Kun ikuisesta Palloveikosta tuli Sinipaita – pelaajaesittelyssä Otto Pitkänen

Otto Pitkänen

Nelivuotiaana palloilun aloittaneen Otto Pitkäsen seurat ennen tätä kautta on helppo kirjata, sillä Otto on pelannut koko aiemman uransa Tampereen Pallo-Veikoissa.

”Aloitin Tesoman kaupunginosajoukkueessa, josta vaihdoin Tesomajärven kaupunginosajoukkueeseen. Sieltä sitten siirryin seuran ikäkausijoukkueeseen, kun ne alkoivat jossain kymmenen ikävuoden paikkeilla.”

Tarkoitus oli pysyä yhden seuran miehenä loppuun asti, sillä juniorivuosien jälkeen matka jatkui TPV/2 mukana. Toisin kuitenkin kävi.

”Vielä viime kauden lopulla olin sitä mieltä, että niin kauan kuin pelaan ja jalat kestävät mennään saman seuran väreissä. Loppukausi meni sitten niin kuin meni ja kun Joonaskin [Kupiainen] sitten vaihtoi seuraa alkoi muutos konkretisoitua. TPV:ssä homma ei oikein enään toiminut ja seura hoiti asiotaan huonosti. Joonas oli sitten puhunut minusta valmentajalle [Mika Suonsyrjä], joka sitten soitti ja kertoi seuran toiminnasta. Halusin käydä vielä muutamat ”Palloveikkojen” reenit ja katsoa mihin siellä tilanne etenee, mutta kun tilanne ei siellä muuttunut kirjoitin Tamu-K:n kanssa sopimuksen tammikuun lopulla”, muistelee Pitkänen.

Monet uusista pelaajista ovat kuulleet jo ennalta TamU-K:n toiminnasta tai jopa seuranneet seuran otteita viime kaudella. Otto Pitkäselle koko seura oli kuitenkin täysi mysteeri.

”En tiennyt seurasta oikeastaan mitään. Jotenkin ajattelin tässä olevan jotain jäänteitä vanhasta Tampere Unitedista. Sitten tuossa kaverit alkoivat kertomaan, että peleissä käy paljon katsojia ja katsomossa on kova meteli”, kertoo Otto ennakkotietojaan seurasta.

Sinipaidoissa pelaa paljon Oton entisiä pelikavereita, joista osan kanssa yhteinen matka on jo huomattavan mittainen.

”Kupiaisen Joonaksen ja Kurjasen Oton kanssa olen pelannut pikkupojasta saakka. Seuraan tullessani täällä oli jo mukana lisäksi Petri Vaden ja Timo Kauppinen, joiden jälkeen porukkaan on liittynyt vielä Kalle Heltonen, Mika Kytöviita, Osku Airesto ja Jesse Kupiainen, luettelee Otto mittavaa ennalta tuntemiensa pelikavereiden listaansa.

Haastatteluhetkellä Otto Pitkänen on ollut Sinipaidoissa puolisen vuotta. Minkälaisia ajatuksia Jari Litmasta nuorempana esikuvanaan pitäneellä Otolla seurassa mukana toimiminen on herättänyt.

”Nyt on pakko vähän hehkuttaa. On tämä niin mahtava porukka. Vaikka olen monenlaisissa porukoissa pelannut ja hyvää joukkuehenkeä ennenkin kokenut on pakko sanoa, ettei
vastaavaa ole koskaan ennen tullut koettua”
, myhäilee Pitkänen. ”Yleensä tappioiden hetkellä alkaa porukan syöminen sisältä, mutta me olemme olleet vain yhtenäisempiä joukkueena.”

Otto Pitkänen harhauttaa!
Otto Pitkänen huiputtaa HST-puolustajaa

TamU-K:n peleissä yksi tärkeä ja erittäin olennainen osa on alasarjoihin muhkeat yleisömäärät ja upeasti joukkuetta tukeva Sinikaarti.

”Hienoa tuollaisten yleisöjen edessä pelaaminen on, sillä en aiemmin ole pelannut kuin kerran edes lähes vastaavalle yleisömäärälle, kun pelasin TPV:n edustusjoukkueen pelissä Vaajakoskella. Vastaavaa meteliä ja kannustusta ei monesta paikasta löydy ja ainakin itselleni se antaa uutta intoa ja halua onnistua pelissä.”

Yksi asia, joka nousee pelimatkoilla esiin usein on Oton pitkä loukkaantumishistoria. Tälläkin kaudella listaa on jatkettu mm. polvitähystyksellä.

”Kyllä osa tulee kovasta ja kuluttavasta pelityylistä, mutta on vikaa ollut myös valmistautumisissa ja palautumisessa. Yhdellä kaudella etureisi meni kolmesti ja takareisi kaksi kertaa ja koko kaudella pelasin pätkissä kahden ottelun verran. Reisien jälkeen alkoivat menemään nilkat ja tällä kertaa sitten polvi, mutta tästä viimeisimmästä selvisin onneksi vähällä”, kertaa Pitkänen loukkaantumishistoriaansa.

Laitapuolustajien jatkuva putoaminen pois kokoonpanosta on joissain puheissa käännetty päävalmentajan salajuoneksi saada itselleen lisää peliaikaa.

”Mistä sen tietää vaikka siinä perääkin olisi, mutta totta puhuen on vain hyvä että meillä riittää reserviä ja ihan vakuuttavastihan Mika on pelannut”, nauraa Otto ja antaa tunnustusta valmentajalle.

Harjoituskaudella Otto pelasi paljon keskuspuolustuksessa, mutta kaudella pelipaikka on löytynyt laitapuolustajan tontilta. Mistä löytyy sitten se eniten itseä miellyttävä pelipaikka.

”Olen aina ajatellut olevani parempi keskuspuolustajana, mutta tällä kaudella paikka on usein löytynyt laidalta. Pelit laitapuolustajana ovat nyt sujuneet hyvin ja pelaamisessa on hivenen
enemmän vapautta kuin keskuspuolustajana. Ehkä se on kuitenkin päivästä kiinni kumpi sopii itselleni paremmin, mutta nyt keskelle ei ole mitään asiaa kun Tinke (Timo Kauppinen) ja Vassu (Juha Kumara) pelaavat niin hyvin.”

Hyppy Kolmosesta Vitoseen on suuri ja lähtökohtaisesti odotukset uuden seuran suhteen eivät hiponeet korkeuksia, mutta mielikuva on muuttunut parempaan suuntaan.

”Pelkäsin pahaa, mutta heti ensimmäisissä harjoituksissa ylitettiin odotukseni. Varsinkin vauhti ja taitotaso yllättivät positiivisesti ja mikä tärkeintä jokainen laittoi itsensä likoon. Ja kun puhutaan pelillisistä asioista on meillä selvät suunnitelmat kuinka pelata ja me nimenomaan pelaamme emmekä vain roiski palloa kuten osa porukoista tekee”, kehuu Pitkänen joukkueen tekemistä.

”Suurimmat erot näiden sarjojen välillä ovat pelikovuudessa ja pelitemmossa. Lisäksi Kolmosessa kuntopuolen pitää olla parempi, sillä peleissä ei ole edestakaisia vaihtoja.”

Perinteiseen tapaan myös Otto Pitkänen on saanut valita muutaman pelaajan, joita nostaa esiin joukkueesta. Valinta on vaikea laadukkaasta ryhmästä.

”Vassu on ollut todella hyvä. Vassu pelaa erittäin kovaa ja tykkään hänen pelityylistään. Toiseksi valinnaksi nostan kaikki pelaajat ja kannattajat. Olemme yhdessä todella vahvoja.”