Sinipaidat tarttuivat sarjan kärkipaikkaan kukistamalla Peli-Pojat 3–0 (1–0)

TamU-K – PP-70 3–0 (1–0)
11 min Vesa Suonsyrjä 1–0
59 min Mika Kytöviita 2–0
81 min Tommi Lehtimäki 3–0

Varoitukset:
84 min Markus Halme, TamU-K
87 min Juho Nieminen, PP-70

Ulosajot:

Tähdet:
*** Roope Hakulinen
** Jonne Keränen
* Otto Pitkänen

Yleisöä:
405

Kooste:

TamU-K säilytti otteensa Tampereen piirin Nelosen kärkipaikasta voittamalla sunnuntai-iltapäivän paikallisottelussa PP-70:n selvin lukemin 3–0 (1–0). Tuloksen myötä Peli-Pojat putosivat lopullisesti ulos nousutaistelusta, ja näin ollen sarjan voitto ja suora nousu ratkotaan TamU-K:n ja Parolan Visan välillä. Molemmilla joukkueilla on pelaamatta kaksi ottelua, ja TamU-K on pisteen edellä sarjataulukossa. Edelleenkin on epävarmaa, pääseekö sarjakakkonen karsimaan noususta Satakunnan piirin Nelosen sarjakakkosen kanssa, joten vain sarjan voitto kelpaa sarjanousua tosissaan kauden alusta asti tavoitelleille kilpakumppaneille.

TamU-K:n ja PP-70:n välinen ottelu oli useiden arvioiden mukaan kauden laadukkain ottelu Pyynikin urheilukentällä. Joukkueet taistelivat tasapäisesti, ja molemmilla oli omat paikkansa tehdä ratkaisumaaleja. Sinipaitojen ensimmäinen maalipaikka syntyi jo ottelun kolmannella minuutilla, kun Mika Kytöviita linkosi tavaramerkiksi muodostuneen sivurajaheittona luukulle. Punapaitainen puolustaja sai purettua pallon takatolpalta päällään, mutta pallo putosi tyhjään paikkaan Ilkka Korvaselle. Tämä pääsi laukomaan vapaasti mutta tiukka veto kolahti maalin ylärimasta takaisin kentälle. Vesa Suonsyrjän jatkoveto nousi taivaan tuuliin.

Mohammed Al-Itawa murtautuu väkisin Ilkka Korvasen ja Markku Rantasen välistä...
Mohammed Al-Itawa murtautuu väkisin Ilkka Korvasen ja Markku Rantasen välistä…

...ja pääsee laukomaan
…ja pääsee laukomaan

Myös toisessa päässä oltiin lähellä maalia ennen ensimmäisen kympin täyttymistä, kun Muhammed Al-Itawa rynni Markku Rantasen ja Ilkka Korvasen läpi, ja pääsi laukomaan vapaasta paikasta. Maalivahti Roope Hakulinen ei kuitenkaan jäänyt ihmettelemään sitä miksei pilli soinut, vaan torjui Al-Itawan laukauksen. Myöskään kentän pintaan hetkeksi Al-Itawan töytäisystä jäänyt Rantanen ei asiaa jäänyt ihmettelemään, vaan tuulennopea laitapuolustaja oli vain hetkeä myöhemmin päättämässä vastahyökkäystä toisessa päässä.

Maalivahti Matti Lähteenmäki ei pääse kiinni Mika Kytöviidan sivurajaheittoon...
Maalivahti Matti Lähteenmäki ei pääse kiinni Mika Kytöviidan sivurajaheittoon…

...Vesa Suonsyrjä pääsee irtopalloon...
…Vesa Suonsyrjä pääsee irtopalloon…

...ja laukoo sen verkon perukoille
…ja laukoo sen verkon perukoille

Ottelun avausmaali syntyi Mika Kytöviidan pitkästä rajaheitosta. Tällä kertaa ”Sonni” linkosi pallon maalille oikealta rajalta, ja Peli-Poikien maalivahti Matti Lähteenmäki kauhoi tyhjää. Pallo putosi maalin eteen Vesa Suonsyrjälle, joka pienen flipperin jälkeen pääsi tälläämään pallon maaliin. Maali selvästi maistui, sillä konkaripelaaja spurttasi tukka hulmuten suoraan Sinikaartin eteen juhlimaan maaliaan.

Vesa Suonsyrjä tuulettaa Sinikaartin edessä
Vesa Suonsyrjä tuulettaa Sinikaartin edessä

Ilkka Korvanen laukoo ylärimaan
Ilkka Korvanen laukoo ylärimaan

Aikaisen 1–0-maalin jälkeen peli jatkui tasaisena. Kahdenkymmenen minuutin juuri täyttyessä Sinipaidat pitivät palloa hyvin hyökkäyspäässä, ja lopulta Vesa Suonsyrjä siirsi pelivälineen vieressään kärkkyneelle Ilkka Korvaselle. Tämä laukoi boksin rajalta, ja Pyynikin länsipäädyn maalin ylärima helisi jälleen. Seurauksena oli kuitenkin vain maalipotku.

Otto Pitkänen pitää palloa
Otto Pitkänen pitää palloa

Jonne Keränen ja Juho Kanto hallitsivat keskikentän pohjaa
Jonne Keränen ja Juho Kanto hallitsivat keskikentän pohjaa

Ensimmäisen jakson loppupuoliskolla ei enää varsinaisia maalintekopaikkoja nähty, vaikka molemmilla joukkueilla oli omat vaaralliset hyökkäyksensä. Jakson lopulla lujasti kymppipaikalla taistellut Chakib Belbachir otettiin vaihtoon, ja hänen paikkansa otti Lauri Savolainen. Muita tilastomerkintöjä ei enää tullut, ja näin taukohodareita lähdettiin jonottamaan kotijoukkueen 1–0-johdossa.

Tuomas Savinainen tuo palloa
Tuomas Savinainen tuo palloa

Vesa Suonsyrjä keskityspaikassa
Vesa Suonsyrjä keskityspaikassa

Toista jaksoa oli pelattu vain reilu kaksi minuuttia, kun Peli-Pojat saivat paikan tasoittaa ottelu. Matias Hovi pelattiin läpi vastaavalla pitkällä syötöllä kuin joka oli vapauttanut Al-Itawan ensimmäisen jakson alussa. Hienosti vastaan tullut maalivahti Roope Hakulinen teki kuitenkin PP-hyökkääjän aikeet tyhjäksi. Tuloksena oli kulmapotku, jonka tauolla kentälle Al-Itawan tilalle vaihdettu Jarkko Mäkipää puski läheltä tolppaan. Muutenkin toisen jakson ensimmäinen kymmenminuuttinen oli selvää Peli-Poikien hallintaa, joskaan vaarallisia maalipaikkoja ei lisää syntynyt.

Roope Hakulinen nollaa Matias Hovin
Roope Hakulinen nollaa Matias Hovin

Juuri ennen tunnin täyttymistä Sinipaidat saivat sivuvaparin vaarallisesta paikasta Pyry Haanpään ajettua rajusti Markku Rantasen selkään sivurajan tuntumassa. Jonne Keränen asettui pallon taakse ja antoi kierteisen keskityksen takatolpalle. Näytti jo siltä että pallo lipsahti liian pitkäksi ja yli päätyrajasta, ja kaikki punapaitaiset pelaajat jäivät paikoilleen ihastelemaan, kun Ilkka Korvanen haki mahdottomalta näyttäneen pallon päällään. Pusku osui maalin kauempaan tolppaan, josta se kimposi Markus Halmeen kanssa ainoina tilanteen loppuun asti seuranneen Mika Kytöviidan jalkaan. Tällä olikin helppo työ täräyttää pallo verkon perille ja tilanteeksi riemukas 2–0. Samalla Kytöviita vaihdettiin pois kentältä, ja piikkiin asteli Nelosen maalipörssiä johtava Tommi Lehtimäki.

Ilkka Korvanen, Markus Halme ja Mika Kytöviita juhlivat 2–0-maalia
Ilkka Korvanen, Markus Halme ja Mika Kytöviita juhlivat 2–0-maalia

Sinipaitojen seuraava paikka syntyi vasempana laitapuolustajana pelanneen Tuomas Savinaisen oivalluksesta. Tommi Lehtimäki teki piikissä aloitteen, johon Savinainen reagoi pitkällä sivurajaheitolla keskiviivan kohdilta. Lehtimäki pääsikin kohtalaisen vapaaseen vetopaikkaan, mutta laukaus suuntautui niukasti ohi maalin. Tilanteessa jäi jossiteltavaa myös siksi, että Markku Rantanen oli juossut vieläkin vapaampaan maalipaikkaan boksiin, ja helppo syöttö olisi vapauttanut tämän tökkäämään pallon täysin tyhjään maaliin.

Yleisöä oli paikalla jälleen yli neljäsataa henkeä
Yleisöä oli paikalla jälleen yli neljäsataa henkeä

Jonathan Makueno vaihdettiin kentälle Markku Rantasen tilalle vajaa parikymmentä minuuttia ennen täyttä aikaa. Makueno olikin heti kentälle tultuaan maalinteossa, kun Jonne Keräsen pitkä syöttö löysi Makuenon boksin reunalta, ja tämä ohitti Juuso Pohjoismäen ja maalivahti Lähteenmäen helposti. Päätuomarin käsittämätön vihellys kuitenkin nollasi Makuenon maalin. Ilmeisesti Makuenon katsottiin rikkoneen Pohjoismäkeä, mutta tähän näkemykseen on mahdoton yhtyä.

Makueno oli muutenkin aktiivinen. Kymmenkunta minuuttia ennen loppua häntä rikottiin hyökkäyspäässä hyvien harhautusten jälkeen. Nopea oivallus vaparissa vapautti Otto Pitkäsen nousemaan maalintekosektorille boksissa, mutta tämän veto karkasi karkeasti ohi maalin.

Jonne Keränen ja Jarkko Jousmäki vääntävät, taustalla Tuomas Savinainen
Jonne Keränen ja Jarkko Jousmäki vääntävät, taustalla Tuomas Savinainen

Pari minuuttia myöhemmin vihdoin heilahti. Juho Kannon keskityspallo kimposi ensin Tommi Lehtimäen jalasta Jonathan Makuenolle maalin kulmalle. Makuenon laukauksen maalivahti Lähteenmäki vielä sai torjuttua, mutta pallo kimposi siitä Tommi Lehtimäelle, joka päätti neljän ottelun mittaiseksi venyneen kuivan kautensa tekemällä kauden 18. maalinsa. Näin ottelu oli ratkennut. Totuuden nimissä on toki sanottava, että tässäkin maalissa Peli-Poikien puolustus antoi suosiollista apuaan maalin syntyyn seuraamalla tilanteen kehittymistä lähinnä katseella.

Ottelun loppuhetkillä ei enää vaarallisia maalipaikkoja nähty, vaikka Peli-Pojat saivatkin vielä lyötyä jonkin verran painetta kohti Sinipaitojen maalia. Näin ottelu päättyi riemukkaaseen 3–0 (1–0) -tulokseen. Päätösvihellyksen myötä varmistui, että TamU-K taistelee sarjanoususta kauden loppuun asti.

Joukkue ja Sinikaarti juhlivat
Joukkue ja Sinikaarti juhlivat

”Massiivinen tulos meille”, hehkutti myös päävalmentaja Mika Suonsyrjä ottelun jälkeen. ”Pelasimme kauden suoraviivaisimman kotipelimme ja taktiset riskit onnistuivat. Ansaitsimme voiton aivan puhtaasti.”

TamU-K:n avauskokoonpanossa oli muutamia yllätyksiä, joista Tommi Lehtimäen penkille jäämisen lisäksi paljon keskustelua herätti kakkosjoukkueesta nostetun Vesa Suonsyrjän paikka avauksessa. ”Hyökkäyspelaamisemme on kaivannut sytytyskipinää loukkaantumisten vuoksi”, päävalmentaja Suonsyrjä taustoitti ottelun jälkeen. ”Tänään kipinän tarjosi hieman yllättäen Hervannan Caniggia Vesa Suonsyrjä. Kokenut ja fyysinen pelaaja näytti mallia ja joukkueena olimme loistavia kakkospalloissa ja kaksinkamppailuissa.”

”Tämä ryhmä pelaajia ansaitsee kaikkien vastoinkäymisten ja vaikeuksien jälkeen kaiken minkä saa”, päävalmentaja vielä totesi viitaten lukuisiin loukkaantumisiin. ”Me olemme kahden matsin päässä palkinnosta. Mitään ei kuitenkaan olla vielä voitettu vaan kaksi kovaa kompastinkiveä on vielä edessä.”

Kompastuskivistä ensimmäinen on Tervakosken Pato, jonka TamU-K kohtaa vierasottelussa ensi lauantaina. Taistelu noususta huipentuu viikkoa myöhemmin lauantaina 26.9. sarjan päätöskierrokseen, jollon TamU-K pelaa kotona Pyynikillä FC Teivoa vastaan, kun taas Parolan Visa pelaa samalla kellonlyömällä klo 13 alkavassa ottelussa kotonaan Kangasalan Voittoa vastaan. Sarjan voitto ja suoran nousu ratkaistaan viimeistään näissä otteluissa.

TamU-K:
#2 Halme Markus
#3 Savinainen Tuomas
#9 Kanto Juho -> #16 Ihalainen Jukka, 86 min
#10 Keränen Jonne -> #5 Hiltunen Severi, 89 min
#13 Suonsyrjä Vesa -> #8 Vadén Petri, 63 min
#17 Hakulinen Roope
#18 Pitkänen Otto -> #28 Toiva Ville, 86 min
#20 Korvanen Ilkka
#21 Rantanen Markku -> #31 Makueno Jonathan, 72 min
#26 Kytöviita Mika -> #25 Lehtimäki Tommi, 60 min
#27 Belbachir Chakib -> #19 Savolainen Lauri, 37 min

PP-70:
#2 Al-Itawa Muhammed -> #13 Mäkipää Jarkko, 46 min
#9 Säde Markus
#12 Lähteenmäki Matti
#15 Hovi Matias
#16 Pohjolainen Tero
#19 Rajala Kyösti -> #17 Jousmäki Jarkko, 60 min
#39 Pohjoismäki Joona
#40 Haanpää Pyry
#41 Ruskee Sami -> #14 Nieminen Juho, 46 min
#54 Pohjoismäki Juuso
#57 Karjalainen Pekka

#1 Vahala Sami
#20 Leppänen Juha
#34 Onikki Petri
#35 Heinonen Ville