Sinipaidat sarjakärkeen 1-3 (0-1) voitolla LeKi-futiksesta

LeKi-futis – TamU-K 1-3 (0-1)
15 min Risto Niskanen 0-1
60 min Niko Saarinen 0-2
62 min Jonne Keränen 0-3
73 min Juuso Ojala 1-3

Varoitukset:
53 min Sampo Clewer, Leki-futis
86 min Lassi Lehtonen, LeKi-futis

Ulosajot:

Tähdet:
*** Jonne Keränen
** Risto Niskanen
* Jan Riikonen

TamU-K saapui sunnuntai-iltana Sääksjärvelle LeKi-futiksen vieraaksi. Pelin lähtökohdat olivat selvät: sinisissä pelannut kotijoukkue pyrki laittamaan stopin tappioiden värittämään syöksykierteeseensä ja TamU-K taas havitteli täyden kolmen pisteen myötä kahden pisteen kaulaa sarjataulukossa seuraavaan joukkueeseen ennen ensimmäisen sarjakierroksen päättävää Pato-ottelua. Ennen peliä kävi myös selväksi, että kummatkin joukkueet olivat yhtä lailla kapealla kokoonpanolla liikenteessä, ja olosuhteet olivat vaihteeksi haastavammasta päästä vetisen liukkaalla ja tuulisella tekonurmella. Yliu neljäkymmentä vierasjoukkueen kannattajaa oli kuitenkin saapunut kannattamaan omiaan tihkusateen piiskatessa armottomasti illan näyttämöä.

Ottelun marssijärjestys alkoi näkyä heti alkuvihellyksen kaiuttua. Vihreissä pelannut TamU-K otti pallonhallinnan itselleen ja LeKi-futis ryhmittäytyi omalle puoliskolleen aloittaen prässin kunnolla vasta keskiviivan tuntumassa. Tätä myötä kotijoukkue pyrki nopeasti tilaisuuden tullen kontraamaan, kun tamperelaiset taas levittivät mahdollisuuksien mukaan laidoille joko vauhtikone Jan Riikoselle tai PP-70 -pelin sankarille Risto Niskaselle. Keskikentän hallinta olikin vierasjoukkueella, joka pelasi monipuolisesti keskustan trion Timo Kauppinen, Jonne Keränen ja Niko Saarinen kautta, jolloin myös laajalla säteellä piikissä urakoinutta Jacin Dakkakia saatiin hyökkäysten rakenteluihin paremmin mukaan.

Ensimmäinen tilanne syntyi Niko Saarisen hieman löysähkön vedon jälkeen, kun Risto Niskanen pääsi yrittämään kuparisen rikkomista, mutta LeKin maalivahti veti pidemmän korren torjuen pallon kulmapotkuksi. Ensimmäinen puoliaika oli lopulta lähes yhtä maalia, kun TamU-K vyörytti hyökkäyksiään LeKin päätyyn. Toistamiseen Risto Niskanen ei enää erehtynyt, kun pääsi jälleen maalipaikkaan. Maali syntyi, kun noin vartin kohdalla pallo pelattiin syvälle LeKi-futiksen alueelle. LeKin toppari nro 14 Janne Lehtimäki pitkissä sortseissaan yritti purkaa painetta kuljettamalla palloa laitaa kohti, kunnes Jacin Dakkaki pääsi torpedomaisesti yllättämään takaa ja törkkäsi pallon hämmentyneen Lehtimäen jaloista Jan Riikoselle. Riikonen pelasi terävällä liikkeellään itsellensä tilaa ja pääsi keskittämään laidaltaan boksin rajan tuntumasta. Millintarkkaan keskitykseen pyyhälsi vastustajansa selkäpuolelle jättänyt Niskanen, joka vei komean syöksypuskun turvin Tamu-K:n 0-1 johtoon. Pallo pomppasi maasta yli hämmentyneen kotijoukkueen veräjänvartijan painuen verkon perukoille.

Pian tämän jälkeen Tamu-K:lla oli parikin mahdollisuutta lisätä johtoaan. Ensimmäinen tilanne tippui Jonne Keräsen päähän, mutta Tornion Shamaani ei tällä kertaa päässyt riittävästi pallon päälle Niskasen heittämään keskitykseen. Pusku tuli kuitenkin sen verran läheltä, että LeKin maalivahdilla oli kaikki työ estää vierasjoukkueen lisäosuman syntyminen. Toinen mahdollisuus tuli tuttuun tyyliin erikoistilanteesta, joissa TamU-K on ollut jälleen kovaa valuuttaa tällä kaudella. Riikosen kulmapotku leijaili aivan maalin edustalle, jossa päivysti kolossaalinen Jan Irjala. Maalivahti oli jo tilanteesta autamattomasti myöhässä, mutta Irjalan ohjaus kimposi kuin ihmeen kaupalla etutolpalla seisseestä LeKin pelaajasta poikkipuun väärälle puolelle. Loppuhetkillä niin porinmies Niko Saarinen kuin Jan Riikonenkin pääsivät testailemaan pyssyään, mutta laukaukset lensivät hiukan ohi ja yli maalin.

Toisella puoliajalla LeKi-futis oli päättänyt nostaa prässiään tappioasemassa, ja tämä avasi TamU-K:lle lisää tilaa vastustajan kenttäpäätyyn. Tampereen ylpeys jatkoi samalla sapluunalla kuin ensimmäisellä puoliajalla, ja eritoten keskikentän miehet Keränen ja Saarinen alkoivat säkenöidä lisätilan myötä. Heti alkuun saatiin kolmen kulmapotkun myllytys, joka kuitenkin päättyi tuloksettomana. Pian tämän jälkeen pääsi jälleen kokeilemaan noin 20 metristä, mutta veto painui hiuksen hienosti ohi.

Illan komeimmasta suorituksesta vastasi kukapa muukaan kuin Jan Riikonen. Riikonen sai pallon vasemmalla laidallaan ja kiihdytti vauhtiin ohittaen laitapuolustaja Abdulla Al-barkatin, joka joten kuten oli onnistunut vielä Riikosen kannoilla ensimmäisen puoliajan roikkumaan. Nyt kuitenkin tämän LeKin oikean laitapuolustajan väsymys ja Riikosen ylivoima alkoivat olla liikaa, ja näin Riikonen pääsi ohituksen jälkeen leikkaamaan robbenmaisesti keskelle. Kumpikaan LeKin keskuspuolustajista ei ehtinyt millään peittämään, kun Riikonen antoi tykkinsä puhua suoraan sivuttaisliikkeestä. Pallo tärähti maalin poikkipuuhun sellaisella voimalla, että se tärissee Sääksjärvellä edelleen. Yksi TamU-K:n kauden komeimmista maaleista oli nähdä päivänvalon, mutta taivas pysyi tummana ja sateisena, eikä Jan saanut palkintoa suorituksestaan.

Kun ottelua oli käyty tunnin verran alkoi Jonne Keränen -show. Ensimmäiseksi Keränen otti liukutaklauksella puhtaasti pallon pois LeKin keskikenttäpelaajalta keskiympyrän kaarella. Tämän jälkeen tyhjä tila pois ja pää ylös, jolloin Keräsen lapikkaasta lähti pirlomainen syöttö hyvin puolustajien väliin hakeutuneelle Niko Saariselle. Pallo pehmeästi haltuun ja näin Saarisen yritteliäisyys palkittiin vihdoinkin varmalla sijoituksella maalivahdin ohitse pömpeliin. Tilanteeksi 2-0 ja LeKin eväät alkoivat olla syöty.

Keräsen show ei kuitenkaan ollut vielä ohi. Pari minuuttia 0-2 maalista Keränen ohjasi Niskasen antaman vapaapotkun tyylilleen uskollisena eleettömästi sisään, ja tuuletteli 0-3 maalia maltillisesti katsomoon. Ottelun hahmosta ei ollut mitään epäselvyyttä, vaan tämä kymppipaitaa kantanut Tornion uros oli raadin päivänselvä valinta kolmen tähden saajaksi. Keränen jakeli muutenkin koko ottelun ajan kovalla prosentilla omilleen palloja ylemmän keskikenttämiehen roolissa esitellen syötöissään ja puolenvaihdoissaan erilaisia variaatioita. Tornion Tarmosta saapunut pelimies alkaa betonoida paikkaansa avauskokoonpanossa näillä otteilla.

Vaihtojen myötä myös LeKi sai maalitilinsä auki, kun laitapuolustajaksi Keräsen maalin jälkeen vaihdettu Juuso Ojala oli unohdettu takatolpalle ja sai puskea pallon sisään rikkoen maalivahti Kalle Heltosen nollan. Tässä vaiheessa ottelua oli vielä jäljellä reilu vartti. Sen suurempaan takaa-ajoon ei LeKi enää kyennyt, vaan pahimmaksi tilanteeksi jäi toisella puoliajalla voimistuneesta tuulesta voimaa ottanut kaukoveto, jossa pallo pomppasi hankalasti juuri Heltosen edessä. Tämä kuitenkin torjui pallon varmasti rajoista ulos. ”Puolustus pelasi jälleen kerran erittäin varman ottelun”, kehui Heltonen pelikavereitaan ottelun jälkeen, ”Varsinkin ekalla puoliajalla puolustus piti huolen että minulla oli viimassa todella kylmä.”

Myös Tamu-K:lla oli toisen puoliajan lopulla paikkansa tehdä lisämaaleja, mutta LeKin puolustus kesti, etenkin kun viimeiseksi kymmeneksi minuutiksi kentälle saatiin itse LeKin pääkäskijä Lassi Lehtonen tuomaan veikkausliigakokemusta kovia kokeneen Janne Lehtimäen tilalle. TamU-K:lle siis riemukas voitto Sääksjärveltä kovan kannatuksen saattelemana, ja näin pientä karkumatkaa sarjataulukossa.

”Valtava tasonnosto joukkueelta”, viittasi päävalmentaja Mika Suonsyrjä voitosta huolimatta heikosti sujuneeseen PP-70 -otteluun. ”Ei haitannut tuuli, sade tai LeKi. Pelasimme hyvää jalkapalloa viimeisen vartin inhimillistä notkahdusta lukuunottamatta.” Pelaajistaan päävalmentaja nostaa esiin maaalin mieheen tehneet keskikentän puurtajat: ”Rippe Niskanen ansaitsee hatunnoston. Välillä on ollut marginaalissa peliajan suhteen ja tänään pelasi parhaan pelinsä sinipaidassa päästyään avaukseen. Myös Niko Saarinen ja Jonne Keränen loistivat.”

TamU-K:n seuraava ottelu pelataan ensi lauantaina, jolloin edessä on paluu Pyynikille yli kuukauden tauon jälkeen. Kolmen ottelun mittainen vieraskiertue toi täydet yhdeksän pistettä, ja näin TamU-K:lla on kahden pisteen etumatka Nelosen kärjessä yhden ottelun pahimpia kilpailijoitaan vähemmän pelanneena. TamU-K – Tervakosken Pato alkaa lauantaina 5.7. Pyynikin urheilukentällä klo 16.00 alkaen. Ottelun jälkipelit pelataan Näsijärven aalloilla, sillä TamU-Kruise lähtee Mustalahden satamasta klo 19.30 alkaen. Kolmituntinen risteily m/s Wellamolla maksaa 20 euroa, ja ohjelmassa on mm. Valan akustinen keikka. Lippuja voi ostaa Pato-ottelussa fanituotteiden myyntipöydältä sekä vielä laivalta ennen sen lähtöä.

Päävalmentaja Suonsyrjä iloitsee kannattajien tapaan kotiinpaluusta: ”Nautimme hämmentävän suuren vieraskannattajajoukon edessä pelaamisesta. Emme malta odottaa kun pääsemme kotiyleisön eteen Pyynikille ensi viikolla. Kaikki paikalle!”