Nousukamppailu mutkistui Sinipaitojen hävittyä Koskenpojille karvaasti 1-3 (0-1)

Jacin Dakkaki taistelee

TamU-K – VaKP 1-3 (0-1)
33 min Miska Virkki 0-1
52 min Miska Virkki 0-2
56 min Jonne Keränen 1-2
90+5 min Miska Virkki 1-3

Varoitukset:
61 min Arttu Kokkonen, VaKP
75 min Arttu Kokkonen, VaKP

Ulosajot:
75 min Arttu Kokkonen, VaKP

Tähdet:
*** Jonne Keränen
** Jan Riikonen
* Andrea Milanti

Yleisöä:
177

Pyynikille oli saatu pelikello – kiitokset Tampereen kaupungin liikuntatoimelle!
Pyynikille oli saatu pelikello – kiitokset Tampereen kaupungin liikuntatoimelle!

TamU-K:n asema Nelosen kärkitaistelussa hankaloitui pahasti lauantain ottelutulosten myötä, kun Sinipaidat hävisivät Valkeakosken Koskenpojille kotona Pyynikillä 1-3 (0-1), ja osittain samanaikaisesti pelatussa ottelussa tunnin verran vajaalla pelannut Ilves 2 otti täydet pisteet TP-49:ltä lisäajan maalilla numeroin 1-2 (1-1). Näin Ilveksen kakkosjoukkue karkasi sarjan kärjessä viiden pisteen päähän. Joukkueet ovat pelannet yhtä monta ottelua, joten sarjanousun takaava sarjan voitto vaatisi Ilvekseltä pistemenetyksiä. Lisäksi kahden viikon päästä Pyynikillä pelattavasta keskinäisestä ottelusta on otettava voitto. Näin TamU-K on ensimmäistä kertaa seuran historiassa tilanteessa, jossa sarjanousu ei ole omissa käsissä.

Nelosen kakkostila on kuitenkin tavoittelemisen arvoinen, sillä on mahdollista ja jopa todennäköistä, että Tampereen ja Satakunnan piirien Nelosten kakkoset karsivat noususta ensi kauden Kolmoseen. Ottelu pelataan, mikäli Kakkosesta putoaa näihin piireihin korkeintaan yksi joukkue. Juuri nyt tämä näyttää todennäköiseltä, sillä Kakkosen länsilohkon viimeisenä on lähes varmana putoajana kristiinankaupunkilainen Sporting, ja lisäksi vaikuttaa todennäköiseltä että länsilohkosta putoaa vain kaksi joukkuetta.

Helteisessä ottelussa pidettiin ylimääräiset juomatauot molemmilla jaksoilla. Päävalmentaja Mika Suonsyrjä jakaa neuvoja.
Helteisessä ottelussa pidettiin ylimääräiset juomatauot molemmilla jaksoilla. Päävalmentaja Mika Suonsyrjä jakaa neuvoja.

Ottelu lähti liikkeelle tasaisissa merkeissä. Ensimmäisen maalipaikan loi VaKP kulmapotkusta, mutta pusku suuntautui niukasti ohi maalin. Melkein heti perään Jan Riikonen osoitti vaarallisuuttaan vasemmalla laidalla, mutta terävän nousun jälkeinen laukaus paukahti takarautaan sivuverkon puolella. Tämän jälkeen Sinipaidoilla oli puolittaisia maalipaikkoja muun muassa avauskokoonpanoon jälleen päässeen Risto Niskasen keskityksestä ja Mika Kytöviidan pitkästä heitosta. Myös Andrea Milanti pääsi yrittämään kaukovetoa, mutta pallo nousi räikeästi yli maalin.

Vartin kohdalla VaKP väläytteli taas erikoistilanteidensa vaarallisuutta, kun kaukaa läheltä oikeaa sivurajaa lähteny vapari löysi vihreäpaitaisen hyökkääjän boksista. Pusku suuntautui kuitenkin tälläkin kertaa niukasti ohi. Tästä vain parisen minuuttia myöhemmin VaKP:n Matti Salakka pääsi yrittämään kaukolaukausta, mutta kierteinen veto painui niukasti yli maalin vasemman yläkulman. Juuri ennen kuin Pyynikille tähän otteluun saadut digitaalit näyttivät 20 minuuttia oli jälleen Milantin vuoro yrittää toisessa päässä, kun pallo ajautui kulmapotkun jälkitilanteessa vetopaikkaan boksin ulkopuolelle. Tulinen veto viuhahti kuitenkin niukasti ohi.

Mika Kytöviita pelasi terävän ottelun, mutta maalit jäivät tekemättä
Mika Kytöviita pelasi terävän ottelun, mutta maalit jäivät tekemättä

Ottelun ensimmäinen maali syntyi, kun VaKP:lla oli vaarattoman näköisesti rajaheitto keskiviivan kohdalta. Pitkä heitto jatkettiin päällä 30 metristä Jan Irjalan edestä kohti maalia, jossa Jouko Turusen nukahdus päästi Miska Virkin nokikkain maalivahti Kalle Heltosen kanssa. Virkin laukaus painui vastustamattomasti maaliin ohi vastaan tulleen Heltosen, ja peli oli tilanteessa 0-1 kun 33. minuutti täyttyi. Tämän jälkeen ei ensimmäisellä jaksolla enää varsinaisia maalipaikkoja luotu, joten 0-1 oli myös taukotulos.

Toisella jaksolla ongelmat jatkuivat. Jo neljän minuutin pelin jälkeen VaKP-hyökkääjä päästettiin helposti läpi, mutta kotiyleisö sai huokailla helpotuksesta kun hätäinen laukaus painui reilusti yli maalin. Toista kertaa vastaavasta löysäilystä ei selvitty säikähdyksellä, vaan kun VaKP:n vastahyökkäyksessä vain peruuteltiin, pääsi Valtteri Ojanen syöttämään vapaasti boksiin juoksupallon Miska Virkille. Ville Toiva ehti juuri ja juuri estämään suoran vedon, mutta lopulta Virkki pääsi kuitenkin nostamaan pallon ohi voimattoman Kalle Heltosen. Tilanne 0-2 kun pelikello kävi 52. minuuttia.

Ville Toiva ei ehdi peittämään ja Miska Virkki tekee 0-2
Ville Toiva ei ehdi peittämään ja Miska Virkki tekee 0-2

Vain neljä minuuttia masentavan 0-2 maalin jälkeen kotiyleisön toivo heräsi, kun Jonne Keränen pääsi laukomaan kavennuksen. Tilanne syntyi hieman varkain, kun Risto Niskasen keskitys epäonnistui, ja VaKP:n Jussi Rajala työnsi boksiin tyhjään paikkaan jäänen pallon suoraan Keräsen jalkaan rangaistusalueen kulmalle. Keränen käytti kaksi kosketusta, joista jälkimmäinen viuhautti pallon etunurkasta maaliin. Laukaus oli toki laadukas, mutta tilanteessa hyvin sijoittunut VaKP-maalivahti Jari Nieminen jäi varmasti harmittelemaan epäonnistunutta torjuntayritystään.

Jonne Keränen on juuri tehnyt 1-2 kavennusmaalin
Jonne Keränen on juuri tehnyt 1-2 kavennusmaalin

Noin tunnin kohdalla tasoitusmaali oli lähellä, kun kentälle vaihdettu Juha Kumara asettui antamaan vapaapotkua noin 40 metristä. Leijaileva pallo löysi Jan Irjalan rangaistuspilkun kohdalta, mutta pusku suuntautui niukasti tyhjänä ammottaneen maalin oikean yläkulman ohi. Viitisen minuuttia myöhemmin maalin synty oli lähellä toisessa päässä, kun Irjala koomaili vaarattoman näköisessä kukkupallotilanteessa, mutta Miska Virkki ei osunut kunnolla palloon, ja veto painui ohi.

Andrea Milanti seuraa omaa keskitystään
Andrea Milanti seuraa omaa keskitystään

Yksi Sinipaitojen parhaista tasoituspaikoista luotiin 70 minuutin kohdalla, kun Jan Riikosen maukas keskitys löysi pystyyn juosseen Jacin Dakkakin nokikkain maalivahdin kanssa. Loistavasti läpi ottelun pelannut Jari Nieminen sai kuitenkin torjuttua Dakkakin vedon. Noin viisi minuuttia myöhemmin TamU-K:lle tarjottiin ratkaisun avaimia, kun Arttu Kokkonen oli jälleen vaikeuksissa Andrea Milantin kanssa, ja rappasi italialaista toistamiseen keltaisen kortin arvoisesti. Tuomari ei epäröinyt ratkaisussaan, ja joulukortin myötä TamU-K pääsi yrittämään ratkaisua miesylivoimalla kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä vielä vartin verran.

Punainen kortti ei kuitenkaan juurikaan muuttanut pelin kulkua. TamU-K loi toki muutamia maalipaikkoja, joista paras oli Jacin Dakkakilla, joka sai vapaan vetopaikan boksihässäkän päätteeksi. Tälläkin kertaa maalivahti Nieminen kuitenkin poimi pallon haltuunsa. VaKP puolestaan kyttäsi vastahyökkäyksiä, ja olikin muutaman kerran lähellä päästä tilanteisiin.

Sinikaarti oli jälleen runsaslukuisena paikalla
Sinikaarti oli jälleen runsaslukuisena paikalla

Jan Riikonen tuo palloa, mukana hyökkäyksessä myös Andrea Milanti (vas) ja Mika Kytöviita (oik)
Jan Riikonen tuo palloa, mukana hyökkäyksessä myös Andrea Milanti (vas) ja Mika Kytöviita (oik)

Ottelun lopullinen ratkaisu syntyi lisäajalla. Lähes kaikki Sinipaidat olivat boksissa kun Mika Kytöviita asettui heittämään pitkää sivurajaheittoa. Pallo ajautui 25 metriin Tuomas Savinaiselle, joka menetti pallon alimpana miehenä. VaKP:n Matti Salakka pääsi juoksemaan kohti tyhjänä ammottavaa TamU-maalia Kalle Heltosen juostessa puolesta kentästä kohti omaa päätyä. Salakka malttoi juosta pallon kanssa aina boksiin asti, jossa siirto viereen antoi mukana juosseelle Miska Virkille helpon paikan viimeistellä hattutemppu. Ottelu oli kuvainnollisesti ajatellen ohi, ja päätösvihellyskin kuultiin heti kun pallo laitettiin liikkeelle keskiympyrästä.

Miska Virkki juhlii hattutemppuaan ilman paitaa
Miska Virkki juhlii hattutemppuaan ilman paitaa

TamU-K:n pelissä oli monia ongelma-alueita, jotka yhdessä tuottivat huonon tuloksen. Topparikaksikko Jan Irjala – Jouko Turunen pelasi heikoimman ottelunsa. Tähän ehkä osasyynä oli kahden lyhyen ajan sisällä pelatun hellepelin isoille miehille tuoma poikkeuksellinen rasitus, mutta nähtäväksi jää palaako Timo Kauppinen jatkossa Irjalan pariksi. Keskikentällä ongelmia oli pelin avaamisessa nopeille laidoille – ja laitapelissäkin liian moni vastahyökkäys kariutui huonoihin ratkaisuihin tai helppoihin pallonmenetyksiin. Parannettavaa jäi myös erikoistilanteissa ja erityisesti kulmapotkuissa. Lyhyet kulmat eivät toimineet lainkaan, ja myös suorat keskitysyritykset jäivät liian usein ensimmäiseen mieheen tai leijailivat boksin yli tyhjään tilaan.

Toisaalta TamU-K piti vastustajaa enemmän palloa ja loi enemmän maalipaikkoja. Tilanne oli sama myös torstaisessa NePa-ottelussa, joten yhden pisteen saldo näistä kahdesta ottelusta tuntuu kovin laihalta. Jalkapallo on kuitenkin maalintekopeli. Päävalmentaja Mika Suonsyrjä tiivistikin VaKP-pelin huono tulokset kahteen asiaan: ”Henkilökohtaiset virheet puolustuspäässä ja tehottomuus maalitilanteissa maksoivat meille voiton.” Suonsyrjä tunnusti että joukkueen peruspelaamisessa oli liikaa roiskimista, mutta: ”Pelillisesti olimme vähintään kaverin tasoisia.” Päävalmentajan olemus pelin jälkeen paljastikin, että NePa- ja VaKP-otteluiden heikko pistesaalis otti raskaasti päähän. Silti katse tulevaan on optimistinen: ”Kautta on kuitenkin vielä paljon jäljellä. Meidän pelaamisessamme on tiettyjä ongelmia, joita lähdetään parantamaan jatkossa. Ensi viikolla mitataan taas tuloksentekoa. Emme missään nimessä ole luovuttamassa.”

TamU-K:ta kaksi vuotta sitten Kutosen kaudella valmentanut ja ottelulähetyksen kommentaattorina toiminut Antti Pettinen löysikin tilanteeseen oikeat sanat: ”Kaikki voivat katsoa hetken peiliin, mutta sitten katse eteenpäin. Syyllisten hakemiseen ja syyttelyyn vain tuhrautuu turhaan energiaa.” Tosiasia sitä paitsi on, että suurin syy pelillisiin ongelmiin löytyy loukkaantumisista. Keskikentän keskustasta ovat olleet koko kauden poissa pitkäaikaispotilaat Anssi Saiha ja Joonas Kupiainen, ja kuukausi takaperin poissaolijoihin liittyivät myös Eero Riponiemi ja Niko Saarinen. Tällainen kato vaikuttaisi minkä tahansa joukkueen peliesityksiin. Asiaa ei kuitenkaan saa eikä voi jäädä voivottelemaan, vaan voittava joukkue on kyettävä rakentamaan niistä palasista, jotka ovat käytettävissä. Siihen on edelleen täydet edellytykset.

TamU-K:
#2 Turunen Jouko -> #4 Kumara Juha, 60 min
#10 Keränen Jonne
#13 Niskanen Risto -> #15 Dakkaki Jacin, 58 min
#17 Heltonen Kalle
#20 Irjala Jan
#22 Milanti Andrea
#25 Riikonen Jan
#26 Kytöviita Mika
#27 Kauppinen Timo
#28 Toiva Ville
#29 Airesto Osku -> #11 Savinainen Tuomas, 78 min

#1 Suonsyrjä Mika

VaKP:
#1 Nieminen Jari
#2 Salakka Matti
#9 Rajala Jussi -> #3 Heikkola Sampo, 83 min
#7 Suontausta Simo -> #4 Mikkola Ville, 59 min
#8 Hiltunen Mikko
#10 Heritty Mikko
#16 Virkki Miska
#20 Kokkonen Arttu
#24 Mäkinen Joni-santeri
#27 Rekomaa Masi
#28 Ojanen Valtteri -> #17 Nieminen Vesa-Matti, 89 min

#21 Puurunen Jaakko
#25 Laurila Iikka