Oodi kaatuneille

Päävalmentaja Mika Suonsyrjä kirjoitti FC Melody -ottelun ohjelmalehtiseen hienon tekstin tärkeästä aiheesta. Päätimme julkaista tekstin poikkeuksellisesti myös kotisivuillamme.

Jalkapallo on ajoittain äärimmäisen julma harrastus. Kun aikuiset pelaajat juoksevat täydellä vauhdilla lihaksensa äärirajoille ja kontaktit ovat sääntöjen rajoissa sallittuja, välillä sattuu. Ja välillä sattuu todella pahasti.

Ulkoa katsottuna tilanne on yleensä se, että pelaaja kaatuu maahan kontaktin seurauksena ja huutaa kovaan ääneen. Kipu on kehossa jylläävästä adrenaliinista huolimatta valtava. Jotain on antanut periksi, venähtänyt, revähtänyt tai kokonaan revennyt irti.

”Menikö pahasti?” on kysymys joka on päässyt huulilta jo liiankin moneen kertaan tälläkin kaudella. Aluksi huoli on pelaajan poissaolosta ja joukkueen edusta, mutta kun vamma osoittautuu pahaksi, oma kokemus kääntää huolen pelaajan hyvinvointiin.

Olen itse ollut kävelykyvytön selkävaivojen vuoksi, menettänyt äärinäkökyvyn toisesta silmästä aivotärähdysten vuoksi ja toipunut lukemattomista pienemmistä vaivoista. Yhteistä kaikille näistä kerroista on se, että kärsimys ei ole rajoittunut minuun ja joukkueeseen.

Kun pelaaja loukkaantuu myös työntekijä, opiskelija, puoliso, isä ja kaikki muut ihmisen roolit elämässä voivat kärsiä. Kireinä taloudellisina aikoina työnantajat eivät hyvällä katso pitkiä sairauspoissaoloja. Perheen on vaikea toimia, kun isä syö särkylääkkeitä ja konkkaa olkasauvoilla. Uni on vaikeaa ym ym.

Silti nämä urheat soturit tulevat kerta toisensa jälkeen takaisin joukkueen pariin. Polvivamman jälkeen leikkauspäivän selvittyä lasketaan jo, koska ollaan taas pelikunnossa. Selän oireillessa niin, että kävelykin on tuskaa, koetetaan venytellä ja pitää itseä kunnossa, jotta kramppien hellittäessä oltaisiin taas iskussa.

Kun luemme seuran tiedotuksesta, että joku pelaajista on loukkaantunut, älkäämme ainoastaan surkutelko joukkueen tilaa, vaan muistakaamme yhdessä myös kaatunutta soturia.

Mika ”Immortal” Suonsyrjä
Päävalmentaja, TamU-K