TamU-K haastaa torstaina liigajoukkue IFK Mariehamnin Suomen Cupissa

Tästä on haaveiltu pitkään. Sinipaidat pelaavat tulevana torstaina neljän vuoden tauon jälkeen ensimmäistä kertaa liigajoukkuetta vastaan, kun arpa heitti Suomen Cupin neljännen kierroksen ottelun vastustajaksi IFK Mariehamnin. Edellinen vastaava ottelu pelattiin huhtikuussa 2011, kun TamU kohtasi Liigacupin finaalissa sittemmin alempiin sarjoihin siirtyneen FC Hongan. Ahvenanmaalaisia vastaan TamU puolestaan pelasi edellisen kerran Ratinassa Veikkausliigakaudella 2010. Torstaina pelipaikkana on tuttuun tapaan Pirkkahallin C-halli, jossa ottelu alkaa klo 19.00. Jonojen välttämiseksi paikalle kannattaa tulla jo hyvissä ajoin.

Ottelun ennakkoasetelma on selvä: pääsarjassa pelaava IFK Mariehamn on ylivoimainen ennakkosuosikki kohdatessaan neljä sarjatasoa alempana pelaavat Sinipaidat. Joukkueiden erilaisia lähtökohtia kuvaa hyvin se, että ahvenanmaalaiset ovat viime aikoina harjoitelleet Turkin leirillään kaksi kertaa päivässä, kun taas TamU-K:n talviharjoittelutahti on ollut kaksi harjoituskertaa viikossa. Ammattilaisurheilijat kohtaavat amatöörit, ja on selvää, että vierasjoukkue on kaikilla pelin osa-alueilla kotijoukkueen edellä niin joukkueena kuin yksilöinäkin.

Ottelu alkaa kuitenkin tavalliseen tapaan tasanumeroista 0-0, ja jalkapallossa mikä tahansa on mahdollista. On selvää, että TamU-K:n ainoa mahdollisuus aiheuttaa jättiyllätys on perustaa ottelutaktiikka tiiviiseen puolustuspeliin. Toisaalta maalintekotilaisuuksia saattaa tulla ottelussa vain yksi tai kaksi, ja nämä tulee kyetä hyödyntämään täydellisesti. Päävalmentaja Mika Suonsyrjä arvioi tilannetta realistisesti: ”Me valmistaudumme kohtaamaan täysivahvuisen liigajoukkueen. Omassa sarjassa yleensä tietää mitä odottaa, mutta nyt vasta peli näyttää mihin oma tekemisemme riittää.”

Seurat ovat edellisen kerran kohdanneet toisensa pelikentillä veikkausliigakaudella 2010. Tuolloin kaksi pelattua ottelua päättyivät vierasvoittoihin, sillä Marihaminassa loppulukemat olivat 2–3 (2–0) ja Ratinassa 3–4 (3–3). Tuon ajan TamU-pelaajista Aleksei Kangaskolkka kuuluu IFK Mariehamnin pelaajistoon, mutta valitettava polvivamma pitää Losan poissa pelikentiltä vielä usean kuukauden ajan. Toinen entinen TamU-pelaaja Kristian Kojola sen sijaan nähtäneen kentällä.

IFK Mariehamnin pelaava kokoonpano on kuitenkin hämärän peitossa. Joukkue pelasi viime sunnuntaina Turkin leirillään harjoitusottelun Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavaa Utsiktens BK:ta vastaan, ja onnistui voittamaan ottelun 1–0 (1–0). Ottelun ainoan maalin teki Philip Mantilan A-maajoukkueessakin muutaman ottelun pelanneen Petteri Forsellin antamasta kulmapotkusta. Joukkue palaa leiriltä vasta tänään tiistaina, joten käväisy kotisaarella jää lyhyeksi ennen Tampereelle matkaamista. Jo kaksi päivää myöhemmin joukkueella on ohjelmassa harjoitusottelu EIF:ää vastaan Marianhaminassa, joten matkustaminen ja pelit rasittavat IFK Mariehamnia tällä viikolla poikkeuksellisen paljon.

TamU-K:n päävalmentaja Mika Suonsyrjä on vaitonainen kokoonpanoasioista. ”Koko joukkue on innoissaan kohtaamisesta, ja onkin kova paikka jättää jätkiä yhdentoista aloittavan pelaajan ja kolmen käytettävän vaihdon ulkopuolelle”, tyytyy Suonsyrjä toteamaan. ”Pelillisesti meille on tärkeää pysyä mukana taistelussa pelin voitosta mielellään loppuun asti. Silti nämä ovat hetkiä, joista pitää osata myös nauttia.”

Ottelu pelataan tulevana torstaina 19.3. klo 19.00 alkaen Pirkkahallin C-hallissa. Pääsyliput maksavat 5 euroa, ja alle 12-vuotiaat pääsevät otteluun ilmaiseksi. Lisäksi seuran vuoden 2015 jäsenkortilla pääsee luonnollisesti mukaan ottelun tunnelmaan veloituksetta. Viimeisin erä jäsenkortteja on postitettu tiistaina, ja tämän jälkeen jäseneksi liittyneet voivat noutaa jäsenkorttinsa ottelun lipunmyyntipisteeltä.

Ne jotka eivät pääse otteluun paikan päälle voivat seurata ottelua suoralta nettistreamilta osoitteessa tamu-k.com/live. Lisäksi ottelusta on tavalliseen tapaan Twitter-seuranta.