Sinipaidat sarjakärkeen herkullisella voitolla 4–2 (1–2)

TamU-K – VaKP 4–2 (1–2)
11 min Matti Salakka 0–1 (rp)
34 min Tommi Lehtimäki 1–1 (rp)
44 min Simo Suontausta 1–2
75 min Veli-Pekka Franssila 2–2
78 min Veli-Pekka Franssila 3–2
90 min Chakib Belbachir 4–2

Varoitukset:
14 min Joni-Santeri Mäkinen, VaKP
34 min Matti Salakka, VaKP
35 min Tommi Lehtimäki, TamU-K
81 min Chakib Belbachir, TamU-K

Ulosajot:
10 min Markus Halme, TamU-K

Tähdet:
*** Jonne Keränen
** Veli-Pekka Franssila
* Otto Pitkänen

Yleisöä:
231

Kooste:

Päävalmentaja Mika Suonsyrjän haastattelu ennen ottelua:

Sinipaidat ottivat sunnuntaina yhden TamU-K-aikakauden makeimmista voitoistaan. Huikeaa ottelua oli Pyynikillä todistamassa kauden ennätysyleisö 231 katsojaa, eikä heistä yksikään varmasti poistunut paikalta pettyneenä, kun Valkeakosken Koskenpojat kaatuivat 4–2 (1–2). Ottelusta ei dramatiikkaa puuttunut, sillä Sinipaidat joutuivat taistelemaan vajaamiehisinä 80 minuutin ajan. Tästä huolimatta joukkue nousi kaksi kertaa maalin takaa-ajoasemasta vierailijoiden rinnalle ja lopulta viimeisen vartin kolmella maalilla maukkaaseen voittoon.

Joukkueet marssivat kentälle
Joukkueet marssivat kentälle

Ottelun alku oli tunnustelevaa peliä. Pallonhallinta oli selvästi Sinipaidoilla, mutta varsinaisia maalipaikkoja ei onnistuttu rakentamaan. Koskenpojat puolestaan pelasivat aiemmista otteluista tuttua vastahyökkäyspeliään, ja haki kookkaita kärkimiehiä pitkillä palloilla. Pariin otteeseen vieraat olivatkin lähellä päästä hyviin laukaisupaikkoihin. Toisessa päässä nähtiin alkuminuuteilla kaksi kulmapotkua, mutta näistä ei sen vaarallisempia tilanteita syntynyt.

Kapteenit ja tuomarit valmiina ottelun alkuun
Kapteenit ja tuomarit valmiina ottelun alkuun

Ottelun ensimmäinen maali sai alkuunsa nimenomaan keskikentän katkosta ja nopeasta pystysyötöstä. Koskenpoikien Jesse Collin sai pallon keskiympyrässä, ja syötti liukkaan Simo Suontaustan läpi. Toppari Markus Halme oli alimpana miehenä Suontaustan iholla, ja juuri kun Suontausta pääsi boksiin, tämä kaatui samalla laukoen pallon maaliin. Tuomari kuitenkin ehti viheltää pilliinsä ennen kuin pallo oli maalissa, ja näin maalia ei voitu tietenkään hyväksyä. Sen sijaan tuomarin ainoa vaihtoehto oli jo viheltämänsä rankkarin lisäksi näyttää Halmeelle punaista korttia. Knoppitietona mainittakoon, että TamU-K ja VaKP ovat kohdanneet viidesti kilpailullisissa otteluissa, ja jokaisessa ottelussa on nähty ulosajo. Tätä tilastoa Sinipaidat johtavat niukasti kolmella ulosajollaan.

Matti Salakka laukoo pilkulta 0–1
Matti Salakka laukoo pilkulta 0–1

Rankkaria laukomaan asettautui Matti Salakka, eikä tämä erehtynyt vaan laukoi pallon varmasti pilkulta verkon perukoille. Hyvin alkanut ottelu oli näin saanut pahimman mahdollisen käänteen kun vain 10 minuuttia oli pelattu. Päävalmentaja Mika Suonsyrjä reagoi tilanteeseen välittömästi. Keskikentän keskustassa aloittanut Jukka Ihalainen otettiin vaihtoon, ja Aki Alanne lisättiin puolustuslinjaan oikeaksi laitapuolustajaksi. Laidalla aloittanut Otto Pitkänen siirtyi samalla Juho Kannon rinnalle toppariksi.

Sinipaitojen vajaalla pelaaminen ei kuitenkaan juurikaan vaikuttanut ottelun kulkuun. Kotijoukkue piti edelleenkin pallonhallinnan itsellään ja vierailijat pitäytyivät omassa vastaiskupelissään. Tosin keskikentän keskustan miesvajaus näkyi siinä, että toppariparilla oli aiempaakin suurempia vaikeuksia Koskenpoikien pitkien pystypallojen kanssa.

Veli-Pekka Franssila oli jälleen kotijoukkueen parhaimmistoa
Veli-Pekka Franssila oli jälleen kotijoukkueen parhaimmistoa

Ottelun ikävin tilanne nähtiin neljännellätoista minuutilla, kun Koskenpoikien Joni-Santeri Mäkinen tarjoili myöhästyneen pulkkataklauksen napit edellä suoraan Veli-Pekka Franssilan nilkoille. Tuomari armahti Mäkisen keltaisella kortilla, mutta Franssila vietti useamman kauhua kannattajien keskuudessa aiheuttaneen minuutin kentän laidalla hoivattavana. Kaikkien onneksi Franssila pystyi kuitenkin palaamaan kentälle, ja pari minuuttia myöhemmin mies olikin päästä laittamaan pallon maaliin Tuomas Savinaisen erinomaisesta keskityksestä.

Rehellisyyden nimissä on todettava, että vierailijoilla oli kotijoukkuetta enemmän läheltä piti -paikkoja ensimmäisellä jaksolla. Ottelun 18. minuutilla Simo Suontausta pääsi katkon jälkeen vetopaikkaan kuudentoista rajan takaa, mutta Sinipaitojen onneksi pallo putosi ylähirteen maalivahti Roope Hakulisen haroessa tyhjää.

Koskenpojat saivat puolen tunnin kohdalla parhaan tilaisuutensa tuplata johtonsa, kun Sinipaitojen pitkä pallonhallintajakso päättyi pallonriistoon ja syvältä omalta alueelta lähteneeseen pystysyöttöön. Toppariparin Otto Pitkänen – Juho Kanto porrastus petti ja Simo Suontausta oli puhtaassa läpiajossa. Maalivahti Roope Hakulisen vastaantulo ja erinomainen reaktiotorjunta kuitenkin estivät maalin syntymisen ja Suontausta vaipui kentän pintaan miettimään ratkaisuaan. Lopulta kapteeni Otto Pitkänen tarjosi herrasmiesmäisesti kättään ja auttoi Suontaustan takaisin jaloilleen.

Jonne Keränen taistelee pallosta
Jonne Keränen taistelee pallosta

Jakson viimeisellä vartilla myös toisessa päässä alkoi syntyä vaarallisia tilanteita. Vasempana laitapuolustajana pelannut Tuomas Savinainen pääsi keskittämään Otto Pitkäsen hienon avauksen jälkeen. Keskitys löysikin Veli-Pekka Franssilan pään, mutta pusku putosi ylähirren päälle ja siitä ulos kentältä.

Heti tämän tilanteen jälkeen vieraiden rankkarimaalin tehnyt Matti Salakka repi vapaapotkutilanteessa Jonne Kerästä boksissa, ja tuomari palkitsi keltaisella kortilla ja rankkarilla. Tuomio tuntui hiukan heppoiselta, sillä Veli-Pekka Franssilan vapaapotku karkasi vaarattomasti suoraan maalivahti Jari Niemisen syliin. Yhtä kaikki, Tampereen Nelosen maalipörssin kärjessä oleva Tommi Lehtimäki asettui pallon taakse, ja ampui varmasti kauden 15. maalinsa. Samalla maali oli 23-vuotiaan Lehtimäen sadas aikuisten sarjoissa, ja tätä juhlistavan t-paidan paljastaminen toi myös maalintekijälle varoituksen. Onnittelut Lehtimäelle komeasta lukemasta!

Tommi Lehtimäki laukoo 1–1-tasoituksen pilkulta
Tommi Lehtimäki laukoo 1–1-tasoituksen pilkulta

Vaaralliset vastahyökkäykset jatkuivat toisessa päässä heti tasoitusmaalin jälkeen, kun Koskenpoikien Mikko Heritty päätti pitkän juoksunsa takatolppaan kilahtaneeseen laukaukseen. Tilanteet aaltoilivat toki päädystä toiseen, ja Sinipaidoista mm. Tommi Lehtimäki ja Lauri Savolainen olivat lähellä päästä vaarallisiin tekopaikkoihin.

Ensimmäisen jakson viimeisellä minuutilla tapahtui sitten se mitä oli pelätty. Vierailijat pelasivat pitkän pallon puolustuslinjasta Riku Raikolle boksin tuntumaan. Raikko siirsi pallon Simo Suontaustalle, joka laukoi pallon maalin takanurkkaan. Nätisti rakennettu maali vei Koskenpojat tauolle vierasjohdossa 1–2.

Sinipaitojen leirissä taukotilanne ei kuitenkaan aiheuttanut huolta. ”Vastustajan pukukoppimaalin jälkeen fiilikset olivat luottavaiset omaan tekemiseen”, totesi Veli-Pekka Franssila ottelun jälkeen. ”Tiesimme, että omalla pallohallinnalla saamme vastustajan väsytettyä ja lopussa saamme tilanteita aikaiseksi. Meidän joukkueen kunto on vertaansa vailla tällä sarjatasolla. Pystymme juoksemaan joukkueen kuin joukkueen puhki, ja jopa alivoimaisena.”

Tommi Lehtimäki oli pidetty mies
Tommi Lehtimäki oli pidetty mies

Toisella jaksolla kentälle tulikin itseluottamusta uhkuva ja voittoon uskova sinipaitainen joukkue. Tasoitusmaali oli lähellä heti jakson alkuminuuteilla, kun Jonne Keränen ja Lauri Savolainen pelasivat pallon laitaan Aki Alanteelle, joka keskitti boksissa kärkkyneelle Tommi Lehtimäelle. Maalivahti Nieminen sai kuitenkin torjuttua Lehtimäen ohjauksen maalin alanurkasta.

Sinipaitojen pelinrakentelu oli tämä jälkeenkin lupaavan näköistä, mutta seuraava varsinainen läheltä piti -tilanne nähtiin vasta noin tunnin kohdalla, kun juuri kentälle vaihdettu Jacin Dakkaki irtosi puolustajastaan hienolla rytmin ja suunnanvaihdoksella, ja ohjasi päivän ensimmäisellä kosketuksellaan Veli-Pekka Franssilan keskityksen niukasti ohi maalin.

Jonne Keränen kärkkyy keskitystä maalin edessä
Jonne Keränen kärkkyy keskitystä maalin edessä

Mitä pidemmälle toinen jakso eteni, sitä pidempiä palloralleja Sinipaidat pyörittivät. Koskenpojat alkoivat silminnähden väsyä, ja oli vain ajan kysymys, milloin verkko heiluisi. Ennen tasoitusmaalia tekopaikkoja oli muun muassa Veli-Pekka Franssilalla ja Niko Saarisella, mutta nämä tilanteet maalivahti Nieminen selvitti.

Tasoitusmaalin arkkitehti oli keskikentän kuninkaana tässäkin ottelussa häärinyt Jonne Keränen. Koskenpojat saivat pallon haltuunsa Sinipaitojen hyökkäysjakson päätteeksi, ja näytti siltä että tulossa olisi paha vastahyökkäys. Keränen kuitenkin katkaisi syötön keskialueella, ja yritti syöttää Veli-Pekka Franssilan läpi maalintekopaikkaan. Tämä syöttö kuitenkin katkaistiin, jolloin Keränen riisti pallon takaisin itselleen ja kuljetti sen vasemmalle laidalle. Syöttö boksin reunalta löysi Franssilan vapaana maalin edestä. ”Syötön lähdettyä Jonnen jalasta aloinkin jo katsomaan mihin suuntaan lähden tuulettamaan, tuollaisesta syötöstä kun ei vain voi erehtyä”, kommentoi Franssila tasoitusmaalia ottelun jälkeen.

Veli-Pekka Franssila karkaa voittomaalin tekoon
Veli-Pekka Franssila karkaa voittomaalin tekoon

Voittomaaliksi lopulta jäänyt 3–2-osuma syntyi kuin tyhjästä. Jonne Keränen pallotteli puolustuslinjassa vanhan tutkaparinsa Juho Kannon kanssa. Koskenpoikien linja pelasi todella ylhäällä, ja tämä avasi Keräselle mahdollisuuden syöttää aloitteen tehnyt Veli-Pekka Franssila läpi 45 metrin kaarisyötöllä. ”Pallo taisi vahingossa osua ensimmäisen pompun jälkeen päähäni ja sain sitä kautta hyvän haltuunoton”, kommentoi Franssila voittomaalia. ”Tästäkään ei voinut epäonnistua, varsinkaan kun vastustajan maalivahti taisi jäädä ihailemaan Jonnen jättipassia laakereilleen maaliviivalle.”

Veli-Pekka Franssila tuulettaa voittomaalia
Veli-Pekka Franssila tuulettaa voittomaalia

Koskenpoikien tasoitusmaali oli lähellä vain muutama minuutti johtomaalin jälkeen, kun Valtteri Ojanen pääsi jatkamaan lähes puolesta kentästä annetun vapaapotkun päällään niukasti ohi maalin. Hiukan myöhemmin myös Mikko Toivosella oli avopaikka nopean vastahyökkäyksen päätteeksi, mutta veto karkasi karkeasti yli maalin.

Lopussa kotijoukkueen onnistuneiden pelaajavaihtojen sarja sai jatkoa, kun nopeat Severi Hiltunen ja Markku Rantanen vaihdettiin kentälle. ”Viimeinen kymmenen minuuttia oli suorastaan vastustajan nöyryytystä kun meidän tuoreilla jaloilla vetäneet vaihtomiehet murskasivat jo luujauhoksi jauhetun vastustajan selkärangan”, totesi kahden maalin mies Franssila. Hiltunen tarjosikin heti kentälle tultuaan terävän pystyjuoksun ja oivan syötön Chakib Belbachrille, mutta tämän veto kuudentoista rajalta jäi heppoiseksi.

Varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla Markku Rantanen osoitti jälleen erityislahjansa, ja karkasi pallonriiston jälkeen omasta päädystä aina päätyrajalle saakka keskityspaikkaan. Keskitys löysi maalilta Chakib Belbachirin, eikä ”Saku” tällä kertaa jättänyt paikkaa käyttämättä. Laukaus kieltämättä hiukan epäonnistui, mutta pallo pomppi joka tapauksessa maaliin siirtäen lukemat ratkaisevasti 4–2:een. Maali oli samalla Belbachirin ensimmäinen Sinipaidoissa.

Chakib Belbachir, Markku Rantanen ja Jonne Keränen juhlivat ottelun lopullista niittiä
Chakib Belbachir, Markku Rantanen ja Jonne Keränen juhlivat ottelun lopullista niittiä

Tuomarin antamalla lisäajalla pelin kulku oli täydellisesti Sinipaitojen hallinnassa, ja muun muassa Jacin Dakkakilla ja Severi Hiltusella oli vielä maalipaikat. Kun lisämaaleja ei nähty, riemukkaiksi loppulukemiksi jäi 4–2 (1–2).

Päävalmentaja Mika Suonsyrjä oli ottelun jälkeen suorastaan hurmostilassa. Arviot joukkueen sekä valmentajan omasta tekemisestä eivät kuitenkaan olleet pelkkää suitsutusta: ”Lähtömme peliin oli heikko koska jouduimme muokkaamaan kokoonpanoa vielä viimeisen 12 tunnin aikana. Otan myös omaan piikkiini valmistautumista liian positiiviseen pelin hallintaan.”

Myös vastustaja saa päävalmentajalta kehuja ”Koskenpojat pelasivat hyvää futista ja olivat lähellä lisämaaleja kun vajaalla pelatessa meidän pelimme hajosi puolustussuuntaan”, analysoi Suonsyrjä. ”Meistä kuitenkin paistoi kaiken aikaa läpi sisäänajamani tahtotila.”

Toisen puoliajan tapahtumat nostavat joka tapauksessa hymyn päävalmentajan huulille. ”Tasoitusmaalista lähti liikkeelle valtaisa hyökyaalto kun kannattajat ulvoivat, pelaajat löysivät lisävirtaa ja taktiset ratkaisut tukivat tekemistä. Olimme suorastaan brilajntteja toisella puoliskolla”, Suonsyrjä hehkuttaa.

Yksittäisten pelaajien suorituksista kysyttäessä päävalmentajan ei tarvitse kauaa miettiä vastaustaan: ”Yksilöistä on helppo nostaa esille Jonne Keränen ja Vellu Franssila, mutta iso kiitos lähtee ihan koko jengille. Vaihtopelaajilla on helppoa mitata joukkueen sitoutumista ja me saimme tänään sieltä 10+ arvosanan.”

Seuraavan kerran Sinipaidat pelaavat jo tulevana perjantaina 7.8. klo 20 FC Melodyn vieraana Kaupissa. Sitten luvassa onkin todellinen herkkupala, kun Parolan Visa vierailee Pyynikillä reilun viikon päästä sunnuntaina 16.8 klo 13 alkaen pelattavassa ottelussa. Parolalaiset tavoittelevat Sinipaitojen tapaan nousua Kolmoseen tosissaan ja ovat sarjataulukossa vain pisteen Sinipaitojen perässä. Keskinäisessä ottelussa ratkaistaankin asetelmat loppukauden nousutaisteluun, sillä tuon ottelun jälkeen vain toisella joukkueista on nousu vielä omissa käsissään.

TamU-K:
#2 Halme Markus
#3 Savinainen Tuomas
#4 Lehtimäki Tommi -> #5 Hiltunen Severi, 81 min
#6 Franssila Veli-Pekka -> #21 Rantanen Markku, 87 min
#9 Kanto Juho
#10 Keränen Jonne
#16 Ihalainen Jukka -> #7 Alanne Aki, 12 min -> #27 Belbachir Chakib, 70 min
#17 Hakulinen Roope
#18 Pitkänen Otto
#19 Savolainen Lauri -> #11 Saarinen Niko, 56 min
#26 Kytöviita Mika -> #15 Dakkaki Jacin, 60 min

VaKP:
#1 Nieminen Jari
#2 Salakka Matti
#3 Heikkola Sampo -> #30 Toivonen Mikko, 76 min
#7 Suontausta Simo -> #26 Lindberg Kim, 75 min
#10 Heritty Mikko
#11 Collin Jesse
#13 Raikko Riku
#17 Nurminen Tomi -> #28 Ojanen Valtteri, 56 min#19 Heritty Joona
#24 Mäkinen Joni-Santeri
#25 Laurila Iikka -> #29 Nyström Olli, 81 min

#8 Hiltunen Mikko
#9 Rajala Jussi
#16 Virkki Miska