Sinipaitojen tie pystyyn Suomen Cupissa. VaKP jatkoon lukemin 0-1 (0-0)

TamU-K – VaKP 0-1 (0-0)
0-1 Masi Rekomaa, 53 min

Varoitukset
40 min, Vesa Suonsyrjä, TamU-K

Ulosajot
40 min, Mika Kytöviita, TamU-K

Yleisöä
132

Kuvat
Mikko Jokela

TamU-K on ulkona Suomen Cupista hävittyään Valkeakosken Koskenpojille myöhään tiistai-iltana pelatun ottelun lukemin 1-0. Koskilaisten maali syntyi toisen jakson alkupuolella Sinipaitojen pelatessa yhden miehen vajaalla. Kun TamU-K ei muutamasta erittäin hyvästä maalipaikasta huolimatta pystynyt nousemaan tasoihin, päättyi joukkueen Suomen Cup-taival jo toiselle kierrokselle.

TamU-K:n avauskokoonpano esittelyssä
TamU-K:n avauskokoonpano esittelyssä.

Ottelu alkoi 132 silmäparin edessä Sinipaitojen hallinnalla. Valkeakoskelaiset pakotettiin pelaamaan pitkää palloa ja välillä kova prässi hyökkäyspäässä tuotti hyviä riistoja. Varsinkin Jacin Dakkaki oli erittäin vaarallinen vasemmalla laidalla ja muun muassa alusti hyvän paikan Vesa Suonsyrjälle, jonka laukaus kuitenkin torjuttiin. Myös Dakkakin ja toisen laiturin Petri Vadenin antamat kovat kulmapotkut olivat vaarallisia, mutta kun niistäkään ei maalia syntynyt, näytti siltä, että tauolle mennään ilman tilastomerkintöjä.

Sinipaitojen tuore hankinta, hyökkääjä Mika Kytöviita, menetti hetkellisesti ajatustensa hallinnan ja antautui impulsiivisen reaktion vietäväksi, kun juuri ennen taukoa häntä taklattiin röyhkeästi hyökkäysalueella. Kytöviita nousi maasta, tönäisi taklaajansa kumoon ja katseli ansaitusti punaista korttia. Näin ollen TamU-K joutui lähtemään tauolle yhden miehen vajaalla.

Mika Kytöviita pelasi kärkimiehenä
Mika Kytöviita pelasi kärkimiehenä.

Toinen jakso alkoi tunnustelevissa merkeissä. Sinipaidat totuttelivat uuteen ryhmitykseen, jossa Jacin Dakkaki nostettiin ylimmäksi mieheksi Petri Vadenin ja Vesa Suonsyrjän pelatessa hieman alempana laidoilla. Koskenpoikien pelinrakentelu helpottui ratkaisevalla tavalla yhden miehen puuttuessa ja reilun viidenkymmenen minuutin pelin jälkeen koskilaiset rankaisivat.

Vasemmalla laidalla hienosti pelannut Ahmed Lakra ei ehtinyt ajoissa häiritsemään Koskenpoikien hyökkääjää, vaan tämä sai rauhassa ajaa kohti kuudentoista-aluetta. Maltilla tilanteen pelannut hyökkääjä siirsi pallon keskelle, josta se jatkettiin vapaaseen laukaisupaikkaan oikealle. VaKP:n Masi Rekomaa ei vapaasta paikasta erehtynyt, vaan sijoitti pallon harmittavasti Ilkka Innolan sormia hipoen maalin oikeaan alakulmaan.

Ilkka Innola nousee korkeimmalle ja nyrkkeilee pallon väljemmille vesille
Ilkka Innola nousee korkeimmalle ja nyrkkeilee pallon väljemmille vesille.

Maalin jälkeen Sinipaitojen peli sekosi hetkeksi ja VaKP pääsi hyödyntämään ylivoimaansa muutaman vaarallisen vastahyökkäyksen verran. Näistä ei lisäosumia syntynyt, ja pikkuhiljaa TamU-K kokosi voimansa viimeiseen rynnistykseen. Kentälle vaihdettu Adnan Omerovic toi kaivattua ryminää ja juoksuvoimaa hyökkäyspäähän ja juuri hänelle osui ensimmäinen tasoitusmahdollisuus. Puolustuksesta lähetetty pitkä pallo jäi elämään koskilaisten päähän. Se nostettiin kohti Dakkakia, joka jatkoi sen päällään hienosti linjan taakse, jonne Omerovic oli oikea-aikaisesti edennyt. Omerovic otti pallon haltuun ja sijoitti toisella kosketuksellaan kohti oikeaa alanurkkaa, mutta hyvän ottelun pelannut Koskenpoikien maalivahti Jari Nieminen torjui vedon kulmaksi.

Seuranneesta kulmapotkusta aukesi aivan vapaa paikka Timo Kauppiselle, joka kuitenkin liukastui kovalla pelialustalla ja ohjaus viidestä metristä jäi puolittaiseksi. Loppuminuuteilla Sinipaidat pelasivat pitkää palloa kohti koskilaisten rangaistusaluetta ja aivan viime hetkillä myös Ilkka Innola nousi mukaan taistelemaan tasoitusmaalista. Paine johti sekavaan tilanteeseen VaKP:n maalilla, jossa pallo osui puolustavaa pelaajaa käteen maaliviivalla, mutta tuomari näki Sinipaitojen jo rikkoneen jotakuta koskilaista ja antoi puolustavalle joukkueelle vapaapotkun.

TamU-K:n kulmapotku
TamU-K:n kulmapotku.

Adnan Omerovic ja Jacin Dakkaki
Adnan Omerovic ja Jacin Dakkaki.

Lisää paikkoja ei tasoitukseen tullut ja fiksusti loppuhetkillä palloa kulmiin vienyt VaKP pääsi tuulettamaan jatkopaikkaa. Kirvelevästä tappiosta huolimatta Sinipaitojen esitys ei jättänyt katsojia puistelemaan päitään, sillä jopa vajaalla peli oli välillä hyvin kotijoukkueen hallussa, eikä puolustuspäässä ollut suurempaa hätää missään vaiheessa. Keskikentällä pelinrakentelu toimi varsinkin ensimmäisellä jaksolla, ja erityisesti Joonas Kupiaisen esitys ansaitsee kiitosta. Päävalmentaja Mika Suonsyrjä kääntääkin katseen jo kohti tulevia haasteita: ”Pelillisesti olimme edellä varsinkin avauspuolikkaalla ja tulos mairittelee Koskenpoikia. Jalkapallossa kuitenkin enemmän maaleja tehnyt voittaa aina, joten pulinat pois ja fokus kohti tulevia haasteita.”

Neljä TamU-K:n miestä VaKP:n maalivahdin ja pallon kimpussa ottelun loppuhetkillä.

Cup-tappion johdosta seuraavaa haastetta saadaan odottaa pari kuukautta, sillä seuraava merkityksellinen kilpailu, Suomen Regions Cup, alkaa huhtikuun puolen välin jälkeen. Sitä ennen Sinipaidat hiovat kuvioitaan kuntoon harjoituksissa ja harjoitusotteluissa, joista ensimmäinen pelataan Tampereen Palloilijoita vastaan TESC-hallissa sunnuntaina 24.2. kello 20.00.