Pelaajaesittelyssä Alaa Adeeb

Alaa Adeeb

”En tykkää siitä, että vastustaja tekee maalin.”, kiteyttää Alaa Adeeb syyn, miksi hän pikkuhiljaa muuntautui hyökkääjästä laitapuolustajaksi. Pohjois-Irakissa Tellskufin kylässä varttunut ja uransa aloittanut Adeeb on vakiinnuttanut paikkansa TamU-K:n avauskokoonpanossa vasempana laitapuolustajana, ja ainakin päästettyjen maalien valossa hän on onnellinen mies.

Alaa oli kahdeksanvuotias, kun hän aloitti isoveljensä opastuksella jalkapallon pelaamisen kotinsa lähellä sijaitsevalla hiekkakentällä. ”Aina kun meillä oli vapaa-aikaa, menimme pelaamaan. Isoveljeni oli todella hyvä keskikenttäpelaaja.”

Pian Adeebin perhe muutti läheiseen Musulin kaupunkiin. Jos ei isoveljestä ollut seuraksi, löytyi isommista ympyröistä muita innokkaita:

”Jalkapallo on kaupungin ainoa harrastus, muuta ei pelata.” Musulin intohimoisin pelaaja saattoi silti olla Adeeb. ”Kun kaverit lähtivät koulusta kaupungille hengailemaan ja etsimään tyttöjä, otin pallon ja menin kentälle. Jos muita tuli pelaamaan, pelasin heidän kanssaan, jos ei, harjoittelin yksin.”.

Musuliin mahtui monta juniorijoukkuetta, jotka pelasivat omaa liigaansa. Liigan joukkueista valittiin parhaat edustamaan Musulia muiden saman alueen kaupunkien joukkueita vastaan. Alaan joukkue pärjäsi noissa turnauksissa hyvin. Hän itse ehti pelata Irakin juniorisarjoissa 14-vuotiaaksi, kunnes joutui perheensä kanssa muuttamaan sotaa pakoon Turkkiin ja Istanbuliin vuonna 2004.

”Turkissa pääsin pelaamaan vain noin kerran kuussa, sillä olin töissä lähes joka päivä 12 tuntia.” Käytännössä Adeeb vietti viisi vuotta pelaamatta. ”Uskon, että olisin nyt parempi, jos olisin noin vuosina pelannut.”, hän toteaa. ”Lopulta, kun perheeni joutui muuttamaan toiseen kaupunkiin, minulla oli enemmän aikaa jalkapallolle. Pelasin tuolloin muiden irakilaisten kanssa, joista suurin osa pelaa nyt USA:ssa ja Australiassa divaritasolla. He olivat huippupelaajia ja naureskelivat minulle alkuun.”, muistelee Adeeb.

Kun Alaa muutti Suomeen vuonna 2009, hän ei tuntenut täältä ketään. Sosiaaliviranomaisten kautta hän sai yhteyden muutamaan irakilaiseen, jotka pyysivät hänet pelaamaan viime kaudella TamU-K:n kanssa samassa harrastesarjan lohkossa pelanneeseen Tampere Star Teamiin. ”Sillä tavalla pääsin takaisin jalkapallon pariin. Se oli ainoa harrastukseni ja oli tärkeää, että pystyin taas pelaamaan.”

Vaikka Alaa kohtasi TamU-K:n kentällä, päätyi hän Sinipaitoihin enemmän sattuman kautta. Työharjoittelupaikassaan eräällä kahvitauolla Adeeb jutteli viime kaudella Puistofutiksesta löydetyn Isaac Gbehanin kanssa ja luonnollisesti jalkapallosta.

Puhe kääntyi TamU-K:iin ja kävi ilmi, että myös Adeebin vanha pelikaveri Ahmed Lakra pelaa Sinipaidoissa. ”Halusin pelata suomalaisten kanssa ja kysyin Isaacilta, onko joukkueeseen mahdollista päästä. Samalla kysyin, pelaako joukkueessa muita ulkomaalaisia. Kun kuulin Ahmedista, soitin heti töiden jälkeen hänelle ja sain kutsun tulla seuraavan päivän harjoitusotteluun.”, kertoo Alaa liittymisestään TamU-K:iin.

TamU-K voitti kyseisin ottelun LaProa vastaan ja Alaa vakuutti ammattimaisella asenteella ja rauhallisuudellaan valmennusjohdon. Samassa pelissä sopimukseen tarvittavat näytöt antoi myös Adeebin hyvä ystävä Nawar Karikuss. ”Aluksi jännitti, sillä en tiennyt mitään sarjan tasosta tai joukkueen ilmapiiristä. En halunnut tuottaa pettymystä, mutta jo pelin jälkeen Pettinen toivotti tervetulleeksi joukkueeseen.”

Pelityyliltään Alaa Adeeb on hyvin moderni, hanakasti nouseva laitapuolustaja. ”En anna ikinä periksi. Kun pallo on vastustajalla, teen kaikkeni saadakseni sen pois. Pelaan laidalla, joten haluan myös nousta ja järjestää hyökkääjille maaleja.”. Kentällä Adeeb ei säästele itseään ja onkin monta kertaa jouduttu taluttamaan hetkeksi sivurajan toiselle puolelle paikkailtavaksi. ”Olen ihminen, joka ei pidä tappiosta. Kun pelaan, pelaan kuin se olisi elämäni viimeinen peli.”, Alaa kertoo ja jatkaa: ”Haluan kehittyä jatkuvasti. Jos pelasin edellisen pelin hyvin, pitää seuraavassa pelata paremmin.”

Urheilullisen ja kunnianhimoisen Alaa Adeebin otteita saadaan todennäköisesti ihailla Sinipaidoissa jatkossakin: ”Haaveeni on ollut pelata virallisissa sarjoissa ja nyt se on toteutunut. Kuten kaikki pelaajat, haluan pelata yhä ylempänä. Olen viihtynyt TamU-K:ssa hyvin ja jos nousemme, uskon, että jatkan täällä.”, Adeeb visioi.