Pelaajaesittelyssä Juha Kumara

Juha Kumara, TamU-K

KUVAT: SAMI RAISKIO

Kun kuluvan kauden joukkuetta alettiin rakentaa oli valmentaja Mika Suonsyrjällä selvä visio ensimmäisestä hankinnastaan. Monesti valmentajaa vastaan pelannut iso ja taitava pelaaja oli herättänyt kiinnostuksen ja nopeasti intressit kohtasivatkin. ”Mulle oli jo pitkään ollut selvää, että vielä jossain kohdassa pelaan Sinipaidoissa. Oli hieno hetki, kun Mika soitti ja kertoi haluavansa nimenomaan minut ensimmäisenä hankintanaan”, kertoo Tampereen ylpeyden pitkäaikainen kannattaja ja nykyinen pelaaja Juha ”Vassu” Kumara.

Juniorivuotensa Ilveksessä pelannut Kumara ehti pelata peräti seitsemän kauden ajan LaPron riveissä ennen siirtymistään sinipaitoihin. ”Pelasin Ilveksessä B-junnuihin asti, joista viimeinen kausi meni kakkosjoukkueessa. Motivaatio oli silloin koetuksella ja pelaaminen jäikin muutamaksi vuodeksi. Paluu pelikentille tapahtui puistofutiksen kautta ja kun pelaaminen taas maistui, siirryin LaProon, kun Mikko Jokela minua sinne houkutteli Sinikaartin matkoilla.”

Seitsemän vuoden jälkeen samassa seurassa päätös seuran vaihtamiselle ei ole välttämättä helppo, mutta Vassun tapauksessa se oli sitä. ”Tiesin Tamu-K:n noustessa Vitoseen, että voisimme olla samassa lohkossa entisen seurani kanssa ja se tietäisi vaikeuksia päästä TamU-K:n peleihin, joissa kävin valtaosassa viime kaudellakin. Lisäksi olen löytänyt uutta motivaatiota tehtyäni elämäntaparemontin. Nyt on helppo sanoa, että siirto oli onnistunut sillä olen saanut ihan uutta virtaa pelaamiseen”, hehkuttaa Kumara.

Hienoilla otteillaan käynnissä olevalla harjoituskaudella kannattajat hurmannut Kumara on monen muun sinipaidan ohella monikäyttöinen pelaaja, jolla on useita luontaisia pelipaikkoja. ”Tykkään pelata pelin keskustassa topparina, keskikentällä tai kärjessä. Viime kaudella aloitin keskikentällä, josta siirryin loppukaudeksi topparin paikalle”, kertoo joitain vuosia sitten LaPron sisäisen maalipörssin voittanut Kumara.

Juha Kumara, TamU-K

Tampere United on ollut Vassulle pitkään tärkeä osa elämää. Nykyinen kannattajien perustama seura on toiminnaltaan hyvin lähellä hänen omia ajatuksiaan. ”Seuralla on minulle suuri sosiaalinen vaikutus, sillä tunnen paljon pelaajia ja kannattajia. Hienointa tässä seurassa on avoin yhteisöllisyys, joka on viime vuosikymmeninä hävinnyt pikku hiljaa muualta yhteiskunnasta. Täällä jokainen saa olla mukana toiminnassa omalla panoksellaan ja kenenkään ajatuksia ei tyrmätä suoralta kädeltä. Pienessä mittakaavassa Tamu-K:n seurayhteisö edustaa hienoja yhteiskunnallisia arvoja.”

Haastattelua kirjoitettaessa joukkue on pelannut seitsemän ottelua, joista neljä on voitettu, kaksi pelattu tasan ja yksi hävitty. Miten seuran toimintaa seuranneena näet joukkueen nykytilanteen? ”Viime kauteen nähden ollaan jälleen menty astetta ammattimaisempaan suuntaan. Joukkue on rakentunut pala palalta ja reenipelit ovat sujuneet hyvin. Puolustus on toiminut kaikissa peleissä ja keskikentän pelaaminenkin on koko ajan parantunut. Pikku hiljaa peli rakentuu ja kun saadaan hyökkäykseenkin jonkinlainen sapluuna niin hyvä tulee.”

Kun Vassua pyytää nimeämään pelaajan, jota kannattaa seurata tulevalla kaudella ei miettiminen vie kauaa: ”Ehdottomasti kannattaa seurata Jacin Dakkakia, joka tulee tekemään tuhoisaa jälkeä kun saa vain hanan avattua.”

Kysyttäessä esikuvista ja nuoruuden suosikeista nousee esiin nimiä, jotka ovat tuttuja tamperelaista jalkapalloa seuranneille. ”Mulla ei ole varsinaisia esikuvia koskaan ollut, mutta pelaajia joita olen katsonut ylöspäin ovat olleet Mark Joseph ja Kipi Kuula, myöhemmin Sakke Saarinen. Dionisio näytti, miten rauhallisuus tuo helppoutta peliin. Lisäksi arvostan suuresti LaPron kaljupäistä keskikenttämiestä Mikko Vesanummea, jolla on ollut kova vaikutus mun viime vuosien pelaamiseen, lähinnä mentaalipuolella. Se kaveri oli aikoinaan herkästi kiehuva, mutta nyt muutaman kauden todella rauhallinen ja positiivinen vaikuttaja, se luo omalla esimerkillään ja toiminnallaan upean ilmapiirin joukkueeseen. Lisätään vielä, että mun haave on pelata Sakke Saarisen kanssa samassa ottelussa.”

Pitkälle peliuralle on mahtunut monenlaisia tapauksia, mutta erityisesti yksi on jäänyt Vassulle elävästi mieleen. ”Mulle tulee nyt TamU-K:hon liittyen mieleen väkisinkin yksi Melody-LaPro ottelu, missä pelasin keskikentällä. Se oli matsi rantaperkiössä varmaan 2008 tai 09. Äiti oli just paikannut mun peliverkkarit ennen sitä peliä. No tilanne meni näin, että sain pallon jossain hyökkäysalueella ja huomasin, että vasemmalta lähestyy pelaaja. Sama homma oikealta, eli kaksi pelaajaa juoksi molemmilta puolilta kohti. Jotenkin vaistomaisesti nostin pallon ilmaan ja pääni yli selän puolelle, käännyin ja jatkoin matkaa.
Selän takaa kuului jysähdys, koska siihen aikaan suht kovaa pelanneet Suonsyrjän veljekset olivat juuri törmänneet voimalla toisiinsa… se oli todella tyydyttävä hetki, varsinkin kun se matsi oli perkeleen tiukka! Myöhemmin samassa pelissä Mika vielä rikkoi verkkarini ja sai punaisen kortin”
, naureskelee Kumara.

KANNATTAJAN KYSYMYS

Mitä tarkoittaa paidassasi oleva teksti ”Gruppo Erotico”? – Hannu Rytövuori, 37v.

”GE on parempaa kuin seksi.”