Sarjakauden päätösottelussa suuret panokset

TamU-K:n sarjakausi huipentuu lauantaina Tervakoskella pelattavaan Nelosen päätöskierroksen otteluun, jossa vastassa on Pato ja panoksena paikka Nelosen nousukarsintaottelussa, joka pelattaisiin viikkoa myöhemmin joko FC Raumaa tai porilaisseura MuSan kakkosjoukkuetta vastaan. Sinipaidoille riittää ottelusta erinomaisen maalieron turvin tasapeli, jos NePa ei mätä samalla kellonlyömällä alkavassa ottelussaan palloja FJK:n verkkoon aivan silmittömiä määriä. Ottelua edeltävällä viikolla hyvin harjoitellut ja suurta motivaatiota pursuava TamU-K ei kuitenkaan lähde otteluun varmistelemaan mitään, vaan tästäkin ottelusta on tuttuun tapaan haussa voitto.

Lähtökohdat otteluun ovat hyvät, sillä pelaajia on palannut sairastuvalta, ja kukaan ei halua muistakaan syistä olla poissa kauden ratkaisuhetkillä. ”Meillä on alla hyvä reeniviikko. Kylmästä ja pimeästä huolimatta olemme vetäneet molemmat reenit kahdenkymmenen äijän voimin tosissaan”, toteaa päävalmentaja Mika Suonsyrjä. Valmennuskaksikolla onkin edessään positiivinen ongelma, kun otteluun on jälleen tarjolla pelaajia enemmän kuin mahtuu kokoonpanoon. Vielä kauttaan jatkavista pelaajista ilmeisesti vain puolustuksen johtohahmo Timo Kauppinen on edelleen poissa pakottavan työesteen takia, mutta viime viikonlopun LeKi-ottelussa pitkähkön tauon jälkeen peleihin pelannut Otto Pitkänen osoitti edelleenkin olevansa mitat täyttävä korvaaja. Ilkka Innola puolestaan pelaa jälleen maalissa.

Päävalmentaja Suonsyrjä uskookin joukkueensa iskukykyyn: ”Olemme hakeneet pelaamiseemme intensiteettiä takaisin ja jos saamme sen siirtymään reeneistä peleihin, olen erittäin luottavainen tuloksenteon suhteen.” Oman mausteensa ottelun ennakkospekulointeihin tuo toisaalta se tosiasia, että heinäkuun alussa Pyynikillä pelatussa sarjaottelussa Pato oli selvästi TamU-K:ta parempi, ja ilman muuta ansaitsi 3-4 (1-3) -voittonsa. Etenkin ensimmäinen puoliaika oli silloin Sinipaidoilta karmea, eikä lauantain ottelussa ole missään nimessä varaa antaa vastaavaa etumatkaa kuin mitä silloin annettiin. Takaa-ajo alkoi tuolloin vasta toisella puoliajalla kolmen maalin tappioasemassa.

Kauden loppuhuipennuksen lähestyminen on näkynyt joukkueen harjoituksissa hyvänä suorittamisena laajalla rintamalla. ”Jokainen haluaa pelata kauden ratkaisuhetkillä ja kun vielä sairastuvaltakin on saatu Vadénin Peteä ja Ripoa ja kumppaneita takaisin, niin joka pelipaikalle on kilpailua”, toteaa päävalmentaja Suonsyrjä. Onkin mielenkiintoista nähdä, ketkä esimerkiksi ylemmistä laitapelaajista mahtuvat avauskokoonpanoon: tarjolla ovat Petri Vadénin lisäksi ainakin Jan Riikonen, Andrea Milanti sekä Risto Niskanen. Myös keskikentälle on ruuhkaa, kun tarjolla on paluun viikko sitten tehneen Eero Riponiemen lisäksi ainakin Markus Silvennoinen, Ville Toiva, Jonne Keränen ja Juha Kumara.

Sinipaitojen harjoitusvahvuuteen on sopimuspelaajien lisäksi kuulunut pitkin kautta useita pelaajia, jotka eivät ole missään vaiheessa esiintyneet sinipaidassa itse otteluissa. Myös syksyn pimetessä joukkueen harjoitusten laatua on ollut parantamassa tällaisia pelaajia, ja päävalmentaja Suonsyrjä lausuukin heille erityiskiitoksensa: ”Tässä kohtaa haluan erikseen kiittää ulkomaalaisvahvistuksiamme Lico Li:tä ja Uguria. Pojat ovat tuoneet hyvän lisän loppukauden reenaamiseen.”

Lauantaina TamU-K:n kauden kohtalon ratkaisevat kuitenkin kentällä irti pääsevät pelaajat. Jalkapallo on parhaimmillaan silloin kun panokset ovat korkeat ja tunteet suuria. Kotijoukkue Pato varmisti oman paikkansa Nelosessa jo viime viikonloppuna, joten he pääsevät lähtemään otteluun paineettomassa tilassa. Sinipaitojen puolella tilanne on täsmälleen päinvastainen, ja nähtäväksi jää, millaisessa roolissa tahto ja paineet ottelussa ovat. Yksi on kuitenkin varmaa: TamU-K:ta siivittää koko seurayhteisön luja tahto sekä otteluun saapuvien kannattajien äänekäs tuki.

Ottelu alkaa Tervakosken urheilukentällä lauantaina tasan klo 15. Ne, jotka eivät ole mukana kannattajien bussissa tai tule paikan päälle omalla kyydillään, voivat tavalliseen tapaan seurata ottelua Twitterin välityksellä.