Sinipaidat NePan kanssa tasapeliin 1-1 (1-1)

NePa – TamU-K 1-1 (1-1)
12 min Arto Seppänen 1-0
23 min Mika Kytöviita 1-1

Varoitukset:
40 min Samuli Saarenpää, NePa
60 min Sebastian Witt, NePa
68 min Andrea Milanti, TamU-K
75 min Jan Irjala, TamU-K
86 min Antti Ekholm, NePa

Ulosajot:

Tähdet:
*** Mika Kytöviita
** Kalle Heltonen
* Ville Toiva

Paluun kokoonpanoon tehnyt Timo Kauppinen kantoi kapteenin nauhaa
Paluun kokoonpanoon tehnyt Timo Kauppinen kantoi kapteenin nauhaa

Sinipaitojen ottelut Nelosessa jatkuivat heinäkuun viimeisinä hetkinä, kun NePa ja TamU-K kohtasivat paikallismatsissa Pyynikillä. Nekalan Pallo oli järjestänyt hienot puitteet seuraikoninsa Veikko Heimolinnan 70-vuotisjuhlaottelulle. Ottelua olikin saapunut seuraamaan runsas yleisö, kuulutusten mukaan jopa 247 henkeä. Paljon värikkäitä tilanteita, suuria tunteita ja jopa derby-henkeä sisältänyt ottelu päättyi lopulta tasatulokseen 1-1 (1-1). Näin TamU-K:n asema nousutaistelussa heikentyi, sillä yhtä monta ottelua pelannut Ilves 2 johtaa nyt sarjaa kahden pisteen erolla. Joukkueilla on kuitenkin vielä keskinäinen ottelu myöhemmin elokuussa, joten kaikki on vielä Sinipaitojen omissa käsissä.

Vieraskoreudesta ei ollut NePalla tietoakaan, sillä keltapaitainen kotijoukkue kävi päälle kuin yleinen syyttäjä. Sinipaidat eivät kuitenkaan häkeltyneet NePan vahvasta alusta, vaan ottivat nopeasti pelissä ohjat käsiinsä, ja puskivat pallon kera kohti NePan maalia. Ottelun alussa ensimmäiset TamU-K:n tilanteet tulivat Mika Kytöviidan tutuista pitkistä heitoista.

Yksi monista erikoistilanteista: NePa-vahti Jesse Aarnikko liimaa pallon
Yksi monista erikoistilanteista: NePa-vahti Jesse Aarnikko liimaa pallon

Kotijoukkue siirtyi kuin huomaamatta johtoon reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen. NePa sai kulmapotkun oikealta, ja pallo jäi pyörimään Kalle Heltosen vartioiman maalin eteen. NePan Arto Seppänen oli nopeimpana paikalla ja törkkäsi pelivälineen kärjellä verkkoon. Näin kotijoukkue siirtyi 1-0 johtoon. TamU-K:n vastaus jäi tussuksi ja NePa oli siirtyä jo kahden maalin johtoon reilun vartin pelin jälkeen. Tilanteessa rajaheitto saatiin jatkettua maalin eteen, mutta Heltonen oli tällä kertaa valmiina, ja pallo jäi hänen näppeihinsä.

Timo Kauppisen päätä haettiin monissa erikoistilanteissa
Timo Kauppisen päätä haettiin monissa erikoistilanteissa

Sinipaitojen vyörytys alkoi hyvin pelanneen Mika Kytöviidan ansiosta. Jatkuvasti vaarallisia heittoja NePan maalialueelle viljellyt Kytöviita oli noin 20 minuutin kohdalla jo puolittaisessa läpiajossa leikaten oikealta laidaltaan kohti maalia. Kova laukaus suuntautui kuitenkin hieman ohi takakulmasta. Sitten helähti. NePa antoi poikittain harhasyötön keskialueella, jonka Risto Niskanen jatkoi yhdellä kosketuksella Kytöviidalle pystyyn. Sonni oli yksin läpi, ja tällä kertaa malttoi katsoa maalivahdin reaktion ennen kuin sijoitti pallon hitaasti mutta varmasti alanurkkaan. TamU-K oli jälleen pelissä mukana. Peliä oli tässä kohtaa pelattu alle 25 minuuttia.

Mika Kytöviita tasoittaa ottelun
Mika Kytöviita tasoittaa ottelun

NePalla oli heti maalin jälkeen vaarallinen paikka, jossa Heltonen torjui lähietäisyydeltä tulleen vedon kulmaksi. Muutoin ensimmäisen puoliskon loppu kului lähinnä keskialueella taistellessa, ja ottelun korttitilikin saatiin avattua, kun NePan Samuli Saarenpää liukui erittäin vaarallisen näköisesti napit edellä Timo Kauppisen sääreen. Tuomarin viheltäessä pilliin tauon merkiksi ottelu oli tasatilanteessa 1-1.

Toinen puoliaika alkoi vauhdikkaasti Sinipaitojen painostuksella. Ensin Osku Airesto sai riistettyä pallon 20 metrissä, mutta laukaus meni niukasti yli. Seuraavassa tilanteessa Andrea Milanti pääsi antamaan matalan keskityksen NePa-maalin eteen, mutta paikalla ollut Jacin Dakkaki ei ollut hereillä, ja pallo lipui tyhjän maalin edessä Dakkakin jalkojen välistä.

Vauhti lisääntyi ottelussa kun ensin NePa oli maalitilanteessa Sinipaitojen puolustuksen sekoillessa. Maalivahti Heltonen ja Jouko Turunen kuitenkin kimmottelivat palloa toisilleen, ja lopulta peliväline jäi Heltosen syliin. Adrenaliinia virtasi vielä lisää kun Kauppinen torpattiin keskikentällä, ja tämän jälkeen Milantille tarjottiin hieman kättä naamalle. Tuomari selvitti tilanteen ilman lappuja, kuten myös hieman myöhemmin hieman mystisen ”käsivirheen”, joka vihellettiin valmentaja Mika Suonsyrjän ottaessa pallon kiinni sivurajan takana. Tästä tilanteesta tuloksena oli erotuomaripallo, jonka Sinipaidat katsoivat parhaaksi pelata sovulla NePalle.

Kalle Heltonen torjuntatöissä
Kalle Heltonen torjuntatöissä

Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä enemmän Sinipaidat saivat otetta. Muutaman kerran pallo pelattiin maaliviivalle asti, mutta sitä lähemmäksi ei päästy. Ensimmäinen tilanne syntyi vaarallisesta vapaapotkusta, joka saatiin noin tunnin kohdalla kun NePan Sebastian Witt rappasi Andrea Milantia keltaisen kortin arvoisesti vasemmalla noin 30 metrin päässä maalista. Vaparia asettui antamaan Risto Niskanen, joka löysikin Timo Kauppisen pään. Pallo jäi elämään boksiin, ja lopulta NePa-puolustaja siivosi pallon maaliviivalta. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin Kauppinen oli jälleen kohteena erikoistilanteessa. Pusku Kytöviidan pitkästä heitosta näytti jo menneen maaliin, mutta ilmeisimmin puolustaja sai päätään väliin juuri ajoissa ja pelasti palloon täpärästi ulos.

Joona Kapanen murtautuu maalintekopaikkaan
Joona Kapanen murtautuu maalintekopaikkaan

NePalle eniten jossiteltavaa jäi noin 70 minuutin kohdalla syntyneistä tilanteista, joissa pallo kävin pariinkin kertaan maaliviivalla toisessa päässä, ja myös tolppaa kilautettiin. Sinipaitojen pelastajia maaliviivalla olivat ilmeisesti ainakin Ville Toiva ja Jouko Turunen. Noin kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa oltiin taas toisessa päässä yhtä lähellä. Andrea Milantin tilalle viimeiseksi vartiksi vaihdettu Joona Kapanen sai yhdessä Jacin Dakkakin kanssa riistettyä pallon vasemmassa kulmassa. Kapanen eteni pallon kanssa päätyviivaa pitkin kohti maalia, leikkasi boksissa laukaisusektorille, ja laukoi. Voimakas veto ylitti jo maalivahdin, mutta kimposi ylärimasta suoraan alaspäin. Vaikka jatkajia oli maalilla, ei kukaan saanut palloa enää maalia kohti, joten johtomaali ei nähnyt päivänvaloa.

Loppuminuuteilla eniten tunteita herätti tilanne, jossa NePa-maalivahti Antti Ekholm otti keltaisen kortin työnnettyään pelitilanteen ulkopuolella Jan Irjalan kaksin käsin kentän pintaan. Päätuomari Teemu Alatalo kävi konsultoimassa linjamiestä Sinipaitojen kannattajien huutaessa rytmikkäsi “ulos, ulos”, mutta tällä kertaa rike katsottiin vain varoituksen arvoiseksi.

Loppuvihellyksen soidessa Sinipaitojen eleistä ja ilmeistä oli aistittavissa pettymys tasatulokseen. Tilanne on kuitenkin nollattava nopeasti, sillä ottelut jatkuvat jo lauantaina, kun TamU-K:n vieraaksi Pyynikille saapuu Valkeakosken Koskenpojat.

Ottelun jälkeen päävalmentaja Mika Suonsyrjä oli vähemmän tyytyväinen ottelun kulkuun: ”Kauden rumin peli. NePa rikkoi edestä ja takaa ja me lähdimme sotaan mukaan. Kaukana kauniista jalkapallosta.” Myöskään oikeudenjakajat eivät saaneet kiitosta: ”Tuomaristo epäonnistui pelaajien suojelemisessa pahasti. Onneksi ei sattunut mitään pahempaa.”

”Kytöviita ja Niskanen olivat hyviä hyökkäyspäässä ja Kapanen tuli hyvin sisään. Ryhdikäs suoritus joukkueelta sinänsä”, päättää Suonsyrjä.

NePa:
#1 Antti Ekholm
#8 Sebastian Witt -> #3 Matti Haataja, 85 min
#9 Jesse Aarnikko -> #7 Valtteri Reini, 58 min
#11 Tomi Kareinen
#13 Jarmo Luokkala -> #19 Farid Mehrabkhani, 85 min
#17 Räisänen Miika
#18 Mohamed Mohamed
#23 Heikki Koskinen -> #6 Matias Mäenpää, 40 min
#25 Samuli Saarenpää
#29 Arto Seppänen
#44 Tuomas Salo

#12 Jani Pelkola
#15 Santeri Parra-Aho
#24 Jarno Leppänen

TamU-K:
#17 Kalle Heltonen
#2 Jouko Turunen
#10 Jonne Keränen
#13 Risto Niskanen -> #11 Tuomas Savinainen, 73 min
#15 Jacin Dakkaki -> #4 Juha Kumara, 80 min
#20 Jan Irjala
#22 Andrea Milanti -> #6 Joona Kapanen, 76 min
#26 Mika Kytöviita -> #19 Eero Sointu, 69 min
#27 Timo Kauppinen
#28 Ville Toiva
#29 Osku Airesto -> #23 Riku Jussila, 90 min

#16 Juho Lehtovaara
#19 Vesa Suonsyrjä