Nousukarsintapaikka pysyi omissa käsissä 3-0 (1-0) voitolla LeKi-futiksesta

TamU-K – LeKi-futis 3-0 (1-0)
42 min Jan Riikonen 1-0
74 min Mika Kytöviita 2-0 (rp)
81 min Juha Kumara 3-0

Varoitukset:
72 min Jouko Turunen, TamU-K
87 min Lari Ruotsalainen, LeKi-futis

Ulosajot:

Tähdet:
*** Ilkka Innola
** Otto Pitkänen
* Eero Riponiemi

Yleisöä:
211

Pallopoikina toimineet junioripelaajat ottavat edustuksen pelaajista mallia ennen ottelua
Pallopoikina toimineet junioripelaajat ottavat edustuksen pelaajista mallia ennen ottelua

TamU-K otti arvokkaan voiton kauden viimeisessä kotiottelussaan, kun LeKi-futis kaatui helpohkosti lukemin 3-0 (1-0). Voiton myötä Sinipaidat nousivat sarjataulukossa takaisin toiselle sijalle kaksi pistettä NePan edelle. Kun molemmilla joukkueilla on sarjaa pelaamatta vain yksi ottelu, on TamU-K:lla loistava tilaisuus varmistaa kakkossija ja nousukarsintapaikka ensi lauantain vierasottelussa Tervakosken Patoa vastaan. Lisäturvaa antaa kymmenen maalia NePaa parempi maaliero. Tehtyjä maalejakin TamU-K:lla on 15 NePaa enemmän.

Pelaajaesittelyt
Pelaajaesittelyt

Kättelyt
Kättelyt

Ilkka Innola pukee maalivahdin hanskat
Ilkka Innola pukee maalivahdin hanskat

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli TamU-K:lle edellisen PP-70 -ottelun tapaan vaikea, ja ensimmäisen 20 minuutin aikana parhaat maalipaikat loivatkin vierailevat lempääläläiset. Maalinsuulle Kalle Heltosen loukkaantumisen myötä kutsuttu Ilkka Innola joutui pariinkin otteeseen venymään kovanluokan torjuntoihin. Näistä ensimmäisessä Innola huusi useaan otteeseen omiaan purkamaan ”isolla”, mutta niin vain pallo jätettiin pyörimään kuudentoista rajalle, ja lopulta Tommi Lehtimäen tulinen veto pakotti Innolan venyttämään pallon alakulmasta ohi maalin. Tässä vaiheessa päivän selvästi näyttävin suoritus olikin ollut kannattajaryhmä Sinikaartin hieno katsomokoreografia. ”Pelin alku oli hieman nihkeää joukkueelta, ehkä pakkovoiton aiheuttama jännitys aiheutti pientä kipsiä”, näki tilanteen myös maalivahti Innola.

Osku Airesto antaa kulmapotkun
Osku Airesto antaa kulmapotkun

Jan Riikonen nousee laidallaan
Jan Riikonen nousee laidallaan

Andrea Milanti pelasi edellisen ottelun toisen puoliajan tapaan piikissä
Andrea Milanti pelasi edellisen ottelun toisen puoliajan tapaan piikissä

Ville Toiva tuo palloa ylös
Ville Toiva tuo palloa ylös

Sinipaitojen ensimmäinen todella vaarallinen maalipaikka osui Risto Niskaselle. Lempääläläismaalivahti Jyri Leinonen nyrkkeili ensin Niskasen läheltä keskiympyrää antaman vapaapotkun suoraan Andrea Milantille. Tämä siirsi pallon sivuun Niskaselle maukkaaseen vetopaikkaan 25 metriin, mutta Leinonen ehti nyrkkeilemään pallon ylänurkasta yli päätyrajan.

Andrea Milanti ja kannattajat
Andrea Milanti ja kannattajat

Eero Riponiemi teki yllätyspaluun kokoonpanoon
Eero Riponiemi teki yllätyspaluun kokoonpanoon

Vapauttava johtomaali syntyi kuin varkain aivan ensimmäisen puoliajan lopulla. Tilanne lähti liikkeelle topparina erinomaisen ottelun pelanneen Otto Pitkäsen mainiosta LeKi-hyökkäyksen katkaisseesta liukutaklauksesta, joka lähetti pallon korkealla kaarella vasempaan laitaan LeKi:n rangaistusalueen kulmalle. Kaksintaisteluun pallosta päätyivät LeKi-toppari Janne Lehtimäki ja Jan Riikonen, joista jälkimmäinen hassutteli ensimmäistä ja harhautti vielä toisenkin puolustajan ennen kuin sijoitti pallon kuudentoista rajan takaa ohi väärin sijoittuneen maalivahti Leinosen. Vaikka maalin voi laittaa maalivahdin piikkiin, oli Riikosen taistelu vetopaikkaan pääsemiseksi ja sijoitus maalin ylänurkkaan joka tapauksessa molemmat loistosuorituksia. Maali oli Riikosen kauden kahdeksas ja ensimmäinen sitten kesäkuun alun Sastamalan vierasottelun.

Janne Lehtimäki häviää kaksinkamppailun Jan Riikoselle: tuloksena ottelun voittomaaliksi jäänyt 1-0 osuma
Janne Lehtimäki häviää kaksinkamppailun Jan Riikoselle: tuloksena ottelun voittomaaliksi jäänyt 1-0 osuma

Ensimmäinen puoliaika pelattiin johtomaalin jälkeen loppuun TamU-K:n hallinnassa, mutta lisää varsinaisia maalipaikkoja ei rakennettu. Näin ensimmäisen puoliajan saldoksi jäi käytännössä vain kaksi vaarallista tilannetta, joista toinen päätyi maaliin. ”Joukkue oli kokovartalokipsissä avausjakson. Oikein mikään ei onnistunut. Onneksi saimme maalin jakson loppuun ja peli alkoi sujua paremmin”, näki päävalmentaja Mika Suonsyrjä. Erityisesti ongelmia oli laitapelaamisessa: laitahyökkääjien ja laitapuolustajien aivoitukset eivät useinkaan osuneet yksiin, ja keskitykset eivät löytäneet omia pelaajia maalintekopaikoista.

Tauolla jonotettiin Ravintola 4 Vuodenajan hodareita
Tauolla jonotettiin Ravintola 4 Vuodenajan hodareita

Ravintola 4 Vuodenajan herkut kypsyvät
Ravintola 4 Vuodenajan herkut kypsyvät

Pallopojille kuului tietenkin ilmaiset hodarit kiitokseksi
Pallopojille kuului tietenkin ilmaiset hodarit kiitokseksi

Toinen puoliaika alkoikin hieman pirteämmissä merkeissä, ja heti alussa kentällä Risto Niskasen paikalle vaihdettu Jonne Keränen pääsi puskemaan keskityspallosta roikkuvan pallon kohti maalin takanurkkaa. Maalivahti sai kuitenkin nyrkkeiltyä pallon väljemmille vesille. Kaiken kaikkiaan toinen puoliaika eteni Sinipaitojen hallinnassa, joskin toisessa päässä Tommi Lehtimäki osoitti vaarallisuutensa hakeutumalla hyvään maalintekopaikkaan noin viiden minuutin kohdalla. Pusku nousi kuitenkin yli maalin. Toisen jakson edetessä pidemmälle TamU-K:n rynnistys hieman hiipui, mutta toisaalta LeKikään ei saanut minkäänlaista otetta pelistä. Pelin taso olikin ajoittain kokonaisuutena katsoen varsin heikko.

Mika Kytöviita maalintekopaikassa
Mika Kytöviita maalintekopaikassa

Noin tunnin pelin jälkeen kentälle vaihdettu Mika Kytöviita toi lisää suoraviivaisuutta TamU-K:n hyökkäyspeliin, ja onnistuikin pariin kertaan pääsemään kohtalaisiin maalintekopaikkoihin. Kun toista jaksoa oli pelattu puolisen tuntia, Sinipaitojen painostusjakso päättyi rangaistuspotkutuomioon. Samassa tilanteessa moni näki että jo Eero Soinnun keskitys blokattiin maalin edessä kädellä, mutta tuomari reagoi vasta kun lempääläläispuolustaja hyppäsi Jan Riikosen vedon eteen ja sai pallon käteensä. Rankkaria asettui ampumaan Mika Kytöviita, joka sijoitti pallon varmasti maalin vasempaan alanurkkaan, ja kirjasi näin tilastoihin kauden kymmenennen maalinsa.

Mika Kytöviita asettelee palloa pilkulle
Mika Kytöviita asettelee palloa pilkulle

Mika Kytöviita laukoo pallon varmasti pilkulta maaliin
Mika Kytöviita laukoo pallon varmasti pilkulta maaliin

Ottelun lopullisesti ratkaissut 3-0 maali syntyi vain viitisen minuuttia myöhemmin. Tilanne lähti liikkeelle, kun vain pari minuuttia aiemmin kentälle Ville Toivan tilalle vaihdettu Juha Kumara voitti taistelupallon keskikentällä. Pallo pelattiin Osku Aireston kautta Mika Kytöviidalle, joka hassutti LeKi-puolustajan pelaten pallon tämän jalkojen välistä ja syötti pallon rangaistuspilkun kohdalle Markus Silvennoiselle. LeKi-puolustaja onnistui blokkaamaan Silvennoisen laukaisuyrityksen, mutta Kumara seurasi korkealle ilmaan noussutta palloa tarkasti ja pääsi puskemaan roikkupallon maalivahdin yli maalin takakulmaan. Älykkään pelaajan älykäs maali.

Markus Silvennoinen ei saa pysäytettyä maaliian juhlivaa Juha Kumaraa
Markus Silvennoinen ei saa pysäytettyä maaliian juhlivaa Juha Kumaraa

Ottelun loppuminuuteilla kentälle pääsi vielä Markus Silvennoisen tilalle vaihdettu Severi Hiltunen. Juniorihyökkääjä tulikin pirteästi sisään, ja oli pariinkin otteeseen jopa lähellä maalia. Ensin Osku Airesto löysi pitkällä keskityksellään Hiltusen maalin edestä, mutta tilanne päättyi kuitenkin maalivahdin lähitorjuntaan. Vain hetkeä myöhemmin Mika Kytöviita syötti Hiltusen läpi, mutta tämä tilanne taasen päättyi vapaapotkutuomioon ja keltaiseen korttiin, kun Lari Ruotsalainen repi Hiltusta paidasta viitisen metriä ennen rangaistusalueen rajaa. Seuranneen vapaapotkun ampui Eero Sointu kauas maisemaan.

Severi Hiltunen maalintekopaikassa
Severi Hiltunen maalintekopaikassa

Loppuvihellyksen kaikuessa kotijoukkueen olemuksesta paistoi helpotus: vaikea ottelu oli päättynyt kaivattuun voittoon, ja pitkästä aikaa Sinipaidat oli onnistunut voittamaan Pyynikillä Nelosen tasoisen joukkueen. ”Kotikentästä on tullut meille melkoinen peikko. Pieni Pyynikki ei palvele pelitapaamme, Tänäänkin pelaaminen oli varsin heikkoa”, kritisoi päävalmentaja Mika Suonsyrjä omiensa esitystä ottelun jälkeen. Maalivahti Ilkka Innola totesi toisaalta sen tosiseikan, että tyylillä ei tässä tilanteessa ollut merkitystä: ”Tässä vaiheessa kautta, millään muulla ei ole merkitystä kuin tuloksella ja se raavittiin loppujen lopuksi selvällä erolla. Toinen puoliaika oli jo parempaa tekemistä ja vastustaja tuntui hieman väsyneenkin. Nyt on katseet tiukasti käännetty jo ensi lauantaihin ja hakemaan hyvä tulos Tervakoskelta.” Omaan peliinsä aina itseltään ja muilta paljon vaativa Innola suhtautui kriittisesti: ”Itsellä tuntuma ei paras mahdollinen ollut ja se hieman näkyikin, kun vähän pallo pomppi käsistä.”

Kannattajat ja joukkue juhlivat voittoa
Kannattajat ja joukkue juhlivat voittoa

Kannattajat ja joukkue juhlivat voittoa
Kannattajat ja joukkue juhlivat voittoa

Yksittäisten pelaajien suoritusta arvioidessa päävalmentaja Suonsyrjä löytää helposti kolme nimeä: ”Paluun kokoonpanoon tehneet Innola, Pitkänen ja Riponiemi toivat luonnetta joukkueeseen. Vaihdosta tultiin myös hyvin tänään sisään.” Vaihtopelaajista maalin mieheen tekivätkin Mika Kytöviita ja Juha Kumara, ja myös Severi Hiltusen terävä sisääntulo jäi varmasti kaikkien paikalla olleiden mieleen. ”Kolme pistettä lämmittää mieltä. Tavoite on omissa käsissä kun sarjaa on kierros pelaamatta”, päättää päävalmentaja.

Kauden viimeinen sarjaottelu pelataan ensi lauantaina 27.9. klo 15 Tervakosken urheilukentällä paikallista Patoa vastaan. Panoksena ei ole enempi eikä vähempi kuin pääsy nousukarsintaotteluun joko FC Raumaa tai Musan Salaman kakkosjoukkuetta vastaan. Nousukarsintaottelua isännöivä satakuntalaisjoukkue ratkeaa samana päivänä myös klo 15 alkaen pelattavissa Satakunnan piirin Nelosen otteluissa.

TamU-K:
#1 Innola Ilkka
#9 Riponiemi Eero -> #19 Sointu Eero, 66 min
#11 Savinainen Tuomas -> #2 Turunen Jouko, 66 min
#13 Niskanen Risto -> #10 Keränen Jonne, 46 min
#16 Silvennoinen Markus -> #15 Hiltunen Severi, 85 min
#18 Pitkänen Otto
#20 Irjala Jan
#22 Milanti Andrea -> #26 Kytöviita Mika, 61 min
#25 Riikonen Jan -> #23 Jussila Riku, 78 min
#28 Toiva Ville -> #4 Kumara Juha, 79 min
#29 Airesto Osku

LeKi-futis:
#1 Leinonen Jyri
#2 Heinonen Ville
#5 Heinonen Pasi
#7 Lehtimäki Tommi
#9 Heikkilä Miko
#10 Lahti Tino
#13 Nevala Samu -> #20 Ojala Juuso, 78 min
#14 Lehtimäki Janne -> #22 Holopainen Miika, 46 min
#18 Clewer Sampo -> #24 Lappi Jesse, 9 min -> #15 Hatvala Veli-Matti, 51 min
#19 Mäki Riku -> #74 Lehtonen Lassi, 82 min
#25 Ruotsalainen Lari

#8 Ryyppö Toni
#74 Lehtonen Lassi