Päävalmentajan katsaus: Palapeli nimeltä joukkue

Tervehdys jälleen seuramme mahtavat kannattajat ja seuraajat! On taas päävalmentajan katsauksen aika. Allekirjoittanut on kypsytellyt pitkin alkukevättä tekstiä, jossa kerrottaisiin prosessista, joka joukkueen rakentumisen taustalla pyörii, ja valottaisi teitä siitä missä TamU-K:n edustusjoukkueen kanssa mennään.

Joukkueen kasaaminen alkoi totuttua myöhemmin, kun kaikki jatkopäätökset jäädytettiin sarjatason selviämiseen saakka. Dramaattinen tappio Raumalla nousukarsinnassa aloitti kuitenkin raskaan työn entistä vahvemman joukkueen kasaamiseksi.

Koen itse, että vahvan joukkueen kasaaminen tapahtuu kolmitahoisesti: taustoja vahvistamalla, ottamalla enemmän irti vanhoista pelaajista ja hankkimalla hyviä uusia pelaajia.

Taustat kuntoon

Puhe eri foorumeilla on keskittynyt vahvasti uusien pelaajien ympärille, mikä onkin varsin tyypillistä. Joukkueen vahvistumista on helpointa arvioida tutkailemalla uusia hankintoja.

Itselleni tärkein prioriteetti oli kuitenkin taustojen vahvistaminen. Oltuamme käytännössä ilman joukkueenjohtajaa kaksi edelliskautta, valmennus on joutunut uhraamaan voimavarojaan valtavasti joukkueen juoksevien asioiden hoitoon, ja valmentaminen on kärsinyt. Hiljattain mukaan suostuttelemani Sami Koivula on osoittautumassa todelliseksi jättipotiksi. Huippusosiaalinen ja tehokas Sami on harjoituksissa tuurannut maalivahteja ja tehnyt kaikki annetut työt huippunopeasti.

Toinen taustoille liittynyt kaveri on valmennusryhmään liittynyt Markus Halme. Olemme Mika ”Kanke” Kanervan kanssa pidempään jo keskustelleet, että valmennusryhmää olisi hyvä laajentaa. Kun Markuksen paras kipinä pelaamisen oli sammunut ja intoa valmennukseen löytyi, tarjosin hänelle nopeasti paikkaa joukkueen taustalla. Ensimmäisten viikkojen perusteella ratkaisu on ollut oikea.

Uusien taustahahmojen lisäksi vanhat tutut voimahahmot ovat jatkaneet. Koko joukkueen tärkein mies eli Juha Pietilä pitää orkesterin pyörimässä, ja kuittaa kettuilut mentholilla hajustetuista peliliiveistä tyynesti. Juhis on allekirjoittaneen lisäksi ainoa, joka on pysynyt riveissä Kutosen kauden alusta asti.

Mika Kanerva on alusta asti ollut päävalmentajan lähin liittolainen ja erittäin arvostettu valmentaja joukkueen sisällä. Kuluvana talvena vanha sotaratsu on löytänyt uutta liekkiä tekemiseensä, ja on isossa roolissa joukkueen vahvasti parantuneessa harjoittelussa.

Edellämainittujen herrojen lisäksi olen konsultoinut ulkopuolista fyysisen valmentamisen ammattilaista, joka teki joukkueelle ohjelmat systemaattisesti parantaa nopeusvoimaominaisuuksia.

Tekeminen ratkaisee kaiken

Lainaan häpeilemättä paikallisen kiekkoseuran slogania tässä, sillä se kuvastaa loistavasti ajatustani joukkueen harjoittelun merkityksestä iskukyvylle. Karkeasti sanoen on aivan sama keitä joukkueessa pelaa, jos joukkue ei puhalla yhteen hiileen ja tee asioita tosissaan. Meillä onkin läpi seurahistorian ollut erittäin sitoutunut joukkue ja tämänkautisen ryhmän on tarkoitus olla historiamme paras tässä suhteessa.

Valmennuksella on monta tehtävää joukkueen menestystä rakennettaessa. Vaatimustason ylläpitäminen on mielestäni yksi tärkeimmistä. Olemme kiristäneet ruuvia tältä osin vuoden takaiseen verrattuna. Jokainen ymmärtää, että minimivaatimus on antaa kaikkensa kentällä sekä harjoituksissa että peleissä.

Toinen merkittävä asia on harjoitteluolosuhteet. Onnistuin neuvottelemaan joukkueelle ”ylimääräistä” palloaikaa marraskuusta huhtikuuhun Nokian Pitkäniemen hallista. Tämä on ollut tärkein yksittäinen asia joukkueen parantuneessa pelillisessä ilmeessä. Huippuolosuhteissa pallollisen pelaamisen kehittäminen on vuodentakaiseen koulunsalissa temppuiluun verrattuna edennyt huimasti.

Samalla kun pelaajistolta vaaditaan kaiken aikaa enemmän ja enemmän, on vaatimustaso myös valmennusta kohtaan kasvanut. Allekirjoittanut on paitsi aloittanut valmennuskoulutukset, myös nöyrästi kyseenalaistanut oman tekemisensä. Viime kaudella harjoittelu ei ollut riittävän hyvää. Nyt sitä on pystytty parantamaan selkeästi ja harjoittelemme hyvin. Pelaajakyselyt tukevat tätä selvästi. Jatkossa nyt vahvistunut taustaryhmäkin parantaa entisestään.

Pelaajat ovat vastanneet harjoitteluun hyvin, ja esimerkiksi läpimurron kynnyksellä oleva Jacin Dakkaki pelaa elämänsä parasta jalkapalloa. Moni pelaaja on vielä keskenkuntoinen vammojen jäljiltä, mutta kokonaisuudessa mitattuna vanhat pelaajat kukoistavat.

Hankinnoista lisävoimaa

Allekirjoittanut teki viime syksyna kotimatkalla Raumalta ison päätöksen, ja päätti vastata joukkueen rakentamisesta yksin. Kun aloitin viime kauden jatkajista, niin maalivahteja lukuunottamatta kaikki halutut pelaajat päättivät lopulta jatkaa joukkueessa. Edellisvuoden joukkue muodostaakin erittäin vahvan rungon joukkueellemme.

Iskukykyä mitatessa merkillepantavaa on, että moni pelaaja tuli viime kauteen pitkältä tauolta. Samaten monen kausi oli loukkaantumisten sävyttämä. He tulevat kaikki nostamaan tasoaan.

Jo nyt Jonne Keräsen kaltaiset pelaajat ovat nostaneet tasoaan. Loukkaantumisista toipuvat Niko Saarinen ja Anssi Saiha ovat kuin uusia hankintoja. Vitosen kauden tähtipelaaja Petri Vadén on jälleen iskussa. Otto Pitkänen kirmaa laitaa elämänsä kunnossa. Andrea Milanti palaa maalis-huhtikuun vaihteessa, ja toivottavasti näemme ensikertaa täysikuntoisen Milon Sinipaidoissa alkavalla kaudella.

Uusia pelaajia on tätä kirjoittaessa tullut sisään kuusi. Jokainen heistä on vahvistanut ryhmää, ja olemme heihin erittäin tyytyväisiä. Veli-Pekka Franssila ja Tommi Lehtimäki ovat jopa nousseet jonkinlaisiksi katsomon suosikeiksi lyhyessä ajassa.

Kannattajat ja sidosryhmät ovat toivoneet kovasti ”vanhan Tamun” riveissä esiintynyttä pelaajaa symboloimaan tamulaisuuden jatkumoa. Olen ollut erittäin monen heistä kanssa yhteydessä ja tiedän, että TamU-K:ta seurataan erittäin tarkasti.

Harmittavasti Daniel Nwoken jo erittäin lupaavalta vaikuttanut siirto meille kariutui miehen ajauduttua Englantiin. Sakari Saarinen on ystäväni jo yhteisiltä pelivuosilta, mutta meillä ei ollut tarjota hänelle kilpailijoiden kaltaista kokonaispakettia, joten Sakke pelaa muualla.

Vielä on kuitenkin yksi pelaaja, joka saattaa tällä kaudella olla ensimmäinen molemmissa TamUissa pelannut. Vihjeenä annettakoo, että mies on tottunut seisomaan tolppien välissä.

Joukkueen vahvuus on tätä kirjoittaessa 1+18 sopimuspelaajaa. Tähän kun lisätään Andrea Milantin jatko, niin meillä on 20 sopimuspelaajaa. Tarvitsemme vielä 1-2 maalivahtia ja 2-4 kenttäpelaajaa. Erilaisia virityksiä on moninkertainen määrä tähän verrattuna. Lupaan kuitenkin jo nyt, että joukkueemme tulee olemaan laadukkaampi kuin koskaan.

Loppusuora ennen kilpailullisia pelejä

Harjoitusottelut ovat jääneet varsin vähälle Suomen Cupin rytmitettyä talvikautta. Cup oli joukkueelta hyvä suoritus ja numeroista huolimatta jopa rökäletappio IFK Mariehamnia vastaan palveli meitä. Röyhkeästi emme lähteneet uhraamaan kauden pelaamisesta muutamaa minuuttia enempää passiivisen puolustamisen harjoitteluun. Päinvastoin me jopa hetkittäin annoimme vastuksen ylivoimaiselle vastuksellemme pelaamalla.

Ennen sarja-avausta meillä on edessä vielä kolme matsia. Ne kaikki pelataan Kolmosen joukkueita vastaan, jotta pystymme kehittämään pelimme tempoa. Kohtaamme PJK:n ja TPV:n kakkosjoukkueen harjoitusotteluissa, ja viikkoa ennen sarja-avausta kohtaamme Härmän Suomen Regions’ Cupissa.

Askelmerkit kohti menestyksekästä kautta ovat valmiit. Tervetuloa Pyynikille nauttimaan Sinipaitojen otteista ja seurayhteisön huikeasta hengestä.

Mika ”Immortal” Suonsyrjä
Päävalmentaja, TamU-K