Pelaajaesittelyssä porilaislähtöinen Niko Saarinen

Niko Saarinen

Suomen syrjäiseltä rannikolta Porista on tullut monta vitsausta, kuten Mamba, Danny ja Yö. TamU-K on kuitenkin saanut naarattua samasta paikasta keskikentälleen syöttötaitureita, joista täksi kaudeksi joukkueeseen liittynyt 24-vuotias Niko Saarinen on viimeisin.

Porilaisen Musan Salaman (MuSa) kasvatti Niko Saarinen pelasi kaikki juniorivuotensa samassa seurassa. Peliura alkoi viiden vanhana, ja juniorivuosien valmentajista Saarinen mainitsee pitkäaikaisimpana Pekka Välilän. Valmentajat vaihtuivat vasta B-juniori-iässä, jolloin Saarinen nousi MuSan edustusjoukkueeseen Satakunnan Kolmosessa. Peliaika jäi kuitenkin vähäiseksi, ja Saarinen päätti yhdessä vanhojen pelikavereiden kanssa perustaa MuSalle nelosjoukkueen. ”Nousimmekin nopeasti Satakunnan Neloseen”, Saarinen muistelee.

Porin vuosilta Saariselle on vanhoja pelikavereita myös TamU-K:ssa. Anssi Saiha pelasi MuSa:ssa samoja pelejä edustuksessa ja A-nuorissa. Lisäksi Juho Lehtovaara on tuttu piirin joukkueiden peleistä”, kertoo Saarinen. Jalkapallon lisäksi Saarinen on vahva tekijä futsal-kentillä. Viimeiset viisi vuotta mies on pelannut aivan Suomen huipulla edustaen FC Jazzia futsal-liigassa. Pelaaminen tyssäsi kuitenkin toissakaudella, kun Saarisen polvi hajosi kesken ottelun.

”Niin koville se otti, että mietin tosissani jo pelaamisen lopettamista”, Saarinen muistelee ja kertoo masentuneena tehneensä jo mikasuonsyrjät: ”Myin jopa nappikseni.” Alkushokin jälkeen tilanne muuttui onneksi valoisampaan suuntaan. ”Toipuminen meni kuitenkin hyvin ja pääsin mukaan harjoituksiin etuajassa”, iloitsee Saarinen. Tampereelle urheiluhierojakouluun opiskelemaan mennyt Saarinen liittyi TamU-K:n rinkiin tammikuussa ja on kevään edetessä toipunut pelikuntoon. Polvivammasta muistuttavat enää teippaukset jalassa.

Vahvarakenteinen ja hyvin palloa suojaava Saarinen on ottanut TamU-K:ssa roolin keskikentän keskustasta. Kolmion ylimpänä pelaajana Saarisen tehtävä on tarjoilla laitureille sekä piikille pistopalloja ja rytmittää Sinipaitojen hyökkäyspeliä. ”Olen aika rauhallinen pelaaja kentällä. Vahvuuteni ovat pelisilmässä ja syötöissä”, analysoi Porin Raipeksi itsensä tituleerannut Saarinen.

Saarisen siirto Sinipaitoihin tapahtui Tampereelle muuton yhteydessä. TamU-K:ssa pelaava Anssi Saiha vinkkasi siirron mahdollisuudesta ja pikaisen tutustumisen jälkeen Saarinen oli valmis hyppäämään kelkkaan. ”Mietin muutaman viikon asiaa ja kun lopulta katsoin netistä viime kauden kannattajapätkiä sytyin lähtemään mukaan”, paljastaa Saarinen. ”Joukkue on ottanut hienosti vastaan. Meillä on erittäin hyvä henki ja joukkue täynnä hyviä äijiä”, hän hehkuttaa.

Saarinen nostaa esiin laiturit Andrea Milantin ja Jan Riikosen sekä joukkueen veistoksellisen toppari Timo Kauppisen. ”Kauppinen on sellainen alakerran luuta ja vahva pääpelaaja. Meidän oma Sergio Ramos, jonka pelaamista seuratessa itsekin syttyy”, huokailee Saarinen. Milanti ja Riikonen ovat vakuuttaneet Saarisen nopeuden ja taidon yhdistelminä. ”Vielä kun kaverit malttaisivat välillä nostaa hiukan päätään ja jakaa palloa nopeammin, olisi tulos vieläkin parempi”, hän vinkkaa.

Vaikka Saarinen on sopeutunut hienosti joukkueeseen, ei TamU-K:n vahvasti uusiutunut pelaajisto ole vielä saavuttanut kentällä optimaalista tasoaan. ”Loukkaantumiset ovat hidastaneet pysyvyyden löytymistä”, harmittelee Saarinen rikkonaista talvikautta, jonka aikana Sinipaidat putosivat sekä Suomen Cupista että Regions’ Cupista. ”Menee aikaa, että oppii kuinka uudet pelikaverit ajattelevat pelistä”, analysoi Saarinen ja jatkaa: ”Konkreettisimmin vaihtuvuuden on nähnyt siitä, että meillä pelaaminen on mennyt ajoittain roiskimiseksi ja etenkin talvikaudella heitimme ihan liikaa pitkää palloa”, hän manaa.

Sarjan pyörähdettyä käyntiin sekä Sinipaitojen pelaaminen että tulokset ovat olleet parempia. ”Sarja-avauksessa FC Melodya vastaan mentiin kenttää päästä päähän koko 90 minuuttia ja se ei oikein palvele omia ominaisuuksiani”, Saarinen kertoo. ”Toisessa pelissä saimme pidettyä palloa pidempiä aikoja ja peli näytti ajoittain jo ihan jalkapallolle”, toteaa Saarinen Urjalan Palloseuraa vastaan pelatusta ottelusta.

Verrattuna aiempiin pelivuosiinsa yksi ero on ollut Saarisen mukaan silmiinpistävä Tampereella. ”En ole koskaan ennen pelannut tällaisen yleisön edessä! On mahtavaa pelata, kun Sinikaarti huutaa, melskaa ja laulaa koko 90 minuuttia”, fiilistelee Saarinen kannattajien meininkiä. Myös pukukopissa Saarinen on tottunut porilaiseen huolettomuuteen. ”Täällä on ihmeelliset säännöt ja joukkueen sakkokenraali Jan Irjala taitaakin vain haluta mahdollisimman paljon rahaa sakkokassaan”, päättää muutaman euron tälläkin lausunnolla kuittaava Saarinen.

Kannattajakysymys Juuso 26-vuotta:
– Mitä ominaisuuksia haluaisit Nikoilta Kovac ja Kranjcar? How much is the fish?
Vastaus:
– Kroaattiherrojen pelisilmä on aivan uskomaton. Että samanlaisen pelinäkemyksen. Ja very big fish.