Sinipaidat eivät saaneet Patoa murtumaan 0–0 (0–0)

TamU-K – Pato 0–0 (0–0)

Varoitukset:
28 min Tony Kummola, Pato
70 min Timo Siivonen, Pato
77 min Markus Siivonen, Pato
77 min Veli-Pekka Franssila, TamU-K
81 min Jonne Keränen, TamU-K
85 min Markus Halme, TamU-K

Ulosajot:

Tähdet:
*** Tuomas Savinainen
** Aki Alanne
* Roope Hakulinen

Yleisöä:
206

Kooste:

TamU-K ja Tervakosken Pato pelasivat sunnuntai-iltapäivänä Pyynikillä alasarjoissa melko harvinaisen maalittoman tasapelin. Pyynikille oli saapunut kesäisen säänkin houkuttelemana kauden ennätysyleisö, 206 katsojaa. Ottelu oli tasainen vääntö, ja kuten lopputuloskin vihjaa, ei maalipaikkoja syntynyt kumpaankaan päähän kovinkaan monta. Pistejakoa ja lopputulosta voikin pitää pelin kuvan mukaisena. Tuloksen myötä Parolan Visa pääsi jo kuuden pisteen karkumatkalle Sinipaitojen edelle, ja Padolla matkaa kärkeen on vielä kaksi pistettä enemmän.

Ottelun ensimmäinen kymmenminuutttinen oli molemmilta joukkueilta varsin tunnustelevaa peliä, eikä mainittavia tilanteita syntynyt. Pato pyrki monista Pyynikin vierailijoista poiketen ottamaan pallon hallinnan itselleen, mutta moniakaan maalintekopaikkoja se ei onnistunut rakentamaan. Pikkuhiljaa pallon hallinta siirtyi enemmän ja enemmän Sinipaidoille, mutta toisessakaan päässä ei maalipaikoilla herkuteltu.

Lauri Savolainen palasi kokoonpanoon loukkaantumisen jälkeen
Lauri Savolainen palasi kokoonpanoon loukkaantumisen jälkeen

Ottelun 27. minuutilla maali oli lähellä molemmissa päissä. Ensin Veli-Pekka Franssila syötti Lauri Savolaisen puolittaiseen vetopaikkaan boksin vasemmalla laidalla. Savolainen kuitenkin päätti yrittää syöttää takatolpalle rynnistäneelle Tommi Lehtimäelle. Pato-puolustus pääsi katkoon, ja lähes boksista boksiin roiskaistu pallo johti juoksukilpaan, jossa Pato-kärki Jan-Erik Isosomppi voitti toppari Markus Halmeen. Isosomppi syötti keskelle Jouni Aaltoselle, joka oli puolestaan jättänyt taakseen toisen topparin Otto Pitkäsen. Aaltonen onnistuikin ohittamaan maalivahti Roope Hakulisen puskullaan, mutta Pitkänen voitti tärkeimmässä juoksukisassa pallon, jonka kapteeni sai siivottua lähes maaliviivalta sivurajaheitoksi.

Muutama minuutti myöhemmin Pato oli jälleen lähellä tehdä maalin, kun pitkä poikittaissyöttö löysi Kari-Matti Hyvösen läheltä päätyrajaa. Keskityksestä tuli lopulta melkoinen kukkupallo, mutta niin vain Isosomppi oli jälleen tekemässä pahojaan. Maalivahti Hakulinen kuitenkin torjui ensin pallon eteensä ja sitten potkaisi sen päädystä yli jo maahan pudottuaan.

Seuraavassa Sinipaitojen hyökkäyksessä Lauri Savolainen pelasi näppärän seinän Veli-Pekka Franssilan kanssa, ja pääsi oivaan keskityspaikkaan. Maata pitkin annettu keskitys löysikin Tommi Lehtimäen rangaistuspilkun kohdalta, mutta laukaus nousi reilusti yli maalin Timo Siivosen ahdistellessa iholla. Muutamaa minuuttia myöhemmin seinä pelattiin toisin päin, ja Franssila pääsi keskittämään samaan paikkaan Lehtimäelle, mutta tälläkin kertaa pallo viuhui yli maalin, joskin varsin niukasti. Kun toisen puoliajan viimeisen reilun vitosen aikana ei luotu enää mainittavia maalipaikkoja, tauolle mentiin jännittävissä 0–0-lukemissa.

Uudet kapteenit Veli-Pekka Franssila ja Jonne Keränen juonivat
Uudet kapteenit Veli-Pekka Franssila ja Jonne Keränen juonivat

Läpi ottelun vaaralliselta vaikuttanu Jan-Erik Isosomppi oli jälleen tekemässä pahojaan jo toisen jakson ensimmäisellä minuutilla. Topparin antama pitkä syöttö löysi kärkipelaajan boksin tuntumasta, ja tämä siirsi itsensä Otto Pitkäsen ohi vetopaikkaan parilla kosketuksella. Laukauskin oli laadukas, mutta Roope Hakulinen venyi poikkeukselliseen jalkatorjuntaan maalin alakulmasta, ja onnistui myös vangitsemaan eteensä kimmoneen pallon ennen kuin Jouni Aaltonen ehti karoille. Vastahyökkäyksessä Niko Saarinen sai pitää palloa pitkään boksissa, mutta laukausta ei koskaan kuulunut.

Ottelun 51. minuutilla nähtiin yksi ottelun erikoisimmista tilanteista, kun Jonne Keränen pelasi pitkällä keskiympyrästä lähteneellä syötöllä vasempana laitapuolustajana pelanneen Tuomas Savinaisen vetopaikkaan boksin oikealle laidalle. Ahnas Tommi Lehtimäki huusi kuitenkin vielä syöttöä itselleen takaviistoon, ja kun syöttö epäonnistui pahoin, tilanne kuivui kokoon. Tilanne lähti Savinaisen keskialueen syötöstä Niko Saariselle, joka pudotti pallon Keräselle samalla kun Savinainen itse spurttasi linjan taakse. Oli vain pienestä kiinni, ettei Savinainen päässyt laukomaan aivan parhaasta laukaisusektorista.

Tuomas Savinainen nousee ottelun parhaaseen vetopaikkaan...
Tuomas Savinainen nousee ottelun parhaaseen vetopaikkaan…

...mutta päättää vielä syöttää takaviistoon Tommi Lehtimäen suuntaan.
…mutta päättää vielä syöttää takaviistoon Tommi Lehtimäen suuntaan.

Ottelun kiistanalaisin tilanne nähtiin kun pelikellossa täyttyi 61 minuuttia. Aki Alanne pelasi hyvän juoksupallon Tommi Lehtimäelle. Tämä pääsikin palloon kiinni juuri boksin ulkopuolella, ja yritti harhauttaa alimpana Padon pelaajana olleen Jukka-Pekka Toivosen. Toivonen rikkoi Lehtimäkeä selvästi, mutta tuomarin pilli ei soinut. Kuvanauhakaan ei kerro täysin yksiselitteisesti taphtuiko rike rangaistusalueella, mutta vähintäänkin Unitedilta jäi saamatta vapari hyvästä paikasta. Toivoselle olisi lisäksi pitänyt näyttää vähintään keltaista korttia.

Mitä pidemmälle toinen puoliaika eteni, sitä selvemmäksi kävi että Padon ainoa mahdollisuus tehdä maali on pitkä syöttö ja jomman kumman kärkipelaajan taitava yksilösuoritus. Koko ottelun ajan Sinipaidat pelasivat sinnikkäästi maata pitkin ja Pato roiski pitkiä syöttöjä, mutta vierailijoiden väsyessä painopiste siirtyi yhä tukevammin Padon maalille.

Severi Hiltunen sai jälleen näyttöpaikan laitahyökkääjänä
Severi Hiltunen sai jälleen näyttöpaikan laitahyökkääjänä

Sinipaidoilta puuttui kuitenkin terävyys hyökkäyskolmanneksella, ja erityisesti laitapelaaminen oli vaisua. Edellisessä ottelussa PP-70:tä vastaan loistanut Severi Hiltunen ei onnistunut käyttämään vahvuuksiaan kuin muutamassa väläyksessä. Lauri Savolainen vasemmalla laidalla oli selvästi terävämpi, mutta tuli vaihtoon 65. minuutilla takareittään pidellen. Tilalle vaihdettu Chakib Belbachir ei valitettavasit debyytissään loistanut vaikka muutaman hyvän keskityspallon antoikin. Tähän osasyynä lienee myös se että ”Saku” joutui kentälle hieman suunniteltua aiemmin. Kuriositeettina mainittakoon, että Belbachiristä tuli kolmaskymmenes kentällä käynyt TamU-pelaaja kauden kymmenessä ensimmäisessä Nelosen ottelussa.

Ottelun 70. minuutilla Severi Hiltunen hankki nopealla juoksullaan Sinipaidoille sivuvaparin hyvästä paikasta. Niko Saarinen heitti vaparin boksiin ja Veli-Pekka Franssila pääsi puskemaan vapaasti viiden metrin päässä maalista. Kotiyleisön harmiksi ”Vellu” ei päässyt kunnolla pallon päälle ja pusku suuntautui yli maalin. Vain muutamaa hetkeä myöhemmin Franssila oli jälleen tekopaiakassa pelattuaan hyvän seinän Niko Saarisen kanssa. Tulinen veto kimposi kuitenkin Pato-puolustajan kautta päätyrajasta yli. Seuranneesta kulmapotkusta Franssila pääsi vielä puskemaan, mutta Pato-maalivahti Teemu Leppänen nappasi korkeana kaarena takanurkkaan matkalla olleen pallon helposti hyppysiinsä.

Ottelun viimeinen vartti oli kahden väsyneen joukkueen taistelua. Kylmän kesän ensimmäinen helteiseltä tuntunut päivä oli vienyt mehut, ja maalipaikat olivat vähissä. Näistä paras syntyi aivan loppuminuuteilla Chakib Belbachirin keskityksestä, jonka Tommi Lehtimäki ohjasi Ville Toivalle vetopaikkaan. Pato-puolustaja pääsi kuitenkin peittämään laukauksen. Lopulta ottelu päättyi maalittomana.

”Kahden aika tasaisen joukkueen matsi, jossa maalipaikoilla ei herkuteltu”, luonnehti Sinipaitojen peliä penkillä johtanut valmentaja Mika Kanerva ottelua. ”Kaverin taktiikka oli heittää pitkää palloa linjan taakse, ja meillä pitää palloa sekä liikuttaa sitä nopeesti. Boksissa olisin kaivannut terävyyttä ja äijämäisyyttä. Viimeiset syötöt olivat tänään heikkoja”, jatkaa kokenut valmentaja analyysiään.

TamU-K:n ottelut jatkuvat ensi viikonloppuna Ylöjärvellä Räikän kentällä, jossa ensimmäisen sarjakierroksen päättävää ottelua isännöi Nelosen tasaiseen keskikastiin lukeutuva FC Teivo. Ottelu alkaa lauantaina 4.7. klo 12 ja heti ottelun jälkeen suunnataan Laukontorille, jossa m/s Merete vie Sinipaitojen ystävät Pyhäjärven aalloille kolmituntiselle risteilylle. Lippuja on edelleen saatavilla TamU-Kaupassa.

TamU-K:
#2 Halme Markus
#3 Savinainen Tuomas
#4 Lehtimäki Tommi
#5 Hiltunen Severi -> #21 Rantanen Markku, 79 min
#6 Franssila Veli-Pekka -> #28 Toiva Ville, 79 min
#7 Alanne Aki
#10 Keränen Jonne
#11 Saarinen Niko -> #9 Kanto Juho, 90+2 min
#17 Hakulinen Roope
#18 Pitkänen Otto
#19 Savolainen Lauri -> #27 Belbachir Chakib, 65 min

#1 Siltanen Jussi

Pato:
#1 Leppänen Teemu
#4 Siivonen Timo
#9 Isosomppi Jan-Erik
#10 Kummola Tony -> #6 Linna Mikko, 29 min
#14 Hyvönen Kari-Matti
#20 Punkari Janne
#21 Toivonen Jukka-Pekka
#23 Siivonen Lassi -> #5 Lapinniemi Jarno, 90+2 min
#24 Siivonen Markus
#25 Aaltonen Jouni -> #13 Lönni Sauli, 69 min
#28 Pullinen Dani

#30 Ojalainen Pekko