Nelosen kärkikamppailussa ratkaistaan asetelmat loppukauden nousutaisteluun

TamU-K kohtaa Parolan Visan Nelosen kärkikamppailussa tulevana sunnuntaina kello 13 Pyynikillä, eivätkä asetelmat voisi olla ottelun alla kutkuttavammat. Sinipaidat johtavat sarjaa, mutta ParVi vaanii vain pisteen päässä sarjakakkosena, kun kumpikin joukkue on pelannut viisitoista ottelua. Molemmat joukkueet hakevat tosissaan nousua Kolmoseen, ja koska vain sarjan voittaminen takaa nousun, keskinäisen kohtaamisen merkitys on äärimmäisen suuri. Vain toisella joukkueista on sunnuntain ottelun jälkeen nousu omissa käsissään, kun taas toinen joutuu toivomaan toisen kompurointia myöhemmissä otteluissa.

Joukkueiden aiempi kohtaaminen Parolassa toukokuun puolessa välissä päättyi kotijoukkueen voittoon puhtain lukemin 2–0 (1–0). Tuolloin Sinipaidat olivat kuitenkin liikkeellä kapealla kokoonpanolla, josta puuttui useita avainpelaajia. Molemmat joukkueet ovat lisäksi hankkineet kesän mittaan uusia vahvistuksia. Aiemmasta kohtaamisesta ei siis voi vetää johtopäätöksiä sunnuntaina toisensa kohtaavien joukkueiden voimasuhteista.

Toukokuisen kohtaamisen jälkeen ParVi eteni ensimmäisellä sarjakierroksella voitosta voittoon, ja voittoputki venyi lopulta kahdeksan ottelun mittaiseksi. Sinipaidat hävisivät ParVin putken aikana parolalaisten lisäksi TP-49:lle ja pelasivat tasan Padon kanssa. Moni uskoikin vielä heinäkuun alussa, että ParVi karkaisi helppoon sarjanousuun. Toisin kuitenkin on käynyt, sillä toisen sarjakierroksen ottelustaan ParVilla on kerättynä vain viisi pistettä (yksi voitto, kaksi tasapeliä ja tappio) kun taas TamU-K on edennyt pistemenetyksittä.

Kuntopuntarin tuijottaminen antaa kuitenkin harhaisen kuvan joukkueiden voimasuhteista. On merkille pantavaa, että ParVin puolustus on edelleen ollut erittäin tiivis, eikä sille ole mainituissa neljässä ottelussa tehty yhteensä kuin viisi maalia. Kaikissa kauden 15 ottelussa ParVi on päästänyt vain 15 maalia, jota parempi lukema on sarjassa vain TamU-K:lla, joka on päästänyt 15 ottelussa vain 11 maalia. Tehtyjen maalien määrässä ParVi puolestaan on niskan päällä 57 maalillaan, sillä TamU-K on tehnyt 10 maalia vähemmän.

Onkin mielenkiintoista nähdä, muodostuuko ottelusta Pyynikin otteluille tyypillisesti vähämaalinen tiukka vääntö, vai pääsevätkö joukkueiden tulivoimaiset hyökkääjät valloilleen. Nelosen maalipörssin kärkipaikat ovat nimittäin sunnuntaina kohtaavien joukkueiden pelaajien hallussa. Kärkipaikkaa pitää TamU-K:n Tommi Lehtimäki 17 maalillaan ja kakkosena on ParVin Jussi Länsimaa 14 maalillaan. Lisäksi maalipörssin kärkipäässä keikkuvat TamU-K:n Veli-Pekka Franssila ja Mika Kytöviita 8 maalillaan sekä ParVin 7 maalin miehet Mikko Kalervo ja Eppu Kallio. Varsinkin ParVissa eri pelaajat ovat tehneet maaleja muutoinkin laajalla rintamalla, mutta neljäntenä parolalaisena nimeltä mainittakoon kesäkuussa joukkueeseen siirtynyt keskikenttäpelaaja Esa Mattila, joka pelasi FC Hämeenlinnan riveissä TamUa vastaan viimeksi 2000-luvun alkupuolella.

Osansa sunnuntain ottelun ratkaisuissa voi näytellä alasarjoille tyypillisesti pelaajatilanne. Parolalaiset hakivat viime viikonloppuna FC Teivolta täydet vieraspisteet kakkosjoukkueen pelaajilla täydennetyllä joukkueella, mutta luonnollisestikaan sunnuntain tilanteesta ei ole tietoja tihkunut. Myös TamU-K:n päävalmentaja Mika Suonsyrjä on vaitonainen sunnuntain kokoonpanon suhteen. Se toki on tiedossa, että toppari Markus Halme kärsii edelleen VaKP-ottelun suoran punaisen myötä saamaansa kahden ottelun pelikieltoa.

Vaikka molemmissa joukkueissa on yksittäisiä pelaajia, joiden panos voi olla ratkaiseva ottelun tuloksen kannalta, todennäköisempi ratkaisu ottelulle on siinä, kumpi joukkueista onnistuu rakentamaan paremman pelisuunnitelman ja taktiikan. ”Parolassa on varmasti tutustuttu meidän pelaamiseemme, mutta me olemme myös tutustuneet heidän pelaamiseensa ja meillä on selkeä visio heidän vahvuuksistaan ja heikkouksistaan”, päävalmentaja Suonsyrjä kertoo ja kiteyttää tilanteen osuvasti: ”Oikeastaan kaikki on kutkuttavasti 50/50 ottelun alla.”

Vaikka tasapelikin pitäisi nousutavoitteen toteutumisen Sinipaitojen omissa käsissä, tätä vaihtoehtoa ei päävalmentaja Mika Suonsyrjän mukaan joukkueen sisällä mietitä. ”Me haemme jokaisesta pelistä kolmea pistettä. Tämä ei ole mikään poikkeus”, Suonsyrjä linjaa. ”Marginaalit vain ovat pienemmät kun kentällä on kaksi laatujoukkuetta.”

Oma osansa ottelun kulkuun voi myös olla kotiyleisön kannustuksella ja vastustajalle luomalla paineella. Myös Suonsyrjä ottaa ottaa esiin kannattajien merkityksen: ”Joukkue kaipaa nyt jokaisen jäsenensä panosta ja kannattajiemme horjumatonta tukea. Täytetään Pyynikki ja tehdään tästä ikimuistoinen ilta Tamulaisen jalkapallon parissa!”

Pyynikille onkin pomminvarmasti tulossa kauden suurin yleisömäärä, eikä olisi suuri yllätys jos viimevuotisen kärkiottelun yleisömäärä 302 katsojaakin ylittyisi. Ottelun verrattain varhaisesta alkamisajasta huolimatta kannattajaryhmä Sinikaarti kokoontuu Pyynikintorilla sijaitsevassa paikallisravintolassa jo kaksi tuntia ennen ottelun alkua klo 11, ja tiedossa on lyhyt mutta äänekäs marssi stadionille.

Perillä stadionilla yleisöä palvelee TamU-K:n oma makkaragrilli, jolta on kuuman kisakyrsän lisäksi saatavilla ravintola 4 Vuodenajan makkarapiiraita. Etäkannattajia puolestaan palvelee suora nettistreami tutussa osoitteessa tamu-k.com/live. Selostuskoppiin astelee tuttuun tapaan ainakin Antti Pettinen, mutta myös muita sinivihreitä ääniä kuultaneen lähetyksessä. Lisäksi twitterseuranta palvelee niitä joilla ei kaista riitä videokuvaan.

Ottelu pelataan siis Pyynikin urheilukentällä tulevana sunnuntaina 16.8. klo 13 alkaen. Vastaavia alasarjajalkapallon herkkupaloja on harvoin tarjolla, joten tähän matsiin kannattaa kutsua mukaan kaikki kaverit. Tehdään Pyynikistä sellainen hornankattila, josta ei ole vietävissä Parolaan yhtään mitään.