Kanke täydentää Mika & Mika -kaksikon TamU-K:n penkin päässä

Mika Kanerva

TamU-K:n taustajoukot saivat uuden kasvon viime kesänä, kun Mika ”Kanke” Kanerva liittyi valmennustiimiin päävalmentaja Mika Suonsyrjän avuksi. Muutaman vuoden taukoa valmennushommista pitänyt Kanerva on tuonut joukkueen harjoitteluun tehoa ja uusia ajatuksia. Seuraavaksi mies itse pääsee ääneen ja kertoo sekä mittavasta peliurastaan että valmennushistoriastaan. Lisäksi Kanerva raottaa ajatuksiaan TamU-K:n toiminnasta niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Tampereen Palloveikkojen kasvatti aloitti peliuransa TPV:n kaupunginosajoukkue Uranuksessa, josta tie vei nopeasti ikäkausijoukkueisiin. “Siihen aikaan kun aloitin oli hiukan eri lailla nämä ikäkausijoukkueet, ja pelasin jo F-junioreissa samaan aikaan niin kaupunginosissa kuin ikäkausijoukkueessa”, muistelee Kanerva.

Juniorivuodet kuluivat TPV:n väreissä: “Pelasin siellä lopulta junnuputken loppuun asti ja voitimme A-nuorissa SM-hopeaa. Joukkueessa pelasi paljon vuoden 1994 TPV:n mestarijoukkueen pelaajia, kuten Jarkko Wiss ja Jukka Listenmaa.” Myös maajoukkuepaita on Kankelle tuttu: “Pelasin kymmenen poikien maaottelua U16 ja U17 -joukkueissa, hauska kokemus sekin oli muistaakseni”, naureskelee Kanke vuosien takaisille muistoilleen.

Juniorivuosien jälkeen oli vuorossa TPV:n edustusjoukkue, mutta siellä vastuu jäi vähäiseksi ja oli aika siirtyä eteenpäin. “Edustuksessa valmentajaksi tullut Pertti ”Lunkka” Lundell teki heti selväksi ettei minulle ole käyttöä laittamalla minut kamppailemaan itselleni täysin oudosta laitapuolustajan paikasta. Talven ajan siinä harjoittelin hyvin joukkueen mukana, mutta lopulta päätin siirtyä pois.”

Uusi seura löytyi kun kolmosta pelannut Tamperelainen Tampereen Peli-Pojat-70 (PP-70) otti yhteyttä. Siitä alkoi pitkä rupeama eri sarjoissa. “Heti ensimmäisellä kaudella nousimme Kakkoseen ja pelasin seurassa lopulta kymmenisen vuotta pääosin Kakkosessa, mutta välissä pelasimme myös Ykköstä”, muistelee Kanke pelejään korkeimmilla sarjatasoilla. “Olin jo lopettelemassa polvivaivojen kiusattua, mutta kun Teemu Mäkirinta otti Loiskeesta yhteyttä pelasin siellä vielä muutaman vuoden. Samassa joukkueessa pelasi myös TamU-K:n nykyinen päävalmentaja Mika Suonsyrjä, joten olemme myös vanhoja pelikavereita”, muistuttaa Kanerva.

Peliuran lähestyessä päätepistettänsä alkoi valmennusura osin rinnakkain pelaamisen kanssa, kun Kanerva toimi pelaamisen ohella Jari Outilan kakkosvalmentajana Loiskeessa. “Heti seuraavalla kaudella jouduin puolivahingossa ykkösvalmentajaksi, kun Jarille tuli siviilipuolella esteitä valmentamiselle. Se oli opettavaista aikaa näin jälkikäteen ajatellen.”

“Seuraavalle kaudelle lähdin sitten LeKin valmennukseen ja meillä oli tarkoitus tehdä yhteistyötä Loiskeen ja LeKin välillä, mutta se jäi puheiden tasolle Loiskeen osalta. Siellä meni kuitenkin useampi vuosi ja parhaimmillaan nousimme Kolmoseen asti. Siellä oli nuori ja urheilullinen porukka ja osa valmentamistani pelaajista pelaa siellä yhä.”

Viime kaudella muutaman vuoden mittainen tauko jalkapallosta päättyi kun vanha pelikaveri otti yhteyttä: “Immortaali (Mika Suonsyrjä) soitti ja mainosti hyvin seuraa ja kertoi taustojen olevan kunnossa ja pelaajaringin olevan laadukas. Kiinnostuin sitten ja päätin lähteä mukaan”, taustoittaa Kanerva.

Ensimmäinen kausi uudessa seurassa oli menestyksekäs: “Liityin mukaan alkukesästä ja kaudesta tuli hieno ja opettavainen. Oli hienoa olla taas mukana joukkueessa ja kun meillä oli mahtava henki niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin, oli hienoa olla mukana. Puhumattakaan suurista fanilaumoista, jonkalaisia en ole koskaan aiemmin päässyt kokemaan. Ne meidän fanit ovat jotain aivan uskomatonta”, kiittää Kanke kannattajia.

Kun kysytään mitä kaudesta jäi päällimmäiseksi mieleen, on vastaus selvä: “Kyllä se nousu se ykkösjuttu kuitenkin oli. Viialassa pelattu ratkaisupeli oli meidän kauden parasta peliämme ja pelin jälkeen joukkue ja kannattajat juhlivat yhdessä kentällä 7-1 voittoa. Siitä ei fiilis paljon parane”, hehkuttaa Kanerva.

Kanervalla tulee pian täyteen vuosi mukana TamU-K:n toiminnassa, joten kokenut pelimies ja valmentaja voi jo arvioida seuran toimintaa kokonaisuutena: “Tämähän on vielä nuori seura ja sitä kautta jokaisella on parannettavaa. Nostan kuitenkin hattua seuran taustoille, jossa on tehty valtavasti töitä asioiden eteen. Kokonaisuutena tämä on kuin iso perhe, kun valmennus, pelaajat, taustat ja fanit juttelevat paljon keskenään. Tämä on omanlaisensa yhteisö.”

Kun katseet käännetään uuteen kauteen on ensimmäinen huomio suuressa vaihtuvuudessa. “Halusimme yhdessä päävalmentajan kanssa entistä laadukkaampia ja urhelullisempia pelaajia joukkueeseen. Työtä on ollut todella paljon, sillä meille tuli hiukan yllätyksenä, että entistä laadukkaamman materiaalin kanssa meillä on ollut kova työ joukkueena pelaamisen kanssa.”

“Meillä oli hankala jakso harjoituspeleissä ja tappioita tuli. Oman joukkueen pelaaminenkin näytti
heikolle ja meidän oli pakko reagoida siihen”
, kertaa Kanke harjoituskautta.

Joukkueen iskukyvystä Kankella on hyvä käsitys: “Näkisin, että aletaan olemaan aika valmiita. Peli on parantunut reippaasti reilun kuukauden takaisesta ja olemme jo pientä vaille siellä missä pitääkin. Tietenkin on paljon osa-alueita joissa on paljonkin parantamisen varaa, mutta sama tilanne on muillakin seuroilla”, pohtii Kanerva.

Samaa parantamisen varaa Kanerva löytää myös harjoitusolosuhteista. “Pakko se on myöntää, että ei nykyiset pallovuorot vaan riitä siihen mitä haluaisimme tehdä. Tilanne on sen suhteen heikko, mutta sama tilanne on muillakin seuroilla.”

Sarjanousun myötä pois jääneet edestakaiset vaihdot tuovat Kanken mielestä oman elementtinsä. “Kyllähän se vaikuttaa kun ei voi käydä välillä vaihdossa. Samalla loppuvat ns. sosiaalivaihdot, joka on osittain sääli. Pelaajilta vaaditaan entistä kovempaa kuntoa ja alkuun sen kanssa olikin ongelmia, mutta senkin suhteen näyttää nyt paremmalle. Silläkin suunnalla on vielä parantamisen varaa, sillä kukaan joukkueessa ei ole vielä huippukunnossa”, painottaa Kanerva.

Uusista pelaajista kysyttäessä Kankella ei ole vaikeuksia nimetä useampikin pelaaja joita kannattaa seurata: “Meillä on aika monta pelaajaa, jotka voisi nostaa esiin mutta mainitaan nyt ainakin nopeat ja taitavat laitapelaajamme Jan Riikonen ja Andrea Milanti, joista uskon olevan paljon iloa kauden mittaan. Lisäksi voisin nostaa esiin kohtuullisen tuoreen laitapuolustajahankintamme Ville Toivan, joka on esiintynyt erittäin laadukkaasti peleissä ja harjoituksissa.”