Kevätkierros päättyi murskavoittoon 1–7 (0–2) FC Teivosta

FC Teivo – TamU-K 1–7 (0–2)
41 min Veli-Plekka Franssila 0-1
43 min Veli-Pekka Franssila 0-2
55 min Tommi Lehtimäki 0–3 (rp)
66 min Vesa Suonsyrjä 0–4
75 min Mika Kytöviita 0–5
84 min Veli-Pekka Franssila 0–6
86 min Lauri Helin 1–6
88 min Jacin Dakkaki 1–7

Varoitukset:

Ulosajot:

Tähdet:
*** Veli-Pekka Franssila
** Tuomas Savinainen
* Jonne Keränen

TamU-K otti lauantai-iltapäivällä murskavoiton FC Teivosta paahteisella Räikän nurmella. Ottelu eteni alusta alkaen Sinipaitojen hallinnassa, mutta hanat avannutta avausmaalia saatiin silti odottaa aina ensimmäisen jakson lopulle asti. Tämän jälkeen ottelun voittajasta ei ollutkaan mitään epäselvyyttä. FC Teivo ei kuitenkaan ollut ollenkaan niin heikko vastus kuin mitä numerot osoittavat. Se joutui tyytymään vastaiskuihin, mutta puolusti hyvin ja teki maalinteon vaikeaksi ensimmäisellä jaksolla. Jos jokin Teivon harvoista vastaiskuista olisi johtanut maaliin, olisi pelistä voinut muodostua hyvinkin vaikea.

Severi Hiltunen pääsi jälleen avauskokoonpanoon
Severi Hiltunen pääsi jälleen avauskokoonpanoon

Sinipaitojen kokoonpanoon oli jälleen tullut suuria muutoksia edellisestä pelistä. Ehkä merkittävin oli kapteeni Otto Pitkäsen poissaolo työkomennuksen johdosta, ja näin kentällä nähtiin jälleen uusi topparipari. Markus Halme – Juho Kanto onkin jo kahdeksas topparipari avauskokoonpanossa tällä kaudella. Topparina avauskokoonpanossa on pelannut kahdeksan eri miestä, ja vain parilla Otto Pitkänen – Ilkka Korvanen on allaan useampi kuin yksi ottelu. Muista kokoonpanomuutoksista todettakoon Niko Saarisen poissaolo ja Jukka Ihalaisen nousu avauskokoonpanoon sekä Jussi Siltasen peluutus maalissa useimmat pelit pelannen Roope Hakulisen jäätyä vaihtopenkille.

Ottelun ensimmäinen vartti pelattiin käytännössä yhtä maalia, mutta TamU-K ei painostuksesta huolimatta saanut vetoja maalia kohti. Lähimpänä oli Veli-Pekka Franssila, joka pääsi laukomaan boksista Aki Alanteen kulmaplipun läheltä antaman vaparin jälkitilanteessa. Pallo pomppasi kuitenkin puolustuksen kautta yli päädystä. Lukuiset kulmapotkut sävyttivätkin koko ensimmäistä jaksoa, mutta vaikka osa niistä näytti vaarallisilta, varsinaisia maalipaikkoja ei syntynyt.

Severi Hiltunen laukoo, mutta pallo nousee yli maalin
Severi Hiltunen laukoo, mutta pallo nousee yli maalin

Yksi Teivon parhaista paikoista tuli Juuso Olanterälle, joka pääsi murtautumaan vetopaikkaan oikealta laidalta. Matala veto viuhui kuitenkin niukasti takatolpan ohi. Heti perään Severi Hiltunen pääsi nousemaan vasenta laitaa vetopaikkaan, mutta hänen laukauksensa nousi melko reilusti yli maalin.

Puolen tunnin kohdalla Nelosen peliksi varsin runsaslukuinen yleisö sai huokailla kun Jonne Keränen, Aki Alanne ja Veli-Pekka Franssila syöttelivät nätisti boksin vasemman rajan tuntumasssa. Vetopaikkaa haettiin lopulta Franssilalle boksissa, mutta teivolaispuolusuts pääsi katkaisemaan viimeisen syötön. Kymmenisen minuuttia myöhemmin maali oli hyvin lähellä toisessa päässä, kun Teivo pelasi kulmapotkun vetopaikkaan kuudentoista rajan taakse. Vain takatolppaa vartioineen laitapuolustaja Markku Rantasen jalka pelasti jo varmalta näyttäneen maalin.

Jonne Keränen kantoi kapteenin nauhaa
Jonne Keränen kantoi kapteenin nauhaa

Hetkeä myöhemmin verkko vihdoin heilui toisessa päässä. Teivon puolustuslinja oli pelannut koko ottelun ajan ylhäällä, ja lopulta Jonne Keränen näki Veli-Pekka Franssilan lähtevän pystyjuoksuun kaukaa linjan yläpuolelta. Keräsen syöttö näytti jo ensin menevän liian pitkäksi, mutta niin vain ”Vellu” ehti palloon ennen kohti rynnännyttä maalivahti Eetu Paajalaa. Sitten olikin enää jäljellä helppo työ laittaa pallo maaliin ennen kuin apuihin rynnänneet puolustajat ehtivät peittämään laukaisukulman. Luvalla sanoen Teivon linja pelasi jatkuvasti niin ylhäällä, että todennäköisesti valmentaja Mika Kanervakin olisi vanhasta muistista juossut siitä monet kerrat läpi.

Veli-Pekka Franssila ohittaa maalivahdin ja tekee 0–1-maalin
Veli-Pekka Franssila ohittaa maalivahdin ja tekee 0–1-maalin

Sinipaitojen iltapäivä oli täynnä komeita maaleja, mutta yksi komeimmista nähtiin vielä ensimmäisen jakson lopulla. Aki Alanne, Severi Hiltunen ja Veli-Pekka Franssila olivat juonimassa vapaapotkua oikealla kuudentoista rajan takana, ja kaksi ensimmäistä siirsivät pallon Franssilan tykitettäväksi. Komea veto viuhahti maalin yläkulmaan, ja viimeistään tässä vaiheessa ottelu oli ratkennut lopullisesti. Taukoa lähdettiinkin viettämään 0–2-lukemissa.

Helle pakotti joukkueen hakemaan tauolla varjoisan paikan
Helle pakotti joukkueen hakemaan tauolla varjoisan paikan

Toisella jaksolla ilotulitus jatkui kymmenen minuutin jälkeen, kun Teivo-puolustajan liukutaklaus epäonnistui boksissa, ja pallo pyörähti käteen. Tuomari osoitti pilkkua, josta Tommi Lehtimäki laukoi pallon voimalla maaliin varmalla sijoituksella. Kyseessä oli jo Lehtimäen kahdeksas maali tämän kauden Nelosessa ja kahdestoista kun mukaan otetaan cup-ottelut. Tampereen Nelosen maalintekijätilastossa tämä oikeuttaa jaettuun toiseen sijaan.

Sinipaitojen vaihdot alkoivat pyöriä tutusti noin tunnin pelin kohdalla. Ensin muutamaan kertaan ottelun aikana kolhittu Markku Rantanen tuli vaihtoon ja konkaripelaaja Vesa Suonsyrjä tuli kentälle. Muutamaa minuuttia myöhemmin nähtiinkin sitten pitkään odotettu vaihto, kun Jacin Dakkaki tuli kentälle lähes neljän kuukauden tauon jälkeen, ja Severi Hiltunen sai siirtyä penkille. Dakkaki oli pelannut edellisen kerran talvella Suomen Cupin ottelussa IFK Mariehamnia vastaan, mutta loukkaantuminen oli pitänyt hänet tähän asti poissa Nelosen peleistä. Samalla Dakkakista tuli jo 31. TamU-K:ssa tämän kauden Nelosessa peliaikaa saanut pelaaja.

Tommi Lehtimäki suojaa palloa boksissa
Tommi Lehtimäki suojaa palloa boksissa

Dakkaki oli heti alusta pitäen tutun vaarallinen. Vain viisi minuuttia kentälle tulonsa jälkeen Dakkaki hassutti laitapuolustajansa vasemmalla laidalla, eteni syvälle ja antoi keskityksen takatolpalle rynnineelle Vesa Suonsyrjälle. Suonsyrjä ponnisti täydestä juoksusta pallon päälle ja pakotti pelivälineen nurmen kautta verkon perille. Näin peli oli jo 0–4.

TamU-K:lla oli pitkästä aikaa laittaa penkiltä kunnolla tulivoimaa kentälle, kun Dakkakin lisäksi myös Mika Kytöviita tuli peliin vaihdosta. Tommi Lehtimäki asteli vaihtoon 73. minuutilla ja Kytöviita pelasi pitkästä aikaa yksinäisenä kärkenä. Samassa tilanteessa myös jalkansa lievästi loukannut Jukka Ihalainen tuli vaihtoon ja maalivahti Roope Hakulinen sai muiden vaihtomiesten loputtua peliaikaa kärjen alla keskikentän kekustassa.

Jukka Ihalainen pelasi keskikentän keskustassa puolustavassa roolissa
Jukka Ihalainen pelasi keskikentän keskustassa puolustavassa roolissa

Myöskään Kytöviita ei ehtinyt monta minuuttia kentällä olla kun verkko jo heilui. Kytöviita sai pallon Jonne Keräseltä täyteen vauhtiin, harhautti puolustajansa boksissa, ja laukoi pallon tulisesti maalin etunurkkaan. Tämän jälkeen haettiin Veli-Pekka Franssilalle täydennystä hattutemppuun. Ensin Kytöviita petasi ”Vellulle” vetopaikan, mutta veto vastapallon nousi karkeasti yli maaliin. Lopulta viitisen minuuttia ennen täyttä aikaa Jacin Dakkakin syöttö kelpasi, ja verkko pöllysi Franssilan jalan heilahdettua. Tilanne oli tässä vaiheessa jo 0–6.

TamU-K oli pelannut takaiskutta yhtäjaksoisesti 492 minuuttia kun FC Teivo pääsi rokottamaan puolustuksen nukahduksesta. Noin kuudentoista rajan tasalta heitetty sivurajaheitto pelattiin boksiin, jossa Lauri Helin pääsi laukomaan pallon maaliin yllättävän vapaasti. Kuittaus tuli vielä pari minuttia myöhemmin, kun Jacin Dakkaki päätti yrittää laukausta kuudentoista rajan takaa, ja pallo upposi upeasti kierteisenä verkon perukoille.

Joukkue kiittää kannattajia ottelun päätyttyä
Joukkue kiittää kannattajia ottelun päätyttyä

Kun lisämaaleja ei enää nähty, ottelu päättyi 1–7-lukeemin. ”Peli meni suoraan käsikirjoituksemme mukaan”, kommentoi päävalmentaja Mika Suonsyrjä. ”Alussa oli hieman hermostuneisuutta ja syöttöpeli takkusi, mutta avausmaalin jälkeen hyökkäyspeli rullasi juoheasti ja vaihdosta tuli lisää jalkoja.”

Pelaajistaan päävalmentaja löysi vain onnistujia: ”Jacinin (Dakkaki) paluu kentille lämmittää rajusti. Hänestä on meille vielä paljon iloa kauden toisella puoliskolla. Myös jälleen uusiutunut topparipari Halme-Kanto oli erinomainen, vaikka hyökkäyspää keränneekin suurimmat kehut.”

Nelosen kesätauko on lyhyt, sillä seuraavan kerran TamU-K pelaa jo kahden viikon kuluttua sunnuntaina 19.7. klo 13, jolloin Pyynikille saapuu toinen sarjan häntäpäähän jumittunut ylöjärveläisjoukkue Pelikassit. ”Nyt vietämme viikon tauon harjoittelusta ja lataamme akkuja ja parantelemme kolhuja. Sitten lataudutaan sarjan toiselle puoliskolle”, päävalmentaja Suonsyrjä toteaa.

Lopuksi päävalmentaja ei malta olla kommentoimatta ottelun loistavia olosuhteita: ”Räikän kenttä on suuri ja huippukuntoinen. Kontrasti kotipeleihimme ei voisi olla suurempi. Peli on paljon monipuolisempaa kun on tilaa mitä käyttää.”

FC Teivo:
#3 Olkkonen Lauri -> #17 Rakkolainen Henrik, 53 min
#4 Kivinen Teemu -> #18 Nieminen Antti, 75 min
#5 Karoskoski Vili
#6 Rajala Heikki
#7 Kallio Ville
#8 Heikinsuo Antti
#12 Olanterä Juuso
#13 Niskanen Risto
#21 Ruotsalainen Tino
#36 Paajala Eetu
#42 Helin Lauri

TamU-K:
#1 Siltanen Jussi
#2 Halme Markus
#3 Savinainen Tuomas
#4 Lehtimäki Tommi -> #26 Kytöviita Mika, 73 min
#5 Hiltunen Severi -> #15 Dakkaki Jacin, 63 min
#6 Franssila Veli-Pekka
#7 Alanne Aki
#9 Kanto Juho
#10 Keränen Jonne
#16 Ihalainen Jukka -> #18 Hakulinen Roope, 73 min
#21 Rantanen Markku -> #27 Suonsyrjä Vesa, 58 min