Pelaajaesittelyssä Timo Kauppinen

Timo Kauppinen

Kokenut ja kovaotteinen 28-vuotias Timo Kauppinen siirtyi Sinipaitojen riveihin TPV:n kakkosjoukkueesta monen muun pelaajan tavoin. Seuraavassa Kauppinen valottaa ajatuksiaan urastaan, TamU-K:sta ja sen upeasta kannattajajoukosta.

Kuluvalla kaudella Timo Kauppinen on pelannut cup-ottelut mukaan lukien kahdeksassatoista ottelussa viimeistellen kuusi osumaa. Kahdesti ”Tinke” on nähnyt punaista erotuomarin ajaessa hänet ennenaikaiseen suihkuun kesken ottelun. Huomionarvoista on myös se, että hän on pelannut jatkuvasti avauskokoonpanossa ja täysiä minuutteja.

”Tinke on kyllä minulle ehdoton luottopelaaja ja ensimmäisiä nimiä aina kokoonpanoa luodessa. Hänellä on ollut valtava rooli joukkueemme menestyksessä tällä kaudella”, päävalmentaja Mika Suonsyrjä hehkuttaa.

Keski-Suomesta Tampereelle

Sittemmin Jyväskylään liitetystä Vaajakosken kylästä kotoisin oleva Timo Kauppinen on kerennyt pelaamaan jalkapalloa jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Seuraavassa miehen omia muistoja ajasta ennen Sinipaitoihin siirtymistä.

”Aloitin jalkapallon 7-vuotiaana FC Vaajakosken riveissä. Juonioreissa pelasin B-junnuihin asti, jonka jälkeen siirryin FCV:n miesten edustusjoukkueeseen oman joukkueeni pistäessä pillit pussiin. Miehissä tuli sitten pelattua 2-5 divareita edustuksessa ja reservissä.”

”B-juniorina pelasin myös Äänekosken Huimassa 1. divisioonaa lainasopimuksella ja tuli sitä juniorina vahvistettua myös Leppäveden Leppää yhdessä turnauksessa Ruotsissa. Tampereelle muutin 2009, jolloin siirryin TPV/2:teen pelaamaan 4. divaria. Nousimme saman kauden päätteeksi kolmoseen, jossa pelasin 3 kautta ennen TamU-K:hon siirtymistä.”

TamU-K:ssa Kauppinen on pelannut kilpaotteluissa yhtä ottelua lukuun ottamatta topparina. Hänellä on kuitenkin kokemusta laajalti muiltakin pelipaikoilta.

”Juniorivuodet pelasin aina ylempää keskikenttää pelinrakentajan roolissa. Kun joskus sitten täytyi varmistella peleissä, niin siirryin toppariksi. Aikuisjoukkeissa olen pelannut eniten topparina, mutta myös laitapakin ja alemman keskikentän paikat ovat tulleet tutuiksi. Kärjessä olen kokeillut muutaman kerran pelata ja kyllä molemmilla kerroilla tuli sellanen olo, että tää ei oo mun paikka.”

Varmoilla otteillaan TamU-K:n puolustuksen ytimessä ihastuttanut Kauppinen löytää pelaamisestaan sekä hyvää että parannettavaa. Myös arviot itsestä pelaajana tippuvat, kuin apteekin hyllyltä. Ainoastaan pronssipatsasta muistuttava fyysinen habitus jää pelaajalta itseltään mainitsematta.

”Vahvuuksiini kuluu hyvät molemman jalan vedot, pelinluku ja syötöt tekniikkaa unohtamatta. Viime kausina olen myös huomannut olevani hyvä pääpelaaja, vaikka sihtaamisessa on vähän parannettavaa. Heikkoutena olen aina ehdottomasti pitänyt juoksunopeutta, jota pyrin paikkaamaan ennakoimalla tilanteita.”

”Kausi on omalta osalta sujunut kohtuullisesti. Omaan peliin topparina en ole vielä kertaakaan ollut täysin tyytyväinen, mutta parempaan suuntaan ollaan menty koko ajan. Viime peli keskikentällä TaPaa vastaan muistutti, miksi tykkäsin niin paljon pelata keskikentällä: Pääsee enemmän osallistumaan peliin ja myös itse ratkaisemaan.”

Timo Kauppinen

Hieno joukkue, hienot kannattajat

TamU-K:n kautta on pelattu tätä kirjoittaessa Vitosessa kuusitoista ottelua. Sinipaidat ovat voittaneet näistä viisitoista ja hävinneet yhden. Kauppinen on syystäkin tyytyväinen.

”Joukkueen kausi on ollut tuloksellisesti mainio, on tehty maaleja ja päästetty vähän. Mielestäni emme ole vielä esittäneet sitä parasta peliä mihin tällä jengillä pystyy, vaikka cupin peleissä se lähellä olikin. Toivottavasti joukkue pysyy loppukauden ehjänä ja pisteputki jatkuu.”

Kun mennään tuloksien taakse, siirtyy keskustelu harjoitteluun, pelaajamateriaaliin ja valmennukseen. Kauppiselta löytyy kokemusta ja näkemystä tarkkoihin arvioihin kaikista.

”Harjoituksissa on ollut läpi kauden tekemisen meininki. Pelaajilla on ollut hauskaa vaikka tosissaan on menty. Tämä on näkynyt myös viime aikoina peleissä. Tällä hetkellä väkisin puurtaminen on poissa, mikä jossain vaiheessa kautta näkyi reeneissä ja peleissä. Nyt on oikea suunta ja hyviä esityksiä on luvassa.”

”Pelaajamateriaali on tälle sarjatasolle kova, jopa kovempi mitä odotin tammikuussa liittyessäni seuraan. Valmennusjohto on Mikan [päävalmentaja Suonsyrjä] johdolla hoitanut hommansa asiallisesti. Pelaajien toiveita on kuunneltu ja pelitaktiikoita mietitty. Kyllähän valmennuksen onnistuminen näkyy myös sarjataulukossa.”

Näissä pelaajaesittelyissä on annettu pelaajille myös tilaisuus nostaa toisia pelaajia esille. Kauppisen valinnat kohdistuvat puolustuspäähän.

Otto Pitkänen on loistava johtamaan puolustuslinjaa, nostaa pakan tiiviiksi ja ohjaa muita. Tällä kaudella Otto on myös osoittanut hyviä otteita laitapakkina. Viime pelien perusteella nostaisin esiin myös Ahvenan [Antti Eijamo], jonka laidalta ei montaa kertaa ole vastustaja läpi päässyt. Tämän lisäksi täytyy mainita Ila [Ilkka Innola], kovanluokan maalivahti ja myöskin erittäin hyvä ohjaamaan peliä. Joukkueessa on näiden lisäksi monta muuta pelaaja jotka voisi mainita, mutta jääköön erityismaininnat näihin pelaajiin.”

Kun puhutaan TamU-K:sta, esille nousee aina myös seuran erityinen side sen kannattajiin. Parhaimmillaan yli kaksisataapäinen kannattajamassa Sinikaartin johdolla on voittanut myös Kauppisen puolelleen.

”Vaikka olen pelannut 2-5 divaria, niin en ole ikinä vastaavaan törmännyt. Aivan huikeaa toimintaa SK:lta läpi kauden. En muista koska olisi ollut näin hienoa pelata, jätkät kannustaa niin kovaa! Myönnettäköön loppuun että kiinnostus tähän joukkueeseen sai kipinän viime kaudella, kun TamU-K pelasi ennen meitä Pyynikillä. Kannustus oli sen verran mieleen painuvaa, että piti mennä muilta kyselee, et mikäs joukkue toi on.”

Haastattelun ollessa jo tehty huikkaa haastattelija ”Tinken” perään vielä yhden kysymyksen: Mitenkäs jatko Sinipaidassa?

”No jos paikat pysyvät kunnossa, niin enköhän minä jatka. Seura saa sitten tiedottaa asiasta.”