Mika Suonsyrjä tuo johtajuutta kentälle

Mika Suonsyrjä

TamU-K ilmoitti huhtikuussa Virelän turnauksen jälkeen tehneensä pelaajasopimuksen kokeneen Mika Suonsyrjän, 35, kanssa. Siirto tuli monelle todellisena yllätyksenä, sillä olihan Suonsyrjä edustanut FC Melodya seitsemän kauden ajan ja suunnitteli jo viettävänsä uransa viimeiset pelivuodet mustaan pelipaitaan pukeutuen. Kipinä uusiin haasteisiin veti kuitenkin miehen vielä Sinipaitoihin.

”Halusin uuden haasteen seitsemän Melody-vuoden jälkeen. Halusin sellaiseen joukkueeseen, jossa itsellä on mahdollisimman paljon annettavaa ja ihan ex-tempore lähdin TamU-K:n mukaan Virelään. Ensimmäisen lyhyen pelin ensimmäisellä jaksolla tehtiin sopimus, sillä kaikki olivat sitä mieltä että homma toimi. Melodysta kasvoi ja muodostui loistava ystäväporukka ja joukkueen taakse jättäminen oli todella kova paikka. Onneksi kuitenkin löysin rohkeuden lähteä vielä kerran hakemaan uutta haastetta.”

Tulevana sunnuntaina alkava kausi on Suonsyrjälle 17. aikuisten sarjoissa. Peliuransa varrella hän on ollut nostamassa neljää eri joukkuetta sarjatasoa ylöspäin ja korkeimmillaan Suonsyrjä on pelannut miesten kolmosdivisioonaa.

Tulevan kauden sarjatasosta Suonsyrjällä ei ennen viime kautta ollut omakohtaisia kokemuksia, mutta vuosi Kutosen nousutaistelussa korjasi tämän puutteen.

”Kutosta en ennen viime kautta ollut nähnytkään. Huomasin, että se on mainettaan parempi sarja ja varsinkin siistiytynyt paljon. Sikäli ei siis ollut ennakkoluuloja lähteä TamU-K:hon.”

Pitkällä urallaan Suonsyrjä on ehtinyt edustaa montaa eri seuraa ja pelata jokaisella pelipaikalla, valmentamista unohtamatta. Mies menee jopa TamU-legenda Sakke Saarisen edelle pelipaikkojen määrässä, sillä kolmosdivisioonavuosinaan Suonsyrjä pelasi lähinnä maalivahtina.

”Siirryin kentälle selkä- ja olkavaivojen takia. Pelasin tuolloin Loiskeessa kolmosta ja siirryin sitten Loiske2:n pelaajavalmentajaksi neloseen. Siellä pelasin keskikentän keskustassa parin kauden ajan.”.

Suonsyrjälle kaavaillaan tiettyä roolia joukkueessa kuin joukkueessa, mutta:

”Mitä pidempään pelaan joukkueessa, aina huomataan, että voin pelata mitä tahansa paikkaa. Viime kauden aloitin topparina, siirryin laitalinkiksi ja pelasin muutaman pelin kärjessäkin. Kun on taustalla pitkä palloiluhistoria, niin näissä sarjoissa voi pelata paikkaa kuin paikkaa.”, muun muassa squashia kansallisella tasolla pelannut Suonsyrjä valottaa ja lisää, ettei itsekään tiedä vielä mikä se paras pelipaikka hänelle lopulta on.

TamU-K pelasi Regions Cupin ottelussa KaVoa vastaan systeemillä, jossa Suonsyrjän rooli oli suojata puolustusta ollen näin niin kutsuttu kolmas toppari.

”Tykkään suojata puolustuslinjaa, mutta se meni jo niin pitkälle, että en edes käynyt hyökkäyskolmanneksella. Näissä sarjoissa se ei kuitenkaan ole ehkä tarpeen. Olen hyvä pystyynjuoksija, joten tulen taustalta mukaan tilanteisiin ja maalintekoon.”

Viime kaudella Mika Suonsyrjä oli yksi Melodyn parhaista maalintekijöistä kahdeksalla osumallaan.

Kentällä Suonsyrjältä odotetaan mahdollisten maalien lisäksi eritoten johtajuutta. Tämän on manageri Antti Pettinen myös hänelle kertonut. Pettinen ja Suonsyrjä tekevät muutenkin tiivistä yhteistyötä joukkueen pelaamisen kehittämiseksi ja jo tällä hetkellä Suonsyrjä vastaa erikoistilanteiden suunnittelusta ja johtaa harjoituksia yhdessä päävalmentajan kanssa.

”Antilla on hirveästi tietoa, mutta myös osa-alueita, jotka ovat hänelle oudompia. Minä sitten paikkaan näitä aukkoja. Mielestäni teemme erinomaista yhteistyötä, mutta nythän se vasta punnitaan siinä,miten näitä asioita saadaan siirrettyä pelaajille. Kokemus auttaa siinä, ettei odota asioiden tapahtuvan sormia napsauttamalla.”

Pitkän uransa aikana Suonsyrjälle on syntynyt melko hyvä kuva alasarjoista. Jos kokeneen kehäketun visioon on luottaminen, voidaan kauden päätteeksi hymyillä.

”Odotan hyvää kautta. Joukkueessa on vähintään samantasoisia yksilöitä kuin viime kaudella Vitoseen nousseessa Melody-nipussa.Ero on siinä, että Melody on pelannut yhdessä monta vuotta, joten tämä prosessi tulee olemaan hitaampi. Emme alkukaudesta varmasti dominoi pelejä, mutta meidän täytyy raapia pisteitä heikommallakin pelillä.Voin toki olla väärässäkin, sillä meillä ei ainoastaan ole taitavia pelaajia, vaan jokainen myös tekee töitä kentällä ja välittää joukkueesta.”

Suonsyrjä analysoi ja jatkaa:

”Sen lupaan kaikille jotka näitä pelejä tulevat seuraamaan, että kertaakaan ei sinipaitainen joukkue vedä selät suorina ja löntystele kentällä, sillä tiedän että siellä on ainakin yksi mies joka vetää kovaa ja sen miehen esimerkki viimeistään vetää muutkin mukaansa!”

TamU-K:lle tämä kevät on ollut uusi alku ja sitä samaa se on Mika Suonsyrjälle.

”Kun tulin kotiin Virelästä, vaimo sanoi että silmäni loistavat kuin kymmenen vuotta sitten. On aivan huikea fiilis siitä, että löysin vielä jotain uutta hienoa. Kun ennen matsia katselee keskittyneenä nappisten kärkiä ja sitten nostaa katseensa ja näkee katsomon täynnä lippuja, ei sitä usko jumalauta silmiään. KaVo-ottelussa sain puujalan kymmenen minuutin kohdalla. Vähän aikaa makasin nurmen pinnalla ja ajattelin, että tänään ei voi jäädä tästä pelistä pois. Hammasta purren takaisin ja kun katsomosta huudetaan ”hyökkäykseen!”, alkoi jalka nousta minulla ja aika monella muullakin!”

Vaikka takana on vasta pari harjoitusottelua ja Regions Cupin ottelu, voi Mika Suonsyrjästä aistia, että hän on löytänyt hyvään seuraan.

”En odottanut, että näin nopeasti pääsen mukaan vaikka olenkin monessa seurassa pelannut ja ihmisten kanssa pärjännyt. Tässä klikkasi kaikki kohdilleen heti!”