Sinipaidat dramaattiseen voittoon PP:stä 1-2 (0-1)

Niko Saarinen puskee 0-1
Niko Saarinen puskee 0-1

PP-70 – TamU-K 1-2 (0-1)
8 min Niko Saarinen 0-1
16 min PP-70, erp
61 min Jarkko Mäkipää 1-1
90+1 min Juho Lehtovaara, erp
90+3 min Risto Niskanen 1-2

Varoitukset:
27 min Topi Jokinen, PP-70
61 min Jarkko Mäkipää, PP-70
72 min Jarkko Mäkipää, PP-70
77 min Petri Vadén, TamU-K
90+2 min Joona Pohjoismäki, PP-70

Ulosajot:
72 min Jarkko Mäkipää, PP-70

Tähdet:
*** Risto Niskanen
** Kalle Heltonen
* Jan Riikonen

Kannattajilla on hauskaa lahjana saadun johtomaalin jälkitunnelmissa
Kannattajilla on hauskaa lahjana saadun johtomaalin jälkitunnelmissa

Keskiviikkoillan paikallisottelu PP-70:n vieraana tarjosi kauden ylivoimaisesti dramaattisimman lopun. Lisäajalla oli jo nähty Juho Lehtovaaran epäonnistunut rangaistuspotku, kun TamU-K nousi vielä viimeiseen hyökkäykseen, jossa Vesa Suonsyrjän voittama pääpallo putosi Lehtovaaralle noin 20 metrin päässä maalista. Tämä sai punapaidan selkäänsä, ja tuomari vihelsi vaparin Sinipaidoille. Risto Niskanen asettui pallon taakse yleisön jännittäessä, mutta Niskanen ei itse paineita tilanteesta ottanut, vaan pamautti pallon kierteisenä yläpörnäiseen. Niskanen kannattajien syleilyyn ja päätösvihellys ilmoille. ”Kyl mää nää hoidan”, kommentoi ”Rippe” kylmän viileästi kun eräs kannattaja kehui suoritusta välittömästi ottelun jälkeen.

Andrea Milanti nousee pallon kanssa
Andrea Milanti nousee pallon kanssa

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli melko sekavaa peliä molemmilta joukkueilta. Ottelun ensimmäinen maalintekopaikka tuli PP:lle, kun hyökkääjä pääsi laukomaan boksin rajalta. Kova kärkipotku aiheuttikin maalivahti Kalle Heltoselle vaikeuksia, sillä torjunta kimposi suoraan eteen. Heltonen ehti kuitenkin täpärästi peittämään pallon ennen kuin yksikään punapaita pääsi yrittämään jatkovetoa.

Ikurin pienet katsomot täyttyivät yleisöstä
Ikurin pienet katsomot täyttyivät yleisöstä

Sinipaitojen ensimmäisessä maalipaikassa pallo pomppi maalin edessä kuin flipperissä, ja vaikka lopulta vedossa ei ollut paljon voimaa, joutui maalivahti venyttämään kulmapotkuksi. Pallon taakse asettui Petri Vadén, joka löysi boksista Niko Saarisen pään. Joku olisi voinut kuvailla Saarisen puskua täydelliseksi pudotukseksi omalle maalivahdille, mutta niin vain pallo lipsahti muuten hyvin pelanneen maalivahti Sami Vanhalan käsien kautta verkkoon.

Kalle heltonen torjuu rankkarin

Kalle heltonen torjuu rankkarin
Kalle heltonen torjuu rankkarin

Peli-Poikien paras tilaisuus tasoittaa tuli jo vartin kohdalla, kun tuomari osoitti rangaistuspotkua. Koko ottelun hahmoksi noussut
Kalle Heltonen kuitenkin poimi pallon talteen alanurkasta, ja lukemat säilyivät 0-1:ssä. Lopusta puoliajasta jäi yleisölle mieleen lähinnä PP:n Topi Jokisen joutuminen vieraskannattajien hampaisiin turhan jälkipelin ja keltaiseen korttiin johtaneen Andrea Milantin rappauksen jälkeen. Peli oli puolin ja toisin sekavaa, ja Sinipaitojen ainoa paikka lisämaaleihin syntyi kun Niko Saarinen pääsi vetopaikkaan Milantin ja Jan Riikosen esityöstä. Kaukoveto suuntautui kuitenkin hivenen yli maalin.

Peli-Pojat juhlivat tasoitusmaaliaan
Peli-Pojat juhlivat tasoitusmaaliaan

Ensimmäinen puoliaika oli mennyt lievässä Sinipaitojen hallinnassa, mutta toisen puoliajan alku oli PP:ltä terävä. Tasoitusmaali syntyikin jo noin tunnin kohdalla, kun Jarkko Mäkipää pelattiin boksin oikealla laidalla avoimeen paikkaan, ja tämä pääsi tälläämään pallon läheltä maalin kattoon. Ottelun alla oli puhuttu paljon siitä, että Peli-Pojille ottelu TamU-K:ta vastaan on erityisen tärkeä, ja tämä näkyikin koko joukkueen railakkaina tuuletuksina kotijoukkueelle varatun katsomonosan edessä. Samalla Mäkipää sai keltaisen kortin riisuttuaan paitansa tuulettaessaan.

PP-70:n Jarkko Mäkipää näkee punaista
PP-70:n Jarkko Mäkipää näkee punaista

Tasoituksen jälkeen Sinipaitojen peli oli pahasti sekaisin, mutta toisaalta myöskään kotijoukkue ei luonut pahoja maalipaikkoja. Ottelun käännekohta näytti koittaneen noin kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa, kun maalin tehnyt Jarkko Mäkipää otti toisen keltaisen korttinsa keskialueella tapahtuneesta rappauksesta. Erikoista korttituomiossa oli se, että tuomari ei ilmeisestikään nähnyt selkänsä takana tapahtunutta rikettä, vaan reagoi ääniin jotka tulivat nappiksen napsahduksesta säärisuojaan sekä vierasjoukkueen kannattajien suunnalta. Yhtä kaikki, TamU-K sai tilaisuutensa miesylivoimalla.

Peli-Pojat protestoivat lisäajalla tullutta pilkkutuomiota
Peli-Pojat protestoivat lisäajalla tullutta pilkkutuomiota

Juho Lehtovaara pallon takana – ei maalia
Juho Lehtovaara pallon takana – ei maalia

Yllättäen viimeisellä kymmenminuuttisella vaarallisimmat maalintekopaikat loi kymmenellä miehellä pelannut kotijoukkue. Erityisesti vastahyökkäykset ja näistä syntyneet erikoistilanteet olivat vaarallisia, ja Kalle Heltonen sai venyä useisiin paraatipelastuksiin. Ottelu meni kuitenkin lisäajalle 1-1 lukemissa. TamU-K:n ensimmäinen tilaisuus tehdä voittomaali syntyi varsin kyseenalaisesta rangaistuspotkutuomiosta, kun PP-70:n puolustaja peitti maalia kohti suuntautuneen laukauksen kehossaan kiinni olleilla käsillä. Voidaankin sanoa että oikeus toteutui, kun punaisten maalivahti Sami Vanhala torjui Juho Lehtovaaran heikohkon maalintekoyrityksen.

Lisäaika tarjosi kuitenkin vielä lisää draamaa, kun Risto Niskanen ampui vapaapotkun noin 20 metristä tolpan kautta maaliin. Tämän jälkeen peliä ei enää keskiympyrästä aloitettu, vaan tuomari vihelsi pelin saman tien poikki. Osa Peli-Poikien pelaajista luhistui kentän pintaan, Sinipaitojen kannattajat juhlivat villisti, ja pelaajatkin tulivat mukaan sen minkä hämmenykseltään kykenivät. Kauden heikoin esitys oli tuottanut kolme pistettä täysin yllättävällä tavalla. Samalla TamU-K nousi sarjan kärkeen kahden pisteen erolla ottelun enemmän pelanneisiin NePaan ja Ilveksen kakkosjoukkueeseen.

Risto Niskanen painaa vaparin maalin ylänurkkaan lisäajan viimeisillä hetkillä
Risto Niskanen painaa vaparin maalin ylänurkkaan lisäajan viimeisillä hetkillä

”Oltiin kyllä sysisurkeita tänään!” suomi kakkosvalmentaja Mika Kanerva omiaan ottelun jälkeen. ”Oltiin pari askelta jäljessä kokoajan, hävittiin kaksinkamppailut järjestäin, ja syöttötyöskentelykin oli huonoa.” Myös katsomon puolella ihmeteltiin sitä, että miesylivoimallakaan ei saatu syöttöpelillä avattua maalintekopaikkoja, vaan enimmäkseen tyydyttiin hakemaan ratkaisuja pitkillä avauksilla.

Risto Niskanen kannattajien syleilyssä

Risto Niskanen kannattajien syleilyssä
Risto Niskanen kannattajien syleilyssä

Jalkapallo on kuitenkin maalintekopeli, ja PP:n kannalta katsoen toteutui vanha klisee ”jos et itse tee niin kaveri kyllä tekee”. Positiivisista asioista kysyttäessä valmentaja Kanervalla on selkeä vastaus: ”Kolme pistettä ja Kalle Heltosen huikea maalivahtipeli.” Lisäksi puolustuslinja ansaitsee kiitosta, sillä puolustuksen johtohahmo Timo Kauppisen poissaolo ei juuri vaikuttanut tasoon, ja erityisesti vahvasti koko kauden pelannut Jan Irjala nosti profiiliaan puolustuksen johtohahmona.

Joukkue ja kannattajat päätösvihellyksen jälkeen
Joukkue ja kannattajat päätösvihellyksen jälkeen

Seuraavan kerran TamU-K pelaa ensi viikon sunnuntaina, kun matka suuntaa Sääksjärven tekonurmelle putoamiskamppailuun suistuneen LeKi-futiksen vieraaksi. Vieraskiertue ja samalla myös ensimmäinen sarjakierros päättyy lauantaina 5.7. kun TamU-K isännöi Pyynikillä Tervakosken Patoa.

PP-70:
#1 Sami Vahala
#8 Ivo Dankov
#9 Markus Säde ->#17 Jarkko Jousmäki, 44 min
#13 Jarkko Mäkipää
#15 Matias Hovi
#16 Tero Pohjolainen -> #14 Juho Nieminen, 73 min
#19 Kyösti Rajala
#25 Topi Jokinen
#33 Jussi Näppilä
#38 Mikael Peltonen
#39 Joona Pohjoismäki

#12 Matti Lähteenmäki
#29 Janne Paski
#37 Arttu Taponen

TamU-K:
#17 Kalle Heltonen
#2 Jouko Turunen
#8 Petri Vadén
#10 Jonne Keränen
#11 Niko Saarinen
#18 Otto Pitkänen -> #29 Osku Airesto, 61 min
#19 Eero Sointu -> #7 Juho Lehtovaara, 64 min
#20 Jan Irjala
#22 Andrea Milanti -> #13 Risto Niskanen, 55 min
#25 Jan Riikonen
#28 Ville Toiva -> #21 Vesa Suonsyrjä, 86 min