Nelosen kärkikamppailu päättyi ratkaisemattomana 1–1 (1–0)

Nelosen kärkikamppailua seurasi kauden ennätysyleisö 411 katsojaa
Nelosen kärkikamppailua seurasi kauden ennätysyleisö 411 katsojaa

TamU-K – ParVi 1–1 (1–0)
12 min Lauri Savolainen 1–0
72 min Tomi Uusitorppa 1–1

Varoitukset:
22 min Mika Kytöviita, TamU-K
28 min Ilkka Korvanen, TamU-K
56 min Jarkko Riihimäki, ParVi
59 min Henrik Salminen, ParVi
60 min Aleksi Latvanen, ParVi

Ulosajot:

Tähdet:
*** Tuomas Savinainen
** Roope Hakulinen
* Lauri Savolainen

Yleisöä:
411

Kooste:

Nelosen kärkikamppailusta muodostui juuri sellainen vähämaalien vääntö, jollaisia kahden laadukkaan joukkueen kohtaamiset Pyynikillä usein ovat. Yli 400 katsojaa sai nauttia korkeatasoisesta jalkapallosta ja ainutlaatuisesta tunnelmasta, kun Tampereen Nelosen kaksi ehdottomasti parasta joukkuetta taistelivat pisteistä liki parhailla miehistöillään. Maaleja nähtiin vain kaksi, ja näin pisteet tasattiin maalein 1–1 (1–0). Tuloksen myötä TamU-K säilytti sarjan kärkipaikan, mutta ero kakkosena kärkkyvään ParViin on edelleen vaivainen yksi piste. Molempien joukkueiden tavoite loppukaudelle on näin ollen selvä: jäljellä olevat kuusi sarjaottelua pitää pelata pistemenetyksittä, jotta nousu Kolmoseen voi toteutua.

Aki Alanne taistelee hyökkäyspään kulmalipulla
Aki Alanne taistelee hyökkäyspään kulmalipulla

Ottelun alku pelattiin Sinipaitojen hallinnassa. Hyökkäyksiä pyrittiin pelaamaan laitojen kautta, ja molemmat laitapuolustajat Tuomas Savinainen ja Aki Alanne nousivat hanakasti tukemaan laitahyökkääjinä pelanneita Jacin Dakkakia ja Mika Kytöviitaa. Muutamia vaarallisia keskityspaikkoja saatiinkin rakennettua, mutta tuloksena oli lähinnä muutama kulmapotku. Näistä yhdessä Veli-Pekka Franssilalle rakennettiin mainio vetopaikka, mutta tukijalka ei aivan osunut kohdalleen, ja näin laukaus nousi karkeasti yli maalin.

ParVin maalivahti Ville Kalervo nappaa pallon haltuunsa
ParVin maalivahti Ville Kalervo nappaa pallon haltuunsa

Vierailijat pitivät palloa paljon Sinipaitoja vähemmän, mutta pääsivät pariin otteeseen vaarallisesti boksiin. Yksi alkuminuuttien vaarallisimman näköisistä paikoista syntyi kun Roope Hakulisen epäonnistunut avaus päätyi suoraan Aleksi Latvasen jalkaan, ja tämä murtautui vetopaikkaan. Laukaus nousi kuitenkin korkealle ja päätyi kauas Pyynikin aitaan.

Johtomaalin synty: Tommi Lehtimäki keskittää...
Johtomaalin synty: Tommi Lehtimäki keskittää…

... Lauri Savolainen syöksyy palloon...
… Lauri Savolainen syöksyy palloon…

... ja tuikkaa sen maaliin
… ja tuikkaa sen maaliin

Kotijoukkueen avausmaali syntyi mainion laitapelin tuloksena. Maalivahti Hakulinen avasi pitkällä heitolla Jacin Dakkakille, joka spurttasi Tommi Lehtimäen kanssa pelaamansa seinän turvin aina puolustuslinjaan asti. Laitapuolustaja sai kuitenkin katkaistua Dakkakin nousun ja pelasi pallon laidasta yli. Tämän jälkeen ParVin puolustus nukahti täydellisesti. Tuomas Savinainen heitti pallon nopeasti peliin Tommi Lehtimäen tehtyä aloitteen, jota yksikään puolustaja ei lähtenyt seuraamaan. Keskitys päätyrajalta löysi maalille rynnänneen Lauri Savolaisen, joka tuikkasi lukemiksi 1–0.

Johtomaalin juhlat: Lauri Savolainen nousee ylös...
Johtomaalin juhlat: Lauri Savolainen nousee ylös…

... ja ottaa Tommi Lehtimäen syleilyynsä
… ja ottaa Tommi Lehtimäen syleilyynsä

Samalla kannattajat juhlivat katsomossa
Samalla kannattajat juhlivat katsomossa

Maalin jälkeen peli aaltoili päädystä toiseen, ja ParVi alkoi päästä paremmin ja paremmin peliin mukaan. Toki myöskään 2–0 maali ei ollut kaukana. Yksi parhaista paikoista oli Otto Pitkäsen antama vapari, joka oli löytää Lauri Savolaisen pään vapaassa paikassa boksissa. Myös Jacin Dakkaki oli lähellä pelata Tommi Lehtimäen maalintekopaikkaan murtauduttuaan väkisin boksiin, mutta tilanteessa tuomittiin kovan molemminpuolisen repimisen jälkeen vapaapotku ParVille.

ParVin vaarallisimman näköiset paikat syntyivät erikoistilanteista. Kaikkein vaarallisin oli vasemmalta annettu kulmapotku, joka löysi Jarkko Riihimäen vapaana boksin taka-alueelta. Laukaus jäi kuitenkin sen verran heppoiseksi, että Roope Hakulisella oli helppo työ poimia pallo syliinsä tolpan vierestä.

Mika Kytöviita laukoo tulisesti
Mika Kytöviita laukoo tulisesti

Tommi Lehtimäki ei aivan ehdi palloon ennen maalivahtia
Tommi Lehtimäki ei aivan ehdi palloon ennen maalivahtia

Pallonhallinan tasoittuminen avasi toisaalta Sinipaidoille vastahyökkäysmahdollisuuksia. Puolen tunnin pelin jälkeen palloa päästiin kahdesti tuomaan oikeaa laitaa pitkin ylös siten, että keskellä olisi ollut vapaana pelaaja keskityspaikassa. Ensin Mika Kytöviidalta jäi huomaamatta Lauri Savolaisen terävä nousu keskellä, ja veto kapeasta sektorista viuhui ohi maalin. Sitten Savolainen itse nousi pallon kanssa, ja ajautui ahtaaseen paikkaan näkemättä toisella laidalla vapaana noussutta Jacin Dakkakia.

Aleksi Latvanen sijoittaa pallon ylähirteen maalivahti Roope Hakulisen haroessa tyhjää
Aleksi Latvanen sijoittaa pallon ylähirteen maalivahti Roope Hakulisen haroessa tyhjää

Kaikkein lähimpänä maalia ParVi oli ensimmäisellä jaksolla, kun tällä kaudella Nelosessa jo 14 maalia tehnyttä Jussi Länsimaata rikottiin boksin rajan tuntumassa. Tuloksena oli vapaapotku keskeltä 17 metristä. Aleksi Latvasen juonikas nosto osoitti että läheltä vapaapotkua ei aina tarvitse ampua voimalla, mutta Sinipaitojen onneksi pallo pysähtyi ylärimaan.

ParVi hyökkää täpötäyden katsomon edessä
ParVi hyökkää täpötäyden katsomon edessä

Kun ensimmäisen jakson viimeisellä kympillä ei enempää varsinaisia maalintekopaikkoja nähty, lähdettiin taukomakkaroita mutustelemaan kotijoukkueen 1–0-johdossa.

Toista puoliaikaa oli pelattu vain reilu minuutti, kun ParVin keskikentän pohjalla ottelussa pelannut Tomi Uusitorppa pelasi pitkällä syötöllä Aleksi Latvasen puolittan läpi. Toppari Ilkka Korvanen sai Latvasen sen verran kiinni että tämä oli pakotettu laukomaan kuudentoista rajalta, mutta silti Roope Hakulinen sai venyä parhaimpaansa saadakseen torjuttua pallon alakulmasta. Pian tämän jälkeen myös rajusti töitä molempiin suuntiin koko ottelun ajan tehnyt Eppu Kallio oli avoimessa paikassa boksissa, mutta vastaan tulleen maalivahti Hakulisen ylittänyt nosto livahti tolpan vierestä niukasti ohi maalin.

Veli-Pekka Franssila taistelee pallosta Eppu Kallion kanssa
Veli-Pekka Franssila taistelee pallosta Eppu Kallion kanssa

Sinipaitojen ensimmäinen varsinainen maalintekopaikka syntyi kun toista jaksoa oli pelattu reilu kymmenen minuuttia. Jarkko Riihimäki rikkoi keltaisen kortin arvoisesti rangaistusalueelle murtautumassa ollutta Veli-Pekka Franssilaa. Franssila asettui laukomaan vaparia itse, mutta laukaukseen ei tullut riiittävästi kierrettä vaan se suuntautui niukasti ohi maalin. Viitisen minuuttia myöhemmin Mika Kytöviita pääsi koittamaan vaparia boksin vasemmalta kulmalta, mutta maalivahti Ville Kalervo torjui painavan laukauksen.

Mika Kytöviita valmistautuu vapaapotkuun
Mika Kytöviita valmistautuu vapaapotkuun

Toisen jakson edetessä paine Sinipaitojen maalilla kasvoi pikku hiljaa, mutta myös toisessa päässä nähtiin muutamia tilanteita. Yksi parhaista avautui noin 70 minuutin kohdalla Tommi Lehtimäelle, joka kärkkyi taka-alueella Mika Kytöviidan pitkää sivurajaheittoa. Pallo kimposikin Lehtimäelle ParVi-puolustajan päästä, mutta toinen puolustaja ehti peittämään laukauksen.

Tasoitusmaalin syntyi pian Lehtimäen tilanteen jälkeen. Roope Hakulinen joutui nyrkkeilemään sinänsä melko vaarattoman näköisen keskityspallon yli päätyrajasta, ja seuranneesta kulmapotkusta kehkeytyi murheellinen flipperipallo, jonka Tomi Uusitorppa survoi lopulta maalin perukoille. Moni Sinipaita jäi tilanteen jälkeen harmittelemaan omaa ratkaisuaan, sillä moni heistä oli lähellä palloa mutta ei päässyt siihen kiinni. Esimerkiksi tolppamiehenä ollut kapteeni Otto Pitkänen olisi saattanut ehtiä palloon jos olisi jättänyt tolppansa. Jälkiviisastelu on kuitenkin sekä helppoa että turhaa.

Ville Kalervo torjuu
Ville Kalervo torjuu

Maalin jälkeen TamU-K vaihtoi molemmat laiturit, kun Mika Kytöviita ja Jacin Dakkaki tulivat vaihtoon, ja Severi Hiltunen skeä Jonathan Makueno tulivat kentälle. Makueno antoikin heti kentälle tultuaan oivallisen keskityksen Franssilalle boksiin, mutta tämä ei päässyt kunnolla pallon päälle ja pusku suuntautui karkeasti yli maalin. Puskupaikan lisäksi Franssila pääsi yrittämään vapaapotkusta keskeltä 18 metristä, mutta veto suuntautui selvästi ohi ja maalivahti Ville Kalervokin oli hyvin mukana vedossa.

Severi Hiltunen laukoo ratkaisupaikassa ohi
Severi Hiltunen laukoo ratkaisupaikassa ohi

Ottelun 83. minuutilla sankarin viitta oli tarjolla nuorelle Severi Hiltuselle. Tilanne lähti liikkeelle Veli-Pekka Franssilan noususta ja hankalasta sisäänpäin kiertäneestä laukauksesta, jonka karoille Hiltunen pääsi. Hiltunen otti pallon hyvin haltuun vasemmalla jalallaan, mutta oikean jalan laukaus suuntautui epäpuhtaan kosketuksen jälkeen ohi maalin takatolpan. Hiltunen oli kentälle tultuaan muutenkin pirteä, ja toi nopeana pelaajan uuden uhan oikealle laidalle.

Tommi Lehtimäki taistelee pallosta boksissa
Tommi Lehtimäki taistelee pallosta boksissa

Myös toisessa päässä oli toki vaaralliset paikkansa. Näistä ehkä vaarallisin oli Jarkko Riihimäen terävä kaukolaukaus, jonka Roope Hakulinen nyrkkeili varmasti päätyrajasta yli. Ottelun loppuminuuteilla ParVi painoi päälle herkeämättä, ja Sinipaidoille oli vaikeuksia saada palloa minkäänlaiseen kontrolliin. Laukauksia maalia kohti ei kuitenkaan enää nähty, vaikka maali kliseisesti ilmaistuna roikkui ilmassa. Näin ottelu päättyi tasalukemiin 1–1 (1–0).

Myös katsomon aurinkoisella puolella oli runsaasti yleisöä
Myös katsomon aurinkoisella puolella oli runsaasti yleisöä

Päätösvihellyksen jälkeen kummankin joukkueen valmennusjohdon elekieli kertoi pettymyksestä tulokseen. Molemmissa leireissä varmasti koettiin, että oli juuri hävitty kaksi pistettä, ja molemmat näkemykset ovat aivan perustellut. TamU-K johti ottelua pitkään, ja tasoitusmaali tuli hiukan halvalla tavalla puolustuksen pitäessä muutoin paineen allakin hyvin. Toisaalta ParVi hallitsi pelitapahtumia tasoitusmaalin jälkeen, ja tekemättä jäänyt voittomaali varmasti kaihersi mieltä. On tosin todettava, että myös Sinopaidoilla oli omat paikkansa tehdä voittomaali. Kaiken kaikkiaan tasapeli olikin varsin oikeutettu tulos.

Päävalmentaja Mika Suonsyrjä näki ottelun kaksijakoisena, ja piti Sinipaitojen esitystä ensimmäisellä jaksolla hyvänä: ”Aloitimme ottelun erittäin hyvin ja terävästi ja hallitsimme tapahtumia. Aikaisen johto-osuman jälkeen hieman jouduimme kompensoimaan kaverin kokoetua pelaamalla totuttua passiivisemmin, mutta avausjakso oli kokonaisuudessaan hyvää tekemistä.”

Toisen jakson päävalmentaja näki enemmänkin puolustustaisteluna, vaikka Sinipaidoilla toki oli omat maalipaikkansa: ”Toisella jaksolla maalipaikat jäivät totutusti kärkikamppailussa vähiin, mutta Parvi painoi päälle ja ansaitsi tasoituksensa. Me puolustimme johtoa niin tunnollisesti, että hyökkäyspeli ei toiminut pakan valuttua liian alas kerta toisensa jälkeen.”

Jos päävalmentaja oli pettynyt tulokseen, ei hän sitä ainakaan myöntänyt: ”Hyvä taistelu meiltä ja me jatkamme kohti tulevaa tilanne omissa käsissämme. Me ja ParVi olemme molemmat liian hyviä Neloseen. Toivon vilpittömästi molemmille nousua”, Suonsyrjä päättää.

Seuraavan kerran TamU-K pelaa jo tulevana torstaina 20.8. klo 19.15, kun vanha tuttu Nekalan Pallo isännöi Sinipaitoja Kaukajärvellä. Asetelmat otteluun ja koko loppukaudelle ovat selvät: pistemenetyksiin ei ole varaa, jotta Sinipaidat säilyttävät sarjan kärkipaikan ja varmistavat nousun Kolmoseen. Edessä on siis jännityksen täyteinen syksy.

TamU-K:
#3 Savinainen Tuomas
#4 Lehtimäki Tommi
#6 Franssila Veli-Pekka
#7 Alanne Aki
#10 Keränen Jonne
#15 Dakkaki Jacin -> #31 Makueno Jonathan, 73 min
#17 Hakulinen Roope
#18 Pitkänen Otto
#19 Savolainen Lauri -> #11 Saarinen Niko, 61 min
#20 Korvanen Ilkka
#26 Kytöviita Mika -> #5 Hiltunen Severi, 72 min

#1 Heltonen Kalle
#9 Kanto Juho
#16 Ihalainen Jukka

ParVi:
#2 Latvanen Aleksi
#10 Länsimaa Jussi -> #8 Nirkko Jesse, 81 min
#13 Kalervo Ville
#14 Riihimäki Jarkko
#19 Kalervo Mikko
#20 Mattila Esa
#24 Peltoniemi Toivo
#25 Kallio Eppu
#30 Salminen Henrik
#36 Ojala Otto
#40 Uusitorppa Tomi -> #26 Mikkonen Niko, 81 min

#16 Koivuniemi Atte
#27 Nirkko Jere
#35 Rantanen Ossi
#38 Järvinen Jesse
#88 Järvinen Jukka