Dramaattinen ja kitkerä tasapeli NePan vieraana 2–2 (0–1)

NePa – TamU-K 2–2 (0–1)
12 min Lauri Savolainen 0–1
57 min Tommi Kareinen 1–1
87 min Mika Kytöviita 1–2
90+3 min Tuomas Salo 2–2

Varoitukset:
45 min Sebastian Witt, NePa
49 min Olli Karsio, NePa
62 min Markus Halme, TamU-K
90 min Ilkka Korvanen, TamU-K
90+3 min Sebastian Witt, NePa

Ulosajot:
Sebastian Witt, NePa

Tähdet:
*** Otto Pitkänen
** Tuomas Savinainen
* Jonne Keränen

TamU-K menetti torstaina otteensa Nelosen kärkipaikkaan pelattuen kitkerän 2–2 (0–1) -tasapelin Nekalan Pallon vieraana Kaukajärvellä. Ensimmäisellä jaksolla peli oli täysin Sinipaitojen hallussa, mutta toisella kolmevarttisella kotijoukkueen annettiin tulla tasoihin kahdesti. Ottelun lopusta ei dramatiikkaa puuttunut. Ensin Mika Kytöviita vei TamU-K:n johtoon vain kolme minuuttia ennen täyttä aikaa, mutta niin vain NePa päästettiin tekemään tasoitus vielä lisäajalla. Kun Parolan Visa voitti perjantaina oman ottelunsa Urjalan Palloseuraa vastaan, Sinipaidat menettivät sarjan kärkipaikan ja ovat pisteen verran ParVia jäljessä, kun molemmilla on jäljellä vielä viisi ottelua.

Otto Pitkänen palkittiin kolmella tähdellä
Otto Pitkänen palkittiin kolmella tähdellä

Ottelu lähti liikkeelle täydessä TamU-K:n hallinnassa. Etenkin laidoilla oli runsaasti tilaa, ja laitapuolustajina pelanneet Tuomas Savinainen ja Otto Pitkänen nousivat hanakasti tukemaan laitureitaan Veli-Pekka Franssilaa ja Jacin Dakkakia. Ottelun alkuminuuttien paras paikka syntyi kun Dakkaki syötti kärjessä tutusti pelanneelle Tommi Lehtimäelle. Maalivahti Samuli Solmio kuitenkin torjui Lehtimäen kovan laukauksen.

Prince Ampahin tsippi ylittää maalivahti Roope Hakulisen, mutta Markus Halme pelastaa pallon viivalta
Prince Ampahin tsippi ylittää maalivahti Roope Hakulisen, mutta Markus Halme pelastaa pallon viivalta

Ensimmäisellä jaksolla ainoa vaaramomentti oli NePan vikkelä hyökkääjä Prince Ampah, joka pelasi ensimmäistä otteluaan Ilveksen kakkosjoukkueesta siirtymisensä jälkeen. Noin viiden minuutin kohdalla Ampah pääsi jo irti puolustukselta ja yritti tsipata pallon maaliin ohi vastaan tulleen maalivahti Roope Hakulisen. Sinipaitojen onneksi toppari Markus Halme ehti kuitenkin pelastamaan pallon maaliviivalta. Jatkossakin Ampah oli vaarallinen, mutta ei toista kertaa päässyt maalintekopaikkaan.

Veli-Pekka Franssila laukoo ja Lauri Savolainen seuraa tilanteen
Veli-Pekka Franssila laukoo ja Lauri Savolainen seuraa tilanteen

Lauri Savolainen tyrkkää pallon maaliin
Lauri Savolainen tyrkkää pallon maaliin

Sinipaidat juhlivat johtomaalia
Sinipaidat juhlivat johtomaalia

Ottelun avausmaali syntyi ottelun 12. minuutilla. Veli-Pekka Franssila laukoi boksin reunalta ja pallo jäi pomppimaan maalin eteen. Lauri Savolainen reagoi nopeiten, ja sai lauottua pallon maaliin. Maalin jälkeen TamU-K dominoi ottelua täydellisesti. Yksi parhaista maalipaikoista pelattiin kulmapotkusta Veli-Pekka Franssilalle, mutta tämän tulisen vedon maalivahti Solmio torjui. Hetkeä myöhemmin Tommi Lehtimäki, Tuomas Savinainen ja Jacin Dakkaki pääsivät kukin laukomaan peräkkäin, mutta vedot jäivät joko puolustukseen tai maalivahdin torjuntaan.

Jacin Dakkaki laukoo
Jacin Dakkaki laukoo

Sinipaitojen täydellisestä hallinnasta huolimatta maalipaikkoja saatiin rakennettua aivan liian vähän – ja kun laukaisupaikkoihin päästiin, ratkaisut olivat usein liian heikkoja. Näihin kuuluvat muun muassa Jacin Dakkakin löysä laukaus Jonne Keräsen rakentamasta paikasta sekä Veli-Pekka Franssilan maalin ohi karannut laukaus. Aivan jakson lopussa Tommi Lehtimäki pääsi yrittämään lähietäisyydeltä Otto Pitkäseltä saamastaan keskityksestä, mutta maalivahti Solmio peitti laukauksen. Juuri ennen taukovihellystä puolestaan Ilkka Korvanen puski Jonne Keräsen sivuvaparipallon ylärimaan. Näin tauolle lähdettiin niukassa 0–1-johdossa.

Ilkka Korvanen puskee pallon ylärimaan
Ilkka Korvanen puskee pallon ylärimaan

Toinen jakso muutti pelin kulun täysin. Molemmat joukkueet tekivät tauolla yhden vaihdon, ja näissä taktisissa ratkaisuissa NePa vei voiton. Sinipaidoissa tuore hankinta Jonathan Makueno korvasi Jacin Dakkakin, kun taas NePa otti kenties jo väsyneen Prince Ampahin pois ja vahvisti keskikenttää Farid Mehrabkhanilla. Vaikka Makueno pääsikin heti jakson alussa hyvään vetopaikkaan ja pakotti maalivahti Samuli Solmion hyvään torjuntaan, kävi jakson edetessä selväksi että Makuenon pelituntuma ei ollut riittävä näin aikaiseen kentälle ottamiseen. Sinipaitojen oikean laidan peli heikkeni huomattavasti, ja samalla NePa sai keskikentän paremmin haltuunsa.

Jonathan Makueno laukoo terävästi
Jonathan Makueno laukoo terävästi

Jonathan Makueno pallossa. Taustalta on bongattavissa sekä kunniapuheenjohtaja Jyrki Laiho että puheenjohtaja Heikki Wilen
Jonathan Makueno pallossa. Taustalta on bongattavissa sekä kunniapuheenjohtaja Jyrki Laiho että puheenjohtaja Heikki Wilen

Tasoitusmaali tuli kuitenkin henkilökohtaisen virheen seurauksena. Toppari Ilkka Korvanen ei saanut palloa haltuunsa keskialueella, vaan pallo pomppasi tämän jalasta kärkipelaaja Juho Hyysalolle. Tommi Kareinen juoksi mukaan hyökkäykseen ja sijoitti pallon Hyysalon syötöstä varmasti ohi maalivahti Hakulisen. Näin lukemat olivat 1–1 kun ottelua oli jäljellä vielä yli puoli tuntia.

Tommi Kareinen on laittanut pallon maaliin
Tommi Kareinen on laittanut pallon maaliin

Tasoitusmaalin jälkeen ottelu jatkui tasaisena vääntönä. Pallonhallinta oli TamU-K:lla, mutta NePa prässäsi hyvin ja sumputti keskustan niin, että laukaisupaikoille Sinipaidat eivät juurikaan päässet. Tätä kuviota ei muuttanut sekään, että TamU-K vaihtoi kerralla jopa kolme pelaajaa 65. minuutilla. Vaihtoon tulivat Juho Kanto, Lauri Savolainen ja Tommi Lehtimäki, ja heidät korvasivat Anssi Saiha, Niko Saarinen ja Mika Kytöviita. Pelaamista leimasi vaihtojenkin jälkeen kiireen tuntu ja maltin puute.

Juho Kanto pitää palloa keskikentällä
Juho Kanto pitää palloa keskikentällä

Reilu kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa Sinipaidat tekivät viimeisen vaihtonsa. Erinomaisesti laitapuolustajana jälleen pelannut Tuomas Savinainen tuli vaihtoon, ja tilalle otettiin hyökkäyspäätä tukemaan Chakib Belbachir. Samalla siirryttiin kolmen alakertaan. Tämä piristi hiukan hyökkäyspeliä, mutta maalipaikoille päästiin silti harvakseltaan. Parhaat tilanteet syntyivätkin kulmapotkuista ja Mika Kytöviidan pitkistä sivurajaheitoista. Toisessa päässä NePa hyökkäsi ajoittain vaarallisesti. Pahin tilanne oli lähes toisinto 1–1-maaliin johtaneesta vastahyökkäyksestä, mutta tällä kertaa Olli Karsion syöttö karkasi liian pitkäksi, eikä Juho Hyysalo päässyt laukomaan palloa maaliin.

Pallo saatiin erikoistilanteissa vaarallisesti maalille
Pallo saatiin erikoistilanteissa vaarallisesti maalille

Pitkään näytti siltä, että ottelu päättyisi tasalukemiin 1–1. Loppuminuutit tarjosivat kuitenkin yllin kyllin dramatiikkaa. Ensin maalin makuun pääsivät Sinipaidat, kun Otto Pitkänen nousi oikeaa laitaa ja löysi Mika Kytöviidan etutolpalta. Tämä käänsi pallon vaikeasta asennosta maalin etukulmaan. Pelikello näytti tässä vaiheessa 87. minuuttia, ja moni ajatteli, että Sinipaidat selviäisivät itselleen vaikeaksi tekemästään ottelusta säikähdyksellä.

Toisin kuitenkin kävi. NePa pelasi loppuminuutit aggressiivisesti prässäten, eivätkä Sinipaidat onnistuneet pelaamaan pitkiä hyökkäyksiä. Ratkaisu syntyi lopulta vapaapotkusta, joka syntyi Ilkka Korvasen rikottua Antti-Juhana Mäkeä reilun 20 metrin päässä maalista. Vaparin antoi Juho Hyysalo, ja pallo jäi pyörimään tuskaisesti boksiin. Lopulta peliväline ajautui kannattajien huutelun kohteeksi ottelun mittaan joutuneelle Tuomas Salolle, jonka laukaus upposi vastustamattomasti maalin takanurkkaan. Tuuletuksista päätellen tasoitusmaali maistui nekalalaisille makealta, joskin asenteesta kertoo paljon se, että koko joukkue juoksi juhlimaan maalia vastustajan kannattajien eteen, vaikka kentän laidalla oli runsaasti myös NePa-henkisiä katsojia. Kukin tyylillään.

Jotta draama olisi ollut täydellinen, TamU-K sai vielä kerran pelattua pallon hyökkäyspäähän, ja pallo ajautui sivurajaheitoksi. Mika Kytöviidan pitkä linko löysi Jonne Keräsen, jonka puskema pallo kolahti yläriman kautta takaisin kentälle. Päätösvihellys kuultiin välittömästi tämän jälkeen, ja näin ottelu päättyi karvaasti 2–2 (0–1).

Päävalmentaja Mika Suonsyrjä totesi ottelun olleen koko TamU-K-uransa pahin pettymys. ”Tasoero joukkueiden välillä oli tasan niin suuri kuin tiedettiin. Me pelasimme käytännössä itseämme vastaan ja hävisimme”, Suonsyrjä ruoti ottelun jälkeen. ”Me olimme ainoa joukkue kentällä avausjaksolla, mutta kun teimme aneemisella viimeistelyllä kaverin veskarista sankarin, he saivat mahdollisuuden roikkua pelissä.”

Erityisesti päävalmentajaa harmitti toisen kolmevarttisen heikko esitys. ”Toinen jakso oli aneeminen suoritus meiltä”, Suonsyrjä sanoi suoraan. ”Jouduimme ravistelemaan pakkaa hereille vaihdoksilla ja riskeerasimme pelin rakenteen. Vastustaja tsemppasi kovaa ja ryösti pisteen. Onnea heille siitä.”

Seuraavan kerran Sinipaidat pelaavat viikon päästä sunnuntaina 30.8. jolloin Pyynikillä vierailee Kangasalan Voitto. Tuolloin TamU-K viettää Pyynikillä seurapäivää, ja ohjelmassa on junioripelaajien palkitsemiset ottelun tauolla sekä B-junioreiden sarjaottelu Tervakosken Patoa vastaan heti edustusjoukkueen ottelun jälkeen. Edustusjoukkueen ottelu alkaa klo 15, palkintoja jaetaan tauolla noin klo 15.45 ja B-junioreiden ottelu alkaa klo 17.15.

NePa:
#1 Solmio Samuli
#6 Mäenpää Matias
#7 Ampah Prince -> #19 Mehrabkhani Farid, 46 min
#8 Witt Sebastian -> #28 Mäki Antti-Juhana, 78 min
#10 Hyysalo Juho
#11 Kareinen Tomi
#14 Karsio Olli
#16 Mäkitalo Jussi
#17 Räisänen Miika -> #13 Luokkala Jarmo, 64 min -> #10 Tuominen Julius, 74 min
#38 Ekholm Aku -> #15 Friman Henry, 88 min
#44 Salo Tuomas

#26 Koskela Anssi
#94 Nissinen Jami

TamU-K:
#2 Halme Markus
#3 Savinainen Tuomas -> #27 Belbachir Chakib, 78 min
#4 Lehtimäki Tommi -> #26 Kytöviita Mika, 65 min
#6 Franssila Veli-Pekka
#9 Kanto Juho -> #11 Saarinen Niko, 65 min
#10 Keränen Jonne
#15 Dakkaki Jacin -> #31 Makueno Jonathan, 46 min
#17 Hakulinen Roope
#18 Pitkänen Otto
#19 Savolainen Lauri -> #24 Saiha Anssi, 65 min
#20 Korvanen Ilkka