan pilkun kohdalta Mika Kytöviidan päätyviivan läheltä antamasta keskityksestä. Maalivahti kuitenkin torjui hiukan vaisuksi jääneen laukauksen. Myös TP:llä oli omat hyökkäysyrityksensä, joista vaarallisin päättyi topparin paikalle pelikieltonsa jälkeen palanneen Ilkka Korvasen komeaan liukuun.

Markus Halme voittaa pallon
Markus Halme voittaa pallon

Ottelun käytännössä jo ratkaissut 0–2-maali syntyi kuin tyhjästä kun ottelua oli pelattu vajaan tunnin verran. Kotijoukkueella oli pallo hallussa puolustuksessa, mutta hiukan painetta pallolliselle puolustajalle antanut Chakib Belbachir onnistui riistämään pelivälineen. Tämän jälkeen ”Sakulla” olikin vapaa väylä edetä maalille, ja terävä laukaus saatteli pallon varmasti maaliin. Vasta toista kertaa avauskokoonpanossa mukana ollut keskikenttäpelaaja pääsi näin juhlimaan toista maaliaan Sinipaidoissa.

Sinikaarti juhlii 0–2-maalia
Sinikaarti juhlii 0–2-maalia

Pian maalin jälkeen alkoi Sinipaitojen vaihtoruletti. Ensin vaihtoon tuli maalin tehnyt Belbachir ja kentälle asteli Lauri Savolainen. Seuraavan 12 minuutin aikana tehtiin kolme muutakin vaihtoa: Anssi Saiha korvasi Vesa Suonsyrjän oikealla laidalla, Jukka Ihalainen tuli sisään Otto Pitkäsen mentyä vaihtoon ja Jonathan Makueno nostettiin piikkiin Tommi Lehtimäen paikalle.

Vaihdot eivät muuttaneet pelin kulkua, vaan pikemminkin sementoivat tilanteen. Osa vaihtoon tulleista pelaajista oli selvästi jo väsyneitä ja korttialttiilla Vesa Suonsyrjällä oli varoitus allaan jo ensimmäiseltä jaksolta. Jukka Ihalainen toi keskikentälle rikkovamman vaihtoehdon, kun Juho Kanto laskeutui puolustuslinjaan Otto Pitkäsen jättämälle laitapuolustajan ja topparin hybridirooliin. Vaihtopelaajista Savolainen ja Makueno pääsivät vetopaikoille, mutta tulosta ei syntynyt. Myös Mika Kytöviita jatkoi aktiivisena, mutta tällä kertaa vedot eivät painuneet verkon perukoille.

Lauri Savolainen voittaa pallokamppailun
Lauri Savolainen voittaa pallokamppailun

Mika Kytöviita vääntää, taustalla Jonathan Makueno
Mika Kytöviita vääntää, taustalla Jonathan Makueno

Reilu kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa myös Kytöviita otettiin vaihtoon, ja nuori Severi Hiltunen päästettiin jälleen irti. Noin kaksi minuuttia vaihdon jälkeen pallo olikin maalissa. TP:n puolustuslinjan nukahdettua täydellisesti Jonne Keräsellä oli helppo työ syöttää Hiltunen läpi. Tällä olisi ollut aikaa kysyä vaikka kolmelta pelikaverilta mielipiteet kannattaako yrittää sijoitusta maalivahdin ohi vai maalivahdin kiertämistä, mutta tällaista konsultointia ei tarvittu, vaan Hiltunen sijoitti pallon kylmän viileästi maaliin.

Severi Hiltusella on aikaa katsoa mihin sijoittaa
Severi Hiltusella on aikaa katsoa mihin sijoittaa

Ottelun lisäajalla nähtiin vielä neljäs maali, kun Lauri Savolainen syötti pallon Anssi Saihalle laitaan, ja tämä leikkasi boksiin vetopaikkaan. Varma sijoitus maalin tuotti Saihalle ensimmäisen maalin TamU-K:n edustusjoukkueessa. Syötettyjä maaleja toki on alla sitäkin enemmän valitettavan vähiksi jääneistä peliminuuteista huolimatta.

Anssi Saiha pelasi pitkästä aikaa ja teki heti maaliin
Anssi Saiha pelasi pitkästä aikaa ja teki heti maaliin

Pian Saihan maalin jälkeen kuultiinkin jo ottelun loppuvihellys ja näin ottelu päättyi lukemiin 0–4 (0–1). Joka ikinen paikalle saapunut Tampere Unitedin kannattaja oli varmasti enemmän kuin tyytyväinen näkemäänsä, mutta reilu puolet Toijalan urheilukentälle saapuneesta kauden ennätysyleisöstä joutui poistumaan pettyneenä.

”Isot luonnonnurmet sopivat meille hienosti. Emme ole tiputtaneet pistettäkään luonnonnurmilla. Toijalassa tämä sai jatkoa kun pelasimme erittäin ehjän ottelun”, totesi päävalmentaja Mika Suonsyrjä tyytyväisenä ottelun jälkeen ja jatkoi hehkutustaan, ”Olimme kauden parhaassa tasapainossa hyökkäämisen ja puolustuksen välillä. Oli sopivasti taitoa ja juoksuvoimaa kentällä ja se näkyi. Ykköstykkimme Lehtimäki ja Kytöviita yskivät maalitilanteissa mutta onneksi löytyi uusia ratkaisijoita. Myös vaihtopelaajien hyvät otteet lämmittävät.”

Joukkue ja Sinikaarti juhlivat voittoa
Joukkue ja Sinikaarti juhlivat voittoa

”Peli oli ihan mukavan tasaista vääntöä hyvällä luonnonnurmella, jollainen on harvinaista herkkua tässä sarjassa”, totesi kapteeni Otto Pitkänen ottelusta. ”Aikaisemmin oltaisi voitu tappaa peli niin oltaisi saatu vielä kunnolla nauttia nurmesta.”

Seuraavan kerran TamU-K pelaa ensi viikon sunnuntaina Pyynikillä, jonne vieraaksi saapuu yhä nousutaistelussa mukana pleva paikalliskilpailija PP-70. Länsitamperelaiset ovat viiden pisteen päässä TamU-K:sta ja neljän pisteen päässä Parolan Visasta, kun pelaamatta on kolme ottelua. Kymmenen ottelun voittoputkessa viilettävä PP-70 on viimeksi hävinnyt nimenomaan TamU-K:lle, joten Pyynikin iltapäivästä on odotettavissa jälleen suurien tunteiden täyteinen.

TP-49:
#2 Hevonoja Janne
#3 Saariniemi Joonas
#4 Pietikäinen Joonas -> #16 Saranen Roope 68 min
#6 Jyrämö Jukka-Pekka
#8 Järvi Jesse
#10 Alahäivälä Mikko
#14 Kallioinen Tuomas
#17 Tromstedt Tero
#18 Salmi Ere -> #5 Myllylä Ville, 46 min
#19 Tromstedt Mikko
#23 Laine Juho -> #1 Saari Jukka, 32 min

#9 Erkkilä Jyri
#15 Laakso Sampsa

TamU-K:
#2 Halme Markus
#3 Savinainen Tuomas
#4 Lehtimäki Tommi -> #31 Makueno Jonathan, 72 min
#9 Kanto Juho
#10 Keränen Jonne
#13 Suonsyrjä Vesa -> #24 Saiha Anssi, 64 min
#17 Hakulinen Roope
#18 Pitkänen Otto -> #16 Ihalainen Jukka, 68 min
#20 Korvanen Ilkka
#26 Kytöviita Mika -> #5 Hiltunen Severi, 81 min
#27 Belbachir Chakib -> #19 Savolainen Lauri, 60 min