Petri Vadén laittaa laitapuolustajat ahtaalle

Petri Vadén

Huomattavan myöhään, eli vasta viidennellä luokalla jalkapallon aloittanut Petri Vadén on päässyt eroon kiusallisista selkävaivoista ja se on tiennyt ikäviä iltapuhteita vastapuolen laitapuolustajille.
Nopea ja yllätyksellinen Pete on yksi TamU-K:n parhaista yksi-vastaan-yksi-pelaajista.

Aloitit pelaamisen poikkeuksellisen myöhään. Mitä syitä tässä oli taustalla?
”TPV voitti mestaruuden vuonna 1994 ja oikeastaan koko meidän luokkamme päätti lähteä samaan aikaan mukaan. En edes muista, että olisin sitä ennen juuri pelaillut jalkapalloa”, muistelee Vadén peliuransa poikkeuksellista alkutaivalta.

Kun sitten pelaaminen pääsi vauhtiin, niin miten urasi on jatkunut kohti nykyhetkeä?
”Kaksi kautta pelasin Kaukajärven TPV:n kaupunginosajoukkueessa, josta sitten nousin ykkösiin, jossa pelasin A-poikiin asti. Vuonna 2005 olin hetken aikaa vielä TPV:n edustusjoukkueen mukana, mutta pelaaminen alkoi maistua pakkopullalle”, kertaa edustusjoukkueessa laitapakin tontille istutettu Vadén.
”Kun hommasta meni maku en pelannut seuraavalla kaudella kuin kavereiden kanssa harrastesarjaa, jossa kipinä taas syttyi ja lähdin TPV/2:n mukaan kaudelle 2007, kun seurasta pyydettiin. Siellä pelasin siihen asti, kunnes nousimme Kolmoseen ja muutin Jyväskylään opiskelemaan. Sieltä kävin vielä alkukaudesta mukana, mutta jalkapallo jäi silloin kesällä 2010.”

Marraskuussa 2012 kun TamU-K aloitti valmistautumisen nyt viimeisiään vetävälle kaudelle, oli mukana myös Petri Vadén. Mikä sai miehen mukaan?
”Ystäväni Martti Pelttari, joka pelasi täällä viime kaudella, kyseli jo hyvissä ajoin olisinko kiinnostunut tulemaan mukaan”, paljastaa Vadén. ”Pitkä tauko jalkapallosta tuntui varsinkin alkukaudella ja oikeastaan vasta ihan viimeisimmissä otteluissa olen alkanut löytää vanhaa pelivirettäni. Pallokontrolli ja pelikunto veivät hetken palautua pelitauon jälkeen.”

Petri Vadén

Kun puhe kääntyy seuran päivittäiseen toimintaan, on Petellä vain hyvää sanottavaa.
”Seurassa on todella aktiivista toimintaa ja tuntuu siltä, että koko ajan on jotain uutta suunnitteilla. Aiemmissa seuroissani toiminta oli kaavoihin kangistunutta, mutta täällä tuntuu siltä, että kaikilla on kova halu kehittää seuraa.”

Kauden ollessa viimeistä ottelua vaille pelattuna on Vadénilla eniten pelattuja otteluita yhdessä Lauri Heittolan ja Vesa Suonsyrjän kanssa. Miten hän on yhtä lukuun ottamatta kaikissa otteluissa mukana olleena nähnyt kauden kulun?
”Tuloksellisestihan on helppo katsoa, että todella hyvin on mennyt mutta pelillisesti on paljon vaikuttanut se, että meillä on ollut paljon poissaoloja ja sitä kautta parhaalla kokoonpanolla ei ole päästy pelaamaan kuin ihan muutama peli. Sen vuoksi lähes jokaisen ottelun jälkeen on jäänyt sellainen maku, että parannettavaakin olisi ollut”, analysoi nousutavoitteen onnistumisesta ilahtunut Vadén.

Petri Vadén

Miten analysoisit sitten omaa peliäsi koko kauden osalta. Kuinka tyytyväinen olet?
”Oikeastaan vain muutamaan viimeisimpään peliin olen tyytyväinen. Kun sain selkäni kuntoon, on peli parantunut omalta osaltani merkittävästi. Koko talvi ja alkukesäkin menivät taistellessa selän kanssa ja se heijastui pelaamiseen. Koko kauden yksi asia, jonka kanssa on ollut ongelmia, on maalinteko. En tiedä mikä siinä on tökkinyt, mutta heti talvesta lähtien se on ollut lähes ylitsepääsemätöntä. Onneksi syöttöjä on tullut ihan hyvin ja jos ”Sonni” laittaisi paikoista sisään olisi niitä enemmänkin”, lähettää Pete terveisiä Mika ”Sonni” Kytöviidalle.

Jos mietitään vielä koko kautta kokonaisuutena, niin mitä hetkiä nostaisit muiden yläpuolelle?
”Ihan ensimmäisenä tulee mieleen kauden ensimmäinen ottelu HIFK/2:ta vastaan, jossa tunnelma oli aivan erilainen, mitä olen koskaan nähnyt ja mihin olen tottunut. Katsomossa oli kova kannustus ja laulu raikui”, kehaisee Vadén kannattajia. ”Peli Viialassa, jossa nousu ratkesi, oli meiltä myös hyvä peli ja siellä oli hieno tunnelma.”

Minkälainen suhde Vadénilla sitten on ollut Tampere Unitediin ja sen jatkumoksi perustettuun TamU-K joukkueeseen?
”Olen käynyt katsomassa satunnaisesti TamU:n matseja ja heidän euro-otteluitaan. Viime kesänä kuulin ensimmäisen kerran TamU-K:sta ja kun Ilkka ”Ila” Innola siirtyi tänne, olen vähän seurannut, että mikä joukkue tämä oikein on. Kävin viime kaudella katsomassa yhden pelinkin ja syksyllä katselin nousujuhlat”, taustoittaa Vadén suhdettaan seuraan.

Kun puhe kääntyy joukkueen kannattajiin ja Sinikaartiin, on Petellä vain hyvää sanottavaa:
”Onhan tämä kannatus aivan loistava juttu. Tällaistä on aina halunnut ja haaveillut, että pääsisi pelaamaan tällaiselle yleisölle. On hienoa kun seuralla on faneja, jotka pitävät yllä kovaa meininkiä ja ääntä katsomossa”, kehuu Vadén.

Petri Vadén

Ensi kaudelle TamU-K nousee Neloseen ja Petri Vadénilla on taskussa tuore jatkosopimus. Minkälaisia ajatuksia nämä herättävät?
”Jatkosopimus on hieno juttu. Tarkoituksena on olla tässä kuitenkin mukana niin kauan kuin rahkeet riittävät ja paikat kestävät”, iloitsee Vadén. ”Neloseen nousu on hieno juttu. Edestakaisten vaihtojen poistuminen ja tason nousu miellyttävät itseäni. Siellä on toivottavasti vastassa pelaavampia joukkueita, jolloin pelaaminen on mukavampaakin.”

Perinteisesti jokainen haastateltava on saanut nostaa muutaman joukkuekaverin esiin, eikä tämä haastattelu tee siihen poikkeusta.
”Ainakin haluan nostaa esiin meidän maalivahtimme Ilkka Innolan ja Kalle Heltosen. Kun joukkueella on maalivahdit, joihin luottaa, on helpompi pelata ja meillä on niin molempien maalivahtien osalta. Toisena nostan esiin Jessen tai oikeastaan molemmat Kupiaisen veljekset (Jesse ja Joonas Kupiainen), joiden molempien kanssa on helppoa ja selkeää pelata.”