Heittolan hattutemppu kaatoi TaPan 5-1 (2-1)

TamU-K – TaPa 5-1 (2-1)
12 min 0-1 Murtaza Salehi
16 min 1-1 Lauri Heittola
34 min 2-1 Joonas Kupiainen rp
50 min 3-1 Jesse Kupiainen
73 min 4-1 Lauri Heittola
85 min 5-1 Lauri Heittola

Varoitukset:

Ulosajot:
33 min Pekka Stenman, TaPa

Yleisöä:
115

Sinipaidat ottivat komean 5-1 voiton Tampereen Palloilijoista Kaupissa torstai-iltana pelatussa ottelussa. Runsaslukuinen kotiyleisö sai ihastella erityisesti keskikentän luottopelaaja Lauri Heittolan viimeistelytaitoa, sillä kovapotkuinen Heittola laukoi kolme tyylikästä maalia TaPan verkkoon ja sai tämän kunniaksi kopissa hetkeksi päähänsä Joonas Kupiaisen 90-luvulta peräisin olevan Ajax Amsterdam -lippalakin. TamU-K on nyt kohdannut lohkonsa kaikki joukkueet ja poistunut kentältä voittajana jokaista vastaan.

Kauppiin oli saapunut mukavasti yleisöä
Kauppiin oli saapunut mukavasti yleisöä

Viime otteluiden tapaan TamU-K päästi vastustajan johtoasemaan heti pelin alussa. Tällä kertaa kyse oli kuitenkin enemmän pelaajan henkilökohtaisesta taidosta, kuin Sinipaitojen kollektiivisesta unessa olosta. TaPan kärkäs kärkipelaaja Murtaza Salehi otti korkean pallon rinnallaan haltuun noin 25:ssä metrissä, kääntyi ja ennen kuin pallo ehti tippua maahan, laukoi sen voimakkaasti volley-vedolla maalin vasempaan yläkulmaan. Ilkka Innola sai kättään väliin, mutta tarkka ja painava pommi upposi vastustamattomasti verkkoon.

Tällä kertaa vastustajan avausmaalista toipumiseen ei mennyt kuin pari minuuttia. TamU-K sai muutaman vaarallisen erikoistilanteen jo ennen tasoitusosumaa, mutta maali syntyi vasta Joonas Kupiaisen oikealta antamasta kulmasta. Kupiaisen kulma tippui boksiin, josta Lauri Heittola tälläsi pallon pelaajaruuhkan keskeltä maaliin. Ottelu näytti kääntyvän Sinipaidoille, sillä tasoituksen jälkeen peliä pelattiin enimmäkseen TaPan päädyssä, ja puolittaisia maalintekopaikkoja oli paljon.

Lauri heittola laukoo...
Lauri heittola laukoo…

...ja pallo on maalissa, 1-1.
…ja pallo on maalissa, 1-1.

Yhden painostusjakson aikana pallo jäi jälleen erikoistilanteen jäljiltä ajelehtimaan kuudentoista-alueen sisään, jossa se ajautui lopulta Nawar Karikussin jalkaan. Nawa siirsi pallon maltilla vasemmalle jalalleen ja laukoi hallitun ulkokierteisen vedon kohti maalin vasenta kulmaa. Paikalla lähimpänä ollut TaPa-puolustaja yritti levittää huomaamattomasti kätensä kolmion malliseen kyynerpää-blokkaukseen ja estää maalin synnyn, mutta erinomaisesti läpi ottelun viheltänyt päätuomari oli tilanteessa tarkkana ja tuomio oli selkeä: punainen ja pilkku. Pilkkua antamaan asettui Joonas Kupiainen, joka mälläsi pallon voimalaukauksella maaliin.

Tauolle lähdettiin erinomaisissa tunnelmissa maalin johdossa ja yhden miehen ylivoimalla. Tämä näkyi myös penkin puolella. ”Vaihtopenkillä hymyiltiin pitkästä aikaa yhdessä Kanken (Mika Kanerva) kanssa, kun haluttuja asioita näkyi kentällä enemmän ja enemmän mitä pidemmälle peli eteni”, myhäili päävalmentaja Mika Suonsyrjä ottelun jälkeisenä aamuna. Syytä hymyyn löytyi, sillä ylivoimalla pelannut TamU-K vilisi onnistujia laajalla rintamalla.

Yksi onnistujista oli kolmannen maalin vastustajan jalan kautta oikeaan yläkulmaan laukonut Jesse Kupiainen. Väsyvää vastustajaa vastaan Sinipaitojen rauhallinen syöttöpeli keskikentän Kupiaisten ja Heittolan johdolla jauhoi rauhallisesti, ja tilaa etsittiin laidoilta maltilla. Muun muassa Mika Kytöviita pääsi kahteen otteeseen esittelemään voimaansa laidalla ja keräsi suosionosoituksia erittäin kovilla täyden juoksuvauhdin taklauksillaan, jotka jättivät vastustajan katkomaan tulleet puolustajat kierimään maassa. Vaikka Kytöviita pääsi muutaman kerran laukomaan vaarallisesti, maalit jäivät mieheltä tällä kertaa syntymättä.

Lauri Heittola tekemässä 4-1 -maalia
Lauri Heittola tekemässä 4-1 -maalia

Sen sijaan Lauri Heittolan osumatarkkuus oli ihailtavaa. Illan toisen maalinsa hän viimeisteli juuri Kytöviidan erittäin kovaa vapaapotkua seuranneesta karapallosta siirtämällä sen parista metristä sisään. Seuraava, Heittolan hattutempun sinetöinyt maali oli samalla pelin komein. TamU-K pääsi kulman jälkeen vastahyökkäykseen vasenta laitaa pitkin. Petri Vadén eteni pallon kanssa kohti boksia ja siirsi pallon takaviistoon kohti mukaan juossutta Heittolaa. Ensimmäisellä kosketuksellaan laukoi Heittola valtaisan vastapallokanuunan maalin oikeaan kulmaan. Upea maali kruunasi ensimmäisen TamU-K -hattutempun sitten Jussi Vihosen viime kaudella kokeman kolmen maalin suonenvedon. ”Onnistumisten ja uusiin ulottuvuuksiin nousseen itseluottamuksen myötä päätin kokeilla suoraa pommia Peten oivaltavaan tiputukseen laidalta. Sinnehän se upposi ja fiilis oli mieletön”, Heittola muistelee kolmatta maaliaan.

Hyvän ottelun laitapuolustajana pelannut Vesa Suonsyrjä hakee keskityspaikkaa
Hyvän ottelun laitapuolustajana pelannut Vesa Suonsyrjä hakee keskityspaikkaa

Sinipaitojen puolustuslinjassa jälleen erinomaisesti pelannut Timo Kauppinen näki viimeistään punaisen kortin olleen ottelun käännekohta. ”Punaisen jälkeen oltiin käytännössä työttömiä ja palloa sai pyörittää rauhassa. Pientä terävyyttä maalintekoon niin hyvä tulee”, totesi Kauppinen ja löysi parannettavaa tuleviin peleihin. Päävalmentaja Suonsyrjä oli erittäin tyytyväinen joukkueensa otteisiin. ”Pelasimme vahvasti koko joukkueen voimin, mutta erityisesti haluan nostaa esille briljantin hattutempun tehneen Heittolan lisäksi mahtavan comebackin joukkueeseen tehneen Retu Harjun ja uudella pelipaikalla loistaneen Vesa Suonsyrjän.”

Hyvä esitys TaPaa vastaan poikii myös ongelmia, mutta pitkästä aikaa niiden laatu on positiivinen. ”Valmennuksella on pitkästä aikaa positiivinen ongelma, kun lähestytään maanantain ottelua Rellua vastaan. Ei tarvitse miettiä, miten raajarikoista revitään siedettävä kokoonpano, vaan nyt joka pelipaikalle on taas aitoa kilpailua”, päättää Suonsyrjä. Sinipaidat lepäävät viikonlopun ja maanantaina vastaan asettuu siis aina vaarallinen FC Rellu. Ottelu on samalla TamU-K:n viimeinen kotipeli Kaukajärven kentällä.

Ottelu on päättynyt
Ottelu on päättynyt

TamU-K:
#17 Ilkka Innola
#4 Juha Kumara
#5 Joonas Kupiainen
#8 Petri Vadén
#15 Jacin Dakkaki
#16 Lauri Heittola
#19 Vesa Suonsyrjä
#26 Mika Kytöviita
#27 Timo Kauppinen
#28 Jesse Kupiainen
#29 Osku Airesto
#3 Ahmed Lakra
#7 Retu Harju
#20 Jan Irjala
#21 Alaa Adeeb
#23 Nawar Karikuss

TaPa:
#1 Tommi Helminen
#10 Jukka Piri
#14 Markus Huttunen
#15 Mika Kangas
#21 Jani Kangas
#27 Pekka Stenman
#31 Juho Määttä
#34 Juhani Valkonen
#77 Phalakorn Virtanen
#88 Matti Lehtonen
#99 Murtaza Salehi
#2 Jaakko Kähärä
#5 Miikka Kekki
#8 Mikko Lassila
#9 Marko Riitijoki
#16 Ismo Kröger
#18 Tommi Rantanen
#24 Ville Virtanen

Tähtipörssin valinnat:
* * * Lauri Heittola
* * Petri Vadén
* Mika Kytöviita