Ilkka Innola – TamU-K kapteeni

Ilkka Innola

Pitkään korkeammillakin sarjatasoilla torjunut isokokoinen ja luotettava Ilkka ”Ila” Innola on ollut isossa roolissa kuluvalla kaudella. Sinipaitojen kapteeni istui alas ja avasi sanallisen arkkunsa.

Pelasit jo viime kaudella TamU-K:ssa. Miten vertaat näitten kahden kauden joukkueita?
”Tämän kauden joukkue on selvästi urheilullisempi ja kilpailullisempi. Taitotaso sekä taktinen osaaminen on joukkueella hyvällä tasolla. Harjoittelun tasossa on otettu valtava harppaus viime kauteen verrattuna. Sanotaanko niin, että viime kauden joukkue oli hyvä Kutoseen ja tämän kauden joukkue todella hyvä Vitoseen”, vertaa Innola kahden viime kauden joukkueita.

Jos palataan vielä kerran viime kauden nousukarsintatrilleriin, niin onko se yhä kohokohta seurassa viettämänäsi aikana?
”Kyllä ehdottomasti. Juuri muutama viikko sitten katsoin ratkaisevan nousukarsintafinaalin dvd:ltä ja edelleen meni kylmät väreet tuosta pelistä. Syksyinen sadekeli, iltavalaistus, lähes 450 katsojaa ja huikea voitto täydellisen draamankaaren kera, siitä on vaikea pistää paremmaksi. Myös pelin jälkeen joukkueen ja Sinikaartin yhdessä juhliminen on jäänyt mieleen. Vaikkei totta puhuakseni täysiä muistikuvia olekaan loppuillan osalta. Toivottavasti tänä vuonna saadaan yhtä huikea loppu kaudelle ja päästään juhlimaan jälleen nousua”, hehkuttaa Innola ikimuistoista iltaa.

Tätä joukkuetta on kehuttu toistuvasti loistavasta joukkuehengestä. allekirjoitatko väitteen ja kuinka se mielestäsi näkyy?

”Allekirjoitan täysin. 25 vuotta olen pelannut futista eri joukkueissa ja tämän kauden jengin joukkuehenki on varmasti kolmen joukossa kohtaamistani, ellei jopa paras. Joukkue on tekemisissä paljon vapaa-ajallakin ja kaikki tulevat loistavasti toimeen keskenään.”

”Koko kauden aikana ei ole ollut mitään ongelmia tai kahnauksia nykyisen joukkueen keskuudessa. Joukkueessa on paljon huumorimiehiä ja läppä lentääkin jätkien kesken loistavasti. Kaveria autetaan aina ja tästä hyvänä esimerkkinä voin kertoa, kun Antti ”Ahvena” Eijamo tuli hakemaan minut Nokialta iltakymmeneltä terassille kaljalle, eikä edes ollut itse tulossa mukaan. Anttihan asuu Tampereen keskustassa. Oli saanut vielä jonkun likankin raahattua kämpilleen, niin oli hetken joutunut selittelemäänn, että venaas nyt hetki, kun mulle tuli tässä vähän tärkeempää…”

Ilkka Innola


Olet joukkueen kapteeni, miten se näkyy pelipäivinä ja kuinka olet kokenut kapteeniuden?

”Pelipäivinä yritän lähinnä tsempata joukkuetta ja puhua mielestäni tärkeitä asioita. Pidän myös aina pienen ”puheen” juuri ennen kentälle menoa kopissa. Pelin aikana tietenkin tulee myös paljon annettua ohjeistuksia. Puoliajalla sitten vastaavasti yritän puhua muutamia asioita nopeasti läpi. Tässä joukkueessa on ollut aika helppo olla kapteenina koska meillä on paljon kokeneita ja rutinoituneita pelaajia rosterissa. Kapteeni on tietynlainen yhdyshenkilö valmentajien ja joukkueen välillä ja todella paljon on tullut valmennuksen kanssa eri asioita mentyä läpi”, kuvailee Innola kapteenina toimimisen arkea.

Joukkuetta on tällä kaudella valmentanut kaksi Mikaa, kuinka kuvailisit heitä?
”Sanoisin että valmentaja-Mikat täydentävät hyvin toisiaan. Päävalmentaja Suonsyrjä on todella hyvä toimimaan pelaajien kanssa ja juttelee paljon kaikkien kanssa. Varmasti myös iso osa hyvästä joukkuehengestä johtuu tästä. Erikoistilanteet ovat myös ”Immortaalin” käsialaa ja ovat toimineet erinomaisesti koko kauden ajan. Tietenkin hän myös päävalmentajana vastaa pelitavasta ja sen toteutuksesta. Mika Kanerva on tullut joukkueeseen hyvin sisään kesken kauden. ”Kanke” on valmentajista ehkä se taktisempi ja keskittyy pienempiin asioihin ja niiden hyvin tekemiseen. Mielestäni myös harjoituksiin ”Kanke” on tuonut omalla panoksellaan positiivista muutosta.”

Joukkueen toinen maalivahti Kalle Heltonen on pelannut ajoittain erinomaisesti. Onko tuntunut painetta ykkösmaalivahdin aseman puolesta?
”Se on ollut minulle jo ensimmäisistä harjoituksista asti selvää että Kalle on hyvä maalivahti. Itselle se on ollut vain ja ainoastaan hyvä asia, että joukkueessa on toinenkin laadukas maalivahti jo harjoittelunkin kannalta. TamU-K:ssa on jokaiselle pelipaikalle kova kilpailu peliajasta ja aina joutuu tekemään kovaa työtä oman pelipaikkansa eteen, eikä veskarit ole mitenkään tästä poikkeus. Ei omatkaan pelini mielestäni mitenkään huonosti ole menneet, eli meillä on hyvä tilanne maalivahtien kesken”, puntaroi joukkueen keskuudessa myös lempinimellä ”Letku” kulkeva Innola.

Kun kautta on jäljellä kuusi ottelua on tilanne erinomainen, kuinka kausi on edennyt sinun silmissäsi?

”Eipä tässä tuloksellisesti paljoa parempaa kautta tähän mennessä olisi voinut toivoa. Yksi tilastotappio on tullut, mutta aika harva joukkue mitään sarjaa täysin pistemenetyksittä klaaraa. Pelillisesti kausi on sujunut hieman vaihtelevasti, mutta lähes aina kentältä on poistuttu voittajina, mikä myös kertoo paljon tämän joukkueen asenteesta.”

”Aina on löytynyt vielä se yksi lisävaihde, vaikka pelillisesti ei olisi mitään ”jogabonitoa” esitettykään. Keskikesällä oli varsinkin vaikeaa, kun pelaajat tuntuivat välillä loppuvan kesken, mutta onneksi seuran taustoilta saatiin apua tähänkin ongelmaan, mutta väkisinkin se näkyi peliesityksissä. Tällä hetkellä joukkueen peli on hyvin uomissaan, kun on saatu jälleen reeneihin hyvä osanotto ja siellä onkin viime aikoina menty todella hyvällä intensiteetillä. Koko joukkueella on nyt tavoite voittaa loput pelit ja klaarata sarjanousu Neloseen”, kertoo ”Ila” joukkueen kaudesta.

Ilkka Innola

Joukkue on hallinnut suurta osaa otteluista, kuinka niissä peleissä säilytät keskittymisesi vai huomaatko katselevasi katsomoon päin ajoittain?
”Pelissä on usein niin tiukasti sisällä, että keskittyminen kyllä pysyy täysin pelin sisällä. Mutta kieltämättä muutaman pelin lopussa, kun on johdettu kahdella-kolmella maalilla ja on hallittu täysin peliä, niin huomaa hyräilevänsä Sinikaartin lauluja. Mutta kyllä se keskittyminen äkkiä peliin palaa, jos vastustaja rupeaa lähestymään omaa maalia”, vakuuttaa Innola.

Jos saisit yhden ottelun ajan tehdä joukkueen päätökset muuttuisiko ryhmitys tai nostaisitko jonkun vähemmän pelanneen penkiltä enemmän mukaan?

”En lähtisi hyvin toiminutta pelitapaa muuttamaan mihinkään. Hyvin pitkälti olen ollut samoilla linjoilla valmennuksen peluutuksen kanssa, eikä mieleen tule nyt ketään, kenen pelipaikan vaihtaisin, jos siitä saisin päättää. Valmennus on hoitanut mielestäni erittäin hyvin peluutuksen ja varmasti he tietävät minua paremmin sen”, antaa Ila tunnustusta valmennuksen suuntaan.

Mitä ajattelet tulevaisuudesta. Jatkuuko seuran nousuputki ja kiinnostaako sinua jatkaminen?

”Kyllähän tänä vuonna nousu Neloseen hoidetaan täysin varmasti asenteen pysyessä yhtä hyvänä kuin tähän asti, enkä näe yhtään syytä miksei pysyisi. Jos ensi kaudeksi saadaan rinkiin laatua ja leveyttä muutamille pelipaikoille, niin en pidä yhtään mahdottomana seuran nousun jatkuvan. Meillä on jo nyt jalkeilla joukkue, jolla varmasti taisteltaisiin Nelosen kärkipään sijoituksista. Itse olen jatkamassa seurassa 100% varmuudella. Seura on kokonaisuudessaan mennyt valtavasti eteenpäin minun aikanani ja taustojen kovaa työtä seuratessa olen varma että koko seura kehittyy vielä valtavasti”, valaa Innola uskoa.

Perinteisesti haastattelun loppuun on aika nostaa esiin muutama pelaaja joukkueesta.

”Pakko on nostaa esiin Otto Pitkänen ja Timo Kauppinen. Molemmat antavat aina kaikkensa kentällä ja pelaavat jokaisen tilanteen todella kovaa mutta oikein. Pelisilmä, tekniikka, kovuus ja taktinen osaaminen on molemmilla pelureilla todella kovaa tasoa tähän sarjaan. Sällit on vielä hyviä seuramiehiä ja huumori on kohdillaan, niin pakkohan näistä vesseleistä on tykätä.”