Sinipaidat siirtyivät takaisin sarjakärkeen voittamalla KaVon 2–1 (1–0)

TamU-K – KaVo 2–1 (1–0)
5 min Severi Hiltunen 1–0
71 min Johannes Pulkki 1–1
85 min Juho Kanto 2–1

Varoitukset:
28 min Sadik Erdogan, KaVo
29 min Chakib Belbachir, TamU-K
90 min Erno Leskinen, KaVo

Ulosajot:

Tähdet:
*** Otto Pitkänen
** Juho Kanto
* Chakib Belbachir

Yleisöä:
274

Kooste:

TamU-K voitti sunnuntai-iltapäivällä Kangasalan Voiton maalein 2–1 (1–0) ja siirtyi näin takaisin Nelosen kärkipaikalle, kun sarjaa on pelaamatta enää neljä kierrosta. Johtomarginaali on kapein mahdollinen, sillä Parolan Visa hengittää niskaan vain yhden pisteen päässä. Myös paikalliskilpailija PP-70 on noussut mukaan nousukamppailuun, ja on yhdeksän peräkkäisen voiton myötä vain viiden pisteen päässä TamU-K:sta. Joukkueiden keskinäinen kohtaaminen vajaan kahden viikon päästä Pyynikillä onkin muodostumassa tärkeäksi kamppailuksi.

Ottelu KaVoa vastaan muodostui samalla tavalla vaikeaksi, kuin edelliinen ottelu Nekalan Palloa vastaan oli ollut. Vaikka Sinipaidat hallitsivat ensimmäistä jaksoa selvästi, maaleilla ei päästy mässäilemään. KaVo oli kokonaisuutena ajatellen varsin vaisu, mutta nopea kärkipelaaja Ahmed Al-Tallab osoitti vaarallisuutensa muutamaan kertaa, ja oli muun muassa heti ottelun alussa pahassa vetopaikassa riistettyään pallon Aki Alanteelta ja noustuaan boksiin. Maalivahti Roope Hakulinen sai kuitenkin torjuttua lopulta pienestä kulmasta lähteneen napakan vedon.

Severi Hiltunen on juuri tuikannut pallon kohti maalia
Severi Hiltunen on juuri tuikannut pallon kohti maalia

Ottelun avausmaalista vastasi suoraan armeijan harmaista avauskookoonpanoon astellut Severi Hiltunen. Tilanteessa Juho Kanto sai pallon keskiympyrässä, ja näki Hiltusen terävän juoksun boksiin keskellä. Pitkä korkea syöttö tavoittikin Hiltusen, joka sai pienellä kosketuksella ohitettua vastaan tulleen KaVo-vahti Tarmo Kososen. Toppari Tuomas Lumikko yritti vielä rynnätä pelastamaan maalin, mutta niin vain pallo lipui kuin lipuikin yli maaliviivan. Näin erikoisten maalien erikoismies sai jälleen huudattaa kotiyleisöä.

Severi Hiltusta hymyilyttää maalin jälkeen, onnittelemassa Tommi Lehtimäki (vas) ja Chakib Belbachir (oik)
Severi Hiltusta hymyilyttää maalin jälkeen, onnittelemassa Tommi Lehtimäki ja Chakib Belbachir

Aikaisen maalin jälkeen ensimmäinen jakson loput 40 minuuttia jäivät maalittomaksi. Itse asiassa vaarallisia maalipaikkojakaan ei kovin monta ollut pallonhallinnasta huolimatta. Heti maalin jälkeisessä hyökkäyksessä Tommi Lehtimäki kylläkin pääsi laukomaan hyvästä paikasta kuudentoista rajalta, mutta veto jäi sen verran vaisuksi, että maalivahti Kososella oli helpohko työ pysäyttää pallo ennen kuin se olisi uponnut maalin ylänurkkaan. Muutamia hetkiä myöhemmin KaVon Ahmed Al-Tallab nousi tekopaikkaan boksin oikeaan laitaan, mutta ensin toppari Markus Halme liukui peittämään ensimmäisen vedon ja sitten Roope Hakulinen torjui pallon kulmaksi.

Markus Halmeen liuku tekee Ahmed Al-Tallabin maalintekoaikeet tyhjiksi
Markus Halmeen liuku tekee Ahmed Al-Tallabin maalintekoaikeet tyhjiksi

Ensimmäisen jakson parasta antia TamU-K:n hyökkäyspelissä olivat Severi Hiltuselle tarjotut pitkät ristipallot, joita viljelivät muun muassa Juho Kanto, Chakib Belbachir ja Otto Pitkänen. Hiltusen keskitykset eivät kuitenkaan löytäneet Tommi Lehtimäkeä ja Mika Kytöviitaa boksissa, vaikka muutaman kerran tämä jäikin vain pienestä kiinni. Myös ensimmäistä kertaa avauskokoonpanoon päässyt Chakib Belbachir pelasi positiivisest ja pääsi vetopaikoille kärjen takana.

Pyynikin katsomo täyttyi yleisöstä
Pyynikin katsomo täyttyi yleisöstä

Ensimmäisen jakson komein torjunta nähtiin parinkymmenen minuutin pelin jälkeen, kun Mika Kytöviita oli antamassa vapaapotkua reilusta kolmestakymmenestä metristä. Vapari jäi muuriin, mutta kimposi siitä takaisin Kytöviidalla. Maalivahti Kosonen heittäytyi kuitenkin komeasti ja torjui pallon maalin oikeasta alanurkasta.

Juho Kanto suojaa palloa
Juho Kanto suojaa palloa

Reilun puolen tunnin pelin jälkeen Tommi Lehtimäki sai ottelun parhaan paikkansa, kun Chakib Belbachir pelasi nätin seinän oikeana laitapakkina pelanneen Aki Alanteen kanssa, ja syötti sitten pystyyn Lehtimäellä kuudentoista rajalla. Tämän kääntölaukaus nousi vain niukasti yli maalin. Muutama minuutti myöhemmin Belbachir syötti Aki Alanteen vieläkin parempaan maalipaikkaan boksiin, mutta vastaan tullut maalivahti sai torjuttua Alanteen laukauksen.

Aki Alanne laukoo mutta maalivahti torjuu
Aki Alanne laukoo mutta maalivahti torjuu

Jakson viimeinen kymmenminuuttisen aikana TamU:n hyökkäyspeli jatkui lupaavan näköisenä, mutta varsinaisille maalipaikoille ei enää päästy. Toisessa päässä yksi KaVon harvoista tilanteen puolikkaista osui Johannes Pulkille, mutta laukaus pienestä kulmasta ei maalivahti Roope Hakulista yllättänyt. Kun lisämaaleja ei nähty, tauolle lähdetiin kotijoukkueen niukassa 1–0-johdossa. Paikalle saapunutta 274:ä katsojaa ilahdutti tauolla TamU-K:n junioripelaajien palkitsemiset: kaikki pienimmät Sinipaidat saivat kaudesta muistoksi diplomit ja mitalit, ja myös TamU-K:n b-juniorit kävivät esittäytymässä yleisölle ottelun tauolla.

Junioreita palkittavana puoliajalla
Junioreita palkittavana puoliajalla

Toinen jakso alkoi hieman samaan tapaan kuin ensimmäinen jakso, sillä jälleen Ahmed Al-Tallab oli maalintekopaikassa heti alkuminuuteilla, kun Tuomas Lumikon kaukaa omalta alueelta antama vapari jatkettiin Al-Tallabin jalkaan boksiin. Vetokulma ajautui onneksi sen verran pieneksi, että Roope Hakulinen sai helpohkosti kätensä väliin ja pallon päätyrajasta yli. Pian tämän jälkeen Mika Kytöviita taisteli hyvin toisessa päässä päätyrajalla ja pääsi keskittämään terävästi, mutta pallo ei aivan tavoittanut maalilla kärkkynyttä Tommi Lehtimäkeä. Seuranneen kulmapotkun antoi Chakib Belbachir, joka löysi Tommi Lehtimäen vetopaikasta boksin kulmalta. Veto viuhui kuitenkin ohi maalin.

Mika Kytöviita oli aktiivinen laidallaan, mutta tulos jäi laihaksi
Mika Kytöviita oli aktiivinen laidallaan, mutta tulos jäi laihaksi

Severi Hiltunen jatkoi toisella jaksollakin pirteitä otteitaan, ja pääsikin reilun tunnin kohdalla Jonne Keräsen syötöstä vetopaikkaan boksin kulmalla. Maalivahti Kosonen kuitenkin torjui terävän laukauksen jaloillaan. Hetkeä myöhemmin Hiltunen oli hyvässä keskityspaikassa, mutta Kosonen ehti palloon ennen Tommi Lehtimäkeä. Myös Chakkb Belbachir oli aktiivinen. Hänen paras paikkansa syntyi terävästä leikkauksesta keskelle pitkin kuudentoista rajaa. Vetokin oli terävä mutta maalivahti Kosonen torjui.

Chakib Belbachir vetopaikassa
Chakib Belbachir vetopaikassa

Todellinen kylmä suihku saatiin, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä parikymmentä minuuttia, kun Ahmed Al-Tallab syötti Johannes Pulkin läpi, ja tämä laittoi pallon maali Aki Alanteen ja Markus Halmeen estelyistä huolimatta. Tilanne oli tasan 1–1, ja monelle varmasti hiipi mieleen edellisessä NePa-ottelussa koettu vastaava toisen puoliajan maali.

Tasoitusmaali lamaannutti SInipaitojen peliä. Lähes heti maalin jälkeen Mika Kytöviidan kaukoveto yli 40 metristä meni vain niukasti yli, mutta muutoin peli puuroutui keskialueelle. Päävalmentaja Mika Suonsyrjän ratkaisu oli ottaa kaksoisveli Vesa Suonsyrjä kentälle Aki Alanteen tilalle 79. minuutilla. Tämä toikin kentälle lisää juoksuvoimaa, kun samalla siirrytiin kolmen puolustuslinjaan, mutta välitöntä muutosta pelin kulkuun ei saatu.

Juho Kanto tekee ottelun voittomaalin
Juho Kanto tekee ottelun voittomaalin

Tasoitusmaalin pohjusti kuitenkin Vesa Suonsyrjän kierto, jonka päätteeksi tämä sai pallon Jonne Keräseltä täyteen vauhtiin päätyrajan tuntumassa. KaVo-puolustaja sai peitettyä keskityksen ja seurauksena oli kulmapotku, jonka antoi Chakib Belbachir. Pallo jäi pyörimään luukulle ja ajautui vapaaseen vetopaikkaan Mika Kytöviidalle. Tämän veto epäonnistui täydellisesti, mutta Juho Kanto pääsi sutaisemaan Kytöviidan jalasta pompahtaneen pallon verkon perille. Näin riemukas voittomaali oli syntynyt varsin onnekkaalla tavalla.

Juho Kanto tuulettaa voittomaalia
Juho Kanto tuulettaa voittomaalia

Koko joukkue yhtyy tuuletuksiin
Koko joukkue yhtyy tuuletuksiin

Vaihtomiehet olivat Sinipaidoilla vähissä, mutta Jukka Ihalainen ja Jonathan Makueno tulivat heti maalin jälkeen pelaamaan tärkeitä minuutteja. Kaikkensa antanut Chakib Belbachir sekä Severi Hiltunen otettiin tuossa vaihessa vaihtoon. Ihalaisen kentälle vaihto vahvistikin puolustuspeliä ja toi lisää kovuutta kentälle. Makueno puolestaan pelasti vahvana jässikkänä tärkeitä lisäajan minuutteja pois kulmalipulla. Ottelun loppuvihellys kuultiinkin kolmen peräkkäisen kulmalipulla pelatun erikoistilanteen jälkeen, ja näin helpottava 2–1-voitto oli otettu vaikka esitys olikin kaukana kauden parhaasta.

Jonne Keränen ja Jonathan Makueno pelasivat ottelun loppuun kulmalipulla
Jonne Keränen ja Jonathan Makueno pelasivat ottelun loppuun kulmalipulla

Erno Leskinen sai tästä järjettömän voimakkaasta liukutaklauksesta keltaisen kortin
Erno Leskinen sai tästä järjettömän voimakkaasta liukutaklauksesta keltaisen kortin

Päävalmentaja Mika Suonsyrjä oli tyytyväinen ottelun loppuhetkien tapahtumiin: ”Olemme osoittaneet luonnetta nousemalla lopussa nyt perättäisissä peleissä ohi kaverin tasoitettua ja tänään emme jättäneet kaverille mahkuja uuteen nousuun.” Itsekin otteluun vasta toiselle puoliajalle perhesyistä ehtinyt päävalmentaja analysoi heikohkon esityksen syitä realistisesti: ”Me olemme olleet viime ajat kovasti ohuella miehistöllä ja se on nyt alkanut näkyä pelaamisessa. Olemme vähän väsyneitä ja paras terävyys puuttuu tekemisestä.”

”Keskikentän kolmiomme Keränen, Kanto ja Belbachir oli voiton takana. Vaihdosta ikitaistelija Vesa Suonsyrjä osoitti jälleen arvonsa joukkueelle”, päävalmentaja totesi kysyttäessä voiton ratkaisuista. ”Tästä virittäydytään taas kohti seuraavaa koitosta ja mennään viikko kerrallaan”, Suonsyrjä päättää.

Jonne Keränen näyttää tyytyväiseltä loppuvihellyksen soidessa
Jonne Keränen näyttää tyytyväiseltä loppuvihellyksen soidessa

TamU-K:n loppukauden otteluohjelma onkin kärkikolmikon joukkueista selvästi vaikein. Seuraavaksi vastassa on TP-49 vieraissa Toijalassa ensi lauantaina 5.9.. Viikkoa myöhemmin sunnuntaina 13.9. Pyynikillä vierailee nousukamppailuun mukaan noussut PP-70. Tämän jälkeen edessä on vielä vierasottelu Tervakosken Patoa vastaan lauantaina 19.9 sekä kauden päätös FC Teivon vieraillessa Pyynikillä lauantaina 26.9. Sarjan voitto ja varma nousu vaatti todennäköisesti voittoja näistä kaikista otteluista, ja myös sarjan kakkospaikka ja mahdollinen nousukarsinta vaatii roimaa pistepottia jäljellä olevista neljästä ottelusta. Syksystä onkin tulossa jännittävin vähään aikaan.

TamU-K:
#2 Halme Markus
#3 Savinainen Tuomas
#4 Lehtimäki Tommi
#5 Hiltunen Severi -> #31 Makueno Jonathan, 86 min
#7 Alanne Aki -> #13 Suonsyrjä Vesa, 79 min
#9 Kanto Juho
#10 Keränen Jonne
#17 Hakulinen Roope
#18 Pitkänen Otto
#26 Kytöviita Mika
#27 Belbachir Chakib -> #16 Ihalainen Jukka, 85 min

KaVo:
#1 Kosonen Tarmo
#2 Kujala Eetu
#3 Lummikko Tuomas
#7 Erdogan Sadik -> #14 Tiainen Markus, 46 min
#8 Kanninen Kimmo
#10 Al-Tallab Ahmed
#11 Pulkki Johannes
#12 Arvonen Erkka
#15 Westerholm Erik
#31 Stenholm Niko
#38 Leskinen Erno

#2 De Santana Fabio
#4 Ilola Lauri
#19 Rajaniemi Olli
#32 Tuominen Tuomas