Mika Kytöviidan hattutemppu siivitti Sinipaidat nousukarsintoihin 0-3 (0-1)

Pato – TamU-K 0-3 (0-1)
15 min Mika Kytöviita 0-1
57 min Mika Kytöviita 0-2
66 min Mika Kytöviita 0-3

Varoitukset:
24 min Kari-Matti Hyvönen, Pato
53 min Ilkka Innola, TamU-K
57 min Mika Kytöviita, TamU-K
59 min Otto Pitkänen, TamU-K
82 min Riku Jussila, TamU-K
82 min Lassi Siivonen, Pato

Ulosajot:

Tähdet:
*** Mika Kytöviita
** Jan Irjala
* Otto Pitkänen

TamU-K varmisti paikan Nelosen nousukarsintaottelussa voittamalla Tervakosken Padon vieraissa 0-3 (0-1) vakuuttavan esityksen jälkeen. Pato onnistui koko ottelun aikana rakentamaan vain kourallisen maalintekopaikkoja, mutta toisessa päässä taasen etenkin Mika Kytöviita oli terävänä, ja viimeisteli Sinipaitojen kaikki kolme maalia. Nousukarsintaottelussa vastaan tulee FC Rauma, joka voitti samaan aikaan pelatussa omassa ottelussaan FC Jazzin kakkosjoukkueen. Nousu Kolmoseen ratkaistaan yhdellä ottelulla, joka pelataan Äijänsuon stadionilla ensi viikonloppuna joko lauantaina tai sunnuntaina. Tarkempi ajankohta varmistuu lähipäivinä.

Joukkueet marssivat kentälle
Joukkueet marssivat kentälle

Ottelu oli alusta alkaen Sinipaitojen täydessä hallinnassa, ja jälkeenpäin ajatellen on helppo sanoa, että voittajasta ei missään vaiheessa ollut epäselvyyttä. Hyvällä pelipäällä ollut Jan Riikonen käytti räjähtävää lähtönopeuttaan heti ottelun alussa ja murtautui oikealta päätyrajan tuntumasta boksiin vetopaikkaan jo ottelun kolmannella minuutilla. Laukaus jäi kuitenkin heppoiseksi, ja Pato-maalivahti Sami Niemi poimi pallon helposti talteen.

Kannattajat löysivä hieman tavallisuudesta poikkeavan katsomon
Kannattajat löysivät hieman tavallisuudesta poikkeavan katsomon

Ottelun erikoisin tilanne nähtiin kahdeksannella minuutilla, kun Niemi tuli maaliltaan vastaan kauas yli 20 metriin ja nappasi pallon tyynesti käsiinsä. Varsinaista maalipaikkaa tämä ei Sinipaidoilta vienyt, joten keltainen kortti olisi ollut tilanteessa riittävä tuomio. Ilmeisesti päätuomari oli tilanteesta yhtä hölmistynyt kuin kaikki muutkin, ja tyytyi tuomitsemaan vain vapaapotkun, joka ammuttiin lopulta kauas yli maalin.

Ottelutapahtumia kuvaa hyvin se, että ensimmäisellä vartilla TamU-K sai jopa viisi kulmapotkua, kun taas kotijoukkue Pato ei saanut rakennettua mainittavia hyökkäyksiä. Kaivatun johtomaalin Sinipaidat tekivät juuri kun vartti oli tulossa täyteen. Sinipaitojen maalissa jälleen pelannut Ilkka Innola tuli vastaan ja avasi jalallaan pitkän pallon oikealle laidalle Jan Riikoselle. Samaan aikaan Mika Kytöviita rynnisti boksiin, ja saikin oivan passin Riikoselta. Kytöviidan veto maalin alanurkkaan oli niin laadukas, että maalivahti Niemi ei edes ehtinyt yrittää torjuntaa ennen kuin pallo oli maalissa. Vaikka TamU-K oli hallinnut peliä, avausmaali syntyi nopeasta vastahyökkäyksestä.

Jonne Keränen yrittää maalia, mutta maalivahti torjuu
Jonne Keränen yrittää maalia, mutta maalivahti torjuu

Juuri ennen puolen tunnin täyttymistä Kytöviidalla oli jälleen erinomainen tilaisuus kasvattaa maalisaldoaan. Tilanne lähti jälleen liikkeelle Jan Riikosen laidalta. Keskitys löysi boksista Jonne Keräsen, jonka laukauksen maalivahti torjui jalallaan. Paluupallo pomppasi suoraan Mika Kytöviidalle, jolla olisi ollut tyhjä maali edessään, mutta tällä kertaa herkkyys ei riittänyt nopeassa tilanteessa, ja pallo suuntautui ohi maalin.

Vain hetkeä myöhemmin Keränen oli jälleen maalintekopaikassa. Taistelu korkeasta pallosta maalivahdin kanssa päättyi siihen, että Keränen puski pallon maaliin ja tuomari vihelsi Padolle vaparin. Tilannetta ei isommin protestoitu, mutta sekä katsomossa että Sinipaitojen vaihtopenkillä oltiin sitä mieltä, että maali olisi ollut oikea tuomio. Tilanne oli kostautua heti seuraavasta Padon hyökkäyksestä, jossa keskitys löysi Pato-hyökkääjän vapaana tyhjän maalin edestä. Sinipaitojen onneksi myös kentän toisessa päässä pallo sössittiin avopaikasta ohi maalin.

Ilkka Innola ja Jan Irjala näkevät pallon menevän niukasti ohi maalin
Ilkka Innola ja Jan Irjala näkevät pallon menevän niukasti ohi maalin

Jakson lopulla Sinipaitojen paras maalintekopaikka oli Ville Toivan hieman yllättäen kaukaa laukoma vapaapotku, jonka maalivahti sai torjuttua vain vaivoin kulmapotkuksi. Myös Pato oli lähellä maalia, kun pallo pelattiin näppärällä seinällä keskityspaikkaan vasemmalle laidalle. Pallo löysikin maalin edestä Pato-hyökkääjän, mutta lopulta pallon pomputtelu puolin ja toisin päätyi siihen, että maalivahti Ilkka Innola nappasi pallon käsiinsä.

Näin tauolle siirryttiin Sinipaitojen ansaitussa 0-1 johdossa. Kun tiedossa oli, että tasapelikin riittäisi nousukarsintapaikan varmistamiseen, voitiin taukoa viettää luottavaisissa tunnelmissa.

Toisen jakson ensimmäinen maalintekopaikka osui Padolle kulmatilanteessa, mutta Ilkka Innola pelasti tilanteen torjunnallaan. Raportoijalle jäi hieman epäselväksi, mitä tilanteessa tapahtui, mutta arvatenkin Innolan saama keltainen kortti johtui liiasta avoimuudesta omien mielipiteiden kertomisessa tuomarille.

Mika Kytöviita karkaa maalintekoon
Mika Kytöviita karkaa maalintekoon

Mika Kytöviita tuulettaa maaliaan
Mika Kytöviita tuulettaa maaliaan

Vapauttava toinen maali syntyi ennen kuin toista jaksoa oli pelattu vartti täyteen. Jan Riikosen syöttö vapautti Mika Kytöviidan pystyjuoksuun, ja kun vastassa oli enää maalivahti, sijoitti ”Sonni” pallon varmasti maalin perukoille. Pian tämän jälkeen alkoikin TamU-K:n vaihtoruletti, jossa ensimmäisenä kentältä poistuivat kolmen varoituksen rasittama ja täten pelikieltoriskissä ollut Petri Vadén sekä Jonne Keränen. Tosin kun penkiltä oli laittaa tilalle Andrea Milanti ja Eero Riponiemi, eivät vaihdot tuoneet kompromissia pelaavan kokoonpanon laadun suhteen. Andrea Milanti olikin avopaikassa pian kentälle tulonsa jälkeen, mutta yritys ylittää maalivahti tsipillä jäi maalivahdin hanskoihin.

Jan Riikonen nousee laidallaan
Jan Riikonen nousee laidallaan

Mika Kytöviita karkaan viimeistelemään hattutemppunsa
Mika Kytöviita karkaan viimeistelemään hattutemppunsa

Tässä vaiheessa TamU-K:n voitosta ei ollut enää minkäänlaista epäilyä, mutta varmemmaksi vakuudeksi Mika Kytöviita viimeisteli vielä hattutemppunsa pian tunnin täyttymisen jälkeen. Tällä kertaa läpisyötön antoi Eero Riponiemi, ja Kytöviita tsippasi pallon maalivahdin näppien kautta maaliin. Kytöviidalla oli hetkeä myöhemmin hieman vastaavanlaisessa tilanteessa mahdollisuus tehdä jopa neljäskin maali, mutta sillä kertaa maalivahti onnistui torjumaan. Vain muutamaa hetkeä myöhemmin Kytöviita otettiin vaihtoon, ja näin kauden maalisaldoksi sarjaotteluissa jäi kolmetoista, mikä on yksi enemmän kuin viime kaudella Vitosessa. Kytöviidan tilalle kentälle asteli Eero Sointu, ja samassa tilanteessa myös Jan Riikonen vaihdettiin Risto Niskaseen.

Risto Niskanen keskittää
Risto Niskanen keskittää

”Tulihan siinä muutama maali roiskaistua, se riitti tällä kertaa”, totesi hattutempun tehnyt Kytöviita vaatimattomana ottelun jälkeisenä aamuna. ”Peli-ilme yleisesti oli hyvällä tasolla. Nyt siirretään katseet ensi viikonloppuun ja karsintamatsiin.”

Ottelun loppu olikin lähinnä päätösvihellyksen odottelua. Valmennuskaksikko päästi viimeiseksi 20 minuutiksi vielä Juha Kumaran ja Riku Jussilan kentälle, mutta merkittävin tapahtuma taisi olla Jussilan taktisesta keskialueen rikkeestä ottama keltainen kortti. Ottelun jälkeen kannattajat ja pelaajat juhlivat yhdessä nousukarsintapaikkaa, mutta juhlia tietenkin hillitsi se tosiasia, että kauden varsinainen tavoite eli sarjanousu on vielä saavuttamatta.

Joukkue juhlii voittoa kannattajien kanssa
Joukkue juhlii voittoa kannattajien kanssa

Joukkue juhlii voittoa kannattajien kanssa
Joukkue juhlii voittoa kannattajien kanssa

Nousukarsintaottelu pelataan siis joko ensi lauantaina tai sunnuntaina. TamU-K järjestää nousukarsintaotteluun bussikuljetuksen kannattajilleen. Lisäksi Sinikaarti matkaa epäilemättä tähänkin otteluun omalla bussillaan. Seuraa tiedotusta ja ilmoittaudu mukaan kaikkien aikojen vierasreissulle! ”Raumalla tarvitaan kaikki tuki myös lehtereiltä”, lähettää Mika Kytöviita terveisensä kannattajille.

Markus Silvennoinen nousee kannattajat kentästä erottaneelle aidalle
Markus Silvennoinen nousee kannattajat kentästä erottaneelle aidalle

Nousukarsinta saa tietenkin myös päävalmentaja Mika Suonsyrjän innostumaan: ”Kerrasta poikki pelattava nousukarsinta on käsinkosketeltavan kiimainen ratkaisumalli. Lähdemme FC Rauman kimppuun luottavaisina, mutta nöyrinä. Ennakkosuosikkia otteluun ei löydy. Pienet asiat ratkaisevat nousijan.”

Luottamusta lisää hyvä esitys edellisessä ottelussa. ”Pelasimme Patoa vastaan parhaan pelimme aikoihin. Tasapaino hyökkäämisen ja puolustamisen välillä säilyi mukavasti. Rajoitimme vastustajan muutamaan hassuun tilanteeseen ja loimme itse riittävät paikat voittoon”, toteaa Suonsyrjä. ”Puolustuslinja pelasi kokonaisuudessaan erittäin hyvän ottelun. Hyökkäyspäässä herrat Riikonen ja Kytöviita kantoivat tulosvastuun.”

Pato:
#2 Heino Ville -> #13 Kuikka Martti, 69 min
#7 Lönni Sauli
#9 Linna Mikko
#10 Kupiainen Timo
#14 Hyvönen Kari-Matti
#17 Pullinen Dani
#18 Leppänen Mikko -> #22 Nokkala Kari, 62 min
#20 Punkari Janne
#21 Ahlholm Roope -> #15 Lehtola Elias, 75 min
#23 Siivonen Lassi
#30 Niemi Sami

#X Sillasto Pietari
#8 Norrena Niklas
#16 Karja Kaius
#25 Aaltonen Jouni

TamU-K:
#1 Innola Ilkka
#8 Vadén Petri -> #22 Milanti Andrea, 59 min
#10 Keränen Jonne -> #9 Riponiemi Eero, 59 min
#11 Savinainen Tuomas
#16 Silvennoinen Markus
#18 Pitkänen Otto
#20 Irjala Jan
#25 Riikonen Jan -> #13 Niskanen Risto, 69 min
#26 Kytöviita Mika -> #19 Sointu Eero, 69 min
#28 Toiva Ville -> #4 Kumara Juha, 75 min
#29 Airesto Osku -> #23 Jussila Riku, 75 min

#15 Hiltunen Severi