Sarjanousu karkasi karvaasti pilkuilla 3-3 (2-1, 3-1)

FC Rauma – TamU-K 3-3 (2-1, 3-1)
12 min Mika Kytöviita 0-1
28 min Jaakko Valtanen 1-1
33 min Niila Asunmaa 2-1
50 min Jan Irjala 2-2
64 min Jaakko Valtanen 3-2
80 min Jan Irjala 3-3

Rangaistuspotkukilpailu:
FC Rauma: Aleksi Kanerva, 1-0
TamU-K: Mika Kytöviita, ei maalia
FC Rauma: Niila Asunmaa, 2-0
TamU-K: Markus Silvennoinen, 2-1
FC Rauma: Kasper Nyholm, ei maalia
TamU-K: Jouko Turunen, ei maalia
FC Rauma: Jussi Jokinen, 3-1
TamU-K: Timo Kauppinen, ei maalia

Varoitukset:
13 min Mika Kytöviita, TamU-K
50 min Hans Kallionpää, FC Rayma
67 min Kasper Nyholm, FC Rauma
89 min Jere Kyrkkö, FC Rauma

Ulosajot:

TamU-K:n unelma kolmannesta peräkkäisestä sarjanoususta kariutui Rauman Äijänsuon stadionilla karuimmalla mahdollisella tavalla rangaistuspotkukilpailussa. Pilkuille päädyttiin, kun varsinainen peliaika päättyi tasan 3-3 (2-1). Varsinkin toisella puoliajalla niskan päällä olleet Sinipaidat olisivat varmasti mielellään lähteneet hakemaan voittomaalia jatkoajalle, mutta kuten oli tietenkin ennaltakin tiedossa, tällaista ei pelattu, vaan rankkareita alettiin potkia heti 90 minuutin pelin jälkeen. Rankkarikisassa maalinteossa onnistui Sinipaidoista vain Markus Silvennoinen, ja näin uransa tähän otteluun päättäneen maalivahti Ilkka Innolan yksi komea torjunta ei riittänyt voittoon asti. Tampereelta saapunut yli satapäinen kannattajajoukko joutui pettyneenä kotimatkalle.

Joukkue juhlii Mika Kytöviidan 0-1 maalia
Joukkue juhlii Mika Kytöviidan 0-1 maalia

Ottelu alkoi Sinipaitojen kannalta lähes liiankin hyvin, sillä Mika Kytöviita siirsi Sinipaidat 0-1 johtoon jo yhdennellätoista minuutilla. Tilanne lähti keskikentän pallonriistosta, jonka jälkeen erinomaisen ottelun pelannut Jan Riikonen nousi vahvasti laidaltaan ja löysi erinomaisella keskityksellään Mika Kytöviidan takatolpalta. ”Sonni” mälläsi pallon voimalla verkkoon ja juhlat pääkatsomon itäpäädyssä olivat hurjat. Maalin jälkeen Sinipaidoilla oli etsikkoaikansa kasvattaa johtoa ja kenties karata jopa saavuttamattomalle karkumatkalle. Lähimmäs maalia päästiin vain kolmisen minuuttia maalin jälkeen, kun samainen Riikonen–Kytöviita -akseli oli jälleen asialla. Maalivahti Ville Tuononen sai kuitenkin hieman hidastettua Kytöviidan maalia kohti lähettämää sutaisua, ja raumalaispuolustaja Jussi Jokinen sai siivottua pallon maaliviivalta.

Markus Silvennoinen maalintekopaikassa
Markus Silvennoinen maalintekopaikassa

Peli pysyi lähes koko ensimmäisen puolituntuisen hyvin Sinipaitojen hallussa. Varsinkin erikoistilanteet tarjosivat paikkoja lisämaaleihin, ja lisäksi Markus Silvennoisella oli erinomainen paikka laukoa pallon maaliin toisesta aallosta. ”Silkun” huuto palloa kohti päätyrajaa vievälle Mika Kytöviidalle kuului katsomon toiseen päähän asti ja pallo tulikin hyvin tarjottimelle, mutta veto nousi yli maalin.

Raumalaiset juhlivat tasoitusmaaliaan
Raumalaiset juhlivat tasoitusmaaliaan

Pian Silvennoisen paikan jälkeen FC Rauma iski 1-1 tasoituksen. Puolustuksen kommunikaatiokatkoksen seurauksena pallo jäi pyörimään rangaistusalueen sisälle. Kerran pallo pelastettiin jo maaliviivalta, mutta lopulta flipperi päättyi siihen, että Jaakko Valtanen tyrkkäsi pallon maaliin. Ottelua oli tässä vaiheessa pelattu 28 minuuttia.

Ilkka Innola venyttää
Ilkka Innola venyttää

Tasoitusmaali käänsi pelin otteen hetkeksi kotijoukkueelle. Vain pari minuuttia tasoitusmaalin jälkeen FC Rauma sai vapaapotkun melko keskeltä laukaisuetäisyydeltä, ja Niila Asunmaa täräytti pallon ylähirteen lähelle maalin oikeaa ylänurkkaa. Vain hetkeä myöhemmin Asunmaa pääsi yrittämään vaparia uudestaan, nyt hieman lähempää ja keskempää. Toinen yritys toi tuloksen, ja näin FC Rauma siirtyi 2-1 johtoon ottelun 33. minuutilla.

FC Rauman 2-1 johtomaali on juuri syntynyt
FC Rauman 2-1 johtomaali on juuri syntynyt

Ensimmäisen puoliajan loppu ei tuonut moniakaan paikkoja lisämaaleihin puolin eikä toisin. Sinipaitojen peli vaikutti hieman hermostuneelta – tai ainakin hermostuneisuutta oli aistittavissa kannattajien keskuudessa. Ensimmäisen puoliajan lisäajalla tasoitusmaali oli kuitenkin vielä lähellä, kun Kytöviita yritti keskityksellään löytää takatolpalla melko vapaana kärkkyneen Petri Vadénin. Maali jäi kuitenkin tästäkin tilanteesta tekemättä, ja näin taukoa vietettiin Sinipaitojen kannattajien keskuudessa huolestuineissa tunnelmissa lukemissa 2-1.

Nousukarsintaottelussa oli yleisöä arviolta noin 300 henkeä
Nousukarsintaottelussa oli yleisöä arviolta noin 300 henkeä

Osku Airesto taistelee pääpallosta keskikentällä
Osku Airesto taistelee pääpallosta keskikentällä

Toisen puoliajan alku näytti heti, että TamU-K taistelisi voitosta varsinaisella puoliajalla. Heti ensimmäinen hyökkäys oli tuottaa tulosta, kun Jan Riikonen haki jälleen keskityksellään Mika Kytöviitaa. Tällä kertaa keskitys kuitenkin liisi kärkipelaajan yli. Erikoistilanteesta kuitenkin napsahti. Jan Riikonen asettui antamaan kulmaa 50. minuutilla, ja boksiin hiipinyt Jan Irjala nousi korkeimmalle. Varma pusku maaliin ja tilanne 2-2. Maalijuhlat kannattajien edessä loivat uskoa, että ottelu käännetään vielä voitoksi. Pian kulmapotkun jälkeen Mika Kytöviidan pitkä heitto linkosi pallon maalin eteen, ja hässäkän päätteeksi Markus Silvennoinen oli lähellä päästä tuikkaamaan johtomaalin.

Jan Irjala puskee 2-2 tasoituksen
Jan Irjala puskee 2-2 tasoituksen

Maalijuhlat kannattajien edessä
Maalijuhlat kannattajien edessä

Markus Silvennoinen yrittää maalia
Markus Silvennoinen yrittää maalia

Jan Riikonen nousee laidallaan
Jan Riikonen nousee laidallaan

Toisen puoliajan ensimmäinen reilu vartti oli kaikkinensa Sinipaitojen hallintaa, mutta 64. minuutilla helähti toisessa päässä kuin tyhjästä. Juuri kentälle Eero Riponiemen tilalle vaihdettu Timo Kauppinen menetti pallon keskialueella, ja FC Rauma nousi vastahyökäykseen. Pallo pelattiin Jaakko Valtaselle oikeaan laitaan, jossa tämä kipitti karkuun puolustukselta, leikkasi kohti maalia ja laukoi unelmavedon takatolpan kautta maaliin. Näin Sinipaidat joutuivat jälleen takaa-ajoasemaan.

Jaakko Valtanen karkaa maalintekoon
Jaakko Valtanen karkaa maalintekoon

Pelitapahtumat pysyivät takaiskusta huolimatta Sinipaitojen hallussa, ja tasoitusmaali oli lähellä vain muutamaa minuuttia myöhemmin, kun Mika Kytöviidan pitkä sivurajaheitto lensi laakana takatolpalle. Raumalaiset saivat kuitenkin siivottua pallon pois. Vastaavia tilanteita nähtiin useampiakin, ja myös muutamat kulmapotkut olivat vaarallisia. Yksi vaarallisimmista paikoista syntyi kun raumalaiset sähläsivät pallon Mika Kytöviidalle vetopaikkaan boksissa lähellä kuudentoista rajaa, mutta nopeassa tilanteessa ”Sonnin” veto jäi heppoiseksi.

Petri Vadén keskittää
Petri Vadén keskittää

Jan Riikonen on laittanut pallon maaliin toistamiseen
Jan Irjala on laittanut pallon maaliin toistamiseen

Kannattajat juhlivat tasoitusmaalia
Kannattajat juhlivat tasoitusmaalia

Reilu kymmnen minuuttia ennen päätösvihellystä Sinipaitojen kulmapotku toi vihdoin tasoitusmaalin. Jan Riikonen antoi hyvän pallon maalin eteen, jossa pienen hässäkän jälkeen Jan Irjala pääsi mälläämään pallon läheltä maalin kattoon. Tilanne oli 3-3 ja Sinipaitojen hurja loppurynnistys alkoi. Katsomo mylvi tuntien sarjanousun olevan napattavissa, ja joukkue vyörytti hyökkäyksiä. Erikoistilanteita saatiin paljon, ja vielä kahden lisäajan minuutinkin aikana pallo saatiin pyörimään maalin eteen Mika Kytöviidan pitkillä sivurajaheitoilla. Raumalaiset saivat kuitenkin kerta toisensa jälkeen siivottua pallon väljemmille vesille.

Yksi monista hässäköistä FC Rauman maalilla
Yksi monista hässäköistä FC Rauman maalilla

Timo Kauppinen kilpajuoksussa raumalaisen kanssa
Timo Kauppinen kilpajuoksussa raumalaisen kanssa

Jacin Dakkaki teki yllätyspaluun kokoonpanoon
Jacin Dakkaki teki yllätyspaluun kokoonpanoon

Kun toisen jakson päätösvihellys lopulta kaikui, tiedettiin Sinipaitojen leirissä pelätä pahinta: rangaistuspotkut olivat olleet joukkueelle koko kauden ajan vaikeita, eikä ennuste pilkkukisaan täten ollut juuri kenenkään mielessä positiivinen.

Ville Tuononen torjuu Mika Kytöviidan rankkarin
Ville Tuononen torjuu Mika Kytöviidan rankkarin

Ilkka Innola aavistaa oikein mutta Niila Asunmaan veto on liian laadukas
Ilkka Innola aavistaa oikein mutta Niila Asunmaan veto on liian laadukas

Rankkarit alkoivatkin pahimmalla mahdollisella tavalla, kun ensin FC Rauman Aleksi Kanerva sijoitti pallon varmasti verkkoon ja perään Mika Kytöviidan yritys jäi Ville Tuonosen näppeihin. Toisella kierroksella niin Niila Asunmaa kuin Markus Silvennoinenkin onnistuivat, ja kun kolmannen kierroksen aloittanut Kasper Nyholm epäonnistui, heräsi tamperelaisleirissä toivo. Jouko Turunen ampui kuitenkin paineen alla rankkarinsa tolpan kautta ohi maalivahdin heittäytyessä toiseen nurkkaan, ja näin ote säilyi FC Raumalla 2-1 johdossa. Raumalaisten neljäs vetäjä Jussi Jokinen onnistui, ja näin Timo Kauppisen vedon oli mentävä maaliin jotta TamU-K:lla säilyisi vielä mahdollisuus voittoon. Ville Tuononen kuitenkin koppasi Kauppisen vedon kiinni, ja näin raumalaisjuhlat olivat valmiit.

Ottelu päättyy kun Ville Tuononen torjuu Timo Kauppisen rankkarin
Ottelu päättyy kun Ville Tuononen torjuu Timo Kauppisen rankkarin

Hetki jona Ilkka Innola toteaa uransa olevan ohi
Hetki jona Ilkka Innola toteaa uransa olevan ohi

FC Rauma juhlii nousuaan Kolmoseen
FC Rauma juhlii nousuaan Kolmoseen

Sarjanousun kariutumisen tuoman pettymyksenkin keskellä useimmilla kannattajilla oli päällimmäisenä mielessä viimeistä kertaa kapteenina pelannut ja hienon uransa päättänyt Ilkka Innola. Kannattajien laulu olisi varmasti joka tapauksessa raikunut tappiotilantessakin, mutta hienon pelaajan ansaitsemat jäähyväiset nostivat äänitasoa useita desibelejä. Koko joukkue saapui tavalliseen tapaan kiittämään kannattajia katsomon eteen, ja silminnähden liikuttunut Innola kätteli koko eturivin sekä halasi joka ikisen pelaajan laulujen ja ”kiitos Ila!” huutojen raikaessa. Lopuksi vielä Ila johti joukkueen huutamaan rytmikkäät ”hei! hei! hei!” -huudot kannattajien kanssa – aiemmin vastaavaa on nähty vain voittopelien jälkeen, mutta nyt huudettiinkin hienon pelaajan upealle uralle, ei ottelun tulokselle. Tilanteesta kenties tietämätön raumalaisyleisö varmasti hämmästeli sitä, että ottelun hävinnyt joukkue ja sen kannattajat tuntuivat juhlivan jopa voittajia äänekkäämmin.

Ilkka Innola jättää jäähyväiset kannattajille
Ilkka Innola jättää jäähyväiset kannattajille

Ilkka Innolan tunteikkaat hetket oman joukkueen keskellä
Ilkka Innolan tunteikkaat hetket oman joukkueen keskellä

Ilkka Innola ja kakkosvalmentaja Mika Kanerva
Ilkka Innola ja kakkosvalmentaja Mika Kanerva

”Isot kiitokset kaikille kannattajille, taustoille ja pelaajille. Nähdään peleissä tulevina vuosina. Uskon vahvasti että jos seura jatkaa yhtä kovaa vauhtia kehittymistään, niin kakkoseen nousu on hyvinkin realistinen viiden vuoden sisään”, lähetti Innola terveisensä seurayhteisölle tunnekuohun laannuttua. Koko seurayhteisö varmasti toivoo, että Innola on tavalla tai toisella mukana, kun seuraa viedään yhä eteenpäin.

Kannattajat lauloivat joukkueella ja Ilkka Innolalle loppuun asti
Kannattajat lauloivat joukkueella ja Ilkka Innolalle loppuun asti

Viimeisen kerran Ilan kanssa, Ilan uran kunniaksi
Viimeisen kerran Ilan kanssa, Ilan uran kunniaksi

Haikeat kauden viimeiset taputukset
Haikeat kauden viimeiset taputukset

Nousun kariutuminen on koko seurayhteisölle iso pettymys, mutta seuran pitkän aikavälin tavoitteiden kannalta kyse ei ole niin isosta asiasta. Innolan mainitsema viiden vuoden tähtäin Kakkoseen on optimistinen, mutta yhä mahdollinen tavoite. Toisaalta sellaistakaan kiirettä Kakkoseen ei välttämättä ole, sillä seuran perusideologian toteuttaminen ei ole sarjatasosta kiinni. Pikku hiljaa seuraa kehittämällä Kakkoseen voidaan lopulta mennä niin, että siellä menestytään niin pelillisesti kuin taloudellisestikin heti alusta alkaen.

Sitä paitsi pelillisesti Sinipaidoille ei jäänyt nousukarsintaottelusta mitään hävettävää. Päävalmentaja Mika Suonsyrjä puki tämän sanoiksi: ”Olen erittäin ylpeä joukkueesta ja koko seurayhteisöstä. Joukkue pelasi kauden parhaan ottelunsa fantastisen vieraskannustuksen siivittämänä.”

Päävalmentajan näkemyksen mukaan pelillinen paremmuus olisi pitänyt pystyä näyttämään kentän lisäksi tulostaululla ottelun aikana: ”Olimme kirkkaasti parempi ryhmä kentällä. Vastustajalla oli kuitenkin huikeaa yksilötaitoa jolla he roikkuivat tuloksessa kiinni.” Rangaistuspotkukilpailussa tulos jäi laihaksi, kun neljästä vetäjästä vain yksi onnistui laittamaan pallon maalin. Toki rankkareissa on aina myös hyvällä ja huonolla onnella osansa, sillä vaikka täydellistä vetoa ei kukaan ota kiinni, tosiasia on että rankkarikisoissa myös vähemmän onnistuneet vedot usein uppoavat. ”Pilkuilla arpa ei tällä kertaa osunut ja näin edessä on toinen kausi Nelosessa”, päättää päävalmentaja.

Nousukarsintatappion myötä TamU-K pelaa siis kaudella 2015 Nelosessa. Sarjasta on tulossa mielenkiintoinen, sillä uusina joukkueina mukaan ovat tulossa Kolmosesta pudonneet Kangasalan Voitto, Sääksjärven Loiske ja Tampereen Pallo-Veikkojen kakkosjoukkue sekä Vitosesta nousseet Pelikassit, Parolan Visa sekä FC Teivo. Sarja myöskin laajenee kahdestatoista joukkueesta neljääntoista joukkueeseen, mikäli luopumisia ei talven mittaan tule, ja näin ensi kaudella on mahdollisen cup-menestyksen lisäsiivittämänä luvassa ennätysmäärä sinivihreää jalkapalloa. Nähdään ensi kaudella katsomoissa!

FC Rauma:
#1 Ville Tuononen
#18 Aleksi Kanerva
#93 Hans Kallionpää
#15 Jere Kyrkkö
#29 Jussi Jokinen
#7 Kalle Turpela -> #88 Tommi Rajakallio, 86 min
#89 Kasper Nyholm
#23 Joona Vainiola
#39 Niila Asunmaa
#11 Jaakko Valtanen
#45 Kevin Urmson -> #6 Rafael Varvounis, 71 min

#19 Miro Gorski
#31 Robin Urmson
#10 Roope Akkanen

TamU-K:
#1 Ilkka Innola
#8 Petri Vadén -> #15 Jacin Dakkaki, 71 min
#9 Eero Riponiemi -> #27 Timo Kauppinen, 63 min
#11 Tuomas Savinainen -> #2 Jouko Turunen, 84 min
#16 Markus Silvennoinen
#18 Otto Pitkänen
#20 Jan Irjala
#25 Jan Riikonen
#26 Mika Kytöviita
#28 Ville Toiva
#29 Osku Airesto

#4 Juha Kumara
#10 Jonne Keränen
#19 Eero Sointu
#23 Riku Jussila