Päävalmentajan katsaus: Miljoona pientä muuttujaa

Tervehdys teille arvon kannattajamme. Tätä kirjoittaessa juhannus on juuri takana ja sade virtaa solkenaan syksyn tapaan maata kohti. Olemme kahden kierroksen päässä sarjan puolivälistä ja on sopiva hetki katsoa taaksepäin ja arvioida alkukautta peilaten sitä edelliseen kamppailuumme.

Pitkään eläneet ja osin kuluneet fraasit pitävät sisällään totuuden siemeniä, mutta koko totuutta niistä ei pysty lukemaan. Aiemmin viikolla voitimme PP-70:n. Tuota ottelua kuvastaa liki täydellisesti väittämä ”90 prosentin keskittyminen johtaa 50 prosentin suorittamiseen”.

Jos hyväksymme totuuden siemenenä, että kenttätapahtumia pystyy peilaamaan keskittymisen kautta, niin miten ”olet yhtä hyvä kuin edellinen ottelusi” ja ”sarjataulukko ei valehtele” ynnätään samaan asiayhteyteen?

Edellisottelussa heikosti esiintynyt joukkueemme ei ole absoluuttisesti yhtään parempi tai heikompi kuin ennen peliä. Tosiasiassa kuitenkin joukkueen toiminta on monimutkainen ryhmädynaaminen kokonaisuus, johon vaikuttaa poikkeuksellinen määrä ulkopuolisia vaikuttajia.

Positiivisena ihmisenä ajattelen, että Risto Niskasen viime hetken voittomaali on meille tärkeämpää kuin läpi ottelun vaivannut heikko suorittaminen. Me saimme loistavan tuloksen ja kovan herätyksen todellisuuteen samassa pelissä. Tämä toki edellyttää ryhmältä kovaa ryhtiliikettä, ennen seuraavaa peliä ja valmennukselta tätä tukevia toimia. Peli on saatava jälleen raiteilleen ja sen me tulemme joukkueena tekemään.

Kun seuraa yleistä keskustelua pelin sakatessa, niin monesti ratkaisumallit, joita pelin parantamiseen tarjotaan ovat kovin radikaaleja. Taktiikka vaihtoon, roolit uusiksi ja kovaa kierrätystä pelaajistoon. Toisena hetkenä joku on IN ja seuraavana OUT. Heikosta pelistä poissaolleet nähdään yleensä automaattisena ratkaisuna pelin parantamiseen.

Todellisuudessa hyvä joukkue ja ryhmädynamiikka elää pitkäjänteisyydestä, uskosta omaan tekemiseen, sopivasta kilpailusta pelipaikoista ja kaikkien sitoutumisesta pelaamaan yhteisen hyvän eteen – heikkonakin päivänä.

Kun siirretään katselukulmaa PP-pelistä laajemmin alkukauteen, niin voidaan olla erittäin tyytyväisiä. Nousijajoukkueena voimakkaasti uudistetulla pelaajarungolla laskimme toisen sarjapuoliskon olevan parhaan iskumme aika. Sitoutunut ja laadukas pelaajisto on kuitenkin taistellut voitosta joka ikinen ilta läpi alkukauden ja ansaitsee siitä hatunnoston.

Seuraava peli LeKiä vastaan on äärimmäisen tärkeä. Olemme nostaneet tasoamme jokaisen heikon hetken jälkeen. Joukkueen on osoitettva, että se ei kuvittele mitään vaan lähtee nöyränä eteenpäin peli kerrallaan.

Mitään ei olla vielä voitettu ja kovia mittareita on vielä edessä, mutta voimme jatkaa eteenpäin tietoisina siitä, että olemme tälläkin kaudella iskukykyisiä ja taistelemme loppuun asti sarjan kärkipaikasta. Uhoamatta ja nöyristelemättä.

Mika ”Immortal” Suonsyrjä
Päävalmentaja, TamU-K